Filtrowanie pytań
Wykonywanie usług kelnerskich
A. ochronnej
B. wygładzającej
C. dekoracyjnej
D. wygłuszającej
Wykonywanie usług kelnerskich
Aby wykonać filetowanie pieczonej ryby, powinno się zastosować serwis
A. niemiecki
B. rosyjski
C. angielski
D. francuski
Wykonywanie usług kelnerskich
Kelner, przyjmując zlecenie od osób siedzących przy stoliku dla dwóch, powinien usiąść
A. po prawej stronie osoby, która składa zamówienie jako pierwsza
B. po lewej stronie osoby, która składa zamówienie jako pierwsza
C. po lewej stronie osoby, która składa zamówienie jako druga
D. po prawej stronie osoby, która składa zamówienie jako druga
Wykonywanie usług kelnerskich
Jakiego rodzaju bielizny stołowej powinien używać kelner do dekoracji stołu, jednocześnie zabezpieczając obrus przed zabrudzeniami?
A. Laufer
B. Napperon
C. Skirting
D. Covers
Wykonywanie usług kelnerskich
Jaką czynność powinien wykonać kelner, podchodząc do gościa z prawej strony?
A. Podawanie dania głównego w porcjach.
B. Serwowanie zupy z wazy.
C. Dostarczanie surówki jako dodatku do dania głównego.
D. Złożenie zamówienia.
Wykonywanie usług kelnerskich
Który zestaw powinien zaproponować kelner, jeśli goście zamówili śniadanie wiedeńskie?
| kawa po wiedeńsku, pieczywo pszenne, masło, miód, dżem | kawa z dodatkami, pieczywo, jaja po wiedeńsku, masło, dżem, miód | kawa ze śmietanką, pieczywo, jaja po wiedeńsku, wędliny, sery, masło | czarna kawa, sok pomarańczowy, pieczywo, owsianka, masło, dżem, miód |
| A | B | C | D |
A. A.
B. C.
C. B.
D. D.
Wykonywanie usług kelnerskich
Do czego kelner używa klosza podczas serwowania potraw?
A. Do ozdoby stołu
B. Do utrzymania temperatury dania
C. Do podawania napojów
D. Do przechowywania sztućców
Wykonywanie usług kelnerskich
Podczas uroczystości kelner powinien przestrzegać następującej kolejności podawania dań:
A. dzieci, gość honorowy, kobiety, mężczyźni
B. gość honorowy, mężczyźni, kobiety, dzieci
C. kobiety, gość honorowy, mężczyźni, dzieci
D. gość honorowy, dzieci, kobiety, mężczyźni
Wykonywanie usług kelnerskich
Aby nakryć stół o długości 120 cm i szerokości 90 cm, kelner powinien dobrać obrus o wymiarach
A. długość 220 cm i szerokość 180 cm
B. długość 180 cm i szerokość 150 cm
C. długość 180 cm i szerokość 140 cm
D. długość 150 cm i szerokość 120 cm
Wykonywanie usług kelnerskich
Która z poniższych czynności nie wchodzi w zakres zadań kelnera podczas obsługi gości przy stole w trakcie przyjęcia zasiadanego?
A. Usuwanie zastawy stołowej ze stołu po spożyciu dań
B. Zachowanie porządku na bufecie
C. Zaspokajanie dodatkowych zamówień i potrzeb gości
D. Serwowanie potraw oraz napojów do stołu
Wykonywanie usług kelnerskich
Na kolację przewidziano napoje: Campari orange jako aperitif, dwa rodzaje czerwonego wina oraz wodę. Przygotowując stół do tego posiłku, kelner powinien na stole ustawić oprócz gobletu
A. szkło do aperitifu, dwa kieliszki do czerwonego wina
B. szkło do aperitifu, kieliszek do czerwonego wina
C. dwa kieliszki do czerwonego wina
D. kieliszek do czerwonego wina
Wykonywanie usług kelnerskich
Podczas serwisu angielskiego, kelner powinien zbliżyć się do gościa z lewej strony, aby
A. zaprezentować wino
B. podać menu
C. odebrać zamówienie
D. ustawić talerz
Wykonywanie usług kelnerskich
Podczas obsługi dużej imprezy, kelner chce uniknąć pomyłek przy przyjmowaniu zamówień. Jaką metodę powinien zastosować?
