Filtrowanie pytań
Wykonywanie usług kelnerskich
A. francuski
B. rosyjski
C. niemiecki
D. angielski
Wykonywanie usług kelnerskich
Kelner, przyjmując zlecenie od osób siedzących przy stoliku dla dwóch, powinien usiąść
A. po prawej stronie osoby, która składa zamówienie jako pierwsza
B. po lewej stronie osoby, która składa zamówienie jako druga
C. po prawej stronie osoby, która składa zamówienie jako druga
D. po lewej stronie osoby, która składa zamówienie jako pierwsza
Wykonywanie usług kelnerskich
Jaką czynność powinien wykonać kelner, podchodząc do gościa z prawej strony?
A. Dostarczanie surówki jako dodatku do dania głównego.
B. Podawanie dania głównego w porcjach.
C. Złożenie zamówienia.
D. Serwowanie zupy z wazy.
Wykonywanie usług kelnerskich
W jakim systemie dostarczania posiłków odbywa się serwowanie potraw przez okno łączące kuchnię z salą jadalną?
A. Czeskiego
B. Polskiego
C. Francuskiego
D. Szwedzkiego
HGT.01 Pytanie 5
Wykonywanie usług kelnerskich
Podczas bufetów gorących potraw niezbędne jest serwowanie ich
A. w podgrzewaczach
B. w naczyniach żaroodpornych
C. w termosach
D. w wazach
Wykonywanie usług kelnerskich
Podczas uroczystości kelner powinien przestrzegać następującej kolejności podawania dań:
A. gość honorowy, mężczyźni, kobiety, dzieci
B. dzieci, gość honorowy, kobiety, mężczyźni
C. kobiety, gość honorowy, mężczyźni, dzieci
D. gość honorowy, dzieci, kobiety, mężczyźni
Wykonywanie usług kelnerskich
Podczas serwisu angielskiego, kelner powinien zbliżyć się do gościa z lewej strony, aby
A. ustawić talerz
B. zaprezentować wino
C. podać menu
D. odebrać zamówienie
Wykonywanie usług kelnerskich
W jakiej kolejności kelner powinien serwować poszczególne dania podczas uroczystej kolacji?
A. Danie główne, deser, przystawka
B. Przystawka, deser, danie główne
C. Deser, przzystawka, danie główne
D. Przystawka, danie główne, deser
Wykonywanie usług kelnerskich
Przy serwowaniu win obowiązuje następująca hierarchia:
A. wina słodkie przed winami wytrawnymi
B. wina czerwone przed winami białymi
C. wina młode przed winami starymi
D. wina złożone przed winami prostymi
Wykonywanie usług kelnerskich
Kelner powinien rozpocząć realizację zamówienia składającego się z dania głównego, zimnej zakąski oraz czystej zupy z dodatkiem od podania
A. deseru
B. zimnej zakąski
C. dodatku do zupy
D. czystej zupy
Wykonywanie usług kelnerskich
Jakie dania serwuje się przy użyciu metody francuskiej?
A. sufletów serowych
B. koktajli rakowych
C. zup specjalnych
D. zup z wazy
Wykonywanie usług kelnerskich
Napoje musujące powinny być serwowane gościowi
A. z oryginalnych butelek.
B. z kilerów.
C. ze szklanych dzbanków.
D. z karafek.
Wykonywanie usług kelnerskich
Kompot francuski powinien być podany w
A. szklance
B. gobletu
C. filiżance
D. kompotierce
Wykonywanie usług kelnerskich
W trakcie serwisowania angielskiego, jakie działania są niewskazane?
