Filtrowanie pytań
Wykonywanie usług kelnerskich
A. wygłuszającej
B. wygładzającej
C. ochronnej
D. dekoracyjnej
Wykonywanie usług kelnerskich
Aby wykonać filetowanie pieczonej ryby, powinno się zastosować serwis
A. angielski
B. rosyjski
C. niemiecki
D. francuski
Wykonywanie usług kelnerskich
Kelner, przyjmując zlecenie od osób siedzących przy stoliku dla dwóch, powinien usiąść
A. po lewej stronie osoby, która składa zamówienie jako druga
B. po prawej stronie osoby, która składa zamówienie jako druga
C. po prawej stronie osoby, która składa zamówienie jako pierwsza
D. po lewej stronie osoby, która składa zamówienie jako pierwsza
Wykonywanie usług kelnerskich
Jakiego rodzaju bielizny stołowej powinien używać kelner do dekoracji stołu, jednocześnie zabezpieczając obrus przed zabrudzeniami?
A. Napperon
B. Covers
C. Skirting
D. Laufer
Wykonywanie usług kelnerskich
Jaką czynność powinien wykonać kelner, podchodząc do gościa z prawej strony?
A. Serwowanie zupy z wazy.
B. Złożenie zamówienia.
C. Dostarczanie surówki jako dodatku do dania głównego.
D. Podawanie dania głównego w porcjach.
Wykonywanie usług kelnerskich
Który zestaw powinien zaproponować kelner, jeśli goście zamówili śniadanie wiedeńskie?
| kawa po wiedeńsku, pieczywo pszenne, masło, miód, dżem | kawa z dodatkami, pieczywo, jaja po wiedeńsku, masło, dżem, miód | kawa ze śmietanką, pieczywo, jaja po wiedeńsku, wędliny, sery, masło | czarna kawa, sok pomarańczowy, pieczywo, owsianka, masło, dżem, miód |
| A | B | C | D |
A. C.
B. D.
C. A.
D. B.
Wykonywanie usług kelnerskich
Do czego kelner używa klosza podczas serwowania potraw?
A. Do utrzymania temperatury dania
B. Do przechowywania sztućców
C. Do ozdoby stołu
D. Do podawania napojów
Wykonywanie usług kelnerskich
Podczas uroczystości kelner powinien przestrzegać następującej kolejności podawania dań:
A. gość honorowy, mężczyźni, kobiety, dzieci
B. dzieci, gość honorowy, kobiety, mężczyźni
C. gość honorowy, dzieci, kobiety, mężczyźni
D. kobiety, gość honorowy, mężczyźni, dzieci
Wykonywanie usług kelnerskich
Aby nakryć stół o długości 120 cm i szerokości 90 cm, kelner powinien dobrać obrus o wymiarach
A. długość 180 cm i szerokość 150 cm
B. długość 180 cm i szerokość 140 cm
C. długość 150 cm i szerokość 120 cm
D. długość 220 cm i szerokość 180 cm
Wykonywanie usług kelnerskich
Która z poniższych czynności nie wchodzi w zakres zadań kelnera podczas obsługi gości przy stole w trakcie przyjęcia zasiadanego?
A. Zaspokajanie dodatkowych zamówień i potrzeb gości
B. Serwowanie potraw oraz napojów do stołu
C. Zachowanie porządku na bufecie
D. Usuwanie zastawy stołowej ze stołu po spożyciu dań
Wykonywanie usług kelnerskich
Na kolację przewidziano napoje: Campari orange jako aperitif, dwa rodzaje czerwonego wina oraz wodę. Przygotowując stół do tego posiłku, kelner powinien na stole ustawić oprócz gobletu
A. szkło do aperitifu, dwa kieliszki do czerwonego wina
B. szkło do aperitifu, kieliszek do czerwonego wina
C. dwa kieliszki do czerwonego wina
D. kieliszek do czerwonego wina
Wykonywanie usług kelnerskich
Podczas serwisu angielskiego, kelner powinien zbliżyć się do gościa z lewej strony, aby
A. zaprezentować wino
B. podać menu
C. odebrać zamówienie
D. ustawić talerz
Wykonywanie usług kelnerskich
Podczas obsługi dużej imprezy, kelner chce uniknąć pomyłek przy przyjmowaniu zamówień. Jaką metodę powinien zastosować?
