Filtrowanie pytań
Organizacja i prowadzenie prz…
A. czerstwienia
B. gnicia
C. pleśnienia
D. jełczenia
Organizacja i prowadzenie prz…
Oblicz, jaką ilość surowców należy zamówić do wyprodukowania 25 ton powideł, jeżeli do uzyskania 1 tony powideł śliwkowych potrzebne są 2 tony śliwek oraz 0,3 tony cukru?
A. 25 ton śliwek, 15 ton cukru
B. 50 ton śliwek, 15 ton cukru
C. 50 ton śliwek, 7,5 tony cukru
D. 25 ton śliwek, 7,5 tony cukru
Organizacja i prowadzenie prz…
Otręby, który są produktem ubocznym w przemyśle młynarskim, najczęściej znajdują zastosowanie w branży
A. spożywczej
B. paszowej
C. browarniczej
D. spirytusowej
Organizacja i prowadzenie prz…
Koszty bezpośrednie wytworzenia 100 ton przecieru pomidorowego wynoszą 400 000,00 zł. Koszty pośrednie są równe 100 000,00 zł. Jaka jest całkowita cena produkcji 1 tony tego produktu?
A. 5 000,00 zł
B. 10 000,00 zł
C. 7 500,00 zł
D. 2 500,00 zł
Organizacja i prowadzenie prz…
Jakie jest uboczne wytwarzanie podczas produkcji smalcu?
A. Skwarki
B. Podroby
C. Mączka kostna
D. Szczecina
Organizacja i prowadzenie prz…
Na wartość wypiekową mąki wpływa jej zawartość
A. sacharozy.
B. glutenu.
C. skrobi.
D. włókna.
Organizacja i prowadzenie prz…
Przechowywanie w roztworze wapnia oraz w niskotemperaturowych warunkach to sposoby na wydłużenie świeżości
A. ryb.
B. jaj.
C. sera.
D. mięsa.
Organizacja i prowadzenie prz…
Główne zadanie to nadzór nad jakością produktów gotowych?
A. dyrektora
B. recenzenta
C. kontrolera jakości
D. audytora
Organizacja i prowadzenie prz…
Wśród biologicznych środków działających spulchniająco wymienia się
A. drożdże
B. węglan amonu
C. proszek do pieczenia
D. amoniak
Organizacja i prowadzenie prz…
W transporcie owoców w tzw. "krótkim handlu" nie wolno stosować
A. słoików
B. pudełek z tworzyw sztucznych z perforacją
C. łubianek
D. toreb papierowych
Organizacja i prowadzenie prz…
Elementy robocze, które w trakcie działania maszyny są poruszane, powinny koniecznie być wyposażone w
A. fartuchy ochronne
B. balustrady ochronne
C. wyłączniki stanowiskowe
D. osłony ochronne
Organizacja i prowadzenie prz…
Produkcja sera białego (twarogu) realizowana jest przez podgrzanie mleka
A. zagęszczonego
B. w proszku
C. surowego
D. skwaszonego
Organizacja i prowadzenie prz…
Głównym urządzeniem stosowanym w procesie produkcji kapusty kiszonej jest
A. blender.
B. szatkownica.
C. kuter.
D. pasteryzator.
Organizacja i prowadzenie prz…
Całkowity koszt wyprodukowania 1 tony kapusty kiszonej to 2000 zł. Koszty pośrednie wynoszą 500 zł. Jakie są koszty bezpośrednie na 1 kg tego produktu?
A. 2,00 zł
B. 2,50 zł
C. 1,00 zł
D. 1,50 zł
Organizacja i prowadzenie prz…
Jakie są koszty wytworzenia 1 dt pszenicy, przy założeniu, że plon z 1 ha wynosi 40 dt, a poniesione wydatki na produkcję obejmują:
- eksploatację sprzętu - 450 zł,
- zakup nasion - 250 zł,
- nawożenie - 600 zł,
- zakup środków ochrony roślin - 250,00 zł,
- zbiór kombajnem zbożowym - 450,00 zł,
- zbiór słomy - 200,00 zł?
