Filtrowanie pytań
CHM.04 Pytanie 481
Wykonywanie badań analityczny…
A. trudnego do ekstrakcji z fazy ciekłej
B. łatwego do ekstrakcji z fazy ciekłej
C. trudnego do wyizolowania z fazy stałej
D. łatwego do ekstrahowania z fazy gazowej
CHM.04 Pytanie 482
Wykonywanie badań analityczny…
Czujnik, w którym element biologiczny typu enzym, mikroorganizm, tkanka reaguje z analizowaną substancją, a rezultatem jest przekształcenie przez zintegrowany z nim element niebiologiczny na sygnał elektryczny, nazywamy
A. biofagiem
B. urządzeniem transformatora
C. biosensorem
D. jednostką procesora
CHM.04 Pytanie 483
Wykonywanie badań analityczny…
W mikrobiologii metoda sterylizacji przy użyciu suchego, gorącego powietrza zalicza się do
A. metod fizycznych
B. metod biologicznych
C. metod mechanicznych
D. metod chemicznych
CHM.04 Pytanie 484
Wykonywanie badań analityczny…
Określenie miedzi w postaci czystego osadu pierwiastka przeprowadza się w trakcie analizy
A. wagowej polegającej na wydzieleniu osadu wodorotlenku miedzi(II) oraz jego osuszeniu
B. elektrograwimetrycznej wodnego roztworu jonów miedzi w obecności jonów azotanowych(V)
C. metodą kolorymetryczną przez zestawienie zabarwienia próbki z serią wzorców
D. jodometrycznej polegającej na oznaczaniu stężenia jonów miedzi(II) w analizowanym roztworze
CHM.04 Pytanie 485
Wykonywanie badań analityczny…
Jakie urządzenie jest wykorzystywane do inkubacji próbek mikrobiologicznych?
A. cieplarka
B. suszarka
C. loża
D. chłodziarka
CHM.04 Pytanie 486
Wykonywanie badań analityczny…
W tabeli przedstawiono charakterystykę
|
A. 1 – nefelometrii, 2 – refraktometrii, 3 – polarymetrii.
B. 1 – polarymetrii, 2 – refraktometrii, 3 – nefelometrii.
C. 1 – refraktometrii, 2 – nefelometrii, 3 – polarymetrii.
D. 1 – refraktometrii, 2 – polarymetrii, 3 – nefelometrii.
CHM.04 Pytanie 487
Wykonywanie badań analityczny…
Wartość liczby estrowej (LE), określona ilością miligramów KOH potrzebnych do zmydlenia estrów w 1 g analizowanego tłuszczu, wskazuje
A. na obecność związków nienasyconych w badanych tłuszczach
B. na ilość wolnego glicerolu w analizowanej próbce tłuszczu
C. na długość łańcuchów kwasów tłuszczowych występujących w glicerydach danego tłuszczu i jest wyższa, gdy łańcuchy są krótsze
D. na przeciętną długość łańcucha węglowego kwasów tłuszczowych
CHM.04 Pytanie 488
Wykonywanie badań analityczny…
Rodzaj chromatografii, w której rozdzielanie składników następuje na podstawie różnic w rozpuszczalności osadów formujących się w wyniku reakcji między jonami w roztworze a osadzonym na nośniku reagentem strącającym, określa się mianem chromatografii
A. adsorbcyjnej
B. żelowej
C. osadowej
D. jonowymiennej
CHM.04 Pytanie 489
Wykonywanie badań analityczny…
Do zmiareczkowania 10 cm3 NaOH wykorzystano 2 cm3 0,1-molowego roztworu H2SO4. Zawartość wodorotlenku sodu w analizowanej próbce w g/100 cm3 wynosi (Na — 23 g/mol, O — 16 g/mol, H — 1 g/mol)?
A. 0,16 g/100 cm3
B. 0,008 g/100 cm3
C. 0,016 g/100 cm3
D. 0,0008 g/100 cm3
CHM.04 Pytanie 490
Wykonywanie badań analityczny…
Analizując próbkę wody powierzchniowej stwierdzono, że zawartość azotanów wynosi 4,5 mg/dm3, siarczanów 120 mg/dm3, a stężenie jonów chlorkowych 180 mg/dm3. Na podstawie danych zawartych w tabeli wskaż klasę czystości wody, z której została pobrana próbka.
Wartości graniczne wskaźników jakości wody w klasach jakości wód powierzchniowych | |||||
---|---|---|---|---|---|
Wskaźnik [mg/dm³] | I klasa czystości | II klasa czystości | III klasa czystości | IV klasa czystości | V klasa czystości |
