Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

Wykonywanie usług kelnerskich

Jakie przedmioty z zastawy stołowej powinien usunąć kelner z nakrycia à la carte przed serwowaniem zamówienia składającego się z przystawki mięsnej z dodatkami oraz wody?

A. Kieliszek do wina, nóż i widelec duży
B. Goblet, nóż do masła i zestaw przypraw
C. Zestaw przypraw, nóż i widelec średni
D. Talerzyk do pieczywa i nóż do masła
Wykonywanie usług kelnerskich

Jaką maksymalną liczbę potraw może przenosić kelner w lewej ręce?

A. trzy głębokie talerze z zupami na porcjach.
B. trzy płaskie talerze z zimnymi zakąskami na porcjach.
C. jeden głęboki talerz z porcją zupy.
D. jeden płaski talerz z zimną zakąską na porcji.
Wykonywanie usług kelnerskich

W jaki sposób kelner powinien się zachować podczas odbierania talerza z zamówionym daniem głównym w ekspedycji?

A. Ująć talerz prawą ręką techniką górną
B. Nałożyć na talerz dodatek witaminowy
C. Zweryfikować czystość krawędzi talerza z daniem głównym
D. Chwycić krawędź talerza prawą ręką za pomocą serwetki
Wykonywanie usług kelnerskich

Podczas obsługi gości za pomocą serwisu synchronicznego dania powinny być serwowane

A. najpierw kobietom
B. wszystkim gościom równocześnie
C. najpierw gospodarzowi
D. po kolei każdemu z gości
Wykonywanie usług kelnerskich

Jakie pytanie powinien zadać kelner przyjmujący zamówienie od gości?

A. Czy mogę przyjąć zamówienie?
B. Czy wybrali państwo już dania?
C. Czego państwo pragną?
D. Czy coś państwo chcieliby zamówić?
Wykonywanie usług kelnerskich

Kelner room-service, który realizuje zamówienie, ma prawo wejść do pokoju gościa po

A. zapukaniu do drzwi i czekaniu 60 sekund
B. zapukaniu do drzwi i usłyszeniu zaproszenia
C. trzykrotnym zapukaniu w drzwi
D. jednokrotnym zapukaniu w drzwi
Wykonywanie usług kelnerskich

Zarówno czerwone wino serwowane w stylu francuskim typu A do obiadu zasiadanego powinno być

A. należy podać w kieliszku, stojąc po prawej stronie gościa
B. należy wlać do kieliszka, zajmując miejsce po lewej stronie gościa
C. wlać do kieliszka, zajmując miejsce po prawej stronie gościa
D. trzeba podać w kieliszku, stojąc po lewej stronie gościa
Wykonywanie usług kelnerskich

Jaką czynność kelner powinien zrealizować po lewej stronie klienta?

A. Podać porcję surówki jako dodatek do dania głównego
B. Ustawić na stole wazę z zupą
C. Ustawić na stole dzbanuszek z mlekiem jako dodatek do kawy
D. Podać wyporcjowane danie główne
Wykonywanie usług kelnerskich

Podczas realizacji prac obsługowych na przyjęciu, jakie czynności powinien wykonać kelner w pierwszej kolejności?

A. gospodarzowi uroczystości
B. przybyłej kobiecie
C. gospodyni uroczystości
D. przybyłemu mężczyźnie
Wykonywanie usług kelnerskich

Która zasada serwisu dotyczy podawania potraw w porze lunchu?

A. Podawanie lżejszych dań przed cięższymi
B. Serwowanie deserów przed zupami
C. Serwowanie dań głównych przed przystawkami
D. Podawanie napojów przed potrawami
Wykonywanie usług kelnerskich

Kelner powinien przenosić dużą, obciążoną tacę o prostokątnym kształcie

A. na obu dłoniach, które są wyciągnięte przed siebie
B. na odwróconej lewej dłoni, umiejscowionej ponad barkiem
C. na lewej dłoni, która jest odwrócona do góry i wyciągnięta przed siebie
D. na prawej dłoni, która jest odwrócona do góry i wyciągnięta przed siebie
HGT.01 Pytanie 68
Wykonywanie usług kelnerskich

Napperon to element bielizny stołowej, który jest używany do

A. osłonięcia odzieży.
B. nakrywania długich stołów podczas przyjęć zasiadanych.
C. osłonięcia stołu bufetowego.
D. rozjaśnienia obrusów w innym kolorze.
Wykonywanie usług kelnerskich

Kelner zamierza przygotować stolik na uroczystą kolację. Jakim sposobem powinien ułożyć sztućce?

A. Sztućce do dania głównego najbliżej talerza
B. Sztućce do deserów bliżej talerza niż sztućce do przystawek
C. Sztućce do zupy najbliżej talerza
D. Sztućce do przystawek najbliżej talerza
Wykonywanie usług kelnerskich

Która z umiejętności nie wpływa na postrzeganie zawodowe kelnera?

A. Gra na instrumentach klawiszowych
B. Profesjonalne przedstawianie menu
C. Gwarantowanie najwyższego standardu obsługi gości
D. Rozpoznawanie smaków i aromatów
Wykonywanie usług kelnerskich

Jeżeli przy stole zasiądą: mężczyzna, dziecko oraz kobieta, to według zasad obsługi kelnerskiej kelner powinien zaprezentować kartę menu w następującej kolejności:

A. dziecko, mężczyzna, kobieta
B. dziecko, kobieta, mężczyzna
C. kobieta, dziecko, mężczyzna
D. kobieta, mężczyzna, dziecko