Filtrowanie pytań
Wykonywanie usług kelnerskich
A. ocet balsamiczny
B. ocet spirytusowy
C. ketchup
D. musztardę
Wykonywanie usług kelnerskich
Jakie wino należy podać do czerwonego mięsa?
A. Białe słodkie
B. Różowe
C. Czerwone wytrawne
D. Musujące
Wykonywanie usług kelnerskich
Który zestaw powinien zaproponować kelner, jeśli goście zamówili śniadanie wiedeńskie?
| kawa po wiedeńsku, pieczywo pszenne, masło, miód, dżem | kawa z dodatkami, pieczywo, jaja po wiedeńsku, masło, dżem, miód | kawa ze śmietanką, pieczywo, jaja po wiedeńsku, wędliny, sery, masło | czarna kawa, sok pomarańczowy, pieczywo, owsianka, masło, dżem, miód |
| A | B | C | D |
A. C.
B. B.
C. A.
D. D.
Wykonywanie usług kelnerskich
Znany włoski deser o wyraźnym smaku kawy to
A. tiramisu
B. churros
C. tort Sachera
D. tort Pavlowa
Wykonywanie usług kelnerskich
Jaką potrawę warto polecić dzieciom w wieku przedszkolnym?
A. Gulasz węgierski
B. Potrawkę z kurczaka
C. Zrazy wołowe w stylu staropolskim
D. Stek wołowy w stopniu wypieczenia medium rare
Wykonywanie usług kelnerskich
Jaki deser powinien polecić kelner osobie z nietolerancją laktozy?
A. Suflet jabłkowy
B. Lody truskawkowe
C. Krem bawarski
D. Sernik wiedeński
Wykonywanie usług kelnerskich
Przy serwowaniu win obowiązuje następująca hierarchia:
A. wina czerwone przed winami białymi
B. wina słodkie przed winami wytrawnymi
C. wina złożone przed winami prostymi
D. wina młode przed winami starymi
Wykonywanie usług kelnerskich
Aby przygotować klasyczną kawę po wiedeńsku, konieczne jest użycie naparu kawowego z ekspresu
A. i czekoladę w płynie
B. i mleko skondensowane
C. i śmietankę podgrzaną
D. i lody śmietankowe
Wykonywanie usług kelnerskich
Aby przygotować herbatę w stylu angielskim, należy stworzyć mocną esencję herbacianą, dodać cukier oraz
A. mleko
B. miód
C. koniak
D. konfiturę
Wykonywanie usług kelnerskich
Kelner powinien zasugerować konsumentowi, który zamówił deser mrożony,
A. parfait
B. paschę
C. galaretkę
D. mus
Wykonywanie usług kelnerskich
Na podstawie zamieszczonego fragmentu karty menu wskaż danie główne mięsne, które należy zaproponować gościom preferującym mięsne potrawy smażone.
| Dania główne mięsne | |
|---|---|
| Sztuka mięsa | 15,00 zł |
| Ragout baranie | 17,00 zł |
| Schab nadziewany | 19,00 zł |
| Eskalopki cielęce | 22,00 zł |
A. Eskalopki cielęce.
B. Ragout baranie.
C. Sztuka mięsa.
D. Schab nadziewany.
Wykonywanie usług kelnerskich
Jaki składnik jest używany do przygotowania tradycyjnej pizzy Margherita?
A. Pomidory
B. Kukurydza
C. Szynka
D. Salami
Wykonywanie usług kelnerskich
Jakie wino powinien zarekomendować kelner do grillowanego fileta z świeżego dorsza podawanego w sosie porowym?
A. Czerwone półsłodkie
B. Białe półwytrawne
C. Czerwone półwytrawne
D. Białe półsłodkie
Wykonywanie usług kelnerskich
Osoba w restauracji, która zajmuje się doborem win do potraw oraz ich serwowaniem gościom, to
A. sommelier
B. barista
C. bufetowy
D. barman
Wykonywanie usług kelnerskich
Który z poniższych napojów powinien być serwowany w kieliszku typu flute?
A. Koniak
B. Whisky
C. Szampan
D. Czerwone wino
Wykonywanie usług kelnerskich
Podczas serwowania kawy, kelner powinien zaproponować...
A. Cukier i śmietankę
B. Inny rodzaj napoju
C. Dodatkowy deser
D. Degustację herbaty
Wykonywanie usług kelnerskich
Kelner planujący serwis dla wegan powinien unikać potraw zawierających...
A. Gluten
B. Orzechy
C. Laktozę
D. Produkty odzwierzęce
Wykonywanie usług kelnerskich
Aby przygotować grog, należy zastosować
A. araku
B. ginu
C. wermutu
D. likieru
Wykonywanie usług kelnerskich
Aby przygotować herbatę w stylu angielskim, oprócz naparu herbacianego, co jeszcze powinno się zaserwować?
