Filtrowanie pytań
ROL.12 Pytanie 81
Wykonywanie weterynaryjnych c…
A. HACCP
B. GHP
C. ISO
D. TQM
Wykonywanie weterynaryjnych c…
Strefa bezpośrednio otaczająca gospodarstwo, w którym znajdują się zwierzęta cierpiące na chorobę zakaźną, to strefa
A. zagrożona
B. zakaźna
C. buforowa
D. zapowietrzona
Wykonywanie weterynaryjnych c…
Co oznacza skrót DDD?
A. dezynfekcję, dezynsekcję, deratyzację
B. deratyzację, denaturację, dezynfekcję
C. dekoronizację, denaturację, dekarbonizację
D. dekoronizację, deratyzację, dezynfekcję
Wykonywanie weterynaryjnych c…
W komorze do ogłuszania świń, stężenie dwutlenku węgla o wysokim poziomie CO2 powinno mieć wartość co najmniej
A. 80%
B. 50%
C. 60%
D. 40%
Wykonywanie weterynaryjnych c…
Oblicz, ile preparatu AGRISAN 8090 będzie konieczne do posypania ściółki w pomieszczeniu inwentarskim o wymiarach 2 m x 4 m, mając na uwadze, że zalecana dawka preparatu wynosi 50 g na 1 m2?
A. 80 g
B. 40 g
C. 400 g
D. 20 g
Wykonywanie weterynaryjnych c…
Podczas czyszczenia po kocie, osoba może się zarazić
A. brucelozą
B. babeszjozą
C. włośnicą
D. toksyplazmozą
Wykonywanie weterynaryjnych c…
W trakcie pielęgnacji owiec roztwór siarczanu miedzi wykorzystuje się w celu zapobiegania
A. kulawce
B. endopasożytom
C. grzybicom
D. ektopasożytom
Wykonywanie weterynaryjnych c…
W jakiej sekwencji ustala się strefy wokół miejsca wystąpienia choroby zakaźnej zwalczanej z urzędu?
A. zapowietrzony, zagrożony, buforowy
B. zapowietrzony, buforowy, zagrożony
C. zagrożony, buforowy, zapowietrzony
D. buforowy, zagrożony, zapowietrzony
Wykonywanie weterynaryjnych c…
W procesie etching’u próbki zbiorczej z wykorzystaniem techniki magnetycznego mieszania, do składników mieszanki wytrawiającej należy kwas
A. octowy
B. solny
C. siarkowy
D. fosforowy
Wykonywanie weterynaryjnych c…
W kontekście walki z chorobami zakaźnymi u zwierząt, teren wyznaczony wokół strefy zakazanej, podlegający ograniczeniom, w tym szczególnie zakazom, nakazom oraz środkom kontroli, nosi nazwę obszaru
A. zanieczyszczonego
B. buforowego
C. zagrożonego
D. zakaźnego
ROL.12 Pytanie 91
Wykonywanie weterynaryjnych c…
System HACCP identyfikuje zagrożenia fizyczne w żywności jako obecność
A. pestycydów
B. szkła
C. bakterii
D. pasożytów
Wykonywanie weterynaryjnych c…
Kiedy przeprowadza się odkażanie profilaktyczne?
A. w obecności zwierząt przy podejrzeniu lub potwierdzeniu u nich choroby zakaźnej
B. po całkowitym oczyszczeniu, przed uznaniem ogniska choroby zakaźnej zwierząt za zamknięte
C. w celu zabezpieczenia zwierząt przed chorobą zakaźną
D. po usunięciu zwierząt oraz martwych ciał zwierzęcych z gospodarstwa
Wykonywanie weterynaryjnych c…
Do sporządzenia roztworu NaCl o stężeniu 26,5% w celu analizy kału, jakie składniki powinny zostać zastosowane?