A. Notowanie zamówień na karcie zamówień
B. Przekazywanie zamówień ustnie do kuchni
C. Zapamiętywanie zamówień
D. Zapisywanie zamówień na serwetkach
Wykonywanie usług kelnerskich
Jakie sztućce specjalne powinien przygotować kelner w nakryciu dla gościa, który zdecydował się na zamówienie?
A. homara na zimno
B. sznycel ministerski
C. zupę gulaszową
D. naleśniki flambirowane
Wykonywanie usług kelnerskich
Jakie elementy zastawy stołowej powinien kelner przenosić jedynie za pomocą tacy?
A. Salaterki
B. Kieliszki
C. Półmiski
D. Dzbanki
Wykonywanie usług kelnerskich
W jakiej kolejności kelner powinien serwować poszczególne dania podczas uroczystej kolacji?
A. Deser, przzystawka, danie główne
B. Przystawka, danie główne, deser
C. Danie główne, deser, przystawka
D. Przystawka, deser, danie główne
Wykonywanie usług kelnerskich
Kelner powinien rozpocząć realizację zamówienia składającego się z dania głównego, zimnej zakąski oraz czystej zupy z dodatkiem od podania
A. zimnej zakąski
B. deseru
C. dodatku do zupy
D. czystej zupy
Wykonywanie usług kelnerskich
Napoje musujące powinny być serwowane gościowi
A. z oryginalnych butelek.
B. ze szklanych dzbanków.
C. z karafek.
D. z kilerów.
Wykonywanie usług kelnerskich
Który napój mieszany sporządzi barman posługując się normatywem surowcowym zamieszczonym w tabeli?
| Receptura napoju mieszanego | |
|---|---|
| Surowce | Ilość |
| whiskey | 63 ml |
| wermut rosso | 27 ml |
| angostura | 1 D |
| Wykonanie: Składniki wymieszać w szklanicy barmańskiej z lodem i przecedzić do kieliszka koktajlowego. | |
A. Manhattan.
B. Kamikaze.
C. Gibson.
D. Alexander.
Wykonywanie usług kelnerskich
Podczas obsługi bankietu, co jest najważniejszym elementem, który kelner powinien kontrolować?
A. Płynność serwisu
B. Wystrojenie sali
C. Szybkość obsługi
D. Liczba gości przy stolikach
Wykonywanie usług kelnerskich
Kelner powinien zasugerować konsumentowi, który zamówił deser mrożony,
A. parfait
B. paschę
C. mus
D. galaretkę
Wykonywanie usług kelnerskich
Podczas obsługi gości w restauracji kelner zauważa, że jeden z gości jest leworęczny. Jak powinien ustawić sztućce?
A. Zamienić miejscami sztućce do przystawek
B. Dodać dodatkowy zestaw sztućców po lewej stronie
C. Zamienić miejscami sztućce do dania głównego
D. Pozostawić sztućce bez zmian
Wykonywanie usług kelnerskich
Jaką czynność powinien wykonać kelner, jeśli zauważy, że gość nie jest zadowolony z dania?
A. Zignorować sytuację
B. Podnieść cenę za danie
C. Przeprosić i zaproponować wymianę dania
D. Zaproponować deser gratis
Wykonywanie usług kelnerskich
Aby serwować kawior, kelner powinien przygotować: talerzyk do pieczywa, nóż i widelec do zakąsek oraz
