Filtrowanie pytań
Wykonywanie usług kelnerskich
A. Leczo
B. Małdrzyki
C. Ratatouille
D. Bliny
Wykonywanie usług kelnerskich
Kelner, przyjmując zlecenie od osób siedzących przy stoliku dla dwóch, powinien usiąść
A. po prawej stronie osoby, która składa zamówienie jako druga
B. po lewej stronie osoby, która składa zamówienie jako druga
C. po lewej stronie osoby, która składa zamówienie jako pierwsza
D. po prawej stronie osoby, która składa zamówienie jako pierwsza
Wykonywanie usług kelnerskich
W jakim systemie dostarczania posiłków odbywa się serwowanie potraw przez okno łączące kuchnię z salą jadalną?
A. Czeskiego
B. Polskiego
C. Francuskiego
D. Szwedzkiego
HGT.01 Pytanie 4
Wykonywanie usług kelnerskich
Co należy do obowiązków kelnerów po zakończeniu przyjęcia okolicznościowego?
A. zebranie zastawy stołowej ze stołów i jej umycie
B. rozliczenie sprzętu, zastawy i bielizny stołowej
C. odkurzenie wykładzin oraz umycie podłogi w sali bankietowej
D. zabezpieczenie resztek potraw i napojów pozostałych po przyjęciu
HGT.01 Pytanie 5
Wykonywanie usług kelnerskich
Podczas bufetów gorących potraw niezbędne jest serwowanie ich
A. w termosach
B. w wazach
C. w podgrzewaczach
D. w naczyniach żaroodpornych
Wykonywanie usług kelnerskich
Podczas uroczystości kelner powinien przestrzegać następującej kolejności podawania dań:
A. dzieci, gość honorowy, kobiety, mężczyźni
B. kobiety, gość honorowy, mężczyźni, dzieci
C. gość honorowy, mężczyźni, kobiety, dzieci
D. gość honorowy, dzieci, kobiety, mężczyźni
Wykonywanie usług kelnerskich
Która z poniższych czynności nie wchodzi w zakres zadań kelnera podczas obsługi gości przy stole w trakcie przyjęcia zasiadanego?
A. Zaspokajanie dodatkowych zamówień i potrzeb gości
B. Serwowanie potraw oraz napojów do stołu
C. Zachowanie porządku na bufecie
D. Usuwanie zastawy stołowej ze stołu po spożyciu dań
Wykonywanie usług kelnerskich
Podczas obsługi dużej imprezy, kelner chce uniknąć pomyłek przy przyjmowaniu zamówień. Jaką metodę powinien zastosować?
A. Przekazywanie zamówień ustnie do kuchni
B. Notowanie zamówień na karcie zamówień
C. Zapamiętywanie zamówień
D. Zapisywanie zamówień na serwetkach
Wykonywanie usług kelnerskich
Podczas obsługi bankietu, co jest najważniejszym elementem, który kelner powinien kontrolować?
A. Płynność serwisu
B. Liczba gości przy stolikach
C. Szybkość obsługi
D. Wystrojenie sali
Wykonywanie usług kelnerskich
Jaką czynność powinien wykonać kelner, jeśli zauważy, że gość nie jest zadowolony z dania?
A. Podnieść cenę za danie
B. Zaproponować deser gratis
C. Zignorować sytuację
D. Przeprosić i zaproponować wymianę dania
Wykonywanie usług kelnerskich
Który z poniższych elementów nie wchodzi w skład receptury kulinarnej?
A. Sposób serwowania dania
B. Nazwa dania
C. Normatyw surowcowy dania
D. Metoda przygotowania dania
Wykonywanie usług kelnerskich
W przypadku organizacji przyjęcia w formie lampki wina
A. goście samodzielnie nakładają potrawy z bufetów i jedzą je przy stołach.
B. kelnerzy obsługują osoby siedzące przy stołach.
C. goście sami wybierają potrawy z bufetów i spożywają je na stojąco.
D. kelnerzy serwują napoje gościom z tac.
Wykonywanie usług kelnerskich
Kelner, przyjmując zamówienie w ramach usługi room service, nie musi zasięgnąć od gościa hotelowego informacji
A. o liczbie zamówionych dań
B. o numerze telefonu
C. o czasie dostarczenia posiłku
D. o numerze pokoju
HGT.01 Pytanie 14
Wykonywanie usług kelnerskich
Jak powinno być serwowane śniadanie wiedeńskie dla jednej osoby zamówione do hotelowego pokoju?
