Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

Wykonywanie weterynaryjnych c…

Zgodnie z informacjami w tabeli, w pomieszczeniach, w których utrzymuje się cielęta, nie bada się stężenia

§ 18. W pomieszczeniach, w których utrzymuje się cielęta:
1) stężenie
   a) dwutlenku węgla nie powinno przekraczać 3 000 ppm,
   b) siarkowodoru nie powinno przekraczać 5 ppm,
2) koncentracja amoniaku nie powinna przekraczać 20 ppm.

A. H2S
B. CO2
C. NH3
D. HCl
Wykonywanie weterynaryjnych c…

Próbki moczu do analiz bakteriologicznych należy zanieść do laboratorium w ciągu

A. 24 godzin, przechowując je w temp. poniżej 0°C
B. 12 godzin, przechowując je w temp. około 15°C
C. 4 godzin, przechowując je w temp. 2-8°C
D. 8 godzin, przechowując je w temp. pokojowej
ROL.12 Pytanie 47
Wykonywanie weterynaryjnych c…

Wśród fizycznych metod dezynfekcji zalicza się używanie

A. pary wodnej
B. wody utlenionej
C. fioletu krystalicznego
D. chlorku sodowego
ROL.12 Pytanie 58
Wykonywanie weterynaryjnych c…

Na podstawie dostarczonych danych oblicz, jaka będzie maksymalna ilość preparatu Dezosan, która może być użyta w pomieszczeniu inwentarskim o wymiarach 3 m × 5 m.

Dezosan Wigor do dezynfekcji kurnika, w zależności od poziomu zanieczyszczenia, stosuje się w proporcji 40-100 g/m2.

A. 500 g
B. 150 g
C. 1,5 kg
D. 1,0 kg
ROL.12 Pytanie 59
Wykonywanie weterynaryjnych c…

Na podstawie instrukcji określ, ile gramów preparatu Virkon S należy odważyć do sporządzenia 100 litrów 1% roztworu dezynfekcyjnego.

Virkon S

Dezynfekcja profilaktyczna: stosować roztwór 0,5-1,0% (0,5/1 kg preparatu rozpuścić w 100 litrach letniej wody; 5,0/10,0 g w 1 litrze letniej wody). Czas działania 30-60 minut.

A. 10 g
B. 1 g
C. 100 g
D. 1000 g
Wykonywanie weterynaryjnych c…

Producent bydła, starając się o uzyskanie atestu weterynaryjnego dla gospodarstwa zajmującego się produkcją mleka surowego do skupu, nie musi przestrzegać wymagań dotyczących

A. stanu technicznego sprzętu do dojenia
B. higieny przy pozyskiwaniu mleka
C. krów formalnie wolnych od listeriozy
D. jakości bakteriologicznej wody
Wykonywanie weterynaryjnych c…

Na podstawie wyciągu z rozporządzenia określ maksymalną obsadę cieląt o masie ok. 165 kg jaką można trzymać w pomieszczeniu o wymiarach 4 x 12 m.

(...) 3. Powierzchnia kojca w przypadku, gdy cielęta utrzymuje się w tym kojcu grupowo, w przeliczeniu na jedną sztukę powinna wynosić co najmniej:
1) 1,5 m2 – dla cieląt o masie ciała do 150 kg;
2) 1,7 m2 – dla cieląt o masie ciała powyżej 150 do 220 kg;
3) 1,8 m2 – dla cieląt o masie ciała powyżej 220 kg.(...)

A. 48 sztuk.
B. 32 sztuki.
C. 28 sztuk.
D. 26 sztuk.
Wykonywanie weterynaryjnych c…

W celu zapobiegania kulawce, u kóz stosuje się kąpiel w roztworze

Kulawka, inaczej zanokćica, może występować na wszystkich 4 racicach. Ostry ból powoduje silną kulawiznę zwierzęcia, dochodzić może także do oddzielenia rogu ściany racicy i rogu podeszwy oraz gnicia skóry szpary międzyracicznej, co powoduje uszkodzenie ścięgien i stawów.

A. chloru.
B. alkoholu.
C. siarczanu miedzi.
D. jodyny.
Wykonywanie weterynaryjnych c…

Czy w przypadku, gdy materiał kategorii 3 miał styczność z SRM, należy podjąć jakieś działania?

A. należy go zdezynfekować i ocenić jak materiał kategorii 3
B. należy materiał kategorii 3 przenieść do kategorii 2
C. należy całość potraktować jak SRM
D. nie ma potrzeby podejmowania żadnych kroków
Wykonywanie weterynaryjnych c…

Przedsiębiorstwa sektora spożywczego zobowiązane są, aby mięso po badaniu poubojowym zostało niezwłocznie schłodzone w rzeźni do temperatury nie wyższej niż

Fragment Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 853/2004
Wszelkie prace przy obróbce mięsa muszą być zorganizowane w sposób zapobiegający zanieczyszczeniu lub je minimalizujący. W tym celu, przedsiębiorstwa sektora spożywczego muszą zapewnić, aby:
a) mięso przeznaczone do rozbioru było wnoszone do pomieszczeń roboczych stopniowo, w miarę potrzeb;
b) w trakcie rozbioru, oddzielania tuszy od kości, trybowania, porcjowania i krojenia, pakowania jednostkowego lub zbiorczego, temperatura mięsa wynosiła nie więcej niż 3°C dla podrobów i 7°C dla pozostałego mięsa, przez utrzymanie temperatury otoczenia nie wyższej niż 12°C lub za pomocą innego alternatywnego systemu o równoważnym skutku;

A. 7°C
B. 12°C
C. 3°C
D. 3,7°C
Wykonywanie weterynaryjnych c…

Preparat Agrigerm'2000 używa się w wodnym roztworze o stężeniu od 0,75% do 3%. Jaką ilość koncentratu trzeba dodać do 10 litrów wody, aby otrzymać odkażający roztwór roboczy o stężeniu 3%?

A. 30 ml
B. 3 ml
C. 3 000 ml
D. 300 ml
Wykonywanie weterynaryjnych c…

Lokalizacja, w której znajdują się zwierzęta i gdzie urzędowy lekarz weterynarii wykrył jeden lub więcej przypadków choroby zakaźnej, to

A. kwarantanna
B. obszar zagrożony
C. ognisko choroby
D. wektor