Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

CHM.04 Pytanie 1
Wykonywanie badań analityczny…

Zjawisko opisane w ramce to

Jeżeli w wodzie zostanie rozpuszczona α-D-glukopiranoza, to roztwór tuż po rozpuszczeniu wykazuje skręcalność właściwą [α]D= +112,2°, lecz w miarę upływu czasu skręcalność ta stopniowo spada do wartości charakterystycznej w stanie równowagi, mianowicie [α]D= +52,7°

A. mutarotacja.
B. racemizacja.
C. inwersja.
D. tautomeria.
Wykonywanie badań analityczny…

Oznaczono LZ i LJ dla czterech różnych próbek tłuszczów. Wyniki zestawiono w tabeli. Na podstawie zamieszczonych danych o liczbach właściwych wybranych tłuszczów wskaż próbkę, którą stanowi olej rzepakowy.

Liczby właściwe wybranych tłuszczów
Rodzaj tłuszczuLiczba zmydlania (LZ)
mg KOH / g tłuszczu
Liczba jodowa (LJ)
g I₂ / 100 g tłuszczu
Olej lniany187 – 197169 – 192
Olej sojowy188 – 195114 – 138
Olej rzepakowy167 – 17994 – 106
Tran wielorybi170 – 202102 – 144
Masło krowie218 – 24525 – 38
Smalec wieprzowy193 – 20046 – 66

PróbkaLiczba zmydlania (LZ)Liczba jodowa (LJ)
1190140
217199
3194105
419560

A. Próbka 3
B. Próbka 1
C. Próbka 2
D. Próbka 4
Wykonywanie badań analityczny…

Na rysunkach przedstawiono serie pomiarów o różnej dokładności i precyzji (środek najmniejszego okręgu oznacza wartość prawdziwą). Serię pomiarów precyzyjnych, ale niedokładnych przedstawiono na rysunku

Ilustracja do pytania 4
A. A.
B. C.
C. B.
D. D.
CHM.04 Pytanie 5
Wykonywanie badań analityczny…

Zgodnie z klasyfikacją Bunsena, aniony przypisywane są do jednej z 7 grup analitycznych na podstawie różnic w ich zachowaniu względem jonów

A. Ag+, Ba2+, NO3- i Cl- oraz analizie rozpuszczalności potencjalnych osadów w rozcieńczonym roztworze HNO3
B. NO3- i Cl- oraz sprawdzeniu ich rozpuszczalności w rozcieńczonym roztworze HNO3
C. Ag+ i Ba2+ oraz sprawdzeniu rozpuszczalności potencjalnych osadów w rozcieńczonym roztworze HNO3
D. NO3- i Cl- oraz określeniu kolorów potencjalnych osadów
CHM.04 Pytanie 6
Wykonywanie badań analityczny…

Który zestaw zawiera wyłącznie odczynniki grupowe stosowane w analizie jakościowej jonów?

A. AgNO3, (NH4)2CO3, KOH
B. HCl, AgNO3, BaCl2
C. H2S, HCl, KOH
D. KI, HCl, NH3aq

A. A.
B. D.
C. B.
D. C.
Wykonywanie badań analityczny…

Oznaczono LZ i LJ dla czterech różnych próbek tłuszczów. Wyniki zestawiono w tabeli:
Na podstawie zamieszczonych danych o liczbach właściwych wybranych tłuszczów wskaż próbkę, którą stanowi olej rzepakowy.

Liczby właściwe wybranych tłuszczów
Rodzaj tłuszczuLiczba zmydlania (LZ)
mg KOH / g tłuszczu
Liczba jodowa (LJ)
g I2 / 100 g tłuszczu
Olej lniany187 – 197169 – 192
Olej sojowy188 – 195114 – 138
Olej rzepakowy167 – 17994 – 106
Tran wielorybi170 – 202102 – 144
Masło krowie218 – 24525 – 38
Smalec wieprzowy193 – 20046 – 66
PróbkaLiczba zmydlania (LZ)Liczba jodowa (LJ)
1190140
217199
3194105
419560

A. Próbka 1
B. Próbka 4
C. Próbka 2
D. Próbka 3
Wykonywanie badań analityczny…

W treści metody analitycznej napisano:
Różnica w wynikach dwóch pomiarów przeprowadzonych jednocześnie lub w krótkim odstępie czasowym na tej samej próbce, przez tego samego analityka, w identycznych warunkach, nie powinna być większa niż 1,5 g na 100 g analizowanej próbki.
Jaki parametr metody analitycznej został opisany?