A. na małej tacy okrągłej
B. na pomocniku kelnerskim
C. na wózku bemarowym
D. na dużej tacy prostokątnej
HGT.01 Pytanie 15
Wykonywanie usług kelnerskich
Jaką potrawę może przygotować kelner przy stole gościa?
A. Canelloni
B. Koktajl z kraba
C. Kulebiak
D. Gulasz węgierski
Wykonywanie usług kelnerskich
Które z poniższych zawodów w lokalu gastronomicznym wchodzi w skład działu usługowego?
A. Kucharz
B. Cukiernik
C. Garmażer
D. Kelner
Wykonywanie usług kelnerskich
Jakie akcesoria może wykorzystać kelner przy obsłudze gościa w hotelowym pokoju?
A. tacę lub wózek serwisowy
B. tacę lub pomocnik kelnerski
C. wózek kelnerski bądź stolik koktajlowy
D. wózek chłodniczy do deserów lub bemar
Wykonywanie usług kelnerskich
Kto jest odpowiedzialny za serwowanie dania głównego na zimnym talerzu konsumentowi?
A. kucharz
B. kierownik sali
C. pomocnik kucharza
D. kelner
Wykonywanie usług kelnerskich
Przedstawiony w tabeli fragment karty menu dotyczy
| Karta menu fragment | |
|---|---|
| Krewetki blanszowane na maśle ziołowym z grzankami czosnkowymi, podane na żeliwnym półmisku | |
| Kęski z polędwicy wołowej z grzybami leśnymi i grzankami czosnkowymi, podane na żeliwnym półmisku | |
| Małże św. Jakuba na puree jabłkowo-imbirowym z chorizo, sosem z maracui i grzankami ziołowymi | |
| Szparagi zapiekane w sosie carbonara podawane na żeliwnym półmisku | |
A. przystawek zimnych.
B. przystawek gorących.
C. dań głównych rybnych.
D. dań głównych mięsnych.
HGT.01 Pytanie 20
Wykonywanie usług kelnerskich
W przypadku serwowania potraw i napojów na stolikach bufetowych nie wykorzystuje się
A. miseczek
B. talerzy
C. ochładzaczy do butelek
D. podgrzewaczy do dań
Wykonywanie usług kelnerskich
Jakie pytanie powinien zadać kelner przyjmujący zamówienie od gości?
A. Czego państwo pragną?
B. Czy mogę przyjąć zamówienie?
C. Czy coś państwo chcieliby zamówić?
D. Czy wybrali państwo już dania?
Wykonywanie usług kelnerskich
Menu potraw stworzone dla osób z cukrzycą należy umieścić w karcie
A. standardowej
B. okolicznościowej
C. dnia
D. specjalnej
Wykonywanie usług kelnerskich
Który zapis w karcie menu nie jest prawidłowy?
| Zupa | Zakąska zimna | Deser | Danie zasadnicze |
| Minestrone | Befsztyk po angielsku | Tarta cytrynowa | Risotto z kurczakiem i warzywami |
| A. | B. | C. | D. |
A. D.
B. C.
C. B.
D. A.
Wykonywanie usług kelnerskich
Skirting powinno być przymocowane do stołów
A. w letniej piwnym ogrodzie.
B. bufetu na śniadanie.
C. okrągłych na elegancką kolację przy stole.
D. konsumenckich dla gości indywidualnych
Wykonywanie usług kelnerskich
Kelner room-service, który realizuje zamówienie, ma prawo wejść do pokoju gościa po
A. jednokrotnym zapukaniu w drzwi
B. zapukaniu do drzwi i czekaniu 60 sekund
C. trzykrotnym zapukaniu w drzwi
D. zapukaniu do drzwi i usłyszeniu zaproszenia
Wykonywanie usług kelnerskich
Kelner powinien zaoferować gościowi miskę z wodą do płukania opuszków palców przed posiłkiem
A. bananów
B. truskawek w czekoladzie
C. filetowanych pomarańczy
D. winogron
Wykonywanie usług kelnerskich
Śniadanie kontynentalne dla jednego gościa, dostarczone do hotelowego pokoju, powinno być serwowane na
A. półmisku
B. tacy
C. wózku kelnerskim
D. stoliku serwisowym
Wykonywanie usług kelnerskich
Jaki jest pierwszy krok w obsłudze gościa przez kelnera?
