Filtrowanie pytań
Wykonywanie usług kelnerskich
A. niemiecki
B. rosyjski
C. angielski
D. francuski
Wykonywanie usług kelnerskich
Kelner, przyjmując zlecenie od osób siedzących przy stoliku dla dwóch, powinien usiąść
A. po prawej stronie osoby, która składa zamówienie jako druga
B. po lewej stronie osoby, która składa zamówienie jako druga
C. po lewej stronie osoby, która składa zamówienie jako pierwsza
D. po prawej stronie osoby, która składa zamówienie jako pierwsza
Wykonywanie usług kelnerskich
Jaką czynność powinien wykonać kelner, podchodząc do gościa z prawej strony?
A. Dostarczanie surówki jako dodatku do dania głównego.
B. Podawanie dania głównego w porcjach.
C. Serwowanie zupy z wazy.
D. Złożenie zamówienia.
Wykonywanie usług kelnerskich
W jakim systemie dostarczania posiłków odbywa się serwowanie potraw przez okno łączące kuchnię z salą jadalną?
A. Polskiego
B. Francuskiego
C. Czeskiego
D. Szwedzkiego
HGT.01 Pytanie 5
Wykonywanie usług kelnerskich
Podczas bufetów gorących potraw niezbędne jest serwowanie ich
A. w wazach
B. w termosach
C. w podgrzewaczach
D. w naczyniach żaroodpornych
Wykonywanie usług kelnerskich
Podczas uroczystości kelner powinien przestrzegać następującej kolejności podawania dań:
A. gość honorowy, dzieci, kobiety, mężczyźni
B. kobiety, gość honorowy, mężczyźni, dzieci
C. gość honorowy, mężczyźni, kobiety, dzieci
D. dzieci, gość honorowy, kobiety, mężczyźni
Wykonywanie usług kelnerskich
Podczas serwisu angielskiego, kelner powinien zbliżyć się do gościa z lewej strony, aby
A. odebrać zamówienie
B. podać menu
C. ustawić talerz
D. zaprezentować wino
Wykonywanie usług kelnerskich
W jakiej kolejności kelner powinien serwować poszczególne dania podczas uroczystej kolacji?
A. Danie główne, deser, przystawka
B. Deser, przzystawka, danie główne
C. Przystawka, deser, danie główne
D. Przystawka, danie główne, deser
Wykonywanie usług kelnerskich
Przy serwowaniu win obowiązuje następująca hierarchia:
A. wina słodkie przed winami wytrawnymi
B. wina młode przed winami starymi
C. wina złożone przed winami prostymi
D. wina czerwone przed winami białymi
Wykonywanie usług kelnerskich
Kelner powinien rozpocząć realizację zamówienia składającego się z dania głównego, zimnej zakąski oraz czystej zupy z dodatkiem od podania
A. dodatku do zupy
B. zimnej zakąski
C. czystej zupy
D. deseru
Wykonywanie usług kelnerskich
Jakie dania serwuje się przy użyciu metody francuskiej?
A. zup specjalnych
B. koktajli rakowych
C. zup z wazy
D. sufletów serowych
Wykonywanie usług kelnerskich
Napoje musujące powinny być serwowane gościowi
A. ze szklanych dzbanków.
B. z oryginalnych butelek.
C. z karafek.
D. z kilerów.
Wykonywanie usług kelnerskich
Kompot francuski powinien być podany w
A. filiżance
B. kompotierce
C. gobletu
D. szklance
Wykonywanie usług kelnerskich
W trakcie serwisowania angielskiego, jakie działania są niewskazane?
