Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

Wykonywanie usług kelnerskich

Kelner, przyjmując zlecenie od osób siedzących przy stoliku dla dwóch, powinien usiąść

A. po prawej stronie osoby, która składa zamówienie jako druga
B. po lewej stronie osoby, która składa zamówienie jako druga
C. po lewej stronie osoby, która składa zamówienie jako pierwsza
D. po prawej stronie osoby, która składa zamówienie jako pierwsza
Wykonywanie usług kelnerskich

W jakiej kolejności kelner powinien serwować poszczególne dania podczas uroczystej kolacji?

A. Danie główne, deser, przystawka
B. Deser, przzystawka, danie główne
C. Przystawka, deser, danie główne
D. Przystawka, danie główne, deser
Wykonywanie usług kelnerskich

Aby serwować kawior, kelner powinien przygotować: talerzyk do pieczywa, nóż i widelec do zakąsek oraz

A. talerzyk do zakąsek oraz łopatkę z masy perłowej
B. talerz główny oraz szczypce z widelczykiem
C. talerzyk do zakąsek oraz szczypce z widelczykiem
D. talerz główny i łopatkę z masy perłowej
Wykonywanie usług kelnerskich

W przypadku organizacji przyjęcia w formie lampki wina

A. goście samodzielnie nakładają potrawy z bufetów i jedzą je przy stołach.
B. kelnerzy obsługują osoby siedzące przy stołach.
C. kelnerzy serwują napoje gościom z tac.
D. goście sami wybierają potrawy z bufetów i spożywają je na stojąco.
Wykonywanie usług kelnerskich

Kelner, nakładając pieczonego pstrąga z półmiska na talerz gościa, powinien umieścić rybę

A. po lewej stronie w górnej części talerza
B. na środku w dolnej części talerza
C. na środku w górnej części talerza
D. po prawej stronie w górnej części talerza
Wykonywanie usług kelnerskich

Podczas przygotowywania stołu na przyjęcie zasiadane, kelner powinien ułożyć następujące elementy:

A. serwetki, porcelanę, sztućce, szkło
B. szkło, serwetki, porcelanę, sztućce
C. sztućce, szkło, serwetki, porcelanę
D. porcelanę, sztućce, szkło, serwetki
Wykonywanie usług kelnerskich

Sałatę z sosem vinegrette jako dodatek witaminowy do dania głównego, które składa się z fileta drobiowego oraz ziemniaków, należy serwować.

A. na talerzu do dania głównego, po prawej stronie ziemniaków
B. oddzielnie na talerzyku przekąskowym
C. na talerzu do dania głównego, po lewej stronie ziemniaków
D. oddzielnie na półmisku dekoracyjnym
Wykonywanie usług kelnerskich

Jaką czynność powinien wykonać kelner, zbliżając się do gościa od prawej strony?

A. Serwowanie potraw z półmiska na talerz gościa
B. Prezentacja wina w butelce
C. Złożenie zamówienia
D. Podanie surówki jako dodatku do dania głównego
Wykonywanie usług kelnerskich

Zamówioną przez gości deskę serów, zgodnie z tradycją francuską, kelner powinien podać

Potrawy zamówione przez gości
Danie główne, deser zimny, deska serów, zakąska gorąca, zakąska zimna.

A. po deserze zimnym.
B. po zakąsce zimnej.
C. po daniu głównym.
D. po zakąsce gorącej.
Wykonywanie usług kelnerskich

Jakie zasady powinien przestrzegać kelner podczas podawania gorących napojów?

A. Podawanie bezpośrednio do filiżanki na stole (niezalecane)
B. Podawanie bezpośrednio z dzbanka (niezalecane)
C. Podawanie na tacy dla bezpieczeństwa
D. Podawanie napoju trzymanego w ręce (niezalecane)
Wykonywanie usług kelnerskich

Jakie przedmioty z zastawy stołowej powinien usunąć kelner z nakrycia à la carte przed serwowaniem zamówienia składającego się z przystawki mięsnej z dodatkami oraz wody?

A. Talerzyk do pieczywa i nóż do masła
B. Zestaw przypraw, nóż i widelec średni
C. Kieliszek do wina, nóż i widelec duży
D. Goblet, nóż do masła i zestaw przypraw
Wykonywanie usług kelnerskich

Jaką maksymalną liczbę potraw może przenosić kelner w lewej ręce?

A. trzy głębokie talerze z zupami na porcjach.
B. trzy płaskie talerze z zimnymi zakąskami na porcjach.
C. jeden głęboki talerz z porcją zupy.
D. jeden płaski talerz z zimną zakąską na porcji.
Wykonywanie usług kelnerskich

W jaki sposób kelner powinien się zachować podczas odbierania talerza z zamówionym daniem głównym w ekspedycji?

A. Nałożyć na talerz dodatek witaminowy
B. Chwycić krawędź talerza prawą ręką za pomocą serwetki
C. Ująć talerz prawą ręką techniką górną
D. Zweryfikować czystość krawędzi talerza z daniem głównym
Wykonywanie usług kelnerskich

Podczas obsługi gości za pomocą serwisu synchronicznego dania powinny być serwowane

A. najpierw gospodarzowi
B. wszystkim gościom równocześnie
C. po kolei każdemu z gości
D. najpierw kobietom
Wykonywanie usług kelnerskich

Zgodnie z tradycjami kulinarnymi we Francji, sery powinny być serwowane

A. przed głównym daniem gorącym, po przystawce
B. przed deserem, po daniu głównym
C. na końcu, jako ostatnie danie w posiłku
D. na początku, jako pierwsze danie w posiłku
Wykonywanie usług kelnerskich

Zarówno czerwone wino serwowane w stylu francuskim typu A do obiadu zasiadanego powinno być

A. wlać do kieliszka, zajmując miejsce po prawej stronie gościa
B. należy podać w kieliszku, stojąc po prawej stronie gościa
C. trzeba podać w kieliszku, stojąc po lewej stronie gościa
D. należy wlać do kieliszka, zajmując miejsce po lewej stronie gościa