Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

Wykonywanie usług kelnerskich

Kelner, przyjmując zlecenie od osób siedzących przy stoliku dla dwóch, powinien usiąść

A. po prawej stronie osoby, która składa zamówienie jako pierwsza
B. po lewej stronie osoby, która składa zamówienie jako druga
C. po prawej stronie osoby, która składa zamówienie jako druga
D. po lewej stronie osoby, która składa zamówienie jako pierwsza
Wykonywanie usług kelnerskich

W jakiej kolejności kelner powinien serwować poszczególne dania podczas uroczystej kolacji?

A. Danie główne, deser, przystawka
B. Przystawka, deser, danie główne
C. Deser, przzystawka, danie główne
D. Przystawka, danie główne, deser
Wykonywanie usług kelnerskich

Aby serwować kawior, kelner powinien przygotować: talerzyk do pieczywa, nóż i widelec do zakąsek oraz

A. talerz główny oraz szczypce z widelczykiem
B. talerz główny i łopatkę z masy perłowej
C. talerzyk do zakąsek oraz szczypce z widelczykiem
D. talerzyk do zakąsek oraz łopatkę z masy perłowej
Wykonywanie usług kelnerskich

W przypadku organizacji przyjęcia w formie lampki wina

A. kelnerzy obsługują osoby siedzące przy stołach.
B. kelnerzy serwują napoje gościom z tac.
C. goście sami wybierają potrawy z bufetów i spożywają je na stojąco.
D. goście samodzielnie nakładają potrawy z bufetów i jedzą je przy stołach.
Wykonywanie usług kelnerskich

Kelner, nakładając pieczonego pstrąga z półmiska na talerz gościa, powinien umieścić rybę

A. po prawej stronie w górnej części talerza
B. na środku w dolnej części talerza
C. po lewej stronie w górnej części talerza
D. na środku w górnej części talerza
Wykonywanie usług kelnerskich

Podczas przygotowywania stołu na przyjęcie zasiadane, kelner powinien ułożyć następujące elementy:

A. sztućce, szkło, serwetki, porcelanę
B. szkło, serwetki, porcelanę, sztućce
C. serwetki, porcelanę, sztućce, szkło
D. porcelanę, sztućce, szkło, serwetki
Wykonywanie usług kelnerskich

Sałatę z sosem vinegrette jako dodatek witaminowy do dania głównego, które składa się z fileta drobiowego oraz ziemniaków, należy serwować.

A. na talerzu do dania głównego, po lewej stronie ziemniaków
B. na talerzu do dania głównego, po prawej stronie ziemniaków
C. oddzielnie na półmisku dekoracyjnym
D. oddzielnie na talerzyku przekąskowym
Wykonywanie usług kelnerskich

Jaką czynność powinien wykonać kelner, zbliżając się do gościa od prawej strony?

A. Prezentacja wina w butelce
B. Złożenie zamówienia
C. Podanie surówki jako dodatku do dania głównego
D. Serwowanie potraw z półmiska na talerz gościa
Wykonywanie usług kelnerskich

Zamówioną przez gości deskę serów, zgodnie z tradycją francuską, kelner powinien podać

Potrawy zamówione przez gości
Danie główne, deser zimny, deska serów, zakąska gorąca, zakąska zimna.

A. po zakąsce zimnej.
B. po daniu głównym.
C. po zakąsce gorącej.
D. po deserze zimnym.
Wykonywanie usług kelnerskich

Jakie zasady powinien przestrzegać kelner podczas podawania gorących napojów?

A. Podawanie napoju trzymanego w ręce (niezalecane)
B. Podawanie na tacy dla bezpieczeństwa
C. Podawanie bezpośrednio z dzbanka (niezalecane)
D. Podawanie bezpośrednio do filiżanki na stole (niezalecane)
Wykonywanie usług kelnerskich

Jakie przedmioty z zastawy stołowej powinien usunąć kelner z nakrycia à la carte przed serwowaniem zamówienia składającego się z przystawki mięsnej z dodatkami oraz wody?

A. Goblet, nóż do masła i zestaw przypraw
B. Zestaw przypraw, nóż i widelec średni
C. Talerzyk do pieczywa i nóż do masła
D. Kieliszek do wina, nóż i widelec duży
Wykonywanie usług kelnerskich

Jaką maksymalną liczbę potraw może przenosić kelner w lewej ręce?

A. trzy głębokie talerze z zupami na porcjach.
B. trzy płaskie talerze z zimnymi zakąskami na porcjach.
C. jeden głęboki talerz z porcją zupy.
D. jeden płaski talerz z zimną zakąską na porcji.
Wykonywanie usług kelnerskich

W jaki sposób kelner powinien się zachować podczas odbierania talerza z zamówionym daniem głównym w ekspedycji?

A. Ująć talerz prawą ręką techniką górną
B. Chwycić krawędź talerza prawą ręką za pomocą serwetki
C. Nałożyć na talerz dodatek witaminowy
D. Zweryfikować czystość krawędzi talerza z daniem głównym
Wykonywanie usług kelnerskich

Podczas obsługi gości za pomocą serwisu synchronicznego dania powinny być serwowane

A. najpierw gospodarzowi
B. wszystkim gościom równocześnie
C. najpierw kobietom
D. po kolei każdemu z gości
Wykonywanie usług kelnerskich

Zgodnie z tradycjami kulinarnymi we Francji, sery powinny być serwowane

A. przed głównym daniem gorącym, po przystawce
B. na końcu, jako ostatnie danie w posiłku
C. na początku, jako pierwsze danie w posiłku
D. przed deserem, po daniu głównym
Wykonywanie usług kelnerskich

Zarówno czerwone wino serwowane w stylu francuskim typu A do obiadu zasiadanego powinno być

A. trzeba podać w kieliszku, stojąc po lewej stronie gościa
B. należy podać w kieliszku, stojąc po prawej stronie gościa
C. należy wlać do kieliszka, zajmując miejsce po lewej stronie gościa
D. wlać do kieliszka, zajmując miejsce po prawej stronie gościa