A. 85 zł/dt
B. 75 zł/dt
C. 55 zł/dt
D. 65 zł/dt
Organizacja i prowadzenie prz…
Najistotniejszym zagrożeniem dla zdrowia ludzi w kontekście żywności jest
A. napromieniowanie
B. skażenie mikrobiologiczne
C. przenawożenie
D. pozostałość antybiotyków
Organizacja i prowadzenie prz…
Jeśli data wytworzenia towaru to 20.01.2021 r., a jego termin ważności upływa za 3 miesiące, to produkt ten powinien zostać sprzedany przed datą
A. 20.04.2021 r.
B. 20.02.2021 r.
C. 20.09.2021 r.
D. 20.07.2021 r.
Organizacja i prowadzenie prz…
Bochenek chleba żytniego o wadze 1,0 kg składa się w 50% z mąki. Koszt mąki wynosi 1 500 zł/t, a pozostałe wydatki na produkcję chleba wynoszą 1,75 zł. Jakie są wydatki na wyprodukowanie tego bochenka chleba?
A. 1,75 zł
B. 2,50 zł
C. 2,25 zł
D. 2,00 zł
Organizacja i prowadzenie prz…
Koszt wytworzenia 1 kg surówki z warzyw wynosi 2,50 zł. Średni koszt opakowania na 1 kg to 0,50 zł. Jaki jest całkowity koszt produkcji 1 500 kg surówki wraz z opakowaniem?
A. 5 500 zł
B. 4 000 zł
C. 5 000 zł
D. 4 500 zł
Organizacja i prowadzenie prz…
Jakie produkty mogą być spożywane w surowej formie?
A. owoce
B. ziemniaki
C. jaja
D. ryby
Organizacja i prowadzenie prz…
Ziarno owsa pozbawione łuski zostało poddane procesowi hydro-termicznemu oraz przepuszczone pomiędzy dwiema rolkami. Jakim procesem jest to?
A. płatków
B. mąki
C. kaszy
D. otrąb
Organizacja i prowadzenie prz…
Technologia, która wydłuża czas przechowywania mleka poprzez działanie wysoką temperaturą, to
A. marynowanie
B. kiszenie
C. pasteryzacja
D. liofilizacja
Organizacja i prowadzenie prz…
W zakładzie przetwórstwa grzybów do konserwacji produktów wykorzystuje się mrożenie. Jaką metodą jest to konserwacja?
A. fizykochemiczną
B. fizyczną
C. chemiczną
D. biologiczną
Organizacja i prowadzenie prz…
W procesie przygotowywania kapusty kiszonej wykorzystywana jest fermentacja
A. alkoholowa
B. octowa
C. propionowa
D. mlekowa
Organizacja i prowadzenie prz…
Metoda osmoaktywną, wykorzystywaną do konserwacji żywności, która polega na usunięciu z produktu pewnej ilości wody i znajduje zastosowanie m.in. w produkcji soków owocowych, to
A. duszenie
B. suszenie
C. odparowywanie
D. zagęszczanie
Organizacja i prowadzenie prz…
Dokument dostarczony przez producenta, który zawiera zasady używania oraz obsługi maszyny lub urządzenia, to instrukcja
A. obsługi
B. kosztorysowa
C. naprawy
D. technologiczna
Organizacja i prowadzenie prz…
Jaką wartość ma stopa amortyzacji maszyny, która jest eksploatowana przez 5 lat?
A. 25%
B. 15%
C. 20%
D. 10%
ROL.05 Pytanie 28
Organizacja i prowadzenie prz…
Do elementów aktywów trwałych w gospodarstwie rolnym nie wlicza się
A. olej napędowy
B. grunt orny
C. ciągnik rolniczy
D. budynek inwentarski
Organizacja i prowadzenie prz…
Firma zamierza wyprodukować surówkę na poziomie 3 ton w trakcie jednej zmiany. Pracownik średnio w ciągu zmiany wytwarza 500 kg produktu. Ilu pracowników należy zatrudnić w systemie dwuzmianowym, aby osiągnąć planowaną produkcję?
