Filtrowanie pytań
Prowadzenie produkcji pszczel…
A. 20 litrów.
B. 60 litrów.
C. 80 litrów.
D. 40 litrów.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Podstawową cechą decydującą o wartości użytkowej pszczół jest
A. kolor wosku.
B. wydajność miodowa i woskowa.
C. mała skłonność do rabunku.
D. trzymanie się plastrów.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Co wpływa na wybór larw do przekładania?
A. Obfitość zapasów miodu wokół komórek z larwami.
B. Obfitość pierzgi wokół komórek z larwami.
C. Wielkość i kształt larwy.
D. Data złożenia jajeczka przez matkę.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Z którym nawozem można mieszać mączkę fosforytową?
A. Fosforanem amonu.
B. Saletrzakiem.
C. Superfosfatem pylistym.
D. Solą potasową.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Zapach stęchlizny siana w stodole świadczy o tym, że
A. było ono niedostatecznie wysuszone przed zwiezieniem.
B. zostało ono zaatakowane przez szkodniki.
C. było ono poddane dłuższemu działaniu promieni słonecznych.
D. jest ono wyługowane przez deszcz.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Do zadrzewień pszczelarskich robinie akacjową najlepiej rozmnażać
A. z odrostów korzeniowych.
B. przez szczepienie.
C. z sadzonek zielnych.
D. przez siew.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Na podstawie danych przedstawionych w tabeli podaj roślinę, która jest bardzo dobrym źródłem pożytku dla pszczół i dostarczy najbardziej wartościowego surowca miodowego.
| Procentowa zawartość cukrów w nektarze | |||
|---|---|---|---|
| Roślina miododajna | Glukoza i fruktoza | Sacharoza | Razem |
| Śliwy różne odmiany | 4,5 | 8,4 | 12,9 |
| Jabłonie różne odmiany | 12,8 | 8,5 | 21,3 |
| Lipa drobnolistna | 8,1-11,6 | 17,8-19,3 | 28,6 |
| Trojeść syryjska | 1,3-4,0 | 26,7-27,2 | 29,6 |
| Rzepak ozimy | 45,1 | 0,0 | 45,1 |
| Jasnota biała | 9,6 | 32,8 | 42,4 |
A. Jasnota biała.
B. Rzepak ozimy.
C. Lipa drobnolistna.
D. Trojeść syryjska.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Którego typu dojarni dotyczy opis?
| Dojarnie te stosowane są w gospodarstwach z małą obsadą bydła mlecznego. W zależności od potrzeb są wyposażone w 6÷24 stanowisk udojowych rozmieszczonych pod kątem 40°÷45° wzdłuż korytarza technicznego. Dojarnie tego typu w ciągu godziny mogą wydoić od 20 do 80 krów. |
A. Rybia ość.
B. Karuzelowej.
C. Tandem.
D. Paralell.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Którego sprzętu należy użyć, aby otrzymać baloty przedstawione na ilustracji?

A. Owijarki bel.
B. Prasy zwijającej.
C. Agregatu ścierniskowego.
D. Prasy kostkującej.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Które narzędzie zootechniczne przedstawiono na ilustracji?

