Filtrowanie pytań
Wykonywanie usług kelnerskich
A. Małdrzyki
B. Ratatouille
C. Bliny
D. Leczo
Wykonywanie usług kelnerskich
Kelner, przyjmując zlecenie od osób siedzących przy stoliku dla dwóch, powinien usiąść
A. po prawej stronie osoby, która składa zamówienie jako pierwsza
B. po prawej stronie osoby, która składa zamówienie jako druga
C. po lewej stronie osoby, która składa zamówienie jako druga
D. po lewej stronie osoby, która składa zamówienie jako pierwsza
Wykonywanie usług kelnerskich
W jakim systemie dostarczania posiłków odbywa się serwowanie potraw przez okno łączące kuchnię z salą jadalną?
A. Szwedzkiego
B. Francuskiego
C. Polskiego
D. Czeskiego
HGT.01 Pytanie 4
Wykonywanie usług kelnerskich
Co należy do obowiązków kelnerów po zakończeniu przyjęcia okolicznościowego?
A. zabezpieczenie resztek potraw i napojów pozostałych po przyjęciu
B. odkurzenie wykładzin oraz umycie podłogi w sali bankietowej
C. rozliczenie sprzętu, zastawy i bielizny stołowej
D. zebranie zastawy stołowej ze stołów i jej umycie
HGT.01 Pytanie 5
Wykonywanie usług kelnerskich
Podczas bufetów gorących potraw niezbędne jest serwowanie ich
A. w termosach
B. w wazach
C. w naczyniach żaroodpornych
D. w podgrzewaczach
Wykonywanie usług kelnerskich
Podczas uroczystości kelner powinien przestrzegać następującej kolejności podawania dań:
A. gość honorowy, dzieci, kobiety, mężczyźni
B. kobiety, gość honorowy, mężczyźni, dzieci
C. gość honorowy, mężczyźni, kobiety, dzieci
D. dzieci, gość honorowy, kobiety, mężczyźni
Wykonywanie usług kelnerskich
Która z poniższych czynności nie wchodzi w zakres zadań kelnera podczas obsługi gości przy stole w trakcie przyjęcia zasiadanego?
A. Zaspokajanie dodatkowych zamówień i potrzeb gości
B. Serwowanie potraw oraz napojów do stołu
C. Zachowanie porządku na bufecie
D. Usuwanie zastawy stołowej ze stołu po spożyciu dań
Wykonywanie usług kelnerskich
Podczas obsługi dużej imprezy, kelner chce uniknąć pomyłek przy przyjmowaniu zamówień. Jaką metodę powinien zastosować?
A. Zapisywanie zamówień na serwetkach
B. Przekazywanie zamówień ustnie do kuchni
C. Notowanie zamówień na karcie zamówień
D. Zapamiętywanie zamówień
Wykonywanie usług kelnerskich
Podczas obsługi bankietu, co jest najważniejszym elementem, który kelner powinien kontrolować?
A. Szybkość obsługi
B. Płynność serwisu
C. Liczba gości przy stolikach
D. Wystrojenie sali
Wykonywanie usług kelnerskich
Jaką czynność powinien wykonać kelner, jeśli zauważy, że gość nie jest zadowolony z dania?
A. Podnieść cenę za danie
B. Zignorować sytuację
C. Przeprosić i zaproponować wymianę dania
D. Zaproponować deser gratis
Wykonywanie usług kelnerskich
Który z poniższych elementów nie wchodzi w skład receptury kulinarnej?
A. Sposób serwowania dania
B. Nazwa dania
C. Normatyw surowcowy dania
D. Metoda przygotowania dania
Wykonywanie usług kelnerskich
W przypadku organizacji przyjęcia w formie lampki wina
A. goście samodzielnie nakładają potrawy z bufetów i jedzą je przy stołach.
B. kelnerzy obsługują osoby siedzące przy stołach.
C. goście sami wybierają potrawy z bufetów i spożywają je na stojąco.
D. kelnerzy serwują napoje gościom z tac.
Wykonywanie usług kelnerskich
Kelner, przyjmując zamówienie w ramach usługi room service, nie musi zasięgnąć od gościa hotelowego informacji
A. o czasie dostarczenia posiłku
B. o numerze pokoju
C. o numerze telefonu
D. o liczbie zamówionych dań
HGT.01 Pytanie 14
Wykonywanie usług kelnerskich
Jak powinno być serwowane śniadanie wiedeńskie dla jednej osoby zamówione do hotelowego pokoju?
