Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

ROL.05 Pytanie 1
Organizacja i prowadzenie prz…

Przeciwutleniacze zabezpieczają żywność przed zjawiskami

A. czerstwienia
B. gnicia
C. pleśnienia
D. jełczenia
Organizacja i prowadzenie prz…

Oblicz, jaką ilość surowców należy zamówić do wyprodukowania 25 ton powideł, jeżeli do uzyskania 1 tony powideł śliwkowych potrzebne są 2 tony śliwek oraz 0,3 tony cukru?

A. 25 ton śliwek, 15 ton cukru
B. 50 ton śliwek, 15 ton cukru
C. 50 ton śliwek, 7,5 tony cukru
D. 25 ton śliwek, 7,5 tony cukru
Organizacja i prowadzenie prz…

Koszty bezpośrednie wytworzenia 100 ton przecieru pomidorowego wynoszą 400 000,00 zł. Koszty pośrednie są równe 100 000,00 zł. Jaka jest całkowita cena produkcji 1 tony tego produktu?

A. 5 000,00 zł
B. 10 000,00 zł
C. 7 500,00 zł
D. 2 500,00 zł
ROL.05 Pytanie 5
Organizacja i prowadzenie prz…

Jakie jest uboczne wytwarzanie podczas produkcji smalcu?

A. Skwarki
B. Podroby
C. Mączka kostna
D. Szczecina
ROL.05 Pytanie 6
Organizacja i prowadzenie prz…

Na wartość wypiekową mąki wpływa jej zawartość

A. sacharozy.
B. glutenu.
C. skrobi.
D. włókna.
ROL.05 Pytanie 9
Organizacja i prowadzenie prz…

Wśród biologicznych środków działających spulchniająco wymienia się

A. drożdże
B. węglan amonu
C. proszek do pieczenia
D. amoniak
ROL.05 Pytanie 12
Organizacja i prowadzenie prz…

Produkcja sera białego (twarogu) realizowana jest przez podgrzanie mleka

A. zagęszczonego
B. w proszku
C. surowego
D. skwaszonego
ROL.05 Pytanie 13
Organizacja i prowadzenie prz…

Głównym urządzeniem stosowanym w procesie produkcji kapusty kiszonej jest

A. blender.
B. szatkownica.
C. kuter.
D. pasteryzator.
Organizacja i prowadzenie prz…

Całkowity koszt wyprodukowania 1 tony kapusty kiszonej to 2000 zł. Koszty pośrednie wynoszą 500 zł. Jakie są koszty bezpośrednie na 1 kg tego produktu?

A. 2,00 zł
B. 2,50 zł
C. 1,00 zł
D. 1,50 zł
Organizacja i prowadzenie prz…

Jakie są koszty wytworzenia 1 dt pszenicy, przy założeniu, że plon z 1 ha wynosi 40 dt, a poniesione wydatki na produkcję obejmują:
- eksploatację sprzętu - 450 zł,
- zakup nasion - 250 zł,
- nawożenie - 600 zł,
- zakup środków ochrony roślin - 250,00 zł,
- zbiór kombajnem zbożowym - 450,00 zł,
- zbiór słomy - 200,00 zł?

A. 85 zł/dt
B. 75 zł/dt
C. 55 zł/dt
D. 65 zł/dt
Organizacja i prowadzenie prz…

Jeśli data wytworzenia towaru to 20.01.2021 r., a jego termin ważności upływa za 3 miesiące, to produkt ten powinien zostać sprzedany przed datą

A. 20.04.2021 r.
B. 20.02.2021 r.
C. 20.09.2021 r.
D. 20.07.2021 r.
Organizacja i prowadzenie prz…

Bochenek chleba żytniego o wadze 1,0 kg składa się w 50% z mąki. Koszt mąki wynosi 1 500 zł/t, a pozostałe wydatki na produkcję chleba wynoszą 1,75 zł. Jakie są wydatki na wyprodukowanie tego bochenka chleba?

A. 1,75 zł
B. 2,50 zł
C. 2,25 zł
D. 2,00 zł
Organizacja i prowadzenie prz…

Koszt wytworzenia 1 kg surówki z warzyw wynosi 2,50 zł. Średni koszt opakowania na 1 kg to 0,50 zł. Jaki jest całkowity koszt produkcji 1 500 kg surówki wraz z opakowaniem?

