Filtrowanie pytań
Wykonywanie badań analityczny…
A. lipolitycznymi
B. proteolitycznymi
C. utleniająco-redukującymi
D. glikolitycznymi
Wykonywanie badań analityczny…
Jakiego koloru nabierają bakterie Gram—ujemne w trakcie stosowania metody Grama?
A. zielony
B. różowy
C. fioletowy
D. czerwony
Wykonywanie badań analityczny…
Opis w ramce przedstawia procedurę ilościowego oznaczania
| Do kolby miarowej o pojemności 250 cm3 odpipetować 25 cm3 3% wody utlenionej i dopełnić wodą do kreski. Do kolby stożkowej o pojemności 250 cm3 odpipetować 20 cm3 próbki rozcieńczonej wody utlenionej, dodać 25 cm3 kwasu siarkowego(VI) (1+4) i miareczkować roztworem manganianu(VII) potasu o stężeniu 0,02 mol/dm3 do pojawienia się trwałego różowego zabarwienia. |
A. manganianu(VII) potasu metodą miareczkową.
B. nadtlenku wodoru metodą manganometryczną.
C. wody utlenionej metodą alkacymetryczną.
D. kwasu siarkowego(VI) metodą manganometryczną.
Wykonywanie badań analityczny…
Jaką właściwość fizyczną substancji można określić przy użyciu areometru?
A. Gęstość
B. Lepkość
C. Temperaturę topnienia
D. Temperaturę wrzenia
Wykonywanie badań analityczny…
Jakie jest przeznaczenie próby jodowej, m.in. w produkcji piwa?
A. W celu stwierdzenia, czy badana próbka ma w sobie skrobię
B. Dla oznaczenia ilościowej zawartości tłuszczy w próbce
C. Dla oznaczenia ilościowej zawartości węglowodanów w próbce
D. W celu stwierdzenia, czy badana próbka ma w sobie tłuszcze
Wykonywanie badań analityczny…
Numerem 6 na rysunku oznaczono

A. przepływomierz.
B. gazomierz.
C. płuczkę.
D. filtr.
Wykonywanie badań analityczny…
Ilość flawonoidów, które wykazują działanie antyoksydacyjne, powinna wynosić dziennie 1000 mg. Oblicz, jak wiele gramów czarnej porzeczki należy zjeść, aby zaspokoić potrzebę na antyoksydanty, wiedząc, że 100 g czarnej porzeczki zawiera 640 mg flawonoidów.
A. 6,400 g
B. 156,3 g
C. 0,640 g
D. 156,0 g
Wykonywanie badań analityczny…
Ilościowe oznaczanie składnika w badanym roztworze za pomocą metody miareczkowej polega na
A. miareczkowaniu badanej próbki do momentu uzyskania zmiany koloru wskaźnika
B. wytrącaniu trudno rozpuszczalnego osadu poprzez mianowany roztwór odczynnika strącającego
C. użyciu mianowanego roztworu odpowiedniego kwasu lub zasady oraz właściwie dobranego wskaźnika kwasowo-zasadowego
D. pomiarze objętości roztworu o znanym stężeniu, który reagował