A. filetowanie upieczonej ryby
B. filetowanie pomarańczy
C. krojenie pieczeni wołowej
D. obieranie warzyw
Wykonywanie usług kelnerskich
Aby serwować kawior, kelner powinien przygotować: talerzyk do pieczywa, nóż i widelec do zakąsek oraz
A. talerz główny oraz szczypce z widelczykiem
B. talerz główny i łopatkę z masy perłowej
C. talerzyk do zakąsek oraz szczypce z widelczykiem
D. talerzyk do zakąsek oraz łopatkę z masy perłowej
Wykonywanie usług kelnerskich
W przypadku organizacji przyjęcia w formie lampki wina
A. kelnerzy obsługują osoby siedzące przy stołach.
B. kelnerzy serwują napoje gościom z tac.
C. goście sami wybierają potrawy z bufetów i spożywają je na stojąco.
D. goście samodzielnie nakładają potrawy z bufetów i jedzą je przy stołach.
Wykonywanie usług kelnerskich
Zbliżając się z prawej strony do gościa, kelner powinien
A. serwować tort z patery
B. zaprezentować wyporcjonowaną surówkę
C. nalać zupę z wazy
D. ustawić talerz na pieczywo
HGT.01 Pytanie 18
Wykonywanie usług kelnerskich
Jak powinno być serwowane śniadanie wiedeńskie dla jednej osoby zamówione do hotelowego pokoju?
A. na wózku bemarowym
B. na małej tacy okrągłej
C. na pomocniku kelnerskim
D. na dużej tacy prostokątnej
HGT.01 Pytanie 19
Wykonywanie usług kelnerskich
Jaką potrawę może przygotować kelner przy stole gościa?
A. Koktajl z kraba
B. Gulasz węgierski
C. Kulebiak
D. Canelloni
Wykonywanie usług kelnerskich
Kelner, nakładając pieczonego pstrąga z półmiska na talerz gościa, powinien umieścić rybę
A. po prawej stronie w górnej części talerza
B. na środku w dolnej części talerza
C. po lewej stronie w górnej części talerza
D. na środku w górnej części talerza
Wykonywanie usług kelnerskich
Podczas przygotowywania stołu na przyjęcie zasiadane, kelner powinien ułożyć następujące elementy:
A. sztućce, szkło, serwetki, porcelanę
B. szkło, serwetki, porcelanę, sztućce
C. serwetki, porcelanę, sztućce, szkło
D. porcelanę, sztućce, szkło, serwetki
Wykonywanie usług kelnerskich
Aby zaserwować antrykot przy użyciu specjalnego serwisu z wózka kelnerskiego, należy mieć przygotowane: płytę podgrzewającą, deskę, nóż oraz talerzyk na resztki.
A. i sztućce serwisowe.
B. i szczypce.
C. i nożyce.
D. i sztućce do tranżerowania.
Wykonywanie usług kelnerskich
Jakie to danie, jeżeli kelner w obecności gości przygotowywał filety z upieczonej ryby?
A. Angielski
B. Francuski
C. Niemiecki
D. Rosyjski
Wykonywanie usług kelnerskich
Sałatę z sosem vinegrette jako dodatek witaminowy do dania głównego, które składa się z fileta drobiowego oraz ziemniaków, należy serwować.
A. na talerzu do dania głównego, po lewej stronie ziemniaków
B. na talerzu do dania głównego, po prawej stronie ziemniaków
C. oddzielnie na półmisku dekoracyjnym
D. oddzielnie na talerzyku przekąskowym
Wykonywanie usług kelnerskich
Aby przygotować herbatę w stylu angielskim, oprócz naparu herbacianego, co jeszcze powinno się zaserwować?
A. śmietanę ubitą.
B. plasterki cytryny.
C. gorące mleko.
D. dżem.
Wykonywanie usług kelnerskich
Kto jest odpowiedzialny za serwowanie dania głównego na zimnym talerzu konsumentowi?
A. kierownik sali
B. kucharz
C. pomocnik kucharza
D. kelner
Wykonywanie usług kelnerskich
Jaką czynność powinien wykonać kelner, zbliżając się do gościa od prawej strony?
A. Prezentacja wina w butelce
B. Złożenie zamówienia
C. Podanie surówki jako dodatku do dania głównego
D. Serwowanie potraw z półmiska na talerz gościa
Wykonywanie usług kelnerskich
Zamówioną przez gości deskę serów, zgodnie z tradycją francuską, kelner powinien podać
| Potrawy zamówione przez gości |
|---|
| Danie główne, deser zimny, deska serów, zakąska gorąca, zakąska zimna. |
A. po zakąsce zimnej.
B. po daniu głównym.
C. po zakąsce gorącej.
D. po deserze zimnym.
Wykonywanie usług kelnerskich
Jakie zasady powinien przestrzegać kelner podczas podawania gorących napojów?
