Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

Wykonywanie usług kelnerskich

Jaką czynność kelner powinien zrealizować po lewej stronie klienta?

A. Ustawić na stole dzbanuszek z mlekiem jako dodatek do kawy
B. Podać wyporcjowane danie główne
C. Podać porcję surówki jako dodatek do dania głównego
D. Ustawić na stole wazę z zupą
Wykonywanie usług kelnerskich

Który napój gorący sporządza się z przedstawionego w tabeli normatywu surowcowego?

Normatyw surowcowy na 1 porcję
Nazwa surowcaIlość surowca
Herbata czarna2 g
Konfitura40 g
Cukierdo smaku
Woda do zaparzenia25 ml

A. Herbatę po rosyjsku.
B. Herbatę po chińsku.
C. Herbatę po turecku.
D. Herbatę po angielsku.
Wykonywanie usług kelnerskich

Która zasada serwisu dotyczy podawania potraw w porze lunchu?

A. Serwowanie dań głównych przed przystawkami
B. Serwowanie deserów przed zupami
C. Podawanie lżejszych dań przed cięższymi
D. Podawanie napojów przed potrawami
Wykonywanie usług kelnerskich

Kelner powinien przenosić dużą, obciążoną tacę o prostokątnym kształcie

A. na obu dłoniach, które są wyciągnięte przed siebie
B. na odwróconej lewej dłoni, umiejscowionej ponad barkiem
C. na lewej dłoni, która jest odwrócona do góry i wyciągnięta przed siebie
D. na prawej dłoni, która jest odwrócona do góry i wyciągnięta przed siebie
Wykonywanie usług kelnerskich

Herbatę w stylu rosyjskim powinno się serwować

A. w szklanym bowlu, umieszczonym na szklanym spodku
B. w podgrzanej filiżance porcelanowej, umieszczonej na porcelanowym spodku
C. w szklance z metalowym uchwytem, umieszczonej na metalowym spodku
D. w wysokiej szklance, umieszczonej na kryształowym spodku
Wykonywanie usług kelnerskich

Kelner zamierza przygotować stolik na uroczystą kolację. Jakim sposobem powinien ułożyć sztućce?

A. Sztućce do przystawek najbliżej talerza
B. Sztućce do deserów bliżej talerza niż sztućce do przystawek
C. Sztućce do zupy najbliżej talerza
D. Sztućce do dania głównego najbliżej talerza
Wykonywanie usług kelnerskich

Jakie danie zostało przygotowane do podania według techniki francuskiej?

A. Koktajl owocowy w wysokim pucharku
B. Szparagi z wody na półmisku
C. Szarlotka z lodami na talerzu deserowym
D. Zupa z dyni w bulionówce
Wykonywanie usług kelnerskich

Jeżeli przy stole zasiądą: mężczyzna, dziecko oraz kobieta, to według zasad obsługi kelnerskiej kelner powinien zaprezentować kartę menu w następującej kolejności:

A. kobieta, mężczyzna, dziecko
B. dziecko, mężczyzna, kobieta
C. dziecko, kobieta, mężczyzna
D. kobieta, dziecko, mężczyzna
Wykonywanie usług kelnerskich

Jaki sposób serwowania z wykorzystaniem gości zastosował kelner, gdy przy stole pomocniczym pokroił upieczony comber jagnięcy w taki sposób, że każda porcja miała kostkę?

A. Amerykański
B. Angielski
C. Francuski pełny
D. Francuski niepełny
Wykonywanie usług kelnerskich

Przy obsłudze gości na rodzinnym przyjęciu, kelner powinien podać potrawy i napoje w następującej kolejności:

A. dzieci, gość honorowy, gospodarze, kobiety, mężczyźni
B. gość honorowy, gospodarze, kobiety, mężczyźni, dzieci
C. gość honorowy, kobiety, mężczyźni, gospodarze, dzieci
D. dzieci, gość honorowy, kobiety, mężczyźni, gospodarze