Filtrowanie pytań
Prowadzenie produkcji pszczel…
A. o wschodzie słońca.
B. po południu.
C. do południa.
D. o zachodzie słońca.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Który gruczoł pszczoły wydziela mleczko pszczele?
A. Rektalny.
B. Gardzielowy.
C. Ślinowy.
D. Kieszonkowy.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Jaka musi być minimalna temperatura powietrza, aby można było przeprowadzić główny przegląd wiosenny z dokonaniem oceny rodziny po zimie?
A. 10°C
B. 5°C
C. 15°C
D. 20°C
Prowadzenie produkcji pszczel…
Zwiększenie odległości pasieki od pożytku powoduje
A. zmniejszone zużycie miodu przez pszczoły.
B. zwiększone zużycie miodu przez pszczoły.
C. zmniejszony wysiłek organizmu pszczoły.
D. zwiększoną ilość lotów zbieraczek po nektar.
Prowadzenie produkcji pszczel…
W jakiej minimalnej odległości od głównej arterii komunikacyjnej pszczelarz może usytuować pasiekę?
A. 100 m
B. 30 m
C. 50 m
D. 200 m
Prowadzenie produkcji pszczel…
U pszczoły wole wchodzi w skład jelita
A. tylnego.
B. prostego.
C. środkowego.
D. przedniego.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Według W. Ostrowskiej najlepiej zimują pszczoły, które wygryzają się
A. do połowy lipca.
B. na przełomie lipca i sierpnia.
C. na przełomie sierpnia i września.
D. około połowy października.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Która z wymienionych osób ma obowiązek zarejestrowania sprzedaży bezpośredniej produktów pszczelich w Powiatowym Inspektoracie Weterynarii?
A. Pszczelarz wytwarzający produkty pszczele tylko na własne potrzeby.
B. Pszczelarz prowadzący pasiekę hodowlaną.
C. Pszczelarz sprzedający miód w domu i na targu.
D. Pszczelarz sprzedający odkłady.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Która z opisanych sytuacji w ulu jest wskazaniem do użycia węzy?
A. Budowa dzikiej zabudowy.
B. Zajęcie przez pszczoły ostatniej uliczki.
C. Pojawienie się czerwiu na drugim plastrze z brzegu.
D. Pojawienie się nakropu w gnieździe.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Przerobem nektaru zajmują się robotnice porządkowe w wieku
A. 17-20 dni.
B. 21-26 dni.
C. 8-16 dni.
D. 2-6 dni.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Na rysunku przedstawiono ramkę ulową z plastrem pszczelim zaatakowanym przez

A. kolczatkę.
B. warrozę destruktor.
C. zakamarnika.
D. barciaka większego.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Do przenoszenia i magazynowania płynnych pokarmów w obrębie układu pokarmowego pszczoły służy
A. gardziel.
B. przełyk.
C. przedżołądek.
D. wole.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Jaki typ ula przedstawiono na rysunku?

A. Kombinowany Dadant.
B. Leżak warszawski zwykły.
C. Stojak wielkopolski.
D. Warszawski poszerzony.