A. Notowanie zamówień na karcie zamówień
B. Zapisywanie zamówień na serwetkach
C. Zapamiętywanie zamówień
D. Przekazywanie zamówień ustnie do kuchni
Wykonywanie usług kelnerskich
Jakie sztućce specjalne powinien przygotować kelner w nakryciu dla gościa, który zdecydował się na zamówienie?
A. homara na zimno
B. naleśniki flambirowane
C. sznycel ministerski
D. zupę gulaszową
Wykonywanie usług kelnerskich
Jakie elementy zastawy stołowej powinien kelner przenosić jedynie za pomocą tacy?
A. Dzbanki
B. Półmiski
C. Kieliszki
D. Salaterki
Wykonywanie usług kelnerskich
W jakiej kolejności kelner powinien serwować poszczególne dania podczas uroczystej kolacji?
A. Danie główne, deser, przystawka
B. Przystawka, danie główne, deser
C. Przystawka, deser, danie główne
D. Deser, przzystawka, danie główne
Wykonywanie usług kelnerskich
Kelner powinien rozpocząć realizację zamówienia składającego się z dania głównego, zimnej zakąski oraz czystej zupy z dodatkiem od podania
A. czystej zupy
B. zimnej zakąski
C. deseru
D. dodatku do zupy
Wykonywanie usług kelnerskich
Napoje musujące powinny być serwowane gościowi
A. z oryginalnych butelek.
B. ze szklanych dzbanków.
C. z karafek.
D. z kilerów.
Wykonywanie usług kelnerskich
Który napój mieszany sporządzi barman posługując się normatywem surowcowym zamieszczonym w tabeli?
| Receptura napoju mieszanego | |
|---|---|
| Surowce | Ilość |
| whiskey | 63 ml |
| wermut rosso | 27 ml |
| angostura | 1 D |
| Wykonanie: Składniki wymieszać w szklanicy barmańskiej z lodem i przecedzić do kieliszka koktajlowego. | |
A. Kamikaze.
B. Manhattan.
C. Gibson.
D. Alexander.
Wykonywanie usług kelnerskich
Podczas obsługi bankietu, co jest najważniejszym elementem, który kelner powinien kontrolować?
A. Liczba gości przy stolikach
B. Wystrojenie sali
C. Płynność serwisu
D. Szybkość obsługi
Wykonywanie usług kelnerskich
Kelner powinien zasugerować konsumentowi, który zamówił deser mrożony,
A. mus
B. paschę
C. galaretkę
D. parfait
Wykonywanie usług kelnerskich
Podczas obsługi gości w restauracji kelner zauważa, że jeden z gości jest leworęczny. Jak powinien ustawić sztućce?
A. Dodać dodatkowy zestaw sztućców po lewej stronie
B. Zamienić miejscami sztućce do dania głównego
C. Pozostawić sztućce bez zmian
D. Zamienić miejscami sztućce do przystawek
Wykonywanie usług kelnerskich
Jaką czynność powinien wykonać kelner, jeśli zauważy, że gość nie jest zadowolony z dania?
A. Przeprosić i zaproponować wymianę dania
B. Zignorować sytuację
C. Podnieść cenę za danie
D. Zaproponować deser gratis
Wykonywanie usług kelnerskich
Aby serwować kawior, kelner powinien przygotować: talerzyk do pieczywa, nóż i widelec do zakąsek oraz
