Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

Wykonywanie usług kelnerskich

Kelner, przyjmując zlecenie od osób siedzących przy stoliku dla dwóch, powinien usiąść

A. po prawej stronie osoby, która składa zamówienie jako druga
B. po lewej stronie osoby, która składa zamówienie jako druga
C. po lewej stronie osoby, która składa zamówienie jako pierwsza
D. po prawej stronie osoby, która składa zamówienie jako pierwsza
Wykonywanie usług kelnerskich

Co należy do obowiązków kelnerów po zakończeniu przyjęcia okolicznościowego?

A. zebranie zastawy stołowej ze stołów i jej umycie
B. rozliczenie sprzętu, zastawy i bielizny stołowej
C. odkurzenie wykładzin oraz umycie podłogi w sali bankietowej
D. zabezpieczenie resztek potraw i napojów pozostałych po przyjęciu
Wykonywanie usług kelnerskich

Która z poniższych czynności nie wchodzi w zakres zadań kelnera podczas obsługi gości przy stole w trakcie przyjęcia zasiadanego?

A. Zaspokajanie dodatkowych zamówień i potrzeb gości
B. Serwowanie potraw oraz napojów do stołu
C. Zachowanie porządku na bufecie
D. Usuwanie zastawy stołowej ze stołu po spożyciu dań
Wykonywanie usług kelnerskich

Podczas obsługi dużej imprezy, kelner chce uniknąć pomyłek przy przyjmowaniu zamówień. Jaką metodę powinien zastosować?

A. Przekazywanie zamówień ustnie do kuchni
B. Notowanie zamówień na karcie zamówień
C. Zapamiętywanie zamówień
D. Zapisywanie zamówień na serwetkach
Wykonywanie usług kelnerskich

Podczas obsługi bankietu, co jest najważniejszym elementem, który kelner powinien kontrolować?

A. Płynność serwisu
B. Liczba gości przy stolikach
C. Szybkość obsługi
D. Wystrojenie sali
Wykonywanie usług kelnerskich

Jaką czynność powinien wykonać kelner, jeśli zauważy, że gość nie jest zadowolony z dania?

A. Podnieść cenę za danie
B. Zaproponować deser gratis
C. Zignorować sytuację
D. Przeprosić i zaproponować wymianę dania
Wykonywanie usług kelnerskich

W przypadku organizacji przyjęcia w formie lampki wina

A. goście samodzielnie nakładają potrawy z bufetów i jedzą je przy stołach.
B. kelnerzy obsługują osoby siedzące przy stołach.
C. goście sami wybierają potrawy z bufetów i spożywają je na stojąco.
D. kelnerzy serwują napoje gościom z tac.
Wykonywanie usług kelnerskich

Kelner, przyjmując zamówienie w ramach usługi room service, nie musi zasięgnąć od gościa hotelowego informacji

A. o liczbie zamówionych dań
B. o numerze telefonu
C. o czasie dostarczenia posiłku
D. o numerze pokoju
Wykonywanie usług kelnerskich

Jakie akcesoria może wykorzystać kelner przy obsłudze gościa w hotelowym pokoju?

A. tacę lub wózek serwisowy
B. tacę lub pomocnik kelnerski
C. wózek kelnerski bądź stolik koktajlowy
D. wózek chłodniczy do deserów lub bemar
Wykonywanie usług kelnerskich

Przedstawiony w tabeli fragment karty menu dotyczy

Karta menu fragment
Krewetki blanszowane na maśle ziołowym z grzankami czosnkowymi, podane na żeliwnym półmisku
Kęski z polędwicy wołowej z grzybami leśnymi i grzankami czosnkowymi, podane na żeliwnym półmisku
Małże św. Jakuba na puree jabłkowo-imbirowym z chorizo, sosem z maracui i grzankami ziołowymi
Szparagi zapiekane w sosie carbonara podawane na żeliwnym półmisku

A. przystawek zimnych.
B. przystawek gorących.
C. dań głównych rybnych.
D. dań głównych mięsnych.
Wykonywanie usług kelnerskich

Jakie pytanie powinien zadać kelner przyjmujący zamówienie od gości?

A. Czego państwo pragną?
B. Czy mogę przyjąć zamówienie?
C. Czy coś państwo chcieliby zamówić?
D. Czy wybrali państwo już dania?
Wykonywanie usług kelnerskich

Kelner room-service, który realizuje zamówienie, ma prawo wejść do pokoju gościa po

A. jednokrotnym zapukaniu w drzwi
B. zapukaniu do drzwi i czekaniu 60 sekund
C. trzykrotnym zapukaniu w drzwi
D. zapukaniu do drzwi i usłyszeniu zaproszenia
Wykonywanie usług kelnerskich

Podczas realizacji prac obsługowych na przyjęciu, jakie czynności powinien wykonać kelner w pierwszej kolejności?

A. przybyłej kobiecie
B. gospodyni uroczystości
C. przybyłemu mężczyźnie
D. gospodarzowi uroczystości
Wykonywanie usług kelnerskich

Kelner powinien przenosić dużą, obciążoną tacę o prostokątnym kształcie

A. na prawej dłoni, która jest odwrócona do góry i wyciągnięta przed siebie
B. na obu dłoniach, które są wyciągnięte przed siebie
C. na lewej dłoni, która jest odwrócona do góry i wyciągnięta przed siebie
D. na odwróconej lewej dłoni, umiejscowionej ponad barkiem
Wykonywanie usług kelnerskich

Jakie elementy bielizny są używane do przykrycia stołów bufetowych na imprezach okolicznościowych?

A. Laufry, obrusy oraz moltony
B. Moltony, obrusy oraz napperony
C. Obrusy, moltony i skirtingi
D. Napperony, skirtingi oraz moltony
Wykonywanie usług kelnerskich

Która z umiejętności nie wpływa na postrzeganie zawodowe kelnera?

A. Profesjonalne przedstawianie menu
B. Rozpoznawanie smaków i aromatów
C. Gwarantowanie najwyższego standardu obsługi gości
D. Gra na instrumentach klawiszowych
Wykonywanie usług kelnerskich

Jaką maksymalną liczbę nakryć można przewidzieć na stole o wymiarach 2,6 m x 2,6 m, jeżeli odstępy między nakryciami wynoszą 60 cm, a skrajne nakrycia są oddalone o 40 cm od krawędzi stołu?

A. 16 nakryć
B. 10 nakryć
C. 20 nakryć
D. 12 nakryć