Wartości dopuszczalne | |||||
azotany | 5,0 | 15,0 | 25,0 | 50,0 | >50,0 |
siarczany | 100 | 150 | 250 | 300 | > 300 |
chlorki | 100 | 200 | 300 | 400 | > 400 |
A. II klasa czystości.
B. IV klasa czystości.
C. I klasa czystości.
D. III klasa czystości.
CHM.04 Pytanie 491
Wykonywanie badań analityczny…
Ilościowe oznaczanie składnika w badanym roztworze za pomocą metody miareczkowej polega na
A. pomiarze objętości roztworu o znanym stężeniu, który reagował ilościowo z oznaczanym składnikiem
B. użyciu mianowanego roztworu odpowiedniego kwasu lub zasady oraz właściwie dobranego wskaźnika kwasowo-zasadowego
C. wytrącaniu trudno rozpuszczalnego osadu poprzez mianowany roztwór odczynnika strącającego
D. miareczkowaniu badanej próbki do momentu uzyskania zmiany koloru wskaźnika
CHM.04 Pytanie 492
Wykonywanie badań analityczny…
Zamieszczona instrukcja dotyczy wykonania preparatu mikroskopowego
1. Materiał nanieść na szkiełko podstawowe. 2. Po wyschnięciu, preparat utrwalić przez przeciągnięcie szkiełka podstawowego nad płomieniem palnika spirytusowego. 3. Następnie nanieść na szkiełko roztwór błękitu metylenowego i pozostawić do wyschnięcia. 4. Spłukać wodą destylowaną, pozostawić preparat do wyschnięcia. |
A. mokrego.
B. skrawkowego.
C. niebarwionego.
D. barwionego.
CHM.04 Pytanie 493
Wykonywanie badań analityczny…
W trakcie ilościowego oznaczania chlorków w próbce wody, zachodzą przemiany zgodnie z równaniami reakcji. Który typ reakcji reprezentują?
Ag+ + Cl- → AgCl 2 Ag+ + CrO42- → Ag2CrO4 |
A. Strącanie osadów.
B. Kompleksowanie.
C. Redoks.
D. Zobojętnianie.
CHM.04 Pytanie 494
Wykonywanie badań analityczny…
Oznaczono zawartość cynku w stopie metodą kompleksometryczną. W tym celu odważono 0,50 g stopu i przeprowadzono do roztworu. Próbkę do badań przygotowano w kolbie miarowej o pojemności 250 cm3. Następnie do trzech kolb stożkowych odpipetowano po 50 cm3 roztworu z przygotowanej próbki do badań. Próbki miareczkowano roztworem EDTA o stężeniu 0,01 mmol/cm3. Zużyta średnia objętość roztworu EDTA wyniosła 32,5 cm3. Korzystając z zamieszczonego wzoru, oblicz procentową zawartość cynku w stopie.
mZn = V · CEDTA · 65,37 · W |
mZn – masa cynku; mg V – objętość zużytego roztworu EDTA w trakcie miareczkowania; cm3 CEDTA – stężenie molowe roztworu EDTA; mmol/cm3 65,37 – masa molowa cynku; mg/mmol W – współmierność kolby miarowej i pipety; 5 |
A. 25,33% Zn
B. 17,15% Zn
C. 21,25% Zn
D. 19,34% Zn
CHM.04 Pytanie 495
Wykonywanie badań analityczny…
Jaką substancję oznacza się metodą Kjeldahla?
A. siarki
B. żelaza
C. wodoru
D. azotu
CHM.04 Pytanie 496
Wykonywanie badań analityczny…
W treści metody analitycznej napisano:
Różnica w wynikach dwóch pomiarów przeprowadzonych jednocześnie lub w krótkim odstępie czasowym na tej samej próbce, przez tego samego analityka, w identycznych warunkach, nie powinna być większa niż 1,5 g na 100 g analizowanej próbki.
Jaki parametr metody analitycznej został opisany?
A. Niepewność pomiaru
B. Powtarzalność
C. Odtwarzalność
D. Precyzja
CHM.04 Pytanie 497
Wykonywanie badań analityczny…
Widoczne bez użycia mikroskopu skupisko mikroorganizmów, które powstało z jednej komórki na płytce z podłożem hodowlanym, to
A. kolonia drobnoustrojów
B. formy przetrwalnikowe bakterii
C. jednostka wzrostowa
D. preparat przyżyciowy
CHM.04 Pytanie 498
Wykonywanie badań analityczny…
W trakcie oznaczania węglanu sodu przy użyciu wodorotlenku sodu metodą Wardera warto miareczkować próbkę od razu przy umiarkowanym mieszaniu, ponieważ mogą się rozpuszczać cząsteczki CO2 z atmosfery, co skutkuje
A. obniżeniem wyników oznaczenia zarówno węglanu, jak i wodorotlenku
B. spadkiem zawartości węglanu i wzrostem zawartości wodorotlenku
C. podwyższeniem wyników oznaczenia zarówno węglanu, jak i wodorotlenku
D. wzrostem zawartości węglanu i spadkiem zawartości wodorotlenku
CHM.04 Pytanie 499
Wykonywanie badań analityczny…
Woda pobrana do analizy mikrobiologicznej została rozcieńczona w proporcji 1:1000. Z uzyskanej mieszanki pobrano 0,1 ml, który następnie umieszczono na szalce z pożywką. Po hodowli na szalce zaobserwowano 10 jtk. Jakie było stężenie bakterii w analizowanej wodzie?
A. 1 000 komórek/ml
B. 100 000 komórek/ml
C. 100 komórek/ml
D. 10 000 komórek/ml
CHM.04 Pytanie 500
Wykonywanie badań analityczny…
Oceniając organoleptycznie wodę przeznaczoną do picia przez ludzi, należy określić między innymi
A. bakterie grupy coli.
B. pH.
C. zapach.
D. całkowitą liczbę mikroorganizmów.