Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

Wykonywanie badań analityczny…

Jaką metodę kontroli stanu mikrobiologicznego powietrza opisano w ramce?

Otwarte płytki Petriego z podłożem stałym pozostawiono na 30 minut na wysokości 1 metra od podłogi, a następnie inkubowano przez 48 godzin w temperaturze 37°C. Po tym czasie wyhodowane kolonie zliczono i zidentyfikowano ich szczepy.

A. Filtracyjną.
B. Odśrodkową.
C. Zderzeniową.
D. Sedymentacyjną.
CHM.04 Pytanie 528
Wykonywanie badań analityczny…

Ustalenie wartości miana roztworu wodorotlenku sodu na wodoroftalan potasu jest rekomendowane przez IUPAC, ponieważ wodoroftalan potasu jest substancją

A. o niewielkiej masie molowej, tanią, łatwo dostępną w większości laboratoriów
B. reagującą bardzo szybko podczas przeprowadzania oznaczenia, o niskim stopniu czystości
C. reagującą w sposób niestechiometryczny podczas przeprowadzania oznaczenia
D. o dużej masie molowej, możliwą do uzyskania w bardzo czystej postaci
CHM.04 Pytanie 530
Wykonywanie badań analityczny…

Wskaż właściwe uporządkowanie kształtów bakterii przedstawionych na rysunku.

Ilustracja do pytania 10
A. 1 - pałeczki, 2 - krętki, 3 - ziarniaki, 4 - przecinkowce, 5 - laseczki
B. 1 - dwoinki, 2 - gronkowce, 3 - ziarniaki, 4 - pałeczki, 5 - laseczki
C. 1 - laseczki. 2 - paciorkowce, 3 - ziarniaki, 4 - pałeczki, 5 - przecinkowce
D. 1 - przecinkowce, 2 - krętki, 3 - ziarniaki, 4 - pałeczki, 5 - laseczki
CHM.04 Pytanie 531
Wykonywanie badań analityczny…

W oparciu o wyniki analizy zamieszczone w tabeli wskaż, który kation był obecny w roztworze badanej próbki.

OdczynnikWynik
HClBrak osadu
NaOHBrunatny koloidalny osad
KSCNKrwistoczerwone zabarwienie roztworu

A. Żelaza(III).
B. Chromu(III).
C. Żelaza(II).
D. Glinu.
Wykonywanie badań analityczny…

Obecność wiązań podwójnych w cząsteczkach nienasyconych kwasów tłuszczowych powoduje, że zazwyczaj mają one

A. niższe temperatury topnienia niż ich nasycone odpowiedniki
B. wyższe temperatury wrzenia niż ich nasycone odpowiedniki
C. wyższe temperatury topnienia niż ich nasycone odpowiedniki
D. niższe temperatury wrzenia niż ich nasycone odpowiedniki
Wykonywanie badań analityczny…

Na diagramie słupkowym przedstawiono wyniki analizy sitowej surowca w formie proszkowej. W jakiej kolejności zamontowano sita w wytrząsarce, licząc je od naczynia zbierającego?

Ilustracja do pytania 17
A. 150 µm, 45 µm, 63 µm, 75 µm, 108 µm, 180 µm.
B. 45 µm, 63 µm, 75 µm, 108 µm, 150 µm, 180 µm.
C. 75 µm, 108 µm, 150 µm, 180 µm 63 µm, 45 µm.
D. 180 µrn, 150 µrn, 108 µrn, 75 µrn, 63 µrn, 45 µrn.
CHM.04 Pytanie 538
Wykonywanie badań analityczny…

Wskaż nazwy sprzętów laboratoryjnych przedstawionych na rysunku.

Ilustracja do pytania 18
A. 1 - Głaszczka, 2 - Eza, 3 - Rurka Durhama.
B. 1 - Eza, 2 - Igła bakteriologiczna, 3 - Głaszczka.
C. 1 - Eza, 2 - Głaszczka, 3 - Igła bakteriologiczna.
D. 1 - Głaszczka, 2 - Rurka Durhama, 3 - Eza.
CHM.04 Pytanie 539
Wykonywanie badań analityczny…

W celu identyfikacji cukru przeprowadzono doświadczenia, których wyniki zapisano w tabeli. Identyfikowanym cukrem była

DoświadczenieWynik doświadczenia
Próba Trommeraceglastoczerwony osad
Próba Tollensalustro srebrne
Próba z wodą bromową w obecności wodorowęglanu soduodbarwienie wody bromowej

A. sacharoza.
B. skrobia.
C. glukoza.
D. fruktoza.
CHM.04 Pytanie 540
Wykonywanie badań analityczny…

Aby określić typ stopu, na jego powierzchnię naniesiono kroplę stężonego kwasu azotowego(V), a następnie po upływie około jednej minuty dodano dwie krople stężonego amoniaku. Na powierzchni stopu zauważono niebieskie zabarwienie. Wynik eksperymentu sugeruje, że badany materiał to stop

A. ołowiu
B. glinu
C. miedzi
D. żelaza
Wykonywanie badań analityczny…

Ze względu na zmieniającą się podczas miareczkowania objętość badanego roztworu, należy obliczyć poprawkę p w przypadku miareczkowania

p =
Vpróbki + Vwody + Vtitrantu
Vpróbki + Vwody

A. spektrofotometrycznego.
B. potencjometrycznego.
C. wizualnego.
D. konduktometrycznego.
Wykonywanie badań analityczny…

Wskaźnik zanieczyszczenia wody bakterią jelitową - miano coli równe 10 - oznacza, że

