Filtrowanie pytań
Wykonywanie usług kelnerskich
A. wygłuszającej
B. dekoracyjnej
C. ochronnej
D. wygładzającej
Wykonywanie usług kelnerskich
Kawę cappuccino przygotowuje się
A. w szklance z uchwytem o pojemności 200 ml
B. w wysokiej szklance o pojemności 200 ml
C. w filiżance o pojemności 150-200 ml
D. w filiżance o pojemności 50-70 ml
Wykonywanie usług kelnerskich
Jakiego rodzaju bielizny stołowej powinien używać kelner do dekoracji stołu, jednocześnie zabezpieczając obrus przed zabrudzeniami?
A. Napperon
B. Skirting
C. Laufer
D. Covers
HGT.01 Pytanie 4
Wykonywanie usług kelnerskich
Co należy do obowiązków kelnerów po zakończeniu przyjęcia okolicznościowego?
A. odkurzenie wykładzin oraz umycie podłogi w sali bankietowej
B. rozliczenie sprzętu, zastawy i bielizny stołowej
C. zabezpieczenie resztek potraw i napojów pozostałych po przyjęciu
D. zebranie zastawy stołowej ze stołów i jej umycie
Wykonywanie usług kelnerskich
Jakie urządzenie nie nadaje się do pieczenia ciasta?
A. Piekarnik
B. Szybkowar
C. Kuchnia mikrofalowa
D. Piec konwekcyjny
Wykonywanie usług kelnerskich
Goblet to szklane naczynie, które wykorzystuje się do podawania
A. mrożonej kawy
B. wody niegazowanej
C. czerwonego wina
D. białego wina
Wykonywanie usług kelnerskich
Do czego kelner używa klosza podczas serwowania potraw?
A. Do ozdoby stołu
B. Do utrzymania temperatury dania
C. Do podawania napojów
D. Do przechowywania sztućców
HGT.01 Pytanie 8
Wykonywanie usług kelnerskich
Podczas bufetów gorących potraw niezbędne jest serwowanie ich
A. w wazach
B. w naczyniach żaroodpornych
C. w podgrzewaczach
D. w termosach
Wykonywanie usług kelnerskich
Aby nakryć stół o długości 120 cm i szerokości 90 cm, kelner powinien dobrać obrus o wymiarach
A. długość 220 cm i szerokość 180 cm
B. długość 180 cm i szerokość 150 cm
C. długość 180 cm i szerokość 140 cm
D. długość 150 cm i szerokość 120 cm
Wykonywanie usług kelnerskich
Na kolację przewidziano napoje: Campari orange jako aperitif, dwa rodzaje czerwonego wina oraz wodę. Przygotowując stół do tego posiłku, kelner powinien na stole ustawić oprócz gobletu
A. szkło do aperitifu, kieliszek do czerwonego wina
B. kieliszek do czerwonego wina
C. szkło do aperitifu, dwa kieliszki do czerwonego wina
D. dwa kieliszki do czerwonego wina
Wykonywanie usług kelnerskich
Jakie sztućce specjalne powinien przygotować kelner w nakryciu dla gościa, który zdecydował się na zamówienie?
A. zupę gulaszową
B. naleśniki flambirowane
C. homara na zimno
D. sznycel ministerski
Wykonywanie usług kelnerskich
Jakie elementy zastawy stołowej powinien kelner przenosić jedynie za pomocą tacy?
A. Dzbanki
B. Półmiski
C. Kieliszki
D. Salaterki
Wykonywanie usług kelnerskich
Które sztućce kelner powinien przygotować do konsumpcji potraw wymienionych w tabeli?
| Zamówienie | |
|---|---|
| Roladka z łososia wędzonego z grzanką ziołową | |
| Zupa krem z buraków z prażonymi pestkami słonecznika | |
A. Widelec i nóż do ryby, łyżkę stołową średnią.
B. Widelec i nóż do ryby, łyżkę stołową dużą.
C. Widelec i nóż stołowy średni, łyżkę stołową średnią.
D. Widelec i nóż stołowy średni, łyżkę stołową dużą.
Wykonywanie usług kelnerskich
Kompot francuski powinien być podany w
A. kompotierce
B. gobletu
C. filiżance
D. szklance
Wykonywanie usług kelnerskich
Podczas obsługi gości w restauracji kelner zauważa, że jeden z gości jest leworęczny. Jak powinien ustawić sztućce?
