Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

Wykonywanie badań analityczny…

Opis w ramce przedstawia procedurę ilościowego oznaczania

Do kolby miarowej o pojemności 250 cm3 odpipetować 25 cm3 3% wody utlenionej i dopełnić wodą do kreski.
Do kolby stożkowej o pojemności 250 cm3 odpipetować 20 cm3 próbki rozcieńczonej wody utlenionej, dodać 25 cm3 kwasu siarkowego(VI) (1+4) i miareczkować roztworem manganianu(VII) potasu o stężeniu 0,02 mol/dm3 do pojawienia się trwałego różowego zabarwienia.

A. manganianu(VII) potasu metodą miareczkową.
B. nadtlenku wodoru metodą manganometryczną.
C. wody utlenionej metodą alkacymetryczną.
D. kwasu siarkowego(VI) metodą manganometryczną.
Wykonywanie badań analityczny…

Jakie jest przeznaczenie próby jodowej, m.in. w produkcji piwa?

A. W celu stwierdzenia, czy badana próbka ma w sobie skrobię
B. Dla oznaczenia ilościowej zawartości tłuszczy w próbce
C. Dla oznaczenia ilościowej zawartości węglowodanów w próbce
D. W celu stwierdzenia, czy badana próbka ma w sobie tłuszcze
Wykonywanie badań analityczny…

Ilość flawonoidów, które wykazują działanie antyoksydacyjne, powinna wynosić dziennie 1000 mg. Oblicz, jak wiele gramów czarnej porzeczki należy zjeść, aby zaspokoić potrzebę na antyoksydanty, wiedząc, że 100 g czarnej porzeczki zawiera 640 mg flawonoidów.

A. 6,400 g
B. 156,3 g
C. 0,640 g
D. 156,0 g
Wykonywanie badań analityczny…

Ilościowe oznaczanie składnika w badanym roztworze za pomocą metody miareczkowej polega na

A. miareczkowaniu badanej próbki do momentu uzyskania zmiany koloru wskaźnika
B. wytrącaniu trudno rozpuszczalnego osadu poprzez mianowany roztwór odczynnika strącającego
C. użyciu mianowanego roztworu odpowiedniego kwasu lub zasady oraz właściwie dobranego wskaźnika kwasowo-zasadowego
D. pomiarze objętości roztworu o znanym stężeniu, który reagował ilościowo z oznaczanym składnikiem
CHM.04 Pytanie 129
Wykonywanie badań analityczny…

Proces stapiania substancji z perłą fosforanową lub boraksową realizuje się

A. w probówce o kształcie stożkowym
B. w uszku wykonanym z drucika platynowego
C. na bibule do filtracji
D. na płytce z porcelany
CHM.04 Pytanie 133
Wykonywanie badań analityczny…

Wskaż urządzenia, które powinny być przygotowane do przeprowadzenia analizy jakościowej kationów?

A. Kolbę miarową, szkiełko zegarkowe, bagietkę, szczypce metalowe, wirówkę
B. Zestaw probówek, pipetki wkraplające, wirówkę, łapę drewnianą, palnik
C. Zlewkę, pipetę jednomiarową, kolbę stożkową, biuretę, statyw metalowy, lejek
D. Krystalizator, zlewkę, pipetę wielomiarową, cylinder miarowy, łaźnię wodną
CHM.04 Pytanie 134
Wykonywanie badań analityczny…

Jaką metodę analizy ilościowej wykorzystuje się do oznaczania stężenia nadtlenku wodoru w 3% roztworze wody utlenionej?

A. Argentometrię
B. Kompleksometrię
C. Alkacymetrię
D. Redoksymetrię
Wykonywanie badań analityczny…

Gęstość wody w temperaturze 25oC wynosi

T [K]
T [K]d [g/cm³]η [cP]
2930,998231,0050
2980,997070,8937
3030,995670,8007
3080,994060,7225
3130,992220,6560
3180,990250,5988
3230,988070,5494
3280,985730,5064
3330,983240,4688

A. 0,99025 g/cm3
B. 0,99707 g/cm3
C. 0,99406 g/cm3
D. 0,98573 g/cm3
CHM.04 Pytanie 137
Wykonywanie badań analityczny…

Przedstawiona na rysunku waga Westphala-Mohra służy do badania

Ilustracja do pytania 17
A. gęstości ciał stałych.
B. składu granulometrycznego ciał stałych.
C. gęstości cieczy.
D. mętności roztworów.
CHM.04 Pytanie 139
Wykonywanie badań analityczny…

Jakie sole nie podlegają procesowi hydrolizy?

