Filtrowanie pytań
Wykonywanie usług kelnerskich
A. zielonego
B. brązowego
C. żółtego
D. czerwonego
Wykonywanie usług kelnerskich
Wskaż potrawę, której normatyw surowcowy na 5 porcji jest zamieszczony w tabeli.
| Surowce | Ilość [g] |
|---|---|
| ziemniaki | 1 750 |
| jaja | 100 |
| słonina | 50 |
| mąka ziemniaczana | 380 |
A. Kluski śląskie.
B. Kopytka.
C. Placki ziemniaczane.
D. Pyzy ziemniaczane.
Wykonywanie usług kelnerskich
W trakcie przeprowadzania wstępnej obróbki surowców należy je
A. patroszyć i formować
B. rozdrabniać i formować
C. myć i obierać
D. sortować i obierać
Wykonywanie usług kelnerskich
Zestawianie wszystkich elementów mięsnej masy mielonej to
A. trybowanie
B. tablerowanie
C. temperowanie
D. tranżerowanie
Wykonywanie usług kelnerskich
Krokiety z nadzieniem z kapusty i grzybów powinny być uformowane
A. w rulon zamknięty
B. w rulon otwarty
C. w sakiewkę
D. w chusteczkę
Wykonywanie usług kelnerskich
Aby przygotować steki z rostbefu, konieczne jest użycie mięsa
A. wołowego
B. wieprzowego
C. baraniego
D. cielecego
Wykonywanie usług kelnerskich
Do czego wykorzystuje się Blender?
A. do przygotowywania ciasta biszkoptowego
B. do mieszania mielonej masy mięsnej
C. do miksowania owoców z mlekiem
D. do wyciskania soku z świeżych owoców
Wykonywanie usług kelnerskich
Gotowanie surowca w szklance umieszczonej w kąpieli wodnej to technika używana do obróbki cieplnej jaj według
A. wiedeńsku
B. chińsku
C. szkocku
D. polsku
Wykonywanie usług kelnerskich
Boeuf strogonow to danie przygotowywane z mięsa
A. duszonego
B. gotowanego
C. pieczonego
D. smażonego
Wykonywanie usług kelnerskich
Jaką metodę obróbki cieplnej należy wybrać podczas przygotowywania klopsików cielęcych?
A. Gotowanie
B. Smażenie
C. Pieczenie
D. Duszenie
Wykonywanie usług kelnerskich
Którego surowca brakuje w przedstawionym normatywie surowcowym do sporządzenia klusek śląskich ze skwarkami?
| Normatyw surowcowy na 5 porcji | |
|---|---|
| Surowce | Ilość |
| ziemniaki | 1 750 g |
| jaja | 2 szt. |
| ? | 380 g |
| słonina | 50 g |
| sól | do smaku |
A. Cukru kryształu.
B. Mąki krupczatki.
C. Mąki ziemniaczanej.
D. Sera twarogowego.
Wykonywanie usług kelnerskich
Aby przygotować mizerię, trzeba użyć
A. ogórków świeżych, majonezu i przypraw
B. ogórków konserwowych, śmietany i przypraw
C. ogórków świeżych, śmietany i przypraw
D. ogórków konserwowych, majonezu i przypraw
Wykonywanie usług kelnerskich
Jakiego surowca należy użyć do przygotowania klasycznego carpaccio?
A. Szynka wieprzowa
B. Karkówka
C. Polędwica wołowa
D. Schab
Wykonywanie usług kelnerskich
Karp w sosie szarym to danie
A. pieczone
B. duszone
C. smażone
D. gotowane
Wykonywanie usług kelnerskich
Zagotowanie surowca w szklance umieszczonej w kąpieli wodnej to metoda stosowana do obróbki cieplnej jaj
A. po chińsku
B. po polsku
C. po szkocku
D. po wiedeńsku
Wykonywanie usług kelnerskich
Jednym z składników leniwych pierogów jest ser?
A. mozzarella
B. feta
C. twarogowy
D. parmezan
Wykonywanie usług kelnerskich
Mieszanie jajek z cukrem oraz łączenie uzyskanej masy jajeczno-cukrowej z przesianą mąką to kroki w procesie wyrabiania ciasta
A. francuskiego
B. biszkoptowego
C. kruchego
D. parzonego
Wykonywanie usług kelnerskich
Warzywa korzeniowe w klasycznej sałatce jarzynowej powinny być pokrojone w
A. paski
B. kostkę
C. piórka
D. plastry
Wykonywanie usług kelnerskich
Jaja stanowią podstawowy element
A. kotleta mielonego
B. budyniu malinowego
C. musu jabłkowego
D. omletu naturalnego
Wykonywanie usług kelnerskich
Na podstawie zamieszczonej receptury sporządzany jest sos
| Receptura | |
|---|---|
| majonez | 350 g |
| szpinak | 300 g |
| sól, cukier | do smaku |
A. ravigotte.
B. cumberland.
C. winegret.
D. tatarski.
Wykonywanie usług kelnerskich
Gulasz jest daniem
A. grillowane.
B. gotowane.
C. duszone.
D. pieczone.