A. filetowanie pomarańczy
B. filetowanie upieczonej ryby
C. krojenie pieczeni wołowej
D. obieranie warzyw
Wykonywanie usług kelnerskich
Aby serwować kawior, kelner powinien przygotować: talerzyk do pieczywa, nóż i widelec do zakąsek oraz
A. talerzyk do zakąsek oraz łopatkę z masy perłowej
B. talerz główny oraz szczypce z widelczykiem
C. talerzyk do zakąsek oraz szczypce z widelczykiem
D. talerz główny i łopatkę z masy perłowej
Wykonywanie usług kelnerskich
W przypadku organizacji przyjęcia w formie lampki wina
A. goście samodzielnie nakładają potrawy z bufetów i jedzą je przy stołach.
B. kelnerzy obsługują osoby siedzące przy stołach.
C. kelnerzy serwują napoje gościom z tac.
D. goście sami wybierają potrawy z bufetów i spożywają je na stojąco.
Wykonywanie usług kelnerskich
Zbliżając się z prawej strony do gościa, kelner powinien
A. zaprezentować wyporcjonowaną surówkę
B. ustawić talerz na pieczywo
C. nalać zupę z wazy
D. serwować tort z patery
HGT.01 Pytanie 18
Wykonywanie usług kelnerskich
Jak powinno być serwowane śniadanie wiedeńskie dla jednej osoby zamówione do hotelowego pokoju?
A. na pomocniku kelnerskim
B. na małej tacy okrągłej
C. na dużej tacy prostokątnej
D. na wózku bemarowym
HGT.01 Pytanie 19
Wykonywanie usług kelnerskich
Jaką potrawę może przygotować kelner przy stole gościa?
A. Kulebiak
B. Canelloni
C. Gulasz węgierski
D. Koktajl z kraba
Wykonywanie usług kelnerskich
Kelner, nakładając pieczonego pstrąga z półmiska na talerz gościa, powinien umieścić rybę
A. po lewej stronie w górnej części talerza
B. na środku w dolnej części talerza
C. na środku w górnej części talerza
D. po prawej stronie w górnej części talerza
Wykonywanie usług kelnerskich
Podczas przygotowywania stołu na przyjęcie zasiadane, kelner powinien ułożyć następujące elementy:
A. serwetki, porcelanę, sztućce, szkło
B. szkło, serwetki, porcelanę, sztućce
C. sztućce, szkło, serwetki, porcelanę
D. porcelanę, sztućce, szkło, serwetki
Wykonywanie usług kelnerskich
Aby zaserwować antrykot przy użyciu specjalnego serwisu z wózka kelnerskiego, należy mieć przygotowane: płytę podgrzewającą, deskę, nóż oraz talerzyk na resztki.
A. i sztućce serwisowe.
B. i szczypce.
C. i nożyce.
D. i sztućce do tranżerowania.
Wykonywanie usług kelnerskich
Jakie to danie, jeżeli kelner w obecności gości przygotowywał filety z upieczonej ryby?
A. Angielski
B. Francuski
C. Rosyjski
D. Niemiecki
Wykonywanie usług kelnerskich
Sałatę z sosem vinegrette jako dodatek witaminowy do dania głównego, które składa się z fileta drobiowego oraz ziemniaków, należy serwować.
A. na talerzu do dania głównego, po prawej stronie ziemniaków
B. oddzielnie na talerzyku przekąskowym
C. na talerzu do dania głównego, po lewej stronie ziemniaków
D. oddzielnie na półmisku dekoracyjnym
Wykonywanie usług kelnerskich
Aby przygotować herbatę w stylu angielskim, oprócz naparu herbacianego, co jeszcze powinno się zaserwować?
A. dżem.
B. śmietanę ubitą.
C. plasterki cytryny.
D. gorące mleko.
Wykonywanie usług kelnerskich
Kto jest odpowiedzialny za serwowanie dania głównego na zimnym talerzu konsumentowi?
A. kelner
B. pomocnik kucharza
C. kucharz
D. kierownik sali
Wykonywanie usług kelnerskich
Jaką czynność powinien wykonać kelner, zbliżając się do gościa od prawej strony?
A. Serwowanie potraw z półmiska na talerz gościa
B. Prezentacja wina w butelce
C. Złożenie zamówienia
D. Podanie surówki jako dodatku do dania głównego
Wykonywanie usług kelnerskich
Zamówioną przez gości deskę serów, zgodnie z tradycją francuską, kelner powinien podać
| Potrawy zamówione przez gości |
|---|
| Danie główne, deser zimny, deska serów, zakąska gorąca, zakąska zimna. |
A. po deserze zimnym.
B. po zakąsce zimnej.
C. po daniu głównym.
D. po zakąsce gorącej.
Wykonywanie usług kelnerskich
Jakie zasady powinien przestrzegać kelner podczas podawania gorących napojów?