A. Podawanie napoju trzymanego w ręce (niezalecane)
B. Podawanie na tacy dla bezpieczeństwa
C. Podawanie bezpośrednio z dzbanka (niezalecane)
D. Podawanie bezpośrednio do filiżanki na stole (niezalecane)
Wykonywanie usług kelnerskich
Jakie przedmioty z zastawy stołowej powinien usunąć kelner z nakrycia à la carte przed serwowaniem zamówienia składającego się z przystawki mięsnej z dodatkami oraz wody?
A. Goblet, nóż do masła i zestaw przypraw
B. Zestaw przypraw, nóż i widelec średni
C. Talerzyk do pieczywa i nóż do masła
D. Kieliszek do wina, nóż i widelec duży
Wykonywanie usług kelnerskich
Jaką maksymalną liczbę potraw może przenosić kelner w lewej ręce?
A. trzy głębokie talerze z zupami na porcjach.
B. trzy płaskie talerze z zimnymi zakąskami na porcjach.
C. jeden głęboki talerz z porcją zupy.
D. jeden płaski talerz z zimną zakąską na porcji.
Wykonywanie usług kelnerskich
W jaki sposób kelner powinien się zachować podczas odbierania talerza z zamówionym daniem głównym w ekspedycji?
A. Ująć talerz prawą ręką techniką górną
B. Chwycić krawędź talerza prawą ręką za pomocą serwetki
C. Nałożyć na talerz dodatek witaminowy
D. Zweryfikować czystość krawędzi talerza z daniem głównym
HGT.01 Pytanie 33
Wykonywanie usług kelnerskich
W przypadku serwowania potraw i napojów na stolikach bufetowych nie wykorzystuje się
A. podgrzewaczy do dań
B. talerzy
C. ochładzaczy do butelek
D. miseczek
Wykonywanie usług kelnerskich
Podczas obsługi gości za pomocą serwisu synchronicznego dania powinny być serwowane
A. najpierw gospodarzowi
B. wszystkim gościom równocześnie
C. najpierw kobietom
D. po kolei każdemu z gości
Wykonywanie usług kelnerskich
Osoba pracująca jako kelner powinna skorzystać z wózka kelnerskiego podczas obsługi
A. francuskim
B. niemieckim
C. angielskim
D. rosyjskim
Wykonywanie usług kelnerskich
Kelner powinien podać gościom miseczkę z wodą do płukania palców po posiłku?
A. ślimaki zapiekane z masłem
B. serca karczochów w sosie holenderskim
C. główki szparagów w sosie beszamelowym
D. homary gotowane z winem
Wykonywanie usług kelnerskich
Podczas serwowania naleśników flambirowanych, zaleca się, aby kelner zastosował sposób serwisu
A. angielskiego
B. amerykańskiego
C. francuskiego pełnego
D. francuskiego uproszczonego
Wykonywanie usług kelnerskich
Zgodnie z tradycjami kulinarnymi we Francji, sery powinny być serwowane
A. przed głównym daniem gorącym, po przystawce
B. na końcu, jako ostatnie danie w posiłku
C. na początku, jako pierwsze danie w posiłku
D. przed deserem, po daniu głównym
Wykonywanie usług kelnerskich
Śniadanie kontynentalne dla jednego gościa, dostarczone do hotelowego pokoju, powinno być serwowane na
A. wózku kelnerskim
B. tacy
C. półmisku
D. stoliku serwisowym
Wykonywanie usług kelnerskich
Zarówno czerwone wino serwowane w stylu francuskim typu A do obiadu zasiadanego powinno być
A. trzeba podać w kieliszku, stojąc po lewej stronie gościa
B. należy podać w kieliszku, stojąc po prawej stronie gościa
C. należy wlać do kieliszka, zajmując miejsce po lewej stronie gościa
D. wlać do kieliszka, zajmując miejsce po prawej stronie gościa