Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

Wykonywanie usług kelnerskich

Kelner, przyjmując zlecenie od osób siedzących przy stoliku dla dwóch, powinien usiąść

A. po prawej stronie osoby, która składa zamówienie jako pierwsza
B. po prawej stronie osoby, która składa zamówienie jako druga
C. po lewej stronie osoby, która składa zamówienie jako druga
D. po lewej stronie osoby, która składa zamówienie jako pierwsza
Wykonywanie usług kelnerskich

Co należy do obowiązków kelnerów po zakończeniu przyjęcia okolicznościowego?

A. zabezpieczenie resztek potraw i napojów pozostałych po przyjęciu
B. odkurzenie wykładzin oraz umycie podłogi w sali bankietowej
C. rozliczenie sprzętu, zastawy i bielizny stołowej
D. zebranie zastawy stołowej ze stołów i jej umycie
Wykonywanie usług kelnerskich

Która z poniższych czynności nie wchodzi w zakres zadań kelnera podczas obsługi gości przy stole w trakcie przyjęcia zasiadanego?

A. Zaspokajanie dodatkowych zamówień i potrzeb gości
B. Serwowanie potraw oraz napojów do stołu
C. Zachowanie porządku na bufecie
D. Usuwanie zastawy stołowej ze stołu po spożyciu dań
Wykonywanie usług kelnerskich

Podczas obsługi dużej imprezy, kelner chce uniknąć pomyłek przy przyjmowaniu zamówień. Jaką metodę powinien zastosować?

A. Zapisywanie zamówień na serwetkach
B. Przekazywanie zamówień ustnie do kuchni
C. Notowanie zamówień na karcie zamówień
D. Zapamiętywanie zamówień
Wykonywanie usług kelnerskich

Podczas obsługi bankietu, co jest najważniejszym elementem, który kelner powinien kontrolować?

A. Szybkość obsługi
B. Płynność serwisu
C. Liczba gości przy stolikach
D. Wystrojenie sali
Wykonywanie usług kelnerskich

Jaką czynność powinien wykonać kelner, jeśli zauważy, że gość nie jest zadowolony z dania?

A. Podnieść cenę za danie
B. Zignorować sytuację
C. Przeprosić i zaproponować wymianę dania
D. Zaproponować deser gratis
Wykonywanie usług kelnerskich

W przypadku organizacji przyjęcia w formie lampki wina

A. goście samodzielnie nakładają potrawy z bufetów i jedzą je przy stołach.
B. kelnerzy obsługują osoby siedzące przy stołach.
C. goście sami wybierają potrawy z bufetów i spożywają je na stojąco.
D. kelnerzy serwują napoje gościom z tac.
Wykonywanie usług kelnerskich

Kelner, przyjmując zamówienie w ramach usługi room service, nie musi zasięgnąć od gościa hotelowego informacji

A. o czasie dostarczenia posiłku
B. o numerze pokoju
C. o numerze telefonu
D. o liczbie zamówionych dań
Wykonywanie usług kelnerskich

Jakie akcesoria może wykorzystać kelner przy obsłudze gościa w hotelowym pokoju?

A. wózek chłodniczy do deserów lub bemar
B. tacę lub pomocnik kelnerski
C. tacę lub wózek serwisowy
D. wózek kelnerski bądź stolik koktajlowy
Wykonywanie usług kelnerskich

Przedstawiony w tabeli fragment karty menu dotyczy

Karta menu fragment
Krewetki blanszowane na maśle ziołowym z grzankami czosnkowymi, podane na żeliwnym półmisku
Kęski z polędwicy wołowej z grzybami leśnymi i grzankami czosnkowymi, podane na żeliwnym półmisku
Małże św. Jakuba na puree jabłkowo-imbirowym z chorizo, sosem z maracui i grzankami ziołowymi
Szparagi zapiekane w sosie carbonara podawane na żeliwnym półmisku

A. przystawek gorących.
B. dań głównych rybnych.
C. dań głównych mięsnych.
D. przystawek zimnych.
Wykonywanie usług kelnerskich

Jakie pytanie powinien zadać kelner przyjmujący zamówienie od gości?

A. Czy coś państwo chcieliby zamówić?
B. Czy mogę przyjąć zamówienie?
C. Czy wybrali państwo już dania?
D. Czego państwo pragną?
Wykonywanie usług kelnerskich

Kelner room-service, który realizuje zamówienie, ma prawo wejść do pokoju gościa po

A. trzykrotnym zapukaniu w drzwi
B. jednokrotnym zapukaniu w drzwi
C. zapukaniu do drzwi i czekaniu 60 sekund
D. zapukaniu do drzwi i usłyszeniu zaproszenia
Wykonywanie usług kelnerskich

Podczas realizacji prac obsługowych na przyjęciu, jakie czynności powinien wykonać kelner w pierwszej kolejności?

A. przybyłemu mężczyźnie
B. gospodyni uroczystości
C. przybyłej kobiecie
D. gospodarzowi uroczystości
Wykonywanie usług kelnerskich

Kelner powinien przenosić dużą, obciążoną tacę o prostokątnym kształcie

A. na lewej dłoni, która jest odwrócona do góry i wyciągnięta przed siebie
B. na prawej dłoni, która jest odwrócona do góry i wyciągnięta przed siebie
C. na odwróconej lewej dłoni, umiejscowionej ponad barkiem
D. na obu dłoniach, które są wyciągnięte przed siebie
Wykonywanie usług kelnerskich

Jakie elementy bielizny są używane do przykrycia stołów bufetowych na imprezach okolicznościowych?

A. Obrusy, moltony i skirtingi
B. Moltony, obrusy oraz napperony
C. Napperony, skirtingi oraz moltony
D. Laufry, obrusy oraz moltony
Wykonywanie usług kelnerskich

Która z umiejętności nie wpływa na postrzeganie zawodowe kelnera?

A. Gwarantowanie najwyższego standardu obsługi gości
B. Rozpoznawanie smaków i aromatów
C. Profesjonalne przedstawianie menu
D. Gra na instrumentach klawiszowych
Wykonywanie usług kelnerskich

Jaką maksymalną liczbę nakryć można przewidzieć na stole o wymiarach 2,6 m x 2,6 m, jeżeli odstępy między nakryciami wynoszą 60 cm, a skrajne nakrycia są oddalone o 40 cm od krawędzi stołu?

A. 16 nakryć
B. 10 nakryć
C. 12 nakryć
D. 20 nakryć