Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

Wykonywanie usług kelnerskich

Podczas składania zamówienia na wino, kelner powinien zaproponować klientowi...

A. Zamówienie bez konieczności degustacji
B. Degustację przed podaniem
C. Dodatkowy kieliszek do degustacji
D. Inny rodzaj wina do porównania
Wykonywanie usług kelnerskich

Kelner, wykonując zamówienie room-service, ma prawo wejść do pokoju gościa po

A. zapukaniu do drzwi i odczekaniu 90 sekund
B. dwukrotnym stukaniu w drzwi
C. trzykrotnym stukaniu w drzwi
D. zapukaniu do drzwi i usłyszeniu zaproszenia
Wykonywanie usług kelnerskich

Jaki sposób serwowania z wykorzystaniem gości zastosował kelner, gdy przy stole pomocniczym pokroił upieczony comber jagnięcy w taki sposób, że każda porcja miała kostkę?

A. Angielski
B. Francuski niepełny
C. Francuski pełny
D. Amerykański
Wykonywanie usług kelnerskich

Przy obsłudze gości na rodzinnym przyjęciu, kelner powinien podać potrawy i napoje w następującej kolejności:

A. dzieci, gość honorowy, kobiety, mężczyźni, gospodarze
B. dzieci, gość honorowy, gospodarze, kobiety, mężczyźni
C. gość honorowy, kobiety, mężczyźni, gospodarze, dzieci
D. gość honorowy, gospodarze, kobiety, mężczyźni, dzieci
Wykonywanie usług kelnerskich

Pierwszym wyrazem werbalnym w komunikacji między kelnerem a gościem jest

A. życzliwy kontakt wzrokowy
B. powitanie zgodne z porą dnia
C. naturalny uśmiech
D. przyjęcie odpowiedniej postawy
Wykonywanie usług kelnerskich

Jakiego rodzaju system obsługi wprowadzono w restauracji hotelowej, gdyż kelnerzy biorą zamówienia na potrawy gorące oraz napoje, natomiast sałatki i desery goście wybierają oraz przenoszą na stół z bufetu?

A. Samoobsługa w stylu czeskim
B. Obsługa mieszana
C. Rodzaj obsługi kelnerskiej
D. Samoobsługa w stylu szwedzkim