Filtrowanie pytań
Wykonywanie usług kelnerskich
A. Zamówienie bez konieczności degustacji
B. Degustację przed podaniem
C. Dodatkowy kieliszek do degustacji
D. Inny rodzaj wina do porównania
Wykonywanie usług kelnerskich
Aby zarejestrować zamówienie na terminalu stacjonarnym, należy zacząć od wprowadzenia
A. ceny potrawy
B. numeru stolika
C. liczby gości
D. aktywującego hasła
Wykonywanie usług kelnerskich
Kelner obsługujący room service powinien zbierać zamówienia "klamkowe"
A. przed lunchem
B. w czasie porannego posiłku
C. o wczesnym ranku
D. w godzinach wieczornych
Wykonywanie usług kelnerskich
Kelner, wykonując zamówienie room-service, ma prawo wejść do pokoju gościa po
A. zapukaniu do drzwi i odczekaniu 90 sekund
B. dwukrotnym stukaniu w drzwi
C. trzykrotnym stukaniu w drzwi
D. zapukaniu do drzwi i usłyszeniu zaproszenia
Wykonywanie usług kelnerskich
Klient dokonuje płatności za pomocą karty. Kelner powinien użyć do tego
A. terminala płatniczego
B. komputera z urządzeniem do druku
C. kasy fiskalnej
D. skanera
Wykonywanie usług kelnerskich
Bezprzewodowy bonownik kelnerski do zdalnej obsługi służy do
A. pokazywania menu
B. obsługi kart płatniczych
C. generowania rachunków
D. przyjmowania zamówień
Wykonywanie usług kelnerskich
Goście złożyli zamówienie na przekąskę: galantynę z kurczaka z pieczywem i masłem, a także białe wino i wodę. Jakie danie powinien najpierw podać kelner?
A. wody
B. pieczywa i masła
C. białego wina
D. galantyny z kurczaka
Wykonywanie usług kelnerskich
Na imprezie urodzinowej stosuje się kartę dań
A. standardowa
B. specjalna
C. okolicznościowa
D. dzienna
Wykonywanie usług kelnerskich
Jaka jest maksymalna temperatura podawania chłodnika litewskiego?
A. 70°C
B. 14°C
C. 0°C
D. 55°C
Wykonywanie usług kelnerskich
Jaki sposób serwowania z wykorzystaniem gości zastosował kelner, gdy przy stole pomocniczym pokroił upieczony comber jagnięcy w taki sposób, że każda porcja miała kostkę?
A. Angielski
B. Francuski niepełny
C. Francuski pełny
D. Amerykański
Wykonywanie usług kelnerskich
Aby serwować zupę typu consommé, kelner powinien użyć łyżki
A. koktajlowej
B. małej
C. dużej
D. średniej
Wykonywanie usług kelnerskich
Przy obsłudze gości na rodzinnym przyjęciu, kelner powinien podać potrawy i napoje w następującej kolejności:
A. dzieci, gość honorowy, kobiety, mężczyźni, gospodarze
B. dzieci, gość honorowy, gospodarze, kobiety, mężczyźni
C. gość honorowy, kobiety, mężczyźni, gospodarze, dzieci
D. gość honorowy, gospodarze, kobiety, mężczyźni, dzieci
Wykonywanie usług kelnerskich
Pierwszym wyrazem werbalnym w komunikacji między kelnerem a gościem jest
A. życzliwy kontakt wzrokowy
B. powitanie zgodne z porą dnia
C. naturalny uśmiech
D. przyjęcie odpowiedniej postawy
Wykonywanie usług kelnerskich
W jakim bufecie odbywa się serwowanie dań śniadaniowych oraz obiadowych?
A. Angielski
B. Lunch
C. Brunch
D. Koktajlowy
Wykonywanie usług kelnerskich
Jaką z poniższych potraw powinno się podać gościowi z lewej strony?
A. Zupę w talerzu głębokim
B. Zakąskę na talerzu
C. Deser w pucharku
D. Zakąskę z półmiska
Wykonywanie usług kelnerskich
Kelner może zasugerować gościom, którzy wolą gorące przystawki
A. koktajl z krewetek
B. befsztyk tatarski
C. boeuf Strogonow
D. galaretkę drobiową
Wykonywanie usług kelnerskich
W sekcji gastronomicznej restauracji zatrudniony jest
A. cukiernik.
B. obsługujący gości.
C. menadżer sali.
D. dostawca.
Wykonywanie usług kelnerskich
W barach oraz cocktail-barach w stylu francuskim dania i napoje są serwowane
A. przy ladzie barowej przez kelnera
B. z wózka kelnerskiego przez kelnera
C. przy ladzie barowej przez bufetowego
D. z wózka kelnerskiego przez bufetowego
Wykonywanie usług kelnerskich
Kelner, obsługując zamówienie na lampkę wina dry red, powinien zaserwować kieliszek wina
A. wytrawnego czerwonego
B. półwytrawnego białego
C. bardzo wytrawnego czerwonego
D. półsłodkiego białego
Wykonywanie usług kelnerskich
Jaki rodzaj serwisu zastosował kelner, gdy danie przygotowane w kuchni podał z prawej strony gościa?
A. Angielski
B. Francuski
C. Rosyjski
D. Niemiecki
Wykonywanie usług kelnerskich
Cechą osobowości, która jest niepożądana u kelnera, jest
A. otwartość w komunikacji
B. zdecydowana wytrwałość
C. duża odpowiedzialność
D. arogancka postawa
Wykonywanie usług kelnerskich
Podczas serwowania wyłożonych potraw na talerzach, kelner korzysta z serwisu
A. rosyjskiego
B. angielskiego
C. niemieckiego
D. francuskiego
Wykonywanie usług kelnerskich
Jakiego rodzaju system obsługi wprowadzono w restauracji hotelowej, gdyż kelnerzy biorą zamówienia na potrawy gorące oraz napoje, natomiast sałatki i desery goście wybierają oraz przenoszą na stół z bufetu?
A. Samoobsługa w stylu czeskim
B. Obsługa mieszana
C. Rodzaj obsługi kelnerskiej
D. Samoobsługa w stylu szwedzkim