A. Powtarzalność
B. Odtwarzalność
C. Precyzja
D. Niepewność pomiaru
Wykonywanie badań analityczny…

Na podstawie danych zawartych w tabeli, wskaż zestaw substancji uporządkowanych według rosnącej temperatury topnienia.

Substancjapirydynabenzenetanol
Temperatura wrzenia [°C]115,580,178,3
Temperatura topnienia [°C]-41,65,5-114,1

A. Pirydyna, benzen, etanol.
B. Etanol, pirydyna, benzen.
C. Etanol, benzen, pirydyna.
D. Benzen, pirydyna, etanol.
Wykonywanie badań analityczny…

W celu oceny jakości masła wykonano oznaczenie liczby kwasowej LK, liczby zmydlania LZ i liczby nadtlenkowej LOO. Wyniki zapisano w tabeli. Wartość liczby estrowej LE w badanym maśle wynosi

Rodzaj
liczby
Wartość zmierzona
LZ196,8 mg KOH/1g
LK1,2 mg KOH/1g
LE?
LOO4,25 milirównoważnika aktywnego tlenu/ kg

A. 234,7 mg KOH/1g
B. 195,6 mg KOH/1g
C. 164,0 mg KOH/1g
D. 198,0 mg KOH/1g
Wykonywanie badań analityczny…

Przed każdym pomiarem pryzmaty refraktometru powinny być starannie oczyszczone

A. 10% roztworem kwasu solnego i wysuszyć
B. acetonem lub eterem i osuszyć
C. 2% roztworem zasady sodowej i osuszyć
D. roztworem kwasu octowego i pozostawić do wyschnięcia
Wykonywanie badań analityczny…

Stężenie wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych (WWA) w analizowanej próbce wynosi 4 g/dm3.
Po przeliczeniu jednostki na mg/m3 stężenie WWA będzie wynosić

A. 4 · 103
B. 4 · 102
C. 4 · 104
D. 4 · 106
Wykonywanie badań analityczny…

W tabeli przedstawiono charakterystykę

Charakterystyka wybranych metod optycznych stosowanych w analizie instrumentalnej
MetodaObserwowane zjawiskoPomiar
1załamanie światławspółczynnik załamania światła padającego na powierzchnię próbki
2skręcanie płaszczyzny światła spolaryzowanegokąt skręcenia płaszczyzny polaryzacji światła
3rozproszenie promieniowanianatężenie wiązki światła rozproszonego wychodzącego z kuwety pomiarowej

A. 1 - nefelometrii, 2 - refraktometrii, 3 - polarymetrii.
B. 1 - refraktometrii, 2 - nefelometrii, 3 - polarymetrii.
C. 1 - refraktometrii, 2 - polarymetrii, 3 - nefelometrii.
D. 1 - polarymetrii, 2 - refraktometrii, 3 - nefelometrii.
CHM.04 Pytanie 24
Wykonywanie badań analityczny…

Rysunek przedstawia krzywą miareczkowania

Ilustracja do pytania 24
A. konduktometrycznego - mieszaniny mocnego i słabego kwasu.
B. potencjometrycznego - mieszaniny mocnego i słabego kwasu.
C. polarograficznego - kwasu wieloprotonowego.
D. konduktometrycznego - mocnego kwasu słabą zasadą.
CHM.04 Pytanie 25
Wykonywanie badań analityczny…

Głównym elementem określonego stopu jest miedź, a dodatkowymi składnikami są ołów oraz cynk. Po rozpuszczeniu tego stopu w kwasie azotowym(V) w jaki sposób należy oznaczyć zawartość miedzi?

