Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

Wykonywanie usług kelnerskich

Który zestaw powinien zaproponować kelner, jeśli goście zamówili śniadanie wiedeńskie?

kawa po wiedeńsku,
pieczywo pszenne,
masło, miód, dżem
kawa z dodatkami,
pieczywo,
jaja po wiedeńsku,
masło, dżem, miód
kawa ze śmietanką,
pieczywo,
jaja po wiedeńsku,
wędliny, sery, masło
czarna kawa,
sok pomarańczowy,
pieczywo,
owsianka,
masło, dżem, miód
ABCD

A. C.
B. B.
C. A.
D. D.
Wykonywanie usług kelnerskich

Jaką potrawę warto polecić dzieciom w wieku przedszkolnym?

A. Gulasz węgierski
B. Potrawkę z kurczaka
C. Zrazy wołowe w stylu staropolskim
D. Stek wołowy w stopniu wypieczenia medium rare
Wykonywanie usług kelnerskich

Aby przygotować klasyczną kawę po wiedeńsku, konieczne jest użycie naparu kawowego z ekspresu

A. i czekoladę w płynie
B. i mleko skondensowane
C. i śmietankę podgrzaną
D. i lody śmietankowe
Wykonywanie usług kelnerskich

Na podstawie zamieszczonego fragmentu karty menu wskaż danie główne mięsne, które należy zaproponować gościom preferującym mięsne potrawy smażone.

Dania główne mięsne
Sztuka mięsa15,00 zł
Ragout baranie17,00 zł
Schab nadziewany19,00 zł
Eskalopki cielęce22,00 zł

A. Eskalopki cielęce.
B. Ragout baranie.
C. Sztuka mięsa.
D. Schab nadziewany.
Wykonywanie usług kelnerskich

Jakie wino powinien zarekomendować kelner do grillowanego fileta z świeżego dorsza podawanego w sosie porowym?

A. Czerwone półsłodkie
B. Białe półwytrawne
C. Czerwone półwytrawne
D. Białe półsłodkie
Wykonywanie usług kelnerskich

Jaki dodatek należy zasugerować do bitych zrazów wołowych dla gościa, który nie lubi ziemniaków oraz produktów z pszenicy?

A. Kluski śląskie
B. Kaszę kuskus
C. Frytki
D. Kaszę gryczaną
Wykonywanie usług kelnerskich

Jaki dodatek skrobiowy warto zaproponować klientowi, jeśli zamówił on sznycla wiedeńskiego jako danie główne?

A. Kaszę gryczaną
B. Kluski śląskie
C. Ziemniaki puree
D. Ryż na sypko
Wykonywanie usług kelnerskich

Jaką witaminową przystawkę powinien zasugerować kelner do wołowych zrazów zawijanych serwowanych z kaszą gryczaną?

A. Karczochy duszone
B. Brokuły gotowane
C. Bakłażany grillowane
D. Buraczki zasmażane
Wykonywanie usług kelnerskich

Jaki deser powinien być uwzględniony w menu dla osób z nietolerancją glutenu?

A. Szarlotka na ciepło z lodami jogurtowymi
B. Śliwki w cieście kruchym z sosem karmelowym
C. Pierogi z jagodami oraz bitą śmietaną
D. Sałatka owocowa z lodami jogurtowymi
Wykonywanie usług kelnerskich

Podczas składania zamówienia na wino, kelner powinien zaproponować klientowi...

A. Inny rodzaj wina do porównania
B. Degustację przed podaniem
C. Zamówienie bez konieczności degustacji
D. Dodatkowy kieliszek do degustacji