Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

Wykonywanie usług kelnerskich

Na podstawie informacji zawartych w tabeli oblicz ile kawy mielonej i wody należy użyć do sporządzenia 5 porcji kawy ristretto, jeżeli do przygotowania jednej porcji espresso potrzeba 30 ml wody.

Instrukcja wykonania w ekspresie ciśnieniowym porcji kawy ristretto
Zmiel drobno ziarna kawy.
Umieść 7 g kawy w kolbie ekspresu i ubij tamperem.
Ustaw wstępnie ogrzaną filiżankę pod wylewką ekspresu.
Zaparzaj połową wody używanej do espresso.
Podawaj do kawy zawsze szklankę niegazowanej wody w temperaturze pokojowej

A. 35,00 g kawy mielonej i 75 ml wody.
B. 70,00 g kawy mielonej i 150 ml wody.
C. 17,50 g kawy mielonej i 37,5 ml wody.
D. 7,00 g kawy mielonej i 15 ml wody.
Wykonywanie usług kelnerskich

Obrać ziemniaki, przepłukać je i ugotować pod przykryciem w osolonej wodzie. Po odparowaniu wody trzeba je zmiksować z mlekiem i masłem, to metoda przygotowania

A. ziemniaków z wody
B. puree ziemniaczanego
C. ziemniaków dauphine
D. ciasta ziemniaczanego
Wykonywanie usług kelnerskich

Który deser należy sporządzić na podstawie normatywu surowcowego zamieszczonego w tabeli?

Receptura
SurowiecIlość
jabłka kwaśne100 g
cukier25 g
woda120 cm3
sok z cytrynydo smaku

A. Kompot.
B. Galaretkę.
C. Budyń.
D. Mus.
Wykonywanie usług kelnerskich

Podczas przygotowania surówki z marchwi, jakie powinny być kolejno wykonane czynności w obróbce wstępnej?

A. sortowanie, obieranie, mycie
B. mycie, obieranie, sortowanie
C. mycie, obieranie, płukanie, rozdrabnianie
D. mycie, obieranie, rozdrabnianie, doprawianie
Wykonywanie usług kelnerskich

Metoda przygotowywania jajecznicy bez dodatków polega na

A. smażeniu jaj na patelni bez ich mieszania
B. mieszaniu jaj, które zostały zapiekane w kokilce
C. mieszaniu jaj smażonych na patelni
D. pieczeniu jaj w kokilce i ich nie mieszaniu
Wykonywanie usług kelnerskich

Którą potrawę należy sporządzić na podstawie zamieszczonego sposobu wykonania?

Sposób wykonania
  • Warzywa korzeniowe i ziemniaki oczyść, umyj, ugotuj i ostudź.
  • Ugotuj jajka na twardo, ostudź.
  • Warzywa korzeniowe, ziemniaki, jajka, jabłko i ogórki pokrój w kostkę. Cebulę drobno posiekaj.
  • Groszek odsącz z zalewy.
  • Wymieszaj wszystkie składniki z sosem majonezowym. Dopraw solą i pieprzem.

A. Sałatkę ziemniaczaną.
B. Sałatkę jarzynową.
C. Surówkę wiosenną.
D. Surówkę warzywną.
Wykonywanie usług kelnerskich

Który sos można sporządzić, wykorzystując wszystkie zamieszczone w tabeli składniki?

Składniki sosu
majonez
jaja
szczypiorek
musztarda
sól, cukier

A. Cumberland.
B. Vinaigrette.
C. Remoulade.
D. Ravigotte.
Wykonywanie usług kelnerskich

Sorbety to rodzaj deserów przygotowywanych

A. z purée owocowego i mleka skondensowanego
B. z soku owocowego i ubitych żółtek
C. z syropu owocowego i bitej śmietanki
D. z przecieru owocowego i syropu cukrowego