A. Podanie menu
B. Przyjęcie zamówienia
C. Powitanie gościa przy wejściu
D. Wskazanie miejsca do siedzenia
Wykonywanie usług kelnerskich
Podczas realizacji prac obsługowych na przyjęciu, jakie czynności powinien wykonać kelner w pierwszej kolejności?
A. przybyłej kobiecie
B. gospodyni uroczystości
C. przybyłemu mężczyźnie
D. gospodarzowi uroczystości
Wykonywanie usług kelnerskich
Kelner powinien przenosić dużą, obciążoną tacę o prostokątnym kształcie
A. na prawej dłoni, która jest odwrócona do góry i wyciągnięta przed siebie
B. na obu dłoniach, które są wyciągnięte przed siebie
C. na lewej dłoni, która jest odwrócona do góry i wyciągnięta przed siebie
D. na odwróconej lewej dłoni, umiejscowionej ponad barkiem
HGT.01 Pytanie 31
Wykonywanie usług kelnerskich
Jaką potrawę mięsną powinno się serwować w dwóch sztukach na jedną porcję?
A. Medalion
B. Kotlet pożarski
C. Rumsztyk
D. Kotlet mielony
Wykonywanie usług kelnerskich
Jakie działania przygotowawcze są związane z organizacją okolicznościowych przyjęć?
A. nakrywanie stołów obrusami
B. czyszczenie brudnej zastawy stołowej
C. serwowanie potraw
D. uzupełnianie kieliszków napojami
Wykonywanie usług kelnerskich
W trakcie serwowania śniadania gościom w hotelowym pokoju, kelner powinien w pierwszej kolejności
A. zap proposal nalania napojów
B. ustawić krzesła przy stoliku
C. unieruchomić stół
D. rozłożyć boki stołu
Wykonywanie usług kelnerskich
Osobą zatrudnioną w dziale usług gastronomicznych jest
A. asystentka kuchni
B. kelner
C. specjalista ds. technologii żywności
D. osoba zajmująca się magazynowaniem
Wykonywanie usług kelnerskich
Jakie elementy bielizny są używane do przykrycia stołów bufetowych na imprezach okolicznościowych?
A. Laufry, obrusy oraz moltony
B. Moltony, obrusy oraz napperony
C. Obrusy, moltony i skirtingi
D. Napperony, skirtingi oraz moltony
Wykonywanie usług kelnerskich
Serwowanie zamówionych dań i napojów w barze jest typowe dla systemu samoobsługi rodzaju
A. polskiego
B. czeskiego
C. francuskiego
D. szwedzkiego
Wykonywanie usług kelnerskich
Która z umiejętności nie wpływa na postrzeganie zawodowe kelnera?
A. Profesjonalne przedstawianie menu
B. Rozpoznawanie smaków i aromatów
C. Gwarantowanie najwyższego standardu obsługi gości
D. Gra na instrumentach klawiszowych
Wykonywanie usług kelnerskich
Do zadań pracowników room service nie należy
A. wymienianie brudnych ręczników i pościeli
B. czyszczenie elementów zastawy stołowej oraz sztućców
C. serwowanie potraw i napojów do pokoju hotelowego
D. zabieranie brudnej zastawy z pokoju hotelowego
Wykonywanie usług kelnerskich
Jaką maksymalną liczbę nakryć można przewidzieć na stole o wymiarach 2,6 m x 2,6 m, jeżeli odstępy między nakryciami wynoszą 60 cm, a skrajne nakrycia są oddalone o 40 cm od krawędzi stołu?
A. 16 nakryć
B. 10 nakryć
C. 20 nakryć
D. 12 nakryć
Wykonywanie usług kelnerskich
Jakie cechy osobowości są niewskazane w pracy kelnera?
A. Grzeczność
B. Systematyczność
C. Upór
D. Dyskrecja