A. 5 500 zł
B. 4 000 zł
C. 5 000 zł
D. 4 500 zł
ROL.05 Pytanie 21
Organizacja i prowadzenie prz…

Ziarno owsa pozbawione łuski zostało poddane procesowi hydro-termicznemu oraz przepuszczone pomiędzy dwiema rolkami. Jakim procesem jest to?

A. płatków
B. mąki
C. kaszy
D. otrąb
ROL.05 Pytanie 22
Organizacja i prowadzenie prz…

Technologia, która wydłuża czas przechowywania mleka poprzez działanie wysoką temperaturą, to

A. marynowanie
B. kiszenie
C. pasteryzacja
D. liofilizacja
ROL.05 Pytanie 23
Organizacja i prowadzenie prz…

W zakładzie przetwórstwa grzybów do konserwacji produktów wykorzystuje się mrożenie. Jaką metodą jest to konserwacja?

A. fizykochemiczną
B. fizyczną
C. chemiczną
D. biologiczną
ROL.05 Pytanie 24
Organizacja i prowadzenie prz…

W procesie przygotowywania kapusty kiszonej wykorzystywana jest fermentacja

A. alkoholowa
B. octowa
C. propionowa
D. mlekowa
ROL.05 Pytanie 25
Organizacja i prowadzenie prz…

Metoda osmoaktywną, wykorzystywaną do konserwacji żywności, która polega na usunięciu z produktu pewnej ilości wody i znajduje zastosowanie m.in. w produkcji soków owocowych, to

A. duszenie
B. suszenie
C. odparowywanie
D. zagęszczanie
Organizacja i prowadzenie prz…

Firma zamierza wyprodukować surówkę na poziomie 3 ton w trakcie jednej zmiany. Pracownik średnio w ciągu zmiany wytwarza 500 kg produktu. Ilu pracowników należy zatrudnić w systemie dwuzmianowym, aby osiągnąć planowaną produkcję?

A. 8 pracowników
B. 12 pracowników
C. 14 pracowników
D. 10 pracowników
Organizacja i prowadzenie prz…

Oblicz zapotrzebowanie na pomidory, paprykę i mąkę ziemniaczaną do przygotowania 15 litrów sosu.

Wykaz surowców potrzebnych do produkcji 5 litrów sosu meksykańskiego
SkładnikIlość
Pomidory5 kg
Papryka0,75 kg
Cebula0,5 kg
Ananas1 puszka
Fasola czerwona1 puszka
Mąka ziemniaczana2 dkg

A. 5 kg pomidorów, 2 kg papryki i 15 dkg mąki ziemniaczanej.
B. 15 kg pomidorów, 2,25 kg papryki i 6 dkg mąki ziemniaczanej.
C. 5 kg pomidorów, 1,5 kg papryki i 6 dkg mąki ziemniaczanej.
D. 15 kg pomidorów, 1,5 kg papryki i 15 dkg mąki ziemniaczanej.
ROL.05 Pytanie 31
Organizacja i prowadzenie prz…

Kluczowym procesem cieplnym, który pozwala na oddzielenie spirytusu od zacieru, jest

A. krystalizacja
B. rektyfikacja
C. destylacja
D. ekstrakcja
Organizacja i prowadzenie prz…

Rolnik wyhodował 100 tuczników, ponosząc następujące wydatki:
zakup prosiąt - 15 000 zł,
zakup karmy - 20 000 zł,
usługi weterynaryjne - 1 000 zł,
inne wydatki - 4 000 zł.

Koszt produkcji jednego tucznika wynosi

A. 400 zł
B. 300 zł
C. 200 zł
D. 500 zł
ROL.05 Pytanie 33
Organizacja i prowadzenie prz…

Jakie urządzenie jest wykorzystywane do wyciskania oleju z nasion roślin oleistych?

A. kuter
B. wirowka
C. prasa
D. pasteryzator
ROL.05 Pytanie 34
Organizacja i prowadzenie prz…

Głównym produktem ubocznym, który wymaga przetworzenia przy wytwarzaniu biodiesla z oleju rzepakowego, jest

A. woda
B. glukoza
C. gliceryna
D. makuchy
ROL.05 Pytanie 35
Organizacja i prowadzenie prz…

Aby wyprodukować spirytus z ziemniaków, konieczne jest użycie

A. drożdży
B. cukru
C. żyta
D. melasy
ROL.05 Pytanie 37
Organizacja i prowadzenie prz…

Głównym surowcem wykorzystywanym do wytwarzania biodiesla w Polsce jest

A. olej rzepakowy
B. mąka ziemniaczana.
C. alkohol etylowy.
D. tłuszcz wieprzowy.