A. Podawanie bezpośrednio do filiżanki na stole (niezalecane)
B. Podawanie bezpośrednio z dzbanka (niezalecane)
C. Podawanie na tacy dla bezpieczeństwa
D. Podawanie napoju trzymanego w ręce (niezalecane)
Wykonywanie usług kelnerskich
Jakie przedmioty z zastawy stołowej powinien usunąć kelner z nakrycia à la carte przed serwowaniem zamówienia składającego się z przystawki mięsnej z dodatkami oraz wody?
A. Talerzyk do pieczywa i nóż do masła
B. Zestaw przypraw, nóż i widelec średni
C. Kieliszek do wina, nóż i widelec duży
D. Goblet, nóż do masła i zestaw przypraw
Wykonywanie usług kelnerskich
Jaką maksymalną liczbę potraw może przenosić kelner w lewej ręce?
A. trzy głębokie talerze z zupami na porcjach.
B. trzy płaskie talerze z zimnymi zakąskami na porcjach.
C. jeden głęboki talerz z porcją zupy.
D. jeden płaski talerz z zimną zakąską na porcji.
Wykonywanie usług kelnerskich
W jaki sposób kelner powinien się zachować podczas odbierania talerza z zamówionym daniem głównym w ekspedycji?
A. Nałożyć na talerz dodatek witaminowy
B. Chwycić krawędź talerza prawą ręką za pomocą serwetki
C. Ująć talerz prawą ręką techniką górną
D. Zweryfikować czystość krawędzi talerza z daniem głównym
HGT.01 Pytanie 33
Wykonywanie usług kelnerskich
W przypadku serwowania potraw i napojów na stolikach bufetowych nie wykorzystuje się
A. ochładzaczy do butelek
B. podgrzewaczy do dań
C. talerzy
D. miseczek
Wykonywanie usług kelnerskich
Podczas obsługi gości za pomocą serwisu synchronicznego dania powinny być serwowane
A. najpierw gospodarzowi
B. wszystkim gościom równocześnie
C. po kolei każdemu z gości
D. najpierw kobietom
Wykonywanie usług kelnerskich
Osoba pracująca jako kelner powinna skorzystać z wózka kelnerskiego podczas obsługi
A. rosyjskim
B. francuskim
C. angielskim
D. niemieckim
Wykonywanie usług kelnerskich
Kelner powinien podać gościom miseczkę z wodą do płukania palców po posiłku?
A. ślimaki zapiekane z masłem
B. serca karczochów w sosie holenderskim
C. główki szparagów w sosie beszamelowym
D. homary gotowane z winem
Wykonywanie usług kelnerskich
Podczas serwowania naleśników flambirowanych, zaleca się, aby kelner zastosował sposób serwisu
A. francuskiego pełnego
B. francuskiego uproszczonego
C. angielskiego
D. amerykańskiego
Wykonywanie usług kelnerskich
Zgodnie z tradycjami kulinarnymi we Francji, sery powinny być serwowane
A. przed głównym daniem gorącym, po przystawce
B. przed deserem, po daniu głównym
C. na końcu, jako ostatnie danie w posiłku
D. na początku, jako pierwsze danie w posiłku
Wykonywanie usług kelnerskich
Śniadanie kontynentalne dla jednego gościa, dostarczone do hotelowego pokoju, powinno być serwowane na
A. wózku kelnerskim
B. półmisku
C. tacy
D. stoliku serwisowym
Wykonywanie usług kelnerskich
Zarówno czerwone wino serwowane w stylu francuskim typu A do obiadu zasiadanego powinno być
A. wlać do kieliszka, zajmując miejsce po prawej stronie gościa
B. należy podać w kieliszku, stojąc po prawej stronie gościa
C. trzeba podać w kieliszku, stojąc po lewej stronie gościa
D. należy wlać do kieliszka, zajmując miejsce po lewej stronie gościa