A. 13,25 g NaCl oraz 50 ml wody
B. 26,5 g NaCl oraz 73,5 g wody
C. 13,25 g NaCl oraz 367,5 ml wody
D. 26,5 g NaCl oraz 100 g wody
ROL.12 Pytanie 94
Wykonywanie weterynaryjnych c…
W skład fizycznych zanieczyszczeń żywności wchodzą
A. substancje używane do dezynfekcji
B. ziarna piasku
C. resztki leków stosowanych w weterynarii
D. toksyny produkowane przez bakterie
Wykonywanie weterynaryjnych c…
Enrofloksacynę w formie iniekcji należy przechowywać
A. w lodówce
B. w cieplarce
C. w kasetce zamykanej na klucz
D. w szafce z lekami
ROL.12 Pytanie 96
Wykonywanie weterynaryjnych c…
Przemieszczanie żywych zwierząt oraz produktów zwierzęcych na obszarze państw członkowskich Unii Europejskiej regulowane jest przez system kontroli i informowania
A. GHP
B. TRACES
C. HACCP
D. ISO
Wykonywanie weterynaryjnych c…
Proces, którego celem jest eliminacja szkodliwych insektów, to
A. deratyzacja
B. dezynsekcja
C. dekoronizacja
D. dezynfekcja
ROL.12 Pytanie 98
Wykonywanie weterynaryjnych c…
Co to jest system wczesnego ostrzegania dotyczący niebezpiecznej żywności oraz pasz?
A. RASFF
B. CELAB
C. TRACES
D. SPIWET
Wykonywanie weterynaryjnych c…
W procesach dezynfekcji chemicznej wykorzystuje się
A. związki utleniające
B. gorące powietrze
C. spalanie
D. promieniowanie UV
Wykonywanie weterynaryjnych c…
Próbkę kału do analizy parazytologicznej należy przechowywać do następnego dnia w temperaturze
A. poniżej 0°C
B. 2 do 8°C
C. powyżej 25°C
D. około 15°C
ROL.12 Pytanie 101
Wykonywanie weterynaryjnych c…
Owalny symbol z numerem zakładu produkcyjnego znajduje się na
A. wszystkich produktach spożywczych uznanych za zdatne do spożycia
B. produktach pochodzenia zwierzęcego uznanych za niezdatne do spożycia
C. produktach pochodzenia zwierzęcego uznanych za zdatne do spożycia
D. wszystkich produktach spożywczych uznanych za niezdatne do spożycia
Wykonywanie weterynaryjnych c…
Strefa otaczająca bezpośrednio gospodarstwo, gdzie stwierdzono chorobę zakaźną, która podlega obowiązkowemu zwalczaniu, określana jest jako
A. ognisko choroby
B. strefa zapowietrzona
C. strefa buforowa
D. strefa zagrożona
Wykonywanie weterynaryjnych c…
Jaka powinna być temperatura sterylizacji narzędzi w autoklawie?
A. 120-135°C
B. 80-110°C
C. 190-230°C
D. 150-180°C
Wykonywanie weterynaryjnych c…
Rodentycydy to substancje
A. stosowane do dezynfekcji
B. działające przeciw grzybom
C. działające na owady
D. skuteczne w zwalczaniu gryzoni
ROL.12 Pytanie 105
Wykonywanie weterynaryjnych c…
Na tusze nanoszony jest znak jakości zdrowotnej?
A. wołowe i wieprzowe
B. drobiowe oraz wołowe
C. drobiowe i królicze
D. wieprzowe oraz drobiowe
ROL.12 Pytanie 106
Wykonywanie weterynaryjnych c…
Procedury stanowią fundament do implementacji systemu HACCP w przedsiębiorstwie
A. TQM i GMP
B. ISO i GHP
C. ISO i TQM
D. GHP i GMP
Wykonywanie weterynaryjnych c…
W jakiej temperaturze dokonuje się sterylizacji narzędzi za pomocą suchego, gorącego powietrza?
A. 180°C
B. 120°C
C. 100°C
D. 280°C
Wykonywanie weterynaryjnych c…
Aby zapobiec powikłaniom bakteryjnym w trakcie zakaźnej choroby wirusowej, stosuje się
A. witaminy
B. antybiotyki
C. hemostatyki
D. surowicę
ROL.12 Pytanie 109
Wykonywanie weterynaryjnych c…
Informacja o skażeniu partii jaj, które zostały zanieczyszczone pałeczkami Salmonella, będzie przekazywana za pośrednictwem systemu
A. ISO
B. RASFF
C. HACCP
D. EFSA
ROL.12 Pytanie 110
Wykonywanie weterynaryjnych c…
Tuż po procesie oparzania drobiu występuje
A. odpierzanie.
B. ewidencjonowanie.
C. wykrwawianie.
D. oszołomienie.
ROL.12 Pytanie 111
Wykonywanie weterynaryjnych c…
Kto odpowiada za zapewnienie bezpieczeństwa zdrowotnego żywności?
