Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

ROL.12 Pytanie 83
Wykonywanie weterynaryjnych c…

Co oznacza skrót DDD?

A. dezynfekcję, dezynsekcję, deratyzację
B. deratyzację, denaturację, dezynfekcję
C. dekoronizację, denaturację, dekarbonizację
D. dekoronizację, deratyzację, dezynfekcję
Wykonywanie weterynaryjnych c…

W jakiej sekwencji ustala się strefy wokół miejsca wystąpienia choroby zakaźnej zwalczanej z urzędu?

A. zapowietrzony, zagrożony, buforowy
B. zapowietrzony, buforowy, zagrożony
C. zagrożony, buforowy, zapowietrzony
D. buforowy, zagrożony, zapowietrzony
Wykonywanie weterynaryjnych c…

W kontekście walki z chorobami zakaźnymi u zwierząt, teren wyznaczony wokół strefy zakazanej, podlegający ograniczeniom, w tym szczególnie zakazom, nakazom oraz środkom kontroli, nosi nazwę obszaru

A. zanieczyszczonego
B. buforowego
C. zagrożonego
D. zakaźnego
Wykonywanie weterynaryjnych c…

Kiedy przeprowadza się odkażanie profilaktyczne?

A. w obecności zwierząt przy podejrzeniu lub potwierdzeniu u nich choroby zakaźnej
B. po całkowitym oczyszczeniu, przed uznaniem ogniska choroby zakaźnej zwierząt za zamknięte
C. w celu zabezpieczenia zwierząt przed chorobą zakaźną
D. po usunięciu zwierząt oraz martwych ciał zwierzęcych z gospodarstwa
Wykonywanie weterynaryjnych c…

Do sporządzenia roztworu NaCl o stężeniu 26,5% w celu analizy kału, jakie składniki powinny zostać zastosowane?

A. 13,25 g NaCl oraz 50 ml wody
B. 26,5 g NaCl oraz 73,5 g wody
C. 13,25 g NaCl oraz 367,5 ml wody
D. 26,5 g NaCl oraz 100 g wody
ROL.12 Pytanie 99
Wykonywanie weterynaryjnych c…

W procesach dezynfekcji chemicznej wykorzystuje się

A. związki utleniające
B. gorące powietrze
C. spalanie
D. promieniowanie UV
Wykonywanie weterynaryjnych c…

Owalny symbol z numerem zakładu produkcyjnego znajduje się na

A. wszystkich produktach spożywczych uznanych za zdatne do spożycia
B. produktach pochodzenia zwierzęcego uznanych za niezdatne do spożycia
C. produktach pochodzenia zwierzęcego uznanych za zdatne do spożycia
D. wszystkich produktach spożywczych uznanych za niezdatne do spożycia
Wykonywanie weterynaryjnych c…

Strefa otaczająca bezpośrednio gospodarstwo, gdzie stwierdzono chorobę zakaźną, która podlega obowiązkowemu zwalczaniu, określana jest jako

A. ognisko choroby
B. strefa zapowietrzona
C. strefa buforowa
D. strefa zagrożona
Wykonywanie weterynaryjnych c…

Na podstawie fragmentu rozporządzenia, określ częstość przeprowadzania kontroli równomiernego wymieszania składników paszy leczniczej nieprzeznaczonej do obrotu.

Fragment rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 1 lutego 2007r. w sprawie pasz leczniczych nieprzeznaczonych do obrotu
§ 5
1. Wytwórca pasz leczniczych nieprzeznaczonych do obrotu prowadzi wewnętrzną kontrolę, jakości i przestrzegania zasad higieny w procesie wytwarzania tych pasz, obejmującą:

1) okresową ocen jakości wytwarzanych pasz leczniczych nieprzeznaczonych do obrotu, w tym w zakresie:

a. zawartości substancji czynnej w 1 gramie paszy leczniczej nieprzeznaczonej do obrotu,

b. homogeniczności paszy leczniczej nieprzeznaczonej do obrotu – wykonywaną raz w roku oraz po każdej zmianie urządzeń do wytwarzania paszy nieprzeznaczonej do obrotu.

A. Po każdej zmianie urządzeń do wytwarzania pasz, ale nie rzadziej niż raz w roku.
B. Na zakończenie wytwarzania paszy.
C. Dwa razy w roku.
D. Co pół roku.
Wykonywanie weterynaryjnych c…

Próbki moczu do testów bakteriologicznych powinny być przekazane do laboratorium w ciągu

A. 12 godzin, przechowując w temperaturze około 15°C
B. 24 godzin, przechowując w temperaturze poniżej 0°C
C. 4 godzin, przechowując w temperaturze 2-8°C
D. 8 godzin, przechowując w temperaturze pokojowej
Wykonywanie weterynaryjnych c…

Co należy zrobić z próbką krwi zbieraną do badań biochemicznych surowicy, których realizacja nie jest możliwa w krótkim czasie?

A. pozostawić w temperaturze pokojowej
B. odwirować i zamrozić surowicę
C. zamrozić
D. odwirować i pozostawić surowicę w temperaturze pokojowej