Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

Prowadzenie produkcji pszczel…

Ile litrów wody należy użyć do sporządzenia brzeczki z 20 litrów miodu, przeznaczonej do domowej produkcji miodu pitnego "czwórniak"?

A. 20 litrów.
B. 60 litrów.
C. 80 litrów.
D. 40 litrów.
Prowadzenie produkcji pszczel…

Podstawową cechą decydującą o wartości użytkowej pszczół jest

A. kolor wosku.
B. wydajność miodowa i woskowa.
C. mała skłonność do rabunku.
D. trzymanie się plastrów.
Prowadzenie produkcji pszczel…

Co wpływa na wybór larw do przekładania?

A. Obfitość zapasów miodu wokół komórek z larwami.
B. Obfitość pierzgi wokół komórek z larwami.
C. Wielkość i kształt larwy.
D. Data złożenia jajeczka przez matkę.
Prowadzenie produkcji pszczel…

Zapach stęchlizny siana w stodole świadczy o tym, że

A. było ono niedostatecznie wysuszone przed zwiezieniem.
B. zostało ono zaatakowane przez szkodniki.
C. było ono poddane dłuższemu działaniu promieni słonecznych.
D. jest ono wyługowane przez deszcz.
Prowadzenie produkcji pszczel…

Na podstawie danych przedstawionych w tabeli podaj roślinę, która jest bardzo dobrym źródłem pożytku dla pszczół i dostarczy najbardziej wartościowego surowca miodowego.

Procentowa zawartość cukrów w nektarze
Roślina miododajnaGlukoza i fruktozaSacharozaRazem
Śliwy różne odmiany4,58,412,9
Jabłonie różne odmiany12,88,521,3
Lipa drobnolistna8,1-11,617,8-19,328,6
Trojeść syryjska1,3-4,026,7-27,229,6
Rzepak ozimy45,10,045,1
Jasnota biała9,632,842,4

A. Jasnota biała.
B. Rzepak ozimy.
C. Lipa drobnolistna.
D. Trojeść syryjska.
Prowadzenie produkcji pszczel…

Którego typu dojarni dotyczy opis?

Dojarnie te stosowane są w gospodarstwach z małą obsadą bydła mlecznego. W zależności od potrzeb są wyposażone w 6÷24 stanowisk udojowych rozmieszczonych pod kątem 40°÷45° wzdłuż korytarza technicznego. Dojarnie tego typu w ciągu godziny mogą wydoić od 20 do 80 krów.

A. Rybia ość.
B. Karuzelowej.
C. Tandem.
D. Paralell.
Prowadzenie produkcji pszczel…

Zgodnie z danymi przedstawionymi w tabeli zapotrzebowanie na miód i pyłek w rodzinie pszczelej jest największe

ProduktKolejne miesiące rokuRazem
123456789101112
Miód113815201513832190
Pyłek-0,31,83,66,68,15,43,60,6---30

A. w sierpniu.
B. w lipcu.
C. w czerwcu.
D. w maju.
ROL.03 Pytanie 12
Prowadzenie produkcji pszczel…

Jaką temperaturę przechowywania miodu należy zapewnić, aby zachował on początkową, wysoką jakość przez okres około roku?

A. 10°C
B. 25°C
C. 20°C
D. 15°C
Prowadzenie produkcji pszczel…

Na podstawie danych z tabeli, określ zasób surowca miodowego ze 100 ha lasu mieszanego.

Rośliny miododajnePowierzchnia zwartego łanu
w ha lub szt.
Wydajność miodowa
w kg/ha
Las mieszany (100 ha)
Borówka czarna    4%4100
Malina             2%2150
Kruszyna         3%380

A. 180 kg
B. 330 kg
C. 780 kg
D. 940 kg
ROL.03 Pytanie 18
Prowadzenie produkcji pszczel…

Podczas pierwszego przeglądu wiosennego pszczelarz stwierdził w gnieździe rodziny pszczelej za małą ilość pokarmu węglowodanowego. Czym powinien uzupełnić brakujący pokarm?

A. Cukrem pudrem.
B. Ciastem miodowo-cukrowym.
C. Syropem cukrowym.
D. Nektarem.
ROL.03 Pytanie 22
Prowadzenie produkcji pszczel…

Jeżeli pszczoły oblepiają kitem siatkę klateczki, w której poddawana jest nowa matka to należy

A. usunąć z ula klateczkę z matką.
B. wypuścić matkę do gniazda.
C. przejrzeć gniazdo w celu usunięcia mateczników.
D. usunąć kit z klateczki.
ROL.03 Pytanie 24
Prowadzenie produkcji pszczel…

Oblicz ile kilogramów miodu na dobę zużyje podczas karmienia czerwiu rodzina ważący 2 kg, jeżeli rodzina o wadze 1 kg zużywa do tego celu 0,09 kg na dobę.

