Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

HGT.01 Pytanie 1
Wykonywanie usług kelnerskich

Na podstawie informacji zawartych w zamieszczonej tabeli wskaż pomieszczenie, które jest odpowiednie do przechowywania rukoli.

WyszczególnienieTemperatura [°C]Wilgotność powietrza [%]
A. magazyn produktów suchychod +15 do +18od 56 do 60
B. magazyn warzyw korzeniowychod +6 do +10od 85 do 90
C. komora chłodnicza warzyw nietrwałychod +4 do +8od 80 do 85
D. komora niskotemperaturowaod −18 do −22od 80 do 90

A. B.
B. D.
C. A.
D. C.
HGT.01 Pytanie 4
Wykonywanie usług kelnerskich

Na opakowaniu mleka UHT widnieje informacja "Po otwarciu opakowania przechowywać nie dłużej niż 48 godzin w warunkach chłodniczych". Co można wywnioskować z tej informacji na temat przechowywania mleka po otwarciu opakowania?

A. 2 dni w lodówce
B. 2 dni na półce w magazynie podręcznym
C. 4 dni na półce w magazynie produktów suchych
D. 4 dni w zamrażarce
Wykonywanie usług kelnerskich

Co należy do obowiązków kelnerów po zakończeniu przyjęcia okolicznościowego?

A. zebranie zastawy stołowej ze stołów i jej umycie
B. odkurzenie wykładzin oraz umycie podłogi w sali bankietowej
C. rozliczenie sprzętu, zastawy i bielizny stołowej
D. zabezpieczenie resztek potraw i napojów pozostałych po przyjęciu
HGT.01 Pytanie 8
Wykonywanie usług kelnerskich

Wędliny powinny być przechowywane w chłodni o wilgotności względnej powietrza wynoszącej 70% - 80% oraz temperaturze

A. od -7°C do -5°C
B. od -4°C do -2°C
C. od -1°C do +1°C
D. od +2°C do +6°C
Wykonywanie usług kelnerskich

Kluczowym Punktem Kontroli (CCP) w trakcie transportu zimnych przekąsek w branży cateringowej jest

A. czas przechowywania przekąsek
B. czas chłodzenia przekąsek
C. temperatura transportu przekąsek
D. temperatura przechowywania przekąsek
HGT.01 Pytanie 16
Wykonywanie usług kelnerskich

Na podstawie informacji zawartych w tabeli wybierz warunki przechowywania jabłek.

Grupa owocówTemperatura [°C]Wilgotność [%]Okres przechowywania
A.Cytrusowe+1 do +1085 – 95do 2 miesięcy
B.Jagodowe-1 do +190 – 957 dni
C.Pestkowe-0,5 do 085 – 904 tygodnie
D.Ziarnkowe+4 do +0,588 – 92do 6 miesięcy

A. B.
B. C.
C. D.
D. A.
Wykonywanie usług kelnerskich

Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli, wskaż numer próbki świeżego masła śmietankowego.

Cechy masłaPróbka nr 1Próbka nr 2Próbka nr 3Próbka nr 4
barwajasno żółtażółtaintensywnie żółtaniejednolita
konsystencjakruchamazistacieknącamazista
zapachmlecznyśmietankowyorzechowymleczny
smakkwaśnylekko kwaśnyzjełczałylekko gorzki

A. 4.
B. 2.
C. 3.
D. 1.
Wykonywanie usług kelnerskich

W jaki sposób kelner powinien się zachować podczas odbierania talerza z zamówionym daniem głównym w ekspedycji?

A. Nałożyć na talerz dodatek witaminowy
B. Ująć talerz prawą ręką techniką górną
C. Chwycić krawędź talerza prawą ręką za pomocą serwetki
D. Zweryfikować czystość krawędzi talerza z daniem głównym
HGT.01 Pytanie 23
Wykonywanie usług kelnerskich

Korzystając z informacji zamieszczonych w tabeli, wskaż czas przechowywania kaszy pęczak.

Warunki magazynowania surowców i ich przetworów
Rodzaj ziarnaCzas przechowywania
proso5 miesięcy
owies6 miesięcy
jęczmień9 miesięcy
gryka10 miesięcy

A. 10 miesięcy.
B. 5 miesięcy.
C. 6 miesięcy.
D. 9 miesięcy.
Wykonywanie usług kelnerskich

Mleko UHT, po otwarciu opakowania i przechowywaniu w lodówce przez 24 godziny, powinno utrzymać świeżość przez następne

A. 24 godziny
B. 36 godzin
C. 40 godzin
D. 32 godziny
Wykonywanie usług kelnerskich

Mięso mielone przeznaczone na befsztyk tatarski powinno być przechowywane

A. maksymalnie 2 godziny w temperaturze 3-4°C
B. maksymalnie 2 godziny w temperaturze 8-10°C
C. maksymalnie 6 godzin w temperaturze 3-4°C
D. maksymalnie 6 godzin w temperaturze 8-10°C
HGT.01 Pytanie 28
Wykonywanie usług kelnerskich

Na podstawie informacji zamieszczonych w tabeli wskaż warunki odpowiednie do przechowywania zakąsek zimnych.

Czas przechowywaniaTemperatura przechowywania
A.do 12 godzin2°C – 6°C
B.do 16 godzin6°C – 10°C
C.do 20 godzin8°C – 12°C
D.do 24 godzin10°C – 14°C

A. A.
B. B.
C. C.
D. D.
Wykonywanie usług kelnerskich

Na podstawie zamieszczonego normatywu surowcowego, oblicz ilość mleka potrzebną do sporządzenia
5 porcji koktajlu bananowego.

Normatyw surowcowy koktajlu bananowego na 1 porcję
Nazwa surowcaIlość
banan1 szt. – ok.150 g
cytryna50 g
mleko80 ml
syrop grenadine20 ml
lód4 kostki

A. 250 ml
B. 400 ml
C. 40 ml
D. 80 ml
HGT.01 Pytanie 30
Wykonywanie usług kelnerskich

Jak często powinno się oczyszczać kolbę w ręcznym ekspresie ciśnieniowym?

A. Regularnie, co dwa dni
B. Po przygotowaniu pięciu filiżanek kawy
C. Za każdym razem po przygotowaniu porcji kawy
D. Na zakończenie dnia
HGT.01 Pytanie 32
Wykonywanie usług kelnerskich

Kotlety mielone, które nie są przeznaczone do natychmiastowego spożycia, przed ich przechowywaniem powinny być schłodzone do temperatury

A. 4oC w czasie nie dłuższym niż 2 godziny
B. 10oC w czasie nie dłuższym niż 2 godziny
C. 2oC w czasie nie dłuższym niż 3 godziny
D. 8oC w czasie nie dłuższym niż 3 godziny
Wykonywanie usług kelnerskich

Piwo niepasteryzowane powinno być przechowywane w zaciemnionych pomieszczeniach, gdzie temperatura wynosi

A. od 2 do 12 °C
B. od 17 do 20 °C
C. od 13 do 16 °C
D. od 0 do 1 °C
Wykonywanie usług kelnerskich

Niewłaściwie usmażony kotlet wieprzowy, przygotowany z mięsa, które nie przeszło badania, może prowadzić do zatrucia?

A. metalami ciężkimi
B. jadem kiełbasianym
C. fungicytami
D. włośniem