Filtrowanie pytań
Wykonywanie usług kelnerskich
A. zakąsek
B. napojów
C. sałatek
D. deserów
Wykonywanie usług kelnerskich
Menu powinno zawierać ofertę potraw dla dzieci
A. dnia
B. okolicznościowej
C. specjalnej
D. standardowej
Wykonywanie usług kelnerskich
Aby zarejestrować zamówienie na terminalu stacjonarnym, należy zacząć od wprowadzenia
A. aktywującego hasła
B. liczby gości
C. numeru stolika
D. ceny potrawy
Wykonywanie usług kelnerskich
Kelner obsługujący room service powinien zbierać zamówienia "klamkowe"
A. o wczesnym ranku
B. w czasie porannego posiłku
C. przed lunchem
D. w godzinach wieczornych
Wykonywanie usług kelnerskich
Kelner, wykonując zamówienie room-service, ma prawo wejść do pokoju gościa po
A. trzykrotnym stukaniu w drzwi
B. zapukaniu do drzwi i odczekaniu 90 sekund
C. zapukaniu do drzwi i usłyszeniu zaproszenia
D. dwukrotnym stukaniu w drzwi
Wykonywanie usług kelnerskich
Klient dokonuje płatności za pomocą karty. Kelner powinien użyć do tego
A. kasy fiskalnej
B. komputera z urządzeniem do druku
C. terminala płatniczego
D. skanera
Wykonywanie usług kelnerskich
Bezprzewodowy bonownik kelnerski do zdalnej obsługi służy do
A. obsługi kart płatniczych
B. pokazywania menu
C. przyjmowania zamówień
D. generowania rachunków
Wykonywanie usług kelnerskich
Rosyjski sposób serwowania dań można wykorzystać podczas przyjęcia o typie
A. koktajlowe
B. lampka wina
C. aperitif
D. zasiadane
Wykonywanie usług kelnerskich
Jaką potrawę kelner ma możliwość przygotować przy stoliku klienta?
A. Cannelloni
B. Carpaccio
C. Kulebiak
D. Kołduny
Wykonywanie usług kelnerskich
Zakres działania Dobrej Praktyki Higienicznej w lokalu gastronomicznym obejmuje
A. przechowywanie żywności
B. kontrolowanie odpadów
C. proces przygotowania wstępnego
D. proces obróbki cieplnej
Wykonywanie usług kelnerskich
Na imprezie urodzinowej stosuje się kartę dań
A. dzienna
B. standardowa
C. specjalna
D. okolicznościowa
Wykonywanie usług kelnerskich
Przy obsłudze gości na rodzinnym przyjęciu, kelner powinien podać potrawy i napoje w następującej kolejności:
A. gość honorowy, kobiety, mężczyźni, gospodarze, dzieci
B. dzieci, gość honorowy, kobiety, mężczyźni, gospodarze
C. dzieci, gość honorowy, gospodarze, kobiety, mężczyźni
D. gość honorowy, gospodarze, kobiety, mężczyźni, dzieci
Wykonywanie usług kelnerskich
Pierwszym wyrazem werbalnym w komunikacji między kelnerem a gościem jest
A. powitanie zgodne z porą dnia
B. życzliwy kontakt wzrokowy
C. przyjęcie odpowiedniej postawy
D. naturalny uśmiech
Wykonywanie usług kelnerskich
W jakim bufecie odbywa się serwowanie dań śniadaniowych oraz obiadowych?
A. Lunch
B. Brunch
C. Koktajlowy
D. Angielski
Wykonywanie usług kelnerskich
W jakiej odległości od krawędzi stołu powinno się ustawić talerze i sztućce, przygotowując stół na bankiet zasiadany?
A. 0,5 cm
B. 1,5 cm
C. 3,5 cm
D. 2,5 cm
Wykonywanie usług kelnerskich
W sekcji gastronomicznej restauracji zatrudniony jest
A. dostawca.
B. obsługujący gości.
C. cukiernik.
D. menadżer sali.
Wykonywanie usług kelnerskich
W barach oraz cocktail-barach w stylu francuskim dania i napoje są serwowane
A. z wózka kelnerskiego przez bufetowego
B. z wózka kelnerskiego przez kelnera
C. przy ladzie barowej przez bufetowego
D. przy ladzie barowej przez kelnera
Wykonywanie usług kelnerskich
Tworząc menu restauracyjne, potrawę galantyna z drobiu należy zaklasyfikować
A. w sałatkach
B. w zimnych przystawkach
C. w daniach głównych
D. w deserach
Wykonywanie usług kelnerskich
Cechą osobowości, która jest niepożądana u kelnera, jest
A. arogancka postawa
B. duża odpowiedzialność
C. zdecydowana wytrwałość
D. otwartość w komunikacji
Wykonywanie usług kelnerskich
Jakiego rodzaju system obsługi wprowadzono w restauracji hotelowej, gdyż kelnerzy biorą zamówienia na potrawy gorące oraz napoje, natomiast sałatki i desery goście wybierają oraz przenoszą na stół z bufetu?
A. Rodzaj obsługi kelnerskiej
B. Obsługa mieszana
C. Samoobsługa w stylu czeskim
D. Samoobsługa w stylu szwedzkim