Filtrowanie pytań
Analiza wody basenowej w celu wykrycia bakterii polega na podgrzewaniu próbki w inkubatorze przez 48 godzin w temperaturze 36±2°C. Jaki proces jest opisany?
Określenie punktu końcowego miareczkowania (PK) na podstawie analizy zmian przewodnictwa roztworu miareczkowanego w zależności od objętości wprowadzanego titranta jest podstawą miareczkowania?
Zestaw zawierający palnik gazowy, statyw, łącznik, pierścień, trójkąt ceramiczny oraz tygiel porcelanowy z pokrywką jest stosowany w trakcie oznaczeń
W celu wykrywania fluorowców w cząsteczkach związków organicznych stosuje się reakcje z wodą chlorową w towarzystwie chloroformu.
Cl2 + 2 I- → I2 + 2 Cl-
I2 + 5 Cl2 + 6 H2O → 2 IO3- + 10 Cl- + 12 H+
Na podstawie podanych reakcji można stwierdzić, że w pierwszej kolejności woda chlorowa
I2 + 5 Cl2 + 6 H2O → 2 IO3- + 10 Cl- + 12 H+
Dokładność metody definiowana jest na podstawie ustalonej wartości
Jaką metodę wykorzystuje się do wykrywania i pomiaru ilościowego substancji optycznie czynnych?
Jakie urządzenie wykorzystuje się do hodowli bakterii w warunkach beztlenowych?
Jakim odczynnikiem grupowym IV grupy analitycznej kationów jest?
Jak należy przygotować próbkę wody do zamrożenia w naczyniu, które
Wartość mnożnika analitycznego dla żelaza oznaczonego wagowo jako tlenek żelaza(III) wynosi
W analizie najczęściej oznacza się parametry CHZT i BZT
Jak nazywana jest technika analityczna, która polega na pomiarze przewodnictwa roztworu umieszczonego pomiędzy dwiema elektrodami, do których doprowadzany jest prąd przemienny?
Jak należy ogrzewać probówkę z roztworem w trakcie wykrywania kationów II grupy analitycznej, gdy powstaje H2S?
Preparaty mikroskopowe uzyskane z materiału żywego poprzez rozdrobnienie komórek między szkiełkiem podstawowym a nakrywkowym to
Punkt ekwiwalentny miareczkowania to moment, w którym analizowany składnik całkowicie zareagował
Białka, których cząsteczki mają wiązania peptydowe, w reakcji z jonami miedzi(II) w środowisku zasadowym tworzą kompleks o barwie fioletowej. Stopień intensywności barwy jest proporcjonalny do liczby wiązań peptydowych. Tę zależność można wykorzystać do oznaczeń
W Polsce ustalono normy dla pyłów PM10 na trzech poziomach (dobowych):
- poziom dopuszczalny 50 ug/m3 - oznacza, że jakość powietrza jest niezadowalająca, jednak nie powoduje poważnych skutków dla zdrowia ludzkiego.
- poziom informowania 200 ug/m3 - wskazuje, że jakość powietrza jest zła i konieczne jest ograniczenie aktywności na świeżym powietrzu, ponieważ norma została przekroczona czterokrotnie.
- poziom alarmowy 300 ug/m3 - wskazuje, że jakość powietrza jest bardzo zła, norma została przekroczona sześciokrotnie i należy zdecydowanie ograniczyć przebywanie na zewnątrz, a najlepiej pozostać w domu, zwłaszcza osoby z chorobami.
Na stacji Monitoringu Środowiska dokonano pomiarów zanieczyszczenia powietrza pyłem PM10, uzyskując średnią dobową 0,25 mg/m3. Z przeprowadzonej analizy wynika, że
Podłoże do izolacji i identyfikacji bakterii hemolizujących powinno zawierać
Roztwór, w którym uzyskano stan równowagi dynamicznej, powinien być określany jako
Jakim wskaźnikiem posługujemy się w argentometrycznym oznaczaniu chlorków w roztworze soli fizjologicznej?
Jakie jest (w przybliżeniu) stężenie procentowe srebra (M = 107,9 g/mol) w monecie o wadze 0,3200 g, jeśli do jego wykrycia użyto 25,0 cm3 roztworu NH4SCN o stężeniu 0,1000 mol/dm3?
Reakcja, na której opiera się oznaczenie liczby zmydlania (LZ) tłuszczów, to
Dostanie się do środowiska pałeczek Salmonella, hodowanych na podłożach mikrobiologicznych, skutkuje
Czym charakteryzuje się barwa roztworu zawierającego jony Cr2O72-?
Rozpraszanie promieniowania świetlnego przez cząstki koloidalne, które mają wymiary mniejsze od długości fali światła, to zjawisko
Z uwagi na niską zawartość żelaza w wodzie, najbardziej adekwatną metodą określania całkowitej ilości jonów żelaza(II) oraz (III) w próbkach wody pitnej jest
Jaką metodą oznacza się kwas solny w analizie miareczkowej?
Wszelkie działania, które powinny zostać podjęte w celu usunięcia zidentyfikowanej niezgodności CCP (krytyczne punkty kontroli) w systemie HACCP, to działania
System HACCP – System Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli, stanowi zbiór wzajemnie powiązanych ze sobą procedur, które w całości tworzą system zarządzania bezpieczeństwem żywności.