Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

Wykonywanie usług kelnerskich

Kelner, przyjmując zlecenie od osób siedzących przy stoliku dla dwóch, powinien usiąść

A. po prawej stronie osoby, która składa zamówienie jako pierwsza
B. po lewej stronie osoby, która składa zamówienie jako pierwsza
C. po lewej stronie osoby, która składa zamówienie jako druga
D. po prawej stronie osoby, która składa zamówienie jako druga
Wykonywanie usług kelnerskich

Jakiego rodzaju bielizny stołowej powinien używać kelner do dekoracji stołu, jednocześnie zabezpieczając obrus przed zabrudzeniami?

A. Laufer
B. Napperon
C. Skirting
D. Covers
Wykonywanie usług kelnerskich

Który zestaw powinien zaproponować kelner, jeśli goście zamówili śniadanie wiedeńskie?

kawa po wiedeńsku,
pieczywo pszenne,
masło, miód, dżem
kawa z dodatkami,
pieczywo,
jaja po wiedeńsku,
masło, dżem, miód
kawa ze śmietanką,
pieczywo,
jaja po wiedeńsku,
wędliny, sery, masło
czarna kawa,
sok pomarańczowy,
pieczywo,
owsianka,
masło, dżem, miód
ABCD

A. A.
B. C.
C. B.
D. D.
Wykonywanie usług kelnerskich

Aby nakryć stół o długości 120 cm i szerokości 90 cm, kelner powinien dobrać obrus o wymiarach

A. długość 220 cm i szerokość 180 cm
B. długość 180 cm i szerokość 150 cm
C. długość 180 cm i szerokość 140 cm
D. długość 150 cm i szerokość 120 cm
Wykonywanie usług kelnerskich

Która z poniższych czynności nie wchodzi w zakres zadań kelnera podczas obsługi gości przy stole w trakcie przyjęcia zasiadanego?

A. Usuwanie zastawy stołowej ze stołu po spożyciu dań
B. Zachowanie porządku na bufecie
C. Zaspokajanie dodatkowych zamówień i potrzeb gości
D. Serwowanie potraw oraz napojów do stołu
Wykonywanie usług kelnerskich

Na kolację przewidziano napoje: Campari orange jako aperitif, dwa rodzaje czerwonego wina oraz wodę. Przygotowując stół do tego posiłku, kelner powinien na stole ustawić oprócz gobletu

A. szkło do aperitifu, dwa kieliszki do czerwonego wina
B. szkło do aperitifu, kieliszek do czerwonego wina
C. dwa kieliszki do czerwonego wina
D. kieliszek do czerwonego wina
Wykonywanie usług kelnerskich

Podczas obsługi dużej imprezy, kelner chce uniknąć pomyłek przy przyjmowaniu zamówień. Jaką metodę powinien zastosować?

A. Notowanie zamówień na karcie zamówień
B. Przekazywanie zamówień ustnie do kuchni
C. Zapamiętywanie zamówień
D. Zapisywanie zamówień na serwetkach
Wykonywanie usług kelnerskich

W jakiej kolejności kelner powinien serwować poszczególne dania podczas uroczystej kolacji?

A. Deser, przzystawka, danie główne
B. Przystawka, danie główne, deser
C. Danie główne, deser, przystawka
D. Przystawka, deser, danie główne
HGT.01 Pytanie 19
Wykonywanie usług kelnerskich

Który napój mieszany sporządzi barman posługując się normatywem surowcowym zamieszczonym w tabeli?

Receptura napoju mieszanego
SurowceIlość
whiskey63 ml
wermut rosso27 ml
angostura1 D
Wykonanie: Składniki wymieszać w szklanicy barmańskiej
z lodem i przecedzić do kieliszka koktajlowego.

A. Manhattan.
B. Kamikaze.
C. Gibson.
D. Alexander.
Wykonywanie usług kelnerskich

Podczas obsługi bankietu, co jest najważniejszym elementem, który kelner powinien kontrolować?

A. Płynność serwisu
B. Wystrojenie sali
C. Szybkość obsługi
D. Liczba gości przy stolikach
HGT.01 Pytanie 22
Wykonywanie usług kelnerskich

Podczas obsługi gości w restauracji kelner zauważa, że jeden z gości jest leworęczny. Jak powinien ustawić sztućce?

