Filtrowanie pytań
Wykonywanie usług kelnerskich
A. Kieliszek do wina, nóż i widelec duży
B. Goblet, nóż do masła i zestaw przypraw
C. Zestaw przypraw, nóż i widelec średni
D. Talerzyk do pieczywa i nóż do masła
Wykonywanie usług kelnerskich
Jaką maksymalną liczbę potraw może przenosić kelner w lewej ręce?
A. trzy głębokie talerze z zupami na porcjach.
B. trzy płaskie talerze z zimnymi zakąskami na porcjach.
C. jeden głęboki talerz z porcją zupy.
D. jeden płaski talerz z zimną zakąską na porcji.
Wykonywanie usług kelnerskich
W jaki sposób kelner powinien się zachować podczas odbierania talerza z zamówionym daniem głównym w ekspedycji?
A. Ująć talerz prawą ręką techniką górną
B. Nałożyć na talerz dodatek witaminowy
C. Zweryfikować czystość krawędzi talerza z daniem głównym
D. Chwycić krawędź talerza prawą ręką za pomocą serwetki
Wykonywanie usług kelnerskich
Podczas obsługi gości za pomocą serwisu synchronicznego dania powinny być serwowane
A. najpierw kobietom
B. wszystkim gościom równocześnie
C. najpierw gospodarzowi
D. po kolei każdemu z gości
Wykonywanie usług kelnerskich
Jakie pytanie powinien zadać kelner przyjmujący zamówienie od gości?
A. Czy mogę przyjąć zamówienie?
B. Czy wybrali państwo już dania?
C. Czego państwo pragną?
D. Czy coś państwo chcieliby zamówić?
Wykonywanie usług kelnerskich
Osoba pracująca jako kelner powinna skorzystać z wózka kelnerskiego podczas obsługi
A. angielskim
B. niemieckim
C. rosyjskim
D. francuskim
Wykonywanie usług kelnerskich
Kelner powinien podać gościom miseczkę z wodą do płukania palców po posiłku?
A. homary gotowane z winem
B. główki szparagów w sosie beszamelowym
C. ślimaki zapiekane z masłem
D. serca karczochów w sosie holenderskim
Wykonywanie usług kelnerskich
Który zapis w karcie menu nie jest prawidłowy?
| Zupa | Zakąska zimna | Deser | Danie zasadnicze |
| Minestrone | Befsztyk po angielsku | Tarta cytrynowa | Risotto z kurczakiem i warzywami |
| A. | B. | C. | D. |
A. A.
B. B.
C. C.
D. D.
Wykonywanie usług kelnerskich
Kelner room-service, który realizuje zamówienie, ma prawo wejść do pokoju gościa po
A. zapukaniu do drzwi i czekaniu 60 sekund
B. zapukaniu do drzwi i usłyszeniu zaproszenia
C. trzykrotnym zapukaniu w drzwi
D. jednokrotnym zapukaniu w drzwi
Wykonywanie usług kelnerskich
Kelner powinien zaoferować gościowi miskę z wodą do płukania opuszków palców przed posiłkiem
A. bananów
B. filetowanych pomarańczy
C. truskawek w czekoladzie
D. winogron
Wykonywanie usług kelnerskich
Kelner powinien zaproponować kawę konsumentowi, który preferuje napoje z whisky
A. po turecku
B. po rosyjsku
C. po irlandzku
D. po angielsku
Wykonywanie usług kelnerskich
Podczas serwowania naleśników flambirowanych, zaleca się, aby kelner zastosował sposób serwisu
A. francuskiego uproszczonego
B. amerykańskiego
C. francuskiego pełnego
D. angielskiego
Wykonywanie usług kelnerskich
Śniadanie kontynentalne dla jednego gościa, dostarczone do hotelowego pokoju, powinno być serwowane na
A. tacy
B. wózku kelnerskim
C. półmisku
D. stoliku serwisowym
Wykonywanie usług kelnerskich
Dla gościa, który woli mały poranny posiłek składający się z świeżych croissantów i mocnej kawy, jakiego śniadania powinien zalecić kelner?