A. na pomocniku kelnerskim
B. na małej tacy okrągłej
C. na wózku bemarowym
D. na dużej tacy prostokątnej
HGT.01 Pytanie 15
Wykonywanie usług kelnerskich
Jaką potrawę może przygotować kelner przy stole gościa?
A. Kulebiak
B. Canelloni
C. Koktajl z kraba
D. Gulasz węgierski
Wykonywanie usług kelnerskich
Które z poniższych zawodów w lokalu gastronomicznym wchodzi w skład działu usługowego?
A. Kelner
B. Cukiernik
C. Kucharz
D. Garmażer
Wykonywanie usług kelnerskich
Jakie akcesoria może wykorzystać kelner przy obsłudze gościa w hotelowym pokoju?
A. wózek chłodniczy do deserów lub bemar
B. tacę lub pomocnik kelnerski
C. tacę lub wózek serwisowy
D. wózek kelnerski bądź stolik koktajlowy
Wykonywanie usług kelnerskich
Kto jest odpowiedzialny za serwowanie dania głównego na zimnym talerzu konsumentowi?
A. pomocnik kucharza
B. kelner
C. kierownik sali
D. kucharz
Wykonywanie usług kelnerskich
Przedstawiony w tabeli fragment karty menu dotyczy
| Karta menu fragment | |
|---|---|
| Krewetki blanszowane na maśle ziołowym z grzankami czosnkowymi, podane na żeliwnym półmisku | |
| Kęski z polędwicy wołowej z grzybami leśnymi i grzankami czosnkowymi, podane na żeliwnym półmisku | |
| Małże św. Jakuba na puree jabłkowo-imbirowym z chorizo, sosem z maracui i grzankami ziołowymi | |
| Szparagi zapiekane w sosie carbonara podawane na żeliwnym półmisku | |
A. przystawek gorących.
B. dań głównych rybnych.
C. dań głównych mięsnych.
D. przystawek zimnych.
HGT.01 Pytanie 20
Wykonywanie usług kelnerskich
W przypadku serwowania potraw i napojów na stolikach bufetowych nie wykorzystuje się
A. ochładzaczy do butelek
B. talerzy
C. podgrzewaczy do dań
D. miseczek
Wykonywanie usług kelnerskich
Jakie pytanie powinien zadać kelner przyjmujący zamówienie od gości?
A. Czy coś państwo chcieliby zamówić?
B. Czy mogę przyjąć zamówienie?
C. Czy wybrali państwo już dania?
D. Czego państwo pragną?
Wykonywanie usług kelnerskich
Menu potraw stworzone dla osób z cukrzycą należy umieścić w karcie
A. dnia
B. specjalnej
C. standardowej
D. okolicznościowej
Wykonywanie usług kelnerskich
Który zapis w karcie menu nie jest prawidłowy?
| Zupa | Zakąska zimna | Deser | Danie zasadnicze |
| Minestrone | Befsztyk po angielsku | Tarta cytrynowa | Risotto z kurczakiem i warzywami |
| A. | B. | C. | D. |
A. C.
B. A.
C. B.
D. D.
Wykonywanie usług kelnerskich
Skirting powinno być przymocowane do stołów
A. okrągłych na elegancką kolację przy stole.
B. bufetu na śniadanie.
C. konsumenckich dla gości indywidualnych
D. w letniej piwnym ogrodzie.
Wykonywanie usług kelnerskich
Kelner room-service, który realizuje zamówienie, ma prawo wejść do pokoju gościa po
A. trzykrotnym zapukaniu w drzwi
B. jednokrotnym zapukaniu w drzwi
C. zapukaniu do drzwi i czekaniu 60 sekund
D. zapukaniu do drzwi i usłyszeniu zaproszenia
Wykonywanie usług kelnerskich
Kelner powinien zaoferować gościowi miskę z wodą do płukania opuszków palców przed posiłkiem
A. filetowanych pomarańczy
B. winogron
C. truskawek w czekoladzie
D. bananów
Wykonywanie usług kelnerskich
Śniadanie kontynentalne dla jednego gościa, dostarczone do hotelowego pokoju, powinno być serwowane na
A. wózku kelnerskim
B. półmisku
C. stoliku serwisowym
D. tacy
Wykonywanie usług kelnerskich
Jaki jest pierwszy krok w obsłudze gościa przez kelnera?
