Filtrowanie pytań
Wykonywanie usług kelnerskich
A. Ustawić na stole dzbanuszek z mlekiem jako dodatek do kawy
B. Podać wyporcjowane danie główne
C. Podać porcję surówki jako dodatek do dania głównego
D. Ustawić na stole wazę z zupą
Wykonywanie usług kelnerskich
Który napój gorący sporządza się z przedstawionego w tabeli normatywu surowcowego?
| Normatyw surowcowy na 1 porcję | |
|---|---|
| Nazwa surowca | Ilość surowca |
| Herbata czarna | 2 g |
| Konfitura | 40 g |
| Cukier | do smaku |
| Woda do zaparzenia | 25 ml |
A. Herbatę po rosyjsku.
B. Herbatę po chińsku.
C. Herbatę po turecku.
D. Herbatę po angielsku.
Wykonywanie usług kelnerskich
Która zasada serwisu dotyczy podawania potraw w porze lunchu?
A. Serwowanie dań głównych przed przystawkami
B. Serwowanie deserów przed zupami
C. Podawanie lżejszych dań przed cięższymi
D. Podawanie napojów przed potrawami
Wykonywanie usług kelnerskich
Kelner powinien przenosić dużą, obciążoną tacę o prostokątnym kształcie
A. na obu dłoniach, które są wyciągnięte przed siebie
B. na odwróconej lewej dłoni, umiejscowionej ponad barkiem
C. na lewej dłoni, która jest odwrócona do góry i wyciągnięta przed siebie
D. na prawej dłoni, która jest odwrócona do góry i wyciągnięta przed siebie
HGT.01 Pytanie 45
Wykonywanie usług kelnerskich
Jaką potrawę mięsną powinno się serwować w dwóch sztukach na jedną porcję?
A. Kotlet pożarski
B. Rumsztyk
C. Kotlet mielony
D. Medalion
Wykonywanie usług kelnerskich
W trakcie serwowania śniadania gościom w hotelowym pokoju, kelner powinien w pierwszej kolejności
A. rozłożyć boki stołu
B. zap proposal nalania napojów
C. ustawić krzesła przy stoliku
D. unieruchomić stół
Wykonywanie usług kelnerskich
Jaką potrawę zaserwowano gościom serwisem francuskim?
A. Przystawkę na półmisku
B. Deser w pucharku
C. Tort na talerzyku
D. Zupę w talerzu głębokim
Wykonywanie usług kelnerskich
Herbatę w stylu rosyjskim powinno się serwować
A. w szklanym bowlu, umieszczonym na szklanym spodku
B. w podgrzanej filiżance porcelanowej, umieszczonej na porcelanowym spodku
C. w szklance z metalowym uchwytem, umieszczonej na metalowym spodku
D. w wysokiej szklance, umieszczonej na kryształowym spodku
Wykonywanie usług kelnerskich
Kelner zamierza przygotować stolik na uroczystą kolację. Jakim sposobem powinien ułożyć sztućce?
A. Sztućce do przystawek najbliżej talerza
B. Sztućce do deserów bliżej talerza niż sztućce do przystawek
C. Sztućce do zupy najbliżej talerza
D. Sztućce do dania głównego najbliżej talerza
Wykonywanie usług kelnerskich
Jakie danie zostało przygotowane do podania według techniki francuskiej?
A. Koktajl owocowy w wysokim pucharku
B. Szparagi z wody na półmisku
C. Szarlotka z lodami na talerzu deserowym
D. Zupa z dyni w bulionówce
Wykonywanie usług kelnerskich
Kelner powinien usunąć ze stołu menaż z przyprawami oraz koszyk z pieczywem przed serwowaniem
A. sałatki z owoców
B. sznycli z indyka
C. kremu z brokułów
D. musu z łososia
Wykonywanie usług kelnerskich
Kelner dokonuje tranżerowania, filetowania i flambirowania, serwując gościom obsługę
A. francuskim niepełnym
B. angielskim
C. francuskim pełnym
D. rosyjskim
Wykonywanie usług kelnerskich
Podczas serwisu francuskiego, z której strony kelner powinien obsługiwać gości?