A. dżem.
B. gorące mleko.
C. plasterki cytryny.
D. śmietanę ubitą.
Wykonywanie usług kelnerskich
Do flambirowania naleśników należy zastosować
A. koniaku
B. czerwonego wina
C. białego wina
D. piwa
Wykonywanie usług kelnerskich
Czy ser feta jest częścią sałatki
A. szopskiej
B. jarzynowej
C. greckiej
D. nicejskiej
Wykonywanie usług kelnerskich
Menu potraw stworzone dla osób z cukrzycą należy umieścić w karcie
A. specjalnej
B. okolicznościowej
C. standardowej
D. dnia
Wykonywanie usług kelnerskich
Kelner powinien zaproponować kawę konsumentowi, który preferuje napoje z whisky
A. po angielsku
B. po rosyjsku
C. po irlandzku
D. po turecku
Wykonywanie usług kelnerskich
Jaki dodatek należy zasugerować do bitych zrazów wołowych dla gościa, który nie lubi ziemniaków oraz produktów z pszenicy?
A. Kluski śląskie
B. Kaszę kuskus
C. Frytki
D. Kaszę gryczaną
Wykonywanie usług kelnerskich
Dla gościa, który woli mały poranny posiłek składający się z świeżych croissantów i mocnej kawy, jakiego śniadania powinien zalecić kelner?
A. angielskie
B. wiedeńskie
C. francuskie
D. amerykańskie
Wykonywanie usług kelnerskich
Jakie wino powinien zaproponować kelner do kaczki konfitowanej?
A. czerwone wytrawne
B. czerwone półsłodkie
C. białe wytrawne
D. białe półsłodkie
Wykonywanie usług kelnerskich
Osobom preferującym dania kuchni hiszpańskiej powinno się zaproponować
A. tartę
B. musakę
C. kebabczetę
D. paellę
Wykonywanie usług kelnerskich
Czym jest tartinka?
A. pasztet z królika
B. pasta z solonej ikry tuńczyka
C. mała ozdobna kanapka
D. kruchy wypiek z słonym nadzieniem
Wykonywanie usług kelnerskich
Jakim odcieniem wyróżnia się młode czerwone wino?
A. fioletowym
B. ceglastym
C. rubinowym
D. brązowym
Wykonywanie usług kelnerskich
Jaką potrawę powinien zasugerować kelner klientowi zamawiającemu dania wegetariańskie?
A. Galantynę.
B. Ruskie pierogi.
C. Bigos.
D. Tymbaliki.
Wykonywanie usług kelnerskich
Jaki dodatek skrobiowy warto zaproponować klientowi, jeśli zamówił on sznycla wiedeńskiego jako danie główne?
A. Kaszę gryczaną
B. Kluski śląskie
C. Ziemniaki puree
D. Ryż na sypko
Wykonywanie usług kelnerskich
Jaką witaminową przystawkę powinien zasugerować kelner do wołowych zrazów zawijanych serwowanych z kaszą gryczaną?
A. Karczochy duszone
B. Brokuły gotowane
C. Bakłażany grillowane
D. Buraczki zasmażane
Wykonywanie usług kelnerskich
Jakiego napoju powinien zalecić kelner do pieczonej golonki?
A. Piwo grzane
B. Likier ziołowy
C. Piwo zimne
D. Likier owocowy
Wykonywanie usług kelnerskich
Jaki deser powinien być uwzględniony w menu dla osób z nietolerancją glutenu?
A. Szarlotka na ciepło z lodami jogurtowymi
B. Śliwki w cieście kruchym z sosem karmelowym
C. Pierogi z jagodami oraz bitą śmietaną
D. Sałatka owocowa z lodami jogurtowymi
Wykonywanie usług kelnerskich
Jakie dodatki serwuje się do galarety mięsnej?
A. pieczywo jasne i wódka
B. pieczywo jasne i wino wytrawne
C. pieczywo ciemne i wino wytrawne
D. pieczywo ciemne i likier
Wykonywanie usług kelnerskich
Jakim kwaśnym składnikiem charakteryzuje się barszcz ukraiński?
A. przecier pomidorowy
B. kapusta kiszona
C. żytny zakwas
D. szczaw
Wykonywanie usług kelnerskich
Jakie informacje w karcie win są opcjonalne?
A. nazwa odmiany winogron, z których powstało wino
B. nazwa wytwórcy lub eksportera wina
C. rok produkcji wina
D. nazwa win
Wykonywanie usług kelnerskich
Jakie wino powinno być polecone do wołowej pieczeni?
A. Białe brut
B. Różowe semi sweet
C. Czerwone dry
D. Wermut
Wykonywanie usług kelnerskich
Jakie wina powinien zaproponować kelner gościom do wołowiny pieczonej?
A. Czerwone dry
B. Różowe semi dry
C. Białe dry
D. Różowe semi sweet
Wykonywanie usług kelnerskich
Podczas składania zamówienia na wino, kelner powinien zaproponować klientowi...
A. Inny rodzaj wina do porównania
B. Degustację przed podaniem
C. Zamówienie bez konieczności degustacji
D. Dodatkowy kieliszek do degustacji