A. talerz główny oraz szczypce z widelczykiem
B. talerz główny i łopatkę z masy perłowej
C. talerzyk do zakąsek oraz łopatkę z masy perłowej
D. talerzyk do zakąsek oraz szczypce z widelczykiem
Wykonywanie usług kelnerskich
W przypadku organizacji przyjęcia w formie lampki wina
A. goście sami wybierają potrawy z bufetów i spożywają je na stojąco.
B. kelnerzy obsługują osoby siedzące przy stołach.
C. goście samodzielnie nakładają potrawy z bufetów i jedzą je przy stołach.
D. kelnerzy serwują napoje gościom z tac.
Wykonywanie usług kelnerskich
Zbliżając się z prawej strony do gościa, kelner powinien
A. nalać zupę z wazy
B. ustawić talerz na pieczywo
C. zaprezentować wyporcjonowaną surówkę
D. serwować tort z patery
Wykonywanie usług kelnerskich
Osoba w restauracji, która zajmuje się doborem win do potraw oraz ich serwowaniem gościom, to
A. sommelier
B. bufetowy
C. barista
D. barman
Wykonywanie usług kelnerskich
Kelner, przyjmując zamówienie w ramach usługi room service, nie musi zasięgnąć od gościa hotelowego informacji
A. o liczbie zamówionych dań
B. o numerze telefonu
C. o numerze pokoju
D. o czasie dostarczenia posiłku
Wykonywanie usług kelnerskich
Które z poniższych zawodów w lokalu gastronomicznym wchodzi w skład działu usługowego?
A. Garmażer
B. Kucharz
C. Kelner
D. Cukiernik
Wykonywanie usług kelnerskich
Kelner, nakładając pieczonego pstrąga z półmiska na talerz gościa, powinien umieścić rybę
A. po lewej stronie w górnej części talerza
B. po prawej stronie w górnej części talerza
C. na środku w górnej części talerza
D. na środku w dolnej części talerza
Wykonywanie usług kelnerskich
Ilość sztućców, które można ustawić w nakryciu gościa, powinna wynosić
A. 4 sztuki po prawej stronie i 4 sztuki po lewej stronie
B. 4 sztuki po prawej stronie i 3 sztuki po lewej stronie
C. 5 sztuk po prawej stronie i 4 sztuki po lewej stronie
D. 5 sztuk po prawej stronie i 3 sztuki po lewej stronie
Wykonywanie usług kelnerskich
Podczas serwowania kawy, kelner powinien zaproponować...
A. Dodatkowy deser
B. Inny rodzaj napoju
C. Cukier i śmietankę
D. Degustację herbaty
Wykonywanie usług kelnerskich
Do czego służy pomocnik kelnerski?
A. do realizacji serwisu specjalnego
B. do wykonania dekantacji win
C. do przechowywania bielizny oraz zastawy stołowej
D. do przechowywania alkoholi oraz napojów bezalkoholowych
Wykonywanie usług kelnerskich
Aby zaserwować antrykot przy użyciu specjalnego serwisu z wózka kelnerskiego, należy mieć przygotowane: płytę podgrzewającą, deskę, nóż oraz talerzyk na resztki.
A. i szczypce.
B. i sztućce serwisowe.
C. i sztućce do tranżerowania.
D. i nożyce.
Wykonywanie usług kelnerskich
Który z poniższych sztućców kelner powinien podać do ryby?
A. Nóż deserowy
B. Nóż i widelec do ryb
C. Widelec deserowy
D. Łyżka stołowa
Wykonywanie usług kelnerskich
Kawę w stylu kapucynka należy serwować
A. z dużą ilością czekolady
B. z dużą ilością śmietanki
C. z małą ilością śmietanki
D. z małą ilością czekolady
Wykonywanie usług kelnerskich
Kto jest odpowiedzialny za serwowanie dania głównego na zimnym talerzu konsumentowi?
A. kierownik sali
B. pomocnik kucharza
C. kucharz
D. kelner
Wykonywanie usług kelnerskich
Jaką czynność powinien wykonać kelner, zbliżając się do gościa od prawej strony?
A. Podanie surówki jako dodatku do dania głównego
B. Serwowanie potraw z półmiska na talerz gościa
C. Prezentacja wina w butelce
D. Złożenie zamówienia
Wykonywanie usług kelnerskich
Zamówioną przez gości deskę serów, zgodnie z tradycją francuską, kelner powinien podać
| Potrawy zamówione przez gości |
|---|
| Danie główne, deser zimny, deska serów, zakąska gorąca, zakąska zimna. |
A. po daniu głównym.
B. po zakąsce gorącej.
C. po zakąsce zimnej.
D. po deserze zimnym.
Wykonywanie usług kelnerskich
Jakie zasady powinien przestrzegać kelner podczas podawania gorących napojów?
A. Podawanie na tacy dla bezpieczeństwa
B. Podawanie bezpośrednio z dzbanka (niezalecane)
C. Podawanie bezpośrednio do filiżanki na stole (niezalecane)
D. Podawanie napoju trzymanego w ręce (niezalecane)