A. 8 pracowników
B. 12 pracowników
C. 14 pracowników
D. 10 pracowników
Organizacja i prowadzenie prz…
Oblicz zapotrzebowanie na pomidory, paprykę i mąkę ziemniaczaną do przygotowania 15 litrów sosu.
| Wykaz surowców potrzebnych do produkcji 5 litrów sosu meksykańskiego | |
|---|---|
| Składnik | Ilość |
| Pomidory | 5 kg |
| Papryka | 0,75 kg |
| Cebula | 0,5 kg |
| Ananas | 1 puszka |
| Fasola czerwona | 1 puszka |
| Mąka ziemniaczana | 2 dkg |
A. 5 kg pomidorów, 2 kg papryki i 15 dkg mąki ziemniaczanej.
B. 15 kg pomidorów, 2,25 kg papryki i 6 dkg mąki ziemniaczanej.
C. 5 kg pomidorów, 1,5 kg papryki i 6 dkg mąki ziemniaczanej.
D. 15 kg pomidorów, 1,5 kg papryki i 15 dkg mąki ziemniaczanej.
Organizacja i prowadzenie prz…
Kluczowym procesem cieplnym, który pozwala na oddzielenie spirytusu od zacieru, jest
A. krystalizacja
B. rektyfikacja
C. destylacja
D. ekstrakcja
Organizacja i prowadzenie prz…
Rolnik wyhodował 100 tuczników, ponosząc następujące wydatki:
zakup prosiąt - 15 000 zł,
zakup karmy - 20 000 zł,
usługi weterynaryjne - 1 000 zł,
inne wydatki - 4 000 zł.
Koszt produkcji jednego tucznika wynosi
A. 400 zł
B. 300 zł
C. 200 zł
D. 500 zł
Organizacja i prowadzenie prz…
Jakie urządzenie jest wykorzystywane do wyciskania oleju z nasion roślin oleistych?
A. kuter
B. wirowka
C. prasa
D. pasteryzator
Organizacja i prowadzenie prz…
Głównym produktem ubocznym, który wymaga przetworzenia przy wytwarzaniu biodiesla z oleju rzepakowego, jest
A. woda
B. glukoza
C. gliceryna
D. makuchy
Organizacja i prowadzenie prz…
Aby wyprodukować spirytus z ziemniaków, konieczne jest użycie
A. drożdży
B. cukru
C. żyta
D. melasy
ROL.05 Pytanie 36
Organizacja i prowadzenie prz…
W przypadku awarii systemu elektrycznego, zamrażarka z towarem uległa rozmrożeniu. Jakie będą kwalifikacje tych strat?
A. przyrodzone
B. regularne
C. spowodowane przez kogoś
D. niezawinione
Organizacja i prowadzenie prz…
Głównym surowcem wykorzystywanym do wytwarzania biodiesla w Polsce jest
A. olej rzepakowy
B. mąka ziemniaczana.
C. alkohol etylowy.
D. tłuszcz wieprzowy.
Organizacja i prowadzenie prz…
Przechowując mleko surowe przez maksymalnie 24 godziny, jaka temperatura nie powinna być przekroczona?
A. 10°C
B. 6°C
C. 2°C
D. 8°C
Organizacja i prowadzenie prz…
Czas przechowywania jaj w chłodni o temperaturze 0-1 °C nie powinien być dłuższy niż
A. 4-6 miesięcy
B. 30 dni
C. 10 tygodni
D. 10-12 miesięcy
Organizacja i prowadzenie prz…
Do pakowania materiałów sypkich oraz pylistych używa się
A. dozowników ślimakowych
B. wialni
C. schładzalników otwartych
D. grysoników