Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

Prowadzenie produkcji pszczel…

Na podstawie danych podanych w tabeli wskaż wysokość nadwyżki bezpośredniej z jednej rodziny pszczelej, produkującej 20 kg miodu.

Przychody/kosztyCena za 1 kg lub szt.Wartość zł
Przychody
Miód20 kg30,00600,00
Wosk0,3 kg20,006,00
Inne produkty25% wartości miodu150,00
Razem przychody756,00
Koszty
Cukier15 kg2,0030,00
Węza0,3 kg30,009,00
Matka pszczela½ szt.30,0015,00
Lekirównowartość ceny
hurtowej 1 kg miodu
15,0015,00
Inne kosztyrównowartość ceny
handlowej 1 kg miodu
30,0030,00
Razem koszty99,00

A. 198,00 zł
B. 756,00 zł
C. 657,00 zł
D. 855,00 zł
ROL.03 Pytanie 126
Prowadzenie produkcji pszczel…

Którą czynność, wykonywaną w zakresie okulizacji, przedstawiono na rysunku?

Ilustracja do pytania 6
A. Wycinanie oczka.
B. Nacinanie podkładki.
C. Wycinanie zrazu.
D. Nacinanie komponentów.
ROL.03 Pytanie 127
Prowadzenie produkcji pszczel…

O czym świadczy tworzony "stożek" spływającego miodu z miodarki?

Ilustracja do pytania 7
A. O braku zanieczyszczeń.
B. O początkach krystalizacji.
C. O wysokiej zawartości wody.
D. O dojrzałości miodu.
ROL.03 Pytanie 128
Prowadzenie produkcji pszczel…

Jaką ilość cukru należy przygotować do sporządzenia syropu cukrowego dla 10 rodzin zimujących w ulu warszawskim zwykłym z których każda posiada 5 plastrów?

A. 10kg
B. 20kg
C. 100kg
D. 50kg
Prowadzenie produkcji pszczel…

W pasiece prowadzonej metodami ekologicznymi można

A. przycinać skrzydła królowej.
B. dokarmiać pszczoły ciastem cukrowym.
C. stosować lakiery do zabezpieczania uli od wewnątrz.
D. wirować miód z plastrów, na których znajduje się czerw.
ROL.03 Pytanie 131
Prowadzenie produkcji pszczel…

Wilgotne ziarno zbóż należy dosuszyć

A. wsilosach zbożowych z perforowaną podłogą.
B. wszczelnych silosach zbożowych.
C. w workach pod wiatą.
D. w workach na ściernisku.
ROL.03 Pytanie 132
Prowadzenie produkcji pszczel…

Świeżo odebrane obnóża pyłkowe z poławiacza wylotowego można przechowywać w temperaturze pokojowej przez

A. jeden miesiąc.
B. jedną dobę.
C. jeden tydzień.
D. 2-3 tygodnie.
ROL.03 Pytanie 133
Prowadzenie produkcji pszczel…

W jaki sposób powinien być przechowywany kit pszczeli?

A. W ciemnych workach foliowych spożywczych.
B. W ciemnych opakowaniach kartonowych.
C. W jasnych workach lnianych.
D. W jasnych opakowaniach szklanych.
ROL.03 Pytanie 137
Prowadzenie produkcji pszczel…

W gospodarstwach nastawionych na intensywną produkcję mleka, cielęta, przez początkowy okres odpajania mlekiem lub preparatami mleko-zastępczymi, powinny być utrzymywane

A. w indywidualnych kojcach z budkami.
B. w kojcach zbiorowych.
C. w kombiboksach.
D. z matkami.
ROL.03 Pytanie 138
Prowadzenie produkcji pszczel…

Plaster z jednodniowymi larwami należy podać rodzinie, gdy stwierdzono w niej

A. mateczniki rojowe.
B. brak czerwiu krytego.
C. brak czerwiu otwartego.
D. mateczniki ratunkowe.
ROL.03 Pytanie 141
Prowadzenie produkcji pszczel…

Którą z wymienionych czynności można przeprowadzić podczas oceny terenowej pszczół?

A. Odbieranie miodu.
B. Wymianę matek.
C. Ujmowanie czerwiu.
D. Dodawanie pszczół.
Prowadzenie produkcji pszczel…

Którą z wymienionych czynności należy wykonać przed wstawieniem nadstawki?

A. Odsklepić zapasy w plastrach.
B. Założyć kratę odgrodową.
C. Umieścić matkę w klateczce.
D. Założyć poławiacze obnóży.
ROL.03 Pytanie 146
Prowadzenie produkcji pszczel…

Której rasy pszczół dotyczy opis?

Osobniki należące do tej rasy są najmniejsze spośród występujących w Polsce pszczół. Ciało mają pokryte szarobrązowym owłosieniem. Są łagodne, mają najmniejszą skłonność do rojenia, miód sklepią na mokro, silnie kitują gniazdo, ul utrzymają niezbyt czysto. Cechuje je duża skłonność do rabunku. Posiadają najdłuższe języczki dzięki czemu są cenione jako dobre zapylaczki.

A. Włoskiej.
B. Środkowoeuropejskiej.
C. Krainskiej.
D. Kaukaskiej.
ROL.03 Pytanie 153
Prowadzenie produkcji pszczel…

Przy zakupie rodzin pszczelich ważne jest, aby

A. plastry w ulu były ciemne.
B. matka miała maksymalnie 2 lata.
C. pszczoły były żądliwe.
D. plastry miały dużo komórek trutowych.
ROL.03 Pytanie 154
Prowadzenie produkcji pszczel…

Podkarmianie pobudzające, przygotowujące pszczoły do zimowli należy zakończyć nie później niż

A. 20-25 lipca.
B. 25-30 października.
C. 20-25 sierpnia.
D. 25-30 września.
ROL.03 Pytanie 155
Prowadzenie produkcji pszczel…

Jaka jest różnica między temperaturą zewnętrzną wynoszącą -30°C a temperaturą panującą w środku kłębu podczas wychowu czerwiu?

A. 34,5°C
B. 60,5°C
C. 64,5°C
D. 50,5°C
ROL.03 Pytanie 157
Prowadzenie produkcji pszczel…

Ograniczenie matek w czerwieniu wykonuje się poprzez

A. odsklepienie plastrów.
B. podkarmienie stymulacyjne.
C. przestawienie czerwiu.
D. zastosowanie kraty odgrodowej.
ROL.03 Pytanie 158
Prowadzenie produkcji pszczel…

Celem poprawy późnoletniej bazy pożytkowej wokół pasieki jest

A. zmniejszenie pogłowia trutni.
B. zwiększenie czerwienia matek.
C. zmniejszenie czerwienia matek.
D. zwiększenie pogłowia trutni.
ROL.03 Pytanie 159
Prowadzenie produkcji pszczel…

Na których z wymienionych użytkach rolnych stosowanie płynnych nawozów naturalnych stwarza zagrożenie chorobotwórcze i obniża smakowitość paszy?

A. Na uprawach wieloletnich.
B. Na pastwiskach.
C. Na gruntach ornych.
D. Na łąkach.
ROL.03 Pytanie 160
Prowadzenie produkcji pszczel…

Kiedy należy poddać młodą matkę do rodziny bezmatecznej?

A. W obecności matki czerwiącej, bez przeglądu gniazda.
B. 4-6 godz. po usunięciu matki z rodziny, bez przeglądu gniazda.
C. 4-6 dni po osieroceniu rodziny, bez przeglądu gniazda.
D. Tuż po wyrojeniu się starej, bez przeglądu gniazda.