A. Pozostawić sztućce bez zmian
B. Zamienić miejscami sztućce do dania głównego
C. Zamienić miejscami sztućce do przystawek
D. Dodać dodatkowy zestaw sztućców po lewej stronie
Wykonywanie usług kelnerskich
Aby serwować kawior, kelner powinien przygotować: talerzyk do pieczywa, nóż i widelec do zakąsek oraz
A. talerz główny oraz szczypce z widelczykiem
B. talerzyk do zakąsek oraz szczypce z widelczykiem
C. talerzyk do zakąsek oraz łopatkę z masy perłowej
D. talerz główny i łopatkę z masy perłowej
HGT.01 Pytanie 17
Wykonywanie usług kelnerskich
Jak powinno być serwowane śniadanie wiedeńskie dla jednej osoby zamówione do hotelowego pokoju?
A. na małej tacy okrągłej
B. na pomocniku kelnerskim
C. na dużej tacy prostokątnej
D. na wózku bemarowym
Wykonywanie usług kelnerskich
Który z poniższych napojów powinien być serwowany w kieliszku typu flute?
A. Szampan
B. Koniak
C. Czerwone wino
D. Whisky
Wykonywanie usług kelnerskich
Ilość sztućców, które można ustawić w nakryciu gościa, powinna wynosić
A. 5 sztuk po prawej stronie i 3 sztuki po lewej stronie
B. 4 sztuki po prawej stronie i 4 sztuki po lewej stronie
C. 4 sztuki po prawej stronie i 3 sztuki po lewej stronie
D. 5 sztuk po prawej stronie i 4 sztuki po lewej stronie
Wykonywanie usług kelnerskich
Do czego służy pomocnik kelnerski?
A. do realizacji serwisu specjalnego
B. do przechowywania bielizny oraz zastawy stołowej
C. do wykonania dekantacji win
D. do przechowywania alkoholi oraz napojów bezalkoholowych
Wykonywanie usług kelnerskich
Jakie akcesoria może wykorzystać kelner przy obsłudze gościa w hotelowym pokoju?
A. wózek chłodniczy do deserów lub bemar
B. tacę lub pomocnik kelnerski
C. wózek kelnerski bądź stolik koktajlowy
D. tacę lub wózek serwisowy
Wykonywanie usług kelnerskich
Podczas przygotowywania stołu na przyjęcie zasiadane, kelner powinien ułożyć następujące elementy:
A. sztućce, szkło, serwetki, porcelanę
B. serwetki, porcelanę, sztućce, szkło
C. porcelanę, sztućce, szkło, serwetki
D. szkło, serwetki, porcelanę, sztućce
Wykonywanie usług kelnerskich
Aby zaserwować antrykot przy użyciu specjalnego serwisu z wózka kelnerskiego, należy mieć przygotowane: płytę podgrzewającą, deskę, nóż oraz talerzyk na resztki.
A. i sztućce serwisowe.
B. i sztućce do tranżerowania.
C. i nożyce.
D. i szczypce.
Wykonywanie usług kelnerskich
Który z poniższych sztućców kelner powinien podać do ryby?
A. Nóż deserowy
B. Widelec deserowy
C. Łyżka stołowa
D. Nóż i widelec do ryb
Wykonywanie usług kelnerskich
Celem wyparzania naczyń stołowych jest
A. niszczenie flory bakteryjnej
B. eliminacja resztek potraw
C. osuszanie pozostałości detergentów
D. odtłuszczanie powierzchni
Wykonywanie usług kelnerskich
Jakiego koloru deska powinna być użyta do rozdrobnienia ugotowanych jaj?
A. niebieskiego
B. białego
C. brązowego
D. żółtego
Wykonywanie usług kelnerskich
Jakie przedmioty z zastawy stołowej powinien usunąć kelner z nakrycia à la carte przed serwowaniem zamówienia składającego się z przystawki mięsnej z dodatkami oraz wody?