A. Państwowa Inspekcja Sanitarna
B. powiatowy lekarz weterynarii
C. producent żywności
D. Inspekcja Weterynaryjna
Wykonywanie weterynaryjnych c…
Na podstawie fragmentu rozporządzenia, określ częstość przeprowadzania kontroli równomiernego wymieszania składników paszy leczniczej nieprzeznaczonej do obrotu.
| Fragment rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 1 lutego 2007r. w sprawie pasz leczniczych nieprzeznaczonych do obrotu |
| § 5 |
| 1. Wytwórca pasz leczniczych nieprzeznaczonych do obrotu prowadzi wewnętrzną kontrolę, jakości i przestrzegania zasad higieny w procesie wytwarzania tych pasz, obejmującą: 1) okresową ocen jakości wytwarzanych pasz leczniczych nieprzeznaczonych do obrotu, w tym w zakresie: a. zawartości substancji czynnej w 1 gramie paszy leczniczej nieprzeznaczonej do obrotu, b. homogeniczności paszy leczniczej nieprzeznaczonej do obrotu – wykonywaną raz w roku oraz po każdej zmianie urządzeń do wytwarzania paszy nieprzeznaczonej do obrotu. |
A. Po każdej zmianie urządzeń do wytwarzania pasz, ale nie rzadziej niż raz w roku.
B. Na zakończenie wytwarzania paszy.
C. Dwa razy w roku.
D. Co pół roku.
ROL.12 Pytanie 113
Wykonywanie weterynaryjnych c…
Skrót dla Dobrych Praktyk Produkcyjnych to
A. GMP
B. DPP
C. GHP
D. HACCP
ROL.12 Pytanie 114
Wykonywanie weterynaryjnych c…
Produkt uboczny kategorii 1 powinien być barwiony błękitem patentowym w taki sposób, aby barwnik pokrywał
A. 100% powierzchni
B. 30% powierzchni
C. 20% powierzchni
D. 50% powierzchni
Wykonywanie weterynaryjnych c…
Jakiego urządzenia należy użyć do dezynfekcji narzędzi operacyjnych?
A. Łaźni wodnej
B. Komory laminarnej
C. Autoklawu
D. Cieplarki
ROL.12 Pytanie 116
Wykonywanie weterynaryjnych c…
Czym jest system zapewnienia jakości?
A. WHO
B. HACCP
C. CELAB
D. RASFF
Wykonywanie weterynaryjnych c…
Próbki moczu do testów bakteriologicznych powinny być przekazane do laboratorium w ciągu
A. 12 godzin, przechowując w temperaturze około 15°C
B. 24 godzin, przechowując w temperaturze poniżej 0°C
C. 4 godzin, przechowując w temperaturze 2-8°C
D. 8 godzin, przechowując w temperaturze pokojowej
ROL.12 Pytanie 118
Wykonywanie weterynaryjnych c…
System jakości, który gwarantuje bezpieczeństwo żywności poprzez identyfikację kluczowych punktów kontroli w zakładzie przetwarzającym surowce zwierzęce, określany jest skrótem
A. HACCP
B. GMP
C. ISO
D. GHP
Wykonywanie weterynaryjnych c…
Proces polegający na eliminacji wszelkich szkodliwych owadów to
A. deawionizacja
B. dezynfekcja
C. deratyzacja
D. dezynsekcja
Wykonywanie weterynaryjnych c…
Co należy zrobić z próbką krwi zbieraną do badań biochemicznych surowicy, których realizacja nie jest możliwa w krótkim czasie?
A. pozostawić w temperaturze pokojowej
B. odwirować i zamrozić surowicę
C. zamrozić
D. odwirować i pozostawić surowicę w temperaturze pokojowej