A. wiedeńskie
B. francuskie
C. angielskie
D. amerykańskie
Wykonywanie usług kelnerskich
Skąd wywodzi się sałatka nicejska?
A. z kuchni rosyjskiej
B. z kuchni francuskiej
C. z kuchni staropolskiej
D. z kuchni niemieckiej
Wykonywanie usług kelnerskich
Zarówno czerwone wino serwowane w stylu francuskim typu A do obiadu zasiadanego powinno być
A. należy podać w kieliszku, stojąc po prawej stronie gościa
B. należy wlać do kieliszka, zajmując miejsce po lewej stronie gościa
C. wlać do kieliszka, zajmując miejsce po prawej stronie gościa
D. trzeba podać w kieliszku, stojąc po lewej stronie gościa
Wykonywanie usług kelnerskich
Jaki jest pierwszy krok w obsłudze gościa przez kelnera?
A. Powitanie gościa przy wejściu
B. Wskazanie miejsca do siedzenia
C. Przyjęcie zamówienia
D. Podanie menu
Wykonywanie usług kelnerskich
Jaką czynność kelner powinien zrealizować po lewej stronie klienta?
A. Podać porcję surówki jako dodatek do dania głównego
B. Ustawić na stole wazę z zupą
C. Ustawić na stole dzbanuszek z mlekiem jako dodatek do kawy
D. Podać wyporcjowane danie główne
Wykonywanie usług kelnerskich
Podczas realizacji prac obsługowych na przyjęciu, jakie czynności powinien wykonać kelner w pierwszej kolejności?
A. gospodarzowi uroczystości
B. przybyłej kobiecie
C. gospodyni uroczystości
D. przybyłemu mężczyźnie
Wykonywanie usług kelnerskich
Która zasada serwisu dotyczy podawania potraw w porze lunchu?
A. Podawanie lżejszych dań przed cięższymi
B. Serwowanie deserów przed zupami
C. Serwowanie dań głównych przed przystawkami
D. Podawanie napojów przed potrawami
Wykonywanie usług kelnerskich
Jakie wino powinien zaproponować kelner do kaczki konfitowanej?
A. czerwone wytrawne
B. białe półsłodkie
C. czerwone półsłodkie
D. białe wytrawne
Wykonywanie usług kelnerskich
Kelner powinien przenosić dużą, obciążoną tacę o prostokątnym kształcie
A. na obu dłoniach, które są wyciągnięte przed siebie
B. na odwróconej lewej dłoni, umiejscowionej ponad barkiem
C. na lewej dłoni, która jest odwrócona do góry i wyciągnięta przed siebie
D. na prawej dłoni, która jest odwrócona do góry i wyciągnięta przed siebie
Wykonywanie usług kelnerskich
Jakie działania przygotowawcze są związane z organizacją okolicznościowych przyjęć?
A. serwowanie potraw
B. czyszczenie brudnej zastawy stołowej
C. nakrywanie stołów obrusami
D. uzupełnianie kieliszków napojami
Wykonywanie usług kelnerskich
W trakcie serwowania śniadania gościom w hotelowym pokoju, kelner powinien w pierwszej kolejności
A. ustawić krzesła przy stoliku
B. unieruchomić stół
C. zap proposal nalania napojów
D. rozłożyć boki stołu
Wykonywanie usług kelnerskich
Jaką potrawę zaserwowano gościom serwisem francuskim?
A. Zupę w talerzu głębokim
B. Tort na talerzyku
C. Deser w pucharku
D. Przystawkę na półmisku
Wykonywanie usług kelnerskich
Osobą zatrudnioną w dziale usług gastronomicznych jest
A. specjalista ds. technologii żywności
B. kelner
C. osoba zajmująca się magazynowaniem
D. asystentka kuchni
Wykonywanie usług kelnerskich
Jaką potrawę powinien zasugerować kelner klientowi zamawiającemu dania wegetariańskie?