A. Powitanie gościa przy wejściu
B. Wskazanie miejsca do siedzenia
C. Przyjęcie zamówienia
D. Podanie menu
Wykonywanie usług kelnerskich
Podczas realizacji prac obsługowych na przyjęciu, jakie czynności powinien wykonać kelner w pierwszej kolejności?
A. przybyłemu mężczyźnie
B. gospodyni uroczystości
C. przybyłej kobiecie
D. gospodarzowi uroczystości
Wykonywanie usług kelnerskich
Kelner powinien przenosić dużą, obciążoną tacę o prostokątnym kształcie
A. na lewej dłoni, która jest odwrócona do góry i wyciągnięta przed siebie
B. na prawej dłoni, która jest odwrócona do góry i wyciągnięta przed siebie
C. na odwróconej lewej dłoni, umiejscowionej ponad barkiem
D. na obu dłoniach, które są wyciągnięte przed siebie
HGT.01 Pytanie 31
Wykonywanie usług kelnerskich
Jaką potrawę mięsną powinno się serwować w dwóch sztukach na jedną porcję?
A. Kotlet mielony
B. Rumsztyk
C. Kotlet pożarski
D. Medalion
Wykonywanie usług kelnerskich
Jakie działania przygotowawcze są związane z organizacją okolicznościowych przyjęć?
A. uzupełnianie kieliszków napojami
B. serwowanie potraw
C. czyszczenie brudnej zastawy stołowej
D. nakrywanie stołów obrusami
Wykonywanie usług kelnerskich
W trakcie serwowania śniadania gościom w hotelowym pokoju, kelner powinien w pierwszej kolejności
A. ustawić krzesła przy stoliku
B. rozłożyć boki stołu
C. zap proposal nalania napojów
D. unieruchomić stół
Wykonywanie usług kelnerskich
Osobą zatrudnioną w dziale usług gastronomicznych jest
A. asystentka kuchni
B. specjalista ds. technologii żywności
C. kelner
D. osoba zajmująca się magazynowaniem
Wykonywanie usług kelnerskich
Jakie elementy bielizny są używane do przykrycia stołów bufetowych na imprezach okolicznościowych?
A. Obrusy, moltony i skirtingi
B. Moltony, obrusy oraz napperony
C. Napperony, skirtingi oraz moltony
D. Laufry, obrusy oraz moltony
Wykonywanie usług kelnerskich
Serwowanie zamówionych dań i napojów w barze jest typowe dla systemu samoobsługi rodzaju
A. szwedzkiego
B. czeskiego
C. francuskiego
D. polskiego
Wykonywanie usług kelnerskich
Która z umiejętności nie wpływa na postrzeganie zawodowe kelnera?
A. Gwarantowanie najwyższego standardu obsługi gości
B. Rozpoznawanie smaków i aromatów
C. Profesjonalne przedstawianie menu
D. Gra na instrumentach klawiszowych
Wykonywanie usług kelnerskich
Do zadań pracowników room service nie należy
A. zabieranie brudnej zastawy z pokoju hotelowego
B. wymienianie brudnych ręczników i pościeli
C. czyszczenie elementów zastawy stołowej oraz sztućców
D. serwowanie potraw i napojów do pokoju hotelowego
Wykonywanie usług kelnerskich
Jaką maksymalną liczbę nakryć można przewidzieć na stole o wymiarach 2,6 m x 2,6 m, jeżeli odstępy między nakryciami wynoszą 60 cm, a skrajne nakrycia są oddalone o 40 cm od krawędzi stołu?
A. 16 nakryć
B. 10 nakryć
C. 12 nakryć
D. 20 nakryć
Wykonywanie usług kelnerskich
Jakie cechy osobowości są niewskazane w pracy kelnera?
A. Grzeczność
B. Systematyczność
C. Upór
D. Dyskrecja