A. metodą refraktometryczną
B. metodą wagową
C. metodą elektrolityczną
D. mierząc przewodnictwo roztworu
Wykonywanie badań analityczny…

Wykonano jodometryczne oznaczenie zawartości kwasu askorbinowego dla 4 próbek tabletek witaminy C, uzyskując wyniki:
Na podstawie informacji zawartych w opisie i wyników analizy można stwierdzić, że zawartość witaminy C
Opis
Na opakowaniach tabletek witaminy C producenci deklarują zawartość 200 mg kwasu askorbinowego.
Zgodnie z normą odchylenia od deklarowanej zawartości substancji leczniczej nie mogą przekraczać ±10% dla tabletek o zawartości poniżej 100 mg i ±5% dla tabletek o deklarowanej zawartości 100 mg i więcej.

Próbka1234
Zawartość kwasu askorbinowego198,5 mg211 mg201 mg205 mg

A. nie jest zgodna z normą dla próbek 2 i 4.
B. nie jest zgodna z normą tylko dla próbki 2.
C. jest zgodna z normą tylko dla próbek 1 i 3.
D. jest zgodna z normą dla wszystkich próbek.
Wykonywanie badań analityczny…

Urządzenie, które mierzy absorpcję promieniowania elektromagnetycznego o danej długości fali przez cząsteczkę, to

A. refraktometr Abbego
B. chromatograf cieczowy
C. detektor wychwytu elektronów
D. spektrofotometr
CHM.04 Pytanie 30
Wykonywanie badań analityczny…

Który ze związków będzie barwny w świetle widzialnym?

Ilustracja do pytania 30
A. Benzen.
B. Naftacen.
C. Naftalen.
D. Antracen.
Wykonywanie badań analityczny…

W zamieszczonej ramce przedstawiono procedurę oznaczania

Powierzchnię - suchą próbkę rozetrzeć w moździerzu, przesiać przez sito o średnicy oczek 1,25 mm i odważyć z niej 10 g w zlewce poj. 50 cm3. Do zlewki z próbką dodać 25 cm3 1-molowego roztworu KCl i energicznie mieszać, aż całość przejdzie w zawiesinę. Włączyć pH-metr, zanurzyć elektrody w zawiesinie i odczytać wartość na skali urządzenia. Pomiaru dokonać 3-krotnie, po każdym pomiarze przepłukując elektrody wodą destylowaną. Za wynik uznać średnią z trzech pomiarów obliczoną z dokładnością 0,05 pH.

A. kwasowości wody.
B. pH gleby metodą kolorymetryczną.
C. pH roztworu chlorku potasu.
D. kwasowości gleby.
CHM.04 Pytanie 32
Wykonywanie badań analityczny…

Biosensor, który znajduje zastosowanie w rozpoznawaniu aminokwasów, to

A. plaster banana
B. plasterek płatka kwitnącej magnolii przymocowany do elektrody gazowej
C. mięsień królika
D. fragment kory nadnerczy w połączeniu z elektrodą amoniakalną
CHM.04 Pytanie 34
Wykonywanie badań analityczny…

Roztwór, który powstaje z mieszaniny słabego kwasu oraz jego soli z mocną zasadą lub słabej zasady i jej soli z mocnym kwasem, to

A. koloidalny
B. odpowiedni
C. buforowy
D. rzeczywisty
Wykonywanie badań analityczny…

Jednym z kroków w procesie przygotowania preparatu mikrobiologicznego w stanie żywym jest

A. barwienie preparatu przy użyciu co najmniej dwóch barwników.
B. przygotowanie szkiełka nakrywkowego z kroplą wiszącą.
C. barwienie preparatu za pomocą jednego barwnika.
D. utrwalanie preparatu poprzez suszenie go.
Wykonywanie badań analityczny…

Który spośród tłuszczów wymienionych w przedstawionej tabeli wykazuje najbardziej nienasycony charakter?

Liczby właściwe wybranych tłuszczów
Rodzaj tłuszczuLiczba zmydlania (LZ)
mg KOH / g tłuszczu
Liczba jodowa (LJ)
g I₂ / 100 g tłuszczu
Olej lniany187 – 197169 – 192
Olej sojowy188 – 195114 – 138
Olej rzepakowy167 – 17994 – 106
Tran wielorybi170 – 202102 – 144
Masło krowie218 – 24525 – 38
Smalec wieprzowy193 – 20046 – 66

A. Olej lniany.
B. Masło krowie.
C. Tran wielorybi.
D. Olej rzepakowy.