A. Kleszcze czołowe.
B. Poskrom dla krów.
C. Uchwyt dla byka.
D. Kleszcze do nozdrzy.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Zgodnie z danymi przedstawionymi w tabeli zapotrzebowanie na miód i pyłek w rodzinie pszczelej jest największe
| Produkt | Kolejne miesiące roku | Razem | |||||||||||
|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
| 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | ||
| Miód | 1 | 1 | 3 | 8 | 15 | 20 | 15 | 13 | 8 | 3 | 2 | 1 | 90 |
| Pyłek | - | 0,3 | 1,8 | 3,6 | 6,6 | 8,1 | 5,4 | 3,6 | 0,6 | - | - | - | 30 |
A. w sierpniu.
B. w lipcu.
C. w czerwcu.
D. w maju.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Jaką temperaturę przechowywania miodu należy zapewnić, aby zachował on początkową, wysoką jakość przez okres około roku?
A. 10°C
B. 25°C
C. 20°C
D. 15°C
Prowadzenie produkcji pszczel…
Która fermentacja powinna zachodzić podczas prawidłowo przebiegającego procesu kiszenia pasz?
A. Propionowa.
B. Mlekowa.
C. Octowa.
D. Masłowa.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Która roślina nadaje się do poprawy pożytków późnych?
A. Koniczyna biała.
B. Chaber nadreński.
C. Nawłoć kanadyjska.
D. Facelia błękitna.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Na podstawie danych z tabeli, określ zasób surowca miodowego ze 100 ha lasu mieszanego.
| Rośliny miododajne | Powierzchnia zwartego łanu w ha lub szt. | Wydajność miodowa w kg/ha |
|---|---|---|
| Las mieszany (100 ha) | ||
| Borówka czarna 4% | 4 | 100 |
| Malina 2% | 2 | 150 |
| Kruszyna 3% | 3 | 80 |
A. 180 kg
B. 330 kg
C. 780 kg
D. 940 kg
Prowadzenie produkcji pszczel…
Ile powinna wynosić maksymalna odległość pasieki od bazy pożytkowej?
A. 1 km
B. 2 km
C. 4 km
D. 3 km
Prowadzenie produkcji pszczel…
Która roślina charakteryzuje się najwyższym poziomem wydajności miodowej?
A. Ślaz kędzierzawy.
B. Wyka kosmata.
C. Rezeda wonna.
D. Przegorzan pospolity.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Podczas pierwszego przeglądu wiosennego pszczelarz stwierdził w gnieździe rodziny pszczelej za małą ilość pokarmu węglowodanowego. Czym powinien uzupełnić brakujący pokarm?
A. Cukrem pudrem.
B. Ciastem miodowo-cukrowym.
C. Syropem cukrowym.
D. Nektarem.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Do jakich pożytków należy przedstawiona na ilustracji roślina?

A. Wiosennych.
B. Późnoletnich.
C. Jesiennych.
D. Wczesnoletnich.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Robinia akacjowa jest pożytkiem
A. długotrwałym ciągłym.
B. średniodługim.
C. krótkotrwałym.
D. długotrwałym przerywanym.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Która z wymienionych roślin uprawnych cechuje się największą wydajnością miodową z 1 ha?
A. Gorczyca biała.
B. Koniczyna biała.
C. Koniczyna białoróżowa.
D. Nostrzyk biały.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Jeżeli pszczoły oblepiają kitem siatkę klateczki, w której poddawana jest nowa matka to należy
A. usunąć z ula klateczkę z matką.
B. wypuścić matkę do gniazda.
C. przejrzeć gniazdo w celu usunięcia mateczników.
D. usunąć kit z klateczki.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Który z wymienionych typów uli przystosowany jest do prowadzenia gospodarki wędrownej?
A. Wielkopolski leżak.
B. Warszawski poszerzony.
C. Warszawski zwykły.
D. Wielkopolski stojak.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Oblicz ile kilogramów miodu na dobę zużyje podczas karmienia czerwiu rodzina ważący 2 kg, jeżeli rodzina o wadze 1 kg zużywa do tego celu 0,09 kg na dobę.
A. 1,00 kg
B. 0,09 kg
C. 0,18 kg
D. 2,00 kg
Prowadzenie produkcji pszczel…
Ile tygodni kwitnie gryka zwyczajna?
A. 3-4
B. 1-2
C. 4-5
D. 5-6
Prowadzenie produkcji pszczel…
Czym powinny odżywiać się robotnice przed okresem wypacania, aby miały silnie rozwinięte gruczoły woskowe?
A. Syropem.
B. Kandem.
C. Miodem.
D. Pyłkiem.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Podczas głównego przeglądu jesiennego w gnieździe rodziny pszczelej stwierdzono ok. 2 kg miodu.
Ilość pokarmu w tym okresie powinna wynosić minimum 6 kg. Z ilu kg cukru pszczelarz musi zrobić syrop cukrowy (o proporcjach 3:2), aby uzupełnić brakujący "żelazny zapas"?
A. 3 kg
B. 1 kg
C. 2 kg
D. 4 kg
Prowadzenie produkcji pszczel…
Który z wymienionych warunków musi być spełniony przy wysyłce matki pszczelej pocztą?
A. Klateczka wysyłkowa jest wykonana z drewna.
B. Otwór klateczki jest zasklepiony ciastem.
C. Koperta z otworami.
D. Przesyłka jest opatrzona firmowym logiem.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Kiedy należy wprowadzić młodą matkę do rodziny pszczelej?
A. Kilka dni po osieroceniu rodziny, bez przeglądu gniazda.
B. W obecności matki czerwiącej.
C. Do 6 godz. od momentu usunięcia starej matki, bez ponownego przeglądania gniazda.
D. Tuż po wyrojeniu.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Którego zabiegu pasiecznego dotyczy opis?
| Z dwu stojących obok siebie uli odstawia się jeden na bok, na skutek czego większość pszczół lotnych z obu uli powraca do tego pozostawionego na starym miejscu. Otrzymuje się w ten sposób rodzinę wzmocnioną w pszczoły lotne, zdolną do zgromadzenia większych ilości miodu niż dwie rodziny, nie połączone w ten sposób. |
A. Łączenia rodzin.
B. Nalotu.
C. Napszczelenia.
D. Tworzenia składanców.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Podczas głównego przeglądu jesiennego w gnieździe rodziny pszczelej stwierdzono ok. 2 kg miodu. Z ilu kg cukru pszczelarz musi zrobić syrop cukrowy (o proporcjach 3:2), aby uzupełnić brakujący "żelazny zapas"?
A. 1 kg
B. 4 kg
C. 2 kg
D. 3 kg
Prowadzenie produkcji pszczel…
Kiedy, zgodnie z danymi przedstawionymi w tabeli, należy zasiać gorczycę białą, aby poprawić pożytki występujące w drugiej połowie sierpnia?