A. Mocnego kwasu oraz słabej zasady
B. Słabego kwasu oraz mocnej zasady
C. Słabego kwasu oraz słabej zasady
D. Mocnego kwasu oraz mocnej zasady
CHM.04 Pytanie 141
Wykonywanie badań analityczny…

W ramce zamieszczono opis wykonania oznaczenia metodą

Oznaczenie aktywności amylaz opiera się na pomiarze ilości rozpuszczonej skrobi, co określa się na podstawie zmiany intensywności zabarwienia w mieszaninie reakcyjnej, w skład której wchodzi jod.

A. konduktometryczną.
B. refraktometryczną.
C. potencjometryczną.
D. spektrofotometryczną.
CHM.04 Pytanie 142
Wykonywanie badań analityczny…

Wskaż właściwe uporządkowanie kształtów bakterii przedstawionych na rysunku.

Ilustracja do pytania 22
A. 1 - pałeczki, 2 - krętki, 3 - ziarniaki, 4 - przecinkowce, 5 - laseczki
B. 1 - laseczki. 2 - paciorkowce, 3 - ziarniaki, 4 - pałeczki, 5 - przecinkowce
C. 1 - dwoinki, 2 - gronkowce, 3 - ziarniaki, 4 - pałeczki, 5 - laseczki
D. 1 - przecinkowce, 2 - krętki, 3 - ziarniaki, 4 - pałeczki, 5 - laseczki
Wykonywanie badań analityczny…

Ze względu na zmieniającą się podczas miareczkowania objętość badanego roztworu, należy obliczyć poprawkę p w przypadku miareczkowania

p =
Vpróbki + Vwody + Vtitrantu
Vpróbki + Vwody

A. potencjometrycznego.
B. spektrofotometrycznego.
C. wizualnego.
D. konduktometrycznego.
CHM.04 Pytanie 150
Wykonywanie badań analityczny…

Na schemacie przedstawiono parametry jakości wód. Dla wody o pH = 8,5 należy wykonać badanie

Ilustracja do pytania 30
A. zasadowości ogólnej i mineralnej.
B. tylko kwasowości ogólnej.
C. tylko zasadowości mineralnej.
D. kwasowości ogólnej i mineralnej.
CHM.04 Pytanie 152
Wykonywanie badań analityczny…

Glebę leśną o pHKCl = 6,7 należy zakwalifikować jako

pHKClGleby uprawnepHKClGleby leśne
< 4,0Bardzo kwaśne< 3,5Bardzo silnie kwaśne
4,1 – 4,5Kwaśne3,6 – 4,5Silnie kwaśne
4,6 – 5,0Średnio kwaśne4,6 – 5,5Kwaśne
5,1 – 6,0Słabo kwaśne5,6 – 6,5Słabo kwaśne
6,1 – 6,5Obojętne6,6 – 7,2Obojętne
6,6 – 7,0Słabo alkaliczne7,3 – 8,0Słabo alkaliczne
7,1 – 7,5Średnio alkaliczne> 8,0Alkaliczne
> 7,5Alkaliczne

A. słabo alkaliczną.
B. słabo kwaśną.
C. obojętną.
D. kwaśną.
Wykonywanie badań analityczny…

W wodzie do picia identyfikacja stężenia jonów Fe3+ może być zrealizowana

A. spektrofotometrycznie, ponieważ jony Fe3+ tworzą barwne kompleksy z jonami SCN-
B. polarymetrycznie, ponieważ związki żelaza wykazują aktywność optyczną
C. chromatograficznie, ponieważ próbka zyskuje żółte zabarwienie
D. refraktometrycznie, ponieważ wartość współczynnika załamania światła w wodzie pitnej ma prostoliniowy związek z zawartością jonów Fe3+ w wodzie
CHM.04 Pytanie 156
Wykonywanie badań analityczny…

W eksperymencie mającym na celu wykazanie nienasyconego charakteru oleju rzepakowego stosuje się reakcję

A. nitrowania
B. addycji bromu
C. substytucji chloru
D. sulfonowania
CHM.04 Pytanie 159
Wykonywanie badań analityczny…

Jak określa się lepkość dynamiczną cieczy?

A. za pomocą areometru Ballinga
B. przy pomocy wagi hydrostatycznej
C. za pomocą areometru Trallesa
D. przy pomocy wiskozymetru Hópplera
CHM.04 Pytanie 160
Wykonywanie badań analityczny…

Twardość całkowita wody

A. definiuje ilość chlorków, siarczanów i azotanów, głównie wapnia i magnezu
B. nazywana jest przemijającą, ponieważ znika podczas gotowania
C. odnosi się do całkowitej ilości wodorowęglanów wapnia i magnezu
D. dotyczy łącznej zawartości jonów wapnia i magnezu oraz innych jonów metali, które wpływają na twardość wody