A. 1,00 kg
B. 0,09 kg
C. 0,18 kg
D. 2,00 kg
ROL.03 Pytanie 27
Prowadzenie produkcji pszczel…

Podczas głównego przeglądu jesiennego w gnieździe rodziny pszczelej stwierdzono ok. 2 kg miodu.
Ilość pokarmu w tym okresie powinna wynosić minimum 6 kg. Z ilu kg cukru pszczelarz musi zrobić syrop cukrowy (o proporcjach 3:2), aby uzupełnić brakujący "żelazny zapas"?

A. 3 kg
B. 1 kg
C. 2 kg
D. 4 kg
Prowadzenie produkcji pszczel…

Który z wymienionych warunków musi być spełniony przy wysyłce matki pszczelej pocztą?

A. Klateczka wysyłkowa jest wykonana z drewna.
B. Otwór klateczki jest zasklepiony ciastem.
C. Koperta z otworami.
D. Przesyłka jest opatrzona firmowym logiem.
ROL.03 Pytanie 29
Prowadzenie produkcji pszczel…

Kiedy należy wprowadzić młodą matkę do rodziny pszczelej?

A. Kilka dni po osieroceniu rodziny, bez przeglądu gniazda.
B. W obecności matki czerwiącej.
C. Do 6 godz. od momentu usunięcia starej matki, bez ponownego przeglądania gniazda.
D. Tuż po wyrojeniu.
ROL.03 Pytanie 30
Prowadzenie produkcji pszczel…

Którego zabiegu pasiecznego dotyczy opis?

Z dwu stojących obok siebie uli odstawia się jeden na bok, na skutek czego większość pszczół lotnych z obu uli powraca do tego pozostawionego na starym miejscu. Otrzymuje się w ten sposób rodzinę wzmocnioną w pszczoły lotne, zdolną do zgromadzenia większych ilości miodu niż dwie rodziny, nie połączone w ten sposób.

A. Łączenia rodzin.
B. Nalotu.
C. Napszczelenia.
D. Tworzenia składanców.
ROL.03 Pytanie 31
Prowadzenie produkcji pszczel…

Podczas głównego przeglądu jesiennego w gnieździe rodziny pszczelej stwierdzono ok. 2 kg miodu. Z ilu kg cukru pszczelarz musi zrobić syrop cukrowy (o proporcjach 3:2), aby uzupełnić brakujący "żelazny zapas"?

A. 1 kg
B. 4 kg
C. 2 kg
D. 3 kg
ROL.03 Pytanie 33
Prowadzenie produkcji pszczel…

Jesienne uzupełnianie zapasów zimowych syropem cukrowym powinno zakończyć się nie później niż

A. 30 października.
B. 30 sierpnia.
C. 10 października
D. 20 września.
Prowadzenie produkcji pszczel…

Po stwierdzeniu której choroby stosuje się zabieg podwójnego przesiedlenia rodziny?

A. Zatrucia nektarem.
B. Choroby sporowcowej.
C. Zgnilca złośliwego.
D. Zaziębienia czerwiu.
ROL.03 Pytanie 37
Prowadzenie produkcji pszczel…

Która z wymienionych właściwości jest podstawową cechą świadczącą o jakości matki pszczelej?

A. Wygląd czerwiu na plastrze.
B. Liczba plastrów z czerwiem.
C. Zachowanie się pszczół w gnieździe.
D. Liczba plastrów zajętych przez pszczoły.
ROL.03 Pytanie 38
Prowadzenie produkcji pszczel…

Który z wymienionych czynników nie ma bezpośredniego wpływu na powodzenie wychowu wartościowych matek pszczelich?

A. Zdrowotność rodziny wychowującej.
B. Rodzaj klateczek do izolowania mateczników.
C. Liczba młodych pszczół w rodzinie wychowującej.
D. Wiek larw hodowlanych.
ROL.03 Pytanie 39
Prowadzenie produkcji pszczel…

Które z wymienionych osobników pszczelich są w normalnych warunkach karmione tylko czystym mleczkiem pszczelim?

A. Larwy robotnic i trutni do 16 dnia życia.
B. Robotnice przez całe życie.
C. Larwy robotnic i trutni do 3 dnia życia.
D. Trutnie przez całe życie.