A. Z przodu
B. Z lewej strony
C. Z prawej strony
D. Z tyłu
Wykonywanie usług kelnerskich
Jaką potrawę należy serwować w bulionówce?
A. barszcz ukraiński
B. zupę żółwiową
C. krem ze szparagów
D. rosół z kołdunami
Wykonywanie usług kelnerskich
Jaką technikę zastosował kelner, serwując tort weselny przy wózku kelnerskim?
A. Rosyjską
B. Niemiecką
C. Angielską
D. Francuską
Wykonywanie usług kelnerskich
Świeże ostrygi powinny być serwowane na talerzu
A. wyłożonym kruszonym lodem
B. polanym sokiem cytrynowym
C. wyłożonym sałatą lodową
D. ustawionym na podgrzewaczu
Wykonywanie usług kelnerskich
Jeżeli przy stole zasiądą: mężczyzna, dziecko oraz kobieta, to według zasad obsługi kelnerskiej kelner powinien zaprezentować kartę menu w następującej kolejności:
A. kobieta, mężczyzna, dziecko
B. dziecko, mężczyzna, kobieta
C. dziecko, kobieta, mężczyzna
D. kobieta, dziecko, mężczyzna
Wykonywanie usług kelnerskich
Co jest kluczowe przy dekantacji wina?
A. Oddzielenie osadu od wina
B. Podanie wina natychmiast po otwarciu butelki
C. Chłodzenie wina przed podaniem
D. Dodanie wody do wina
Wykonywanie usług kelnerskich
Jaką potrawę powinno się serwować na podgrzanym talerzu?
A. Gazpacho
B. Ragoût
C. Carpaccio
D. Parfait
Wykonywanie usług kelnerskich
Goście złożyli zamówienie na przekąskę: galantynę z kurczaka z pieczywem i masłem, a także białe wino i wodę. Jakie danie powinien najpierw podać kelner?
A. pieczywa i masła
B. wody
C. galantyny z kurczaka
D. białego wina
Wykonywanie usług kelnerskich
Rosyjski sposób serwowania dań można wykorzystać podczas przyjęcia o typie
A. aperitif
B. zasiadane
C. lampka wina
D. koktajlowe
Wykonywanie usług kelnerskich
Jakiego rodzaju sztućców serwisowych nie powinien używać kelner przy podawaniu dań serwisem?
A. niemieckim
B. rosyjskim
C. angielskim
D. francuskim
Wykonywanie usług kelnerskich
Jaki sposób serwowania z wykorzystaniem gości zastosował kelner, gdy przy stole pomocniczym pokroił upieczony comber jagnięcy w taki sposób, że każda porcja miała kostkę?
A. Amerykański
B. Angielski
C. Francuski pełny
D. Francuski niepełny
Wykonywanie usług kelnerskich
Przy obsłudze gości na rodzinnym przyjęciu, kelner powinien podać potrawy i napoje w następującej kolejności:
A. dzieci, gość honorowy, gospodarze, kobiety, mężczyźni
B. gość honorowy, gospodarze, kobiety, mężczyźni, dzieci
C. gość honorowy, kobiety, mężczyźni, gospodarze, dzieci
D. dzieci, gość honorowy, kobiety, mężczyźni, gospodarze
Wykonywanie usług kelnerskich
Jaką z poniższych potraw powinno się podać gościowi z lewej strony?
A. Deser w pucharku
B. Zupę w talerzu głębokim
C. Zakąskę z półmiska
D. Zakąskę na talerzu
Wykonywanie usług kelnerskich
W barach oraz cocktail-barach w stylu francuskim dania i napoje są serwowane
A. z wózka kelnerskiego przez bufetowego
B. przy ladzie barowej przez bufetowego
C. z wózka kelnerskiego przez kelnera
D. przy ladzie barowej przez kelnera
Wykonywanie usług kelnerskich
Jaki rodzaj serwisu zastosował kelner, gdy danie przygotowane w kuchni podał z prawej strony gościa?
A. Francuski
B. Rosyjski
C. Angielski
D. Niemiecki
Wykonywanie usług kelnerskich
Podczas serwowania wyłożonych potraw na talerzach, kelner korzysta z serwisu
A. francuskiego
B. niemieckiego
C. angielskiego
D. rosyjskiego