A. talerzyk do zakąsek oraz łopatkę z masy perłowej
B. talerz główny oraz szczypce z widelczykiem
C. talerzyk do zakąsek oraz szczypce z widelczykiem
D. talerz główny i łopatkę z masy perłowej
Wykonywanie usług kelnerskich
W przypadku organizacji przyjęcia w formie lampki wina
A. kelnerzy serwują napoje gościom z tac.
B. goście samodzielnie nakładają potrawy z bufetów i jedzą je przy stołach.
C. kelnerzy obsługują osoby siedzące przy stołach.
D. goście sami wybierają potrawy z bufetów i spożywają je na stojąco.
Wykonywanie usług kelnerskich
Zbliżając się z prawej strony do gościa, kelner powinien
A. ustawić talerz na pieczywo
B. nalać zupę z wazy
C. serwować tort z patery
D. zaprezentować wyporcjonowaną surówkę
Wykonywanie usług kelnerskich
Osoba w restauracji, która zajmuje się doborem win do potraw oraz ich serwowaniem gościom, to
A. sommelier
B. barista
C. barman
D. bufetowy
Wykonywanie usług kelnerskich
Kelner, przyjmując zamówienie w ramach usługi room service, nie musi zasięgnąć od gościa hotelowego informacji
A. o czasie dostarczenia posiłku
B. o numerze telefonu
C. o numerze pokoju
D. o liczbie zamówionych dań
Wykonywanie usług kelnerskich
Które z poniższych zawodów w lokalu gastronomicznym wchodzi w skład działu usługowego?
A. Kelner
B. Cukiernik
C. Garmażer
D. Kucharz
Wykonywanie usług kelnerskich
Kelner, nakładając pieczonego pstrąga z półmiska na talerz gościa, powinien umieścić rybę
A. na środku w górnej części talerza
B. po lewej stronie w górnej części talerza
C. na środku w dolnej części talerza
D. po prawej stronie w górnej części talerza
Wykonywanie usług kelnerskich
Ilość sztućców, które można ustawić w nakryciu gościa, powinna wynosić
A. 4 sztuki po prawej stronie i 4 sztuki po lewej stronie
B. 5 sztuk po prawej stronie i 4 sztuki po lewej stronie
C. 5 sztuk po prawej stronie i 3 sztuki po lewej stronie
D. 4 sztuki po prawej stronie i 3 sztuki po lewej stronie
Wykonywanie usług kelnerskich
Podczas serwowania kawy, kelner powinien zaproponować...
A. Dodatkowy deser
B. Inny rodzaj napoju
C. Cukier i śmietankę
D. Degustację herbaty
Wykonywanie usług kelnerskich
Do czego służy pomocnik kelnerski?
A. do przechowywania alkoholi oraz napojów bezalkoholowych
B. do wykonania dekantacji win
C. do przechowywania bielizny oraz zastawy stołowej
D. do realizacji serwisu specjalnego
Wykonywanie usług kelnerskich
Aby zaserwować antrykot przy użyciu specjalnego serwisu z wózka kelnerskiego, należy mieć przygotowane: płytę podgrzewającą, deskę, nóż oraz talerzyk na resztki.
A. i sztućce do tranżerowania.
B. i sztućce serwisowe.
C. i szczypce.
D. i nożyce.
Wykonywanie usług kelnerskich
Który z poniższych sztućców kelner powinien podać do ryby?
A. Nóż i widelec do ryb
B. Widelec deserowy
C. Łyżka stołowa
D. Nóż deserowy
Wykonywanie usług kelnerskich
Kawę w stylu kapucynka należy serwować
A. z małą ilością śmietanki
B. z dużą ilością śmietanki
C. z dużą ilością czekolady
D. z małą ilością czekolady
Wykonywanie usług kelnerskich
Kto jest odpowiedzialny za serwowanie dania głównego na zimnym talerzu konsumentowi?
A. pomocnik kucharza
B. kucharz
C. kelner
D. kierownik sali
Wykonywanie usług kelnerskich
Jaką czynność powinien wykonać kelner, zbliżając się do gościa od prawej strony?
A. Podanie surówki jako dodatku do dania głównego
B. Złożenie zamówienia
C. Prezentacja wina w butelce
D. Serwowanie potraw z półmiska na talerz gościa
Wykonywanie usług kelnerskich
Zamówioną przez gości deskę serów, zgodnie z tradycją francuską, kelner powinien podać
| Potrawy zamówione przez gości |
|---|
| Danie główne, deser zimny, deska serów, zakąska gorąca, zakąska zimna. |
A. po daniu głównym.
B. po zakąsce zimnej.
C. po zakąsce gorącej.
D. po deserze zimnym.
Wykonywanie usług kelnerskich
Jakie zasady powinien przestrzegać kelner podczas podawania gorących napojów?
A. Podawanie napoju trzymanego w ręce (niezalecane)
B. Podawanie na tacy dla bezpieczeństwa
C. Podawanie bezpośrednio do filiżanki na stole (niezalecane)
D. Podawanie bezpośrednio z dzbanka (niezalecane)