A. Zamienić miejscami sztućce do przystawek
B. Dodać dodatkowy zestaw sztućców po lewej stronie
C. Zamienić miejscami sztućce do dania głównego
D. Pozostawić sztućce bez zmian
Wykonywanie usług kelnerskich

Jaką czynność powinien wykonać kelner, jeśli zauważy, że gość nie jest zadowolony z dania?

A. Zignorować sytuację
B. Podnieść cenę za danie
C. Przeprosić i zaproponować wymianę dania
D. Zaproponować deser gratis
Wykonywanie usług kelnerskich

Aby serwować kawior, kelner powinien przygotować: talerzyk do pieczywa, nóż i widelec do zakąsek oraz

A. talerz główny oraz szczypce z widelczykiem
B. talerz główny i łopatkę z masy perłowej
C. talerzyk do zakąsek oraz łopatkę z masy perłowej
D. talerzyk do zakąsek oraz szczypce z widelczykiem
Wykonywanie usług kelnerskich

W przypadku organizacji przyjęcia w formie lampki wina

A. goście sami wybierają potrawy z bufetów i spożywają je na stojąco.
B. kelnerzy obsługują osoby siedzące przy stołach.
C. goście samodzielnie nakładają potrawy z bufetów i jedzą je przy stołach.
D. kelnerzy serwują napoje gościom z tac.
Wykonywanie usług kelnerskich

Kelner, przyjmując zamówienie w ramach usługi room service, nie musi zasięgnąć od gościa hotelowego informacji

A. o liczbie zamówionych dań
B. o numerze telefonu
C. o numerze pokoju
D. o czasie dostarczenia posiłku
Wykonywanie usług kelnerskich

Kelner, nakładając pieczonego pstrąga z półmiska na talerz gościa, powinien umieścić rybę

A. po lewej stronie w górnej części talerza
B. po prawej stronie w górnej części talerza
C. na środku w górnej części talerza
D. na środku w dolnej części talerza
HGT.01 Pytanie 31
Wykonywanie usług kelnerskich

Ilość sztućców, które można ustawić w nakryciu gościa, powinna wynosić

A. 4 sztuki po prawej stronie i 4 sztuki po lewej stronie
B. 4 sztuki po prawej stronie i 3 sztuki po lewej stronie
C. 5 sztuk po prawej stronie i 4 sztuki po lewej stronie
D. 5 sztuk po prawej stronie i 3 sztuki po lewej stronie
HGT.01 Pytanie 33
Wykonywanie usług kelnerskich

Do czego służy pomocnik kelnerski?

A. do realizacji serwisu specjalnego
B. do wykonania dekantacji win
C. do przechowywania bielizny oraz zastawy stołowej
D. do przechowywania alkoholi oraz napojów bezalkoholowych
HGT.01 Pytanie 36
Wykonywanie usług kelnerskich

Kawę w stylu kapucynka należy serwować

A. z dużą ilością czekolady
B. z dużą ilością śmietanki
C. z małą ilością śmietanki
D. z małą ilością czekolady
Wykonywanie usług kelnerskich

Jaką czynność powinien wykonać kelner, zbliżając się do gościa od prawej strony?

A. Podanie surówki jako dodatku do dania głównego
B. Serwowanie potraw z półmiska na talerz gościa
C. Prezentacja wina w butelce
D. Złożenie zamówienia
Wykonywanie usług kelnerskich

Zamówioną przez gości deskę serów, zgodnie z tradycją francuską, kelner powinien podać

Potrawy zamówione przez gości
Danie główne, deser zimny, deska serów, zakąska gorąca, zakąska zimna.

A. po daniu głównym.
B. po zakąsce gorącej.
C. po zakąsce zimnej.
D. po deserze zimnym.
Wykonywanie usług kelnerskich

Jakie zasady powinien przestrzegać kelner podczas podawania gorących napojów?

A. Podawanie na tacy dla bezpieczeństwa
B. Podawanie bezpośrednio z dzbanka (niezalecane)
C. Podawanie bezpośrednio do filiżanki na stole (niezalecane)
D. Podawanie napoju trzymanego w ręce (niezalecane)