A. w 10 cm3 wody znajduje się co najmniej 1 bakteria Escherichia coli
B. w 1 cm3 wody znajduje się 10 bakterii z rodzaju Escherichia coli
C. w 10 dm3 wody znajduje się co najmniej 1 bakteria Escherichia coli
D. w 1 dm3 wody występuje 10 bakterii z rodzaju Escherichia coli
Wykonywanie badań analityczny…

Roztwór zawierający aniony I grupy analitycznej poddano identyfikacji metodą chromatografii cienkowarstwowej. Na chromatogramie uwidoczniono dwie plamki w odległości 5,6 cm i 3,5 cm od linii startu. Odległość czoła eluenta od linii startu wyniosła 10,1 cm, a wartości wskaźników Rf wzorców anionów wynoszą odpowiednio: Które z anionów zawierała badana próbka?

AnionCl-Br-I-SCN-
Wskaźnik Rf0,2430,3520,5540,648

A. I"-i Br-
B. I- i SCN-
C. Cl- i SCN-
D. Cl- i Br-
Wykonywanie badań analityczny…

Rozpuszczono próbkę technicznego chlorku sodu w wodzie, a jony chlorkowe strącono przy pomocy AgNO3, w postaci AgCl, którego masa po wysuszeniu wyniosła 1,5000 g. Oblicz ilość chloru w analizowanej próbce. Mnożnik analityczny dla chloru w AgCl to 0,2474.

A. 0,3711 g
B. 0,4948 g
C. 1,2474 g
D. 0,2474 g
CHM.04 Pytanie 548
Wykonywanie badań analityczny…

Wskaź zespół substancji, które przyczyniają się do twardości niewęglanowej wody?

A. Mg(OH)2, Mg(NO3)2, MgSO4
B. Mg(OH)2, MgCO3, Mg(NO3)2
C. CaSO4, CaCl2, Ca(NO3)2
D. Ca(OH)2, CaSO4, CaCl2
Wykonywanie badań analityczny…

W naczyniu rozdzielającym umieszczono wodę oraz eter etylowy (d20 = 0,7138 g/cm3) i dokładnie je wymieszano.
Po chwili można zauważyć

A. wydzielanie gazu
B. całkowite połączenie obu cieczy
C. rozdzielenie na dwie warstwy, gdzie górna warstwa to eter etylowy, a dolna — woda
D. rozdzielenie dwóch warstw, gdzie górna warstwa to woda, a dolna — eter etylowy
CHM.04 Pytanie 553
Wykonywanie badań analityczny…

Czym jest eluent?

A. próbka przygotowana do analizy chromatograficznej
B. faza ruchoma w chromatografii cieczowej
C. wyciek z kolumny chromatograficznej
D. faza stacjonarna w chromatografii gazowej
CHM.04 Pytanie 554
Wykonywanie badań analityczny…

Na rysunku przedstawiono schemat aparatu

Ilustracja do pytania 34
A. Deana-Starka do oddestylowywania i rozdzielania mieszanin azeotropowych.
B. Kippa do otrzymywania gazów w reakcji ciała stałego z cieczą.
C. Kiejdahla do destylacji i wykonywania oznaczenia azotu.
D. Orsata do analizy gazów metodą objętościową.
CHM.04 Pytanie 556
Wykonywanie badań analityczny…

Jaką substancję podstawową powinno się użyć do ustalania miana roztworu wodorotlenku sodu?

A. Kwas szczawiowy
B. Tlenek cynku.
C. Sól kuchennej.
D. Dichromian(VI) potasu.
CHM.04 Pytanie 557
Wykonywanie badań analityczny…

Czym jest efekt wspólnego jonu?

A. zmniejszenie rozpuszczalności osadu spowodowane obecnością jonu wspólnego z osadem.
B. osadzanie się na powierzchni osadu jonów ujemnych, które nie są częścią składu osadu.
C. osadzanie się na powierzchni osadu jonów ujemnych oraz dodatnich, które nie są częścią składu osadu.
D. wzrost rozpuszczalności osadu spowodowany obecnością jonu wspólnego z osadem.
Wykonywanie badań analityczny…

Oznaczono zawartość cynku w stopie metodą kompleksometryczną. W tym celu odważono 0,50 g stopu i przeprowadzono do roztworu. Próbkę do badań przygotowano w kolbie miarowej o pojemności 250 cm3. Następnie do trzech kolb stożkowych odpipetowano po 50 cm3 roztworu z przygotowanej próbki do badań. Próbki miareczkowano roztworem EDTA o stężeniu 0,01 mmol/cm3. Zużyta średnia objętość roztworu EDTA wyniosła 32,5 cm3. Korzystając z zamieszczonego wzoru, oblicz procentową zawartość cynku w stopie.

mZn = V · CEDTA · 65,37 · W
mZn – masa cynku; mg
V – objętość zużytego roztworu EDTA w trakcie miareczkowania; cm3
CEDTA – stężenie molowe roztworu EDTA; mmol/cm3
65,37 – masa molowa cynku; mg/mmol
W – współmierność kolby miarowej i pipety; 5

A. 17,15% Zn
B. 19,34% Zn
C. 21,25% Zn
D. 25,33% Zn
Wykonywanie badań analityczny…

Badanie organoleptyczne wody przeznaczonej do ludzkiego spożycia obejmuje określenie

A. koloru, mętności, smaku oraz zapachu
B. łącznej liczby mikroorganizmów w temperaturze 22°C
C. stężenia jonów wodoru (pH) i przewodności elektrycznej
D. bakterii z grupy coli