A. Tymbaliki.
B. Ruskie pierogi.
C. Bigos.
D. Galantynę.
Wykonywanie usług kelnerskich
Napperon to element bielizny stołowej, który jest używany do
A. osłonięcia odzieży.
B. nakrywania długich stołów podczas przyjęć zasiadanych.
C. osłonięcia stołu bufetowego.
D. rozjaśnienia obrusów w innym kolorze.
Wykonywanie usług kelnerskich
Kelner zamierza przygotować stolik na uroczystą kolację. Jakim sposobem powinien ułożyć sztućce?
A. Sztućce do dania głównego najbliżej talerza
B. Sztućce do deserów bliżej talerza niż sztućce do przystawek
C. Sztućce do zupy najbliżej talerza
D. Sztućce do przystawek najbliżej talerza
Wykonywanie usług kelnerskich
Serwowanie zamówionych dań i napojów w barze jest typowe dla systemu samoobsługi rodzaju
A. szwedzkiego
B. francuskiego
C. polskiego
D. czeskiego
Wykonywanie usług kelnerskich
Kelner powinien usunąć ze stołu menaż z przyprawami oraz koszyk z pieczywem przed serwowaniem
A. kremu z brokułów
B. sałatki z owoców
C. sznycli z indyka
D. musu z łososia
Wykonywanie usług kelnerskich
Kelner dokonuje tranżerowania, filetowania i flambirowania, serwując gościom obsługę
A. rosyjskim
B. angielskim
C. francuskim niepełnym
D. francuskim pełnym
Wykonywanie usług kelnerskich
Podczas serwisu francuskiego, z której strony kelner powinien obsługiwać gości?
A. Z przodu
B. Z prawej strony
C. Z tyłu
D. Z lewej strony
Wykonywanie usług kelnerskich
Która z umiejętności nie wpływa na postrzeganie zawodowe kelnera?
A. Gra na instrumentach klawiszowych
B. Profesjonalne przedstawianie menu
C. Gwarantowanie najwyższego standardu obsługi gości
D. Rozpoznawanie smaków i aromatów
Wykonywanie usług kelnerskich
Do zadań pracowników room service nie należy
A. czyszczenie elementów zastawy stołowej oraz sztućców
B. zabieranie brudnej zastawy z pokoju hotelowego
C. serwowanie potraw i napojów do pokoju hotelowego
D. wymienianie brudnych ręczników i pościeli
Wykonywanie usług kelnerskich
Jakie informacje w karcie win są opcjonalne?
A. nazwa odmiany winogron, z których powstało wino
B. nazwa win
C. nazwa wytwórcy lub eksportera wina
D. rok produkcji wina
Wykonywanie usług kelnerskich
Jakie cechy osobowości są niewskazane w pracy kelnera?
A. Dyskrecja
B. Upór
C. Grzeczność
D. Systematyczność
Wykonywanie usług kelnerskich
Jaką technikę zastosował kelner, serwując tort weselny przy wózku kelnerskim?
A. Francuską
B. Rosyjską
C. Niemiecką
D. Angielską
Wykonywanie usług kelnerskich
Jakie wino powinno być polecone do wołowej pieczeni?
A. Czerwone dry
B. Wermut
C. Białe brut
D. Różowe semi sweet
Wykonywanie usług kelnerskich
Jeżeli przy stole zasiądą: mężczyzna, dziecko oraz kobieta, to według zasad obsługi kelnerskiej kelner powinien zaprezentować kartę menu w następującej kolejności:
A. dziecko, mężczyzna, kobieta
B. dziecko, kobieta, mężczyzna
C. kobieta, dziecko, mężczyzna
D. kobieta, mężczyzna, dziecko