A. 1 lipca.
B. 15 maja.
C. 15 kwietnia.
D. 1 maja.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Jesienne uzupełnianie zapasów zimowych syropem cukrowym powinno zakończyć się nie później niż
A. 30 października.
B. 30 sierpnia.
C. 10 października
D. 20 września.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Jak często należy wykonywać odmulanie dna rowów melioracyjnych?
A. Co 6 miesięcy.
B. Co 24 miesiące.
C. Co 12 miesięcy.
D. Co 36 miesięcy.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Po stwierdzeniu której choroby stosuje się zabieg podwójnego przesiedlenia rodziny?
A. Zatrucia nektarem.
B. Choroby sporowcowej.
C. Zgnilca złośliwego.
D. Zaziębienia czerwiu.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Którego z wymienionych kosztów w pasiece nie zalicza się do kosztów bezpośrednich?
A. Pracy.
B. Transportu.
C. Zakupu cukru.
D. Amortyzacji.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Która z wymienionych właściwości jest podstawową cechą świadczącą o jakości matki pszczelej?
A. Wygląd czerwiu na plastrze.
B. Liczba plastrów z czerwiem.
C. Zachowanie się pszczół w gnieździe.
D. Liczba plastrów zajętych przez pszczoły.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Który z wymienionych czynników nie ma bezpośredniego wpływu na powodzenie wychowu wartościowych matek pszczelich?
A. Zdrowotność rodziny wychowującej.
B. Rodzaj klateczek do izolowania mateczników.
C. Liczba młodych pszczół w rodzinie wychowującej.
D. Wiek larw hodowlanych.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Które z wymienionych osobników pszczelich są w normalnych warunkach karmione tylko czystym mleczkiem pszczelim?
A. Larwy robotnic i trutni do 16 dnia życia.
B. Robotnice przez całe życie.
C. Larwy robotnic i trutni do 3 dnia życia.
D. Trutnie przez całe życie.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Którą roślinę miododajną przedstawiono na ilustracji?

A. Rzepak ozimy
B. Chaber bławatek.
C. Grykę zwyczajną.
D. Facelię błękitną.