A. Kieliszek do wina, nóż i widelec duży
B. Talerzyk do pieczywa i nóż do masła
C. Goblet, nóż do masła i zestaw przypraw
D. Zestaw przypraw, nóż i widelec średni
HGT.01 Pytanie 28
Wykonywanie usług kelnerskich
W przypadku serwowania potraw i napojów na stolikach bufetowych nie wykorzystuje się
A. talerzy
B. podgrzewaczy do dań
C. ochładzaczy do butelek
D. miseczek
Wykonywanie usług kelnerskich
Skirting powinno być przymocowane do stołów
A. bufetu na śniadanie.
B. konsumenckich dla gości indywidualnych
C. w letniej piwnym ogrodzie.
D. okrągłych na elegancką kolację przy stole.
Wykonywanie usług kelnerskich
Jakie działania przygotowawcze są związane z organizacją okolicznościowych przyjęć?
A. serwowanie potraw
B. uzupełnianie kieliszków napojami
C. nakrywanie stołów obrusami
D. czyszczenie brudnej zastawy stołowej
Wykonywanie usług kelnerskich
Herbatę w stylu rosyjskim powinno się serwować
A. w szklance z metalowym uchwytem, umieszczonej na metalowym spodku
B. w podgrzanej filiżance porcelanowej, umieszczonej na porcelanowym spodku
C. w szklanym bowlu, umieszczonym na szklanym spodku
D. w wysokiej szklance, umieszczonej na kryształowym spodku
Wykonywanie usług kelnerskich
Jakie elementy bielizny są używane do przykrycia stołów bufetowych na imprezach okolicznościowych?
A. Laufry, obrusy oraz moltony
B. Obrusy, moltony i skirtingi
C. Napperony, skirtingi oraz moltony
D. Moltony, obrusy oraz napperony
Wykonywanie usług kelnerskich
Napperon to element bielizny stołowej, który jest używany do
A. nakrywania długich stołów podczas przyjęć zasiadanych.
B. osłonięcia stołu bufetowego.
C. osłonięcia odzieży.
D. rozjaśnienia obrusów w innym kolorze.
Wykonywanie usług kelnerskich
Kelner zamierza przygotować stolik na uroczystą kolację. Jakim sposobem powinien ułożyć sztućce?
A. Sztućce do deserów bliżej talerza niż sztućce do przystawek
B. Sztućce do dania głównego najbliżej talerza
C. Sztućce do zupy najbliżej talerza
D. Sztućce do przystawek najbliżej talerza
Wykonywanie usług kelnerskich
Jaką maksymalną liczbę nakryć można przewidzieć na stole o wymiarach 2,6 m x 2,6 m, jeżeli odstępy między nakryciami wynoszą 60 cm, a skrajne nakrycia są oddalone o 40 cm od krawędzi stołu?
A. 16 nakryć
B. 10 nakryć
C. 12 nakryć
D. 20 nakryć
Wykonywanie usług kelnerskich
Świeże ostrygi powinny być serwowane na talerzu
A. ustawionym na podgrzewaczu
B. polanym sokiem cytrynowym
C. wyłożonym kruszonym lodem
D. wyłożonym sałatą lodową
Wykonywanie usług kelnerskich
W jakim naczyniu powinno się serwować porcję musu malinowego dla klienta?
A. Na porcelanowym półmisku
B. W szklanym goblecie
C. W szklanym pucharku
D. Na posrebrzanym gerydonie
Wykonywanie usług kelnerskich
Jakiego rodzaju sztućców serwisowych nie powinien używać kelner przy podawaniu dań serwisem?
A. angielskim
B. niemieckim
C. rosyjskim
D. francuskim
Wykonywanie usług kelnerskich
Aby serwować zupę typu consommé, kelner powinien użyć łyżki
A. dużej
B. małej
C. koktajlowej
D. średniej
Wykonywanie usług kelnerskich
Porcelanowa filiżanka o objętości 50 ml umieszczona na talerzyku, przeznaczona jest do podawania kawy?
A. espresso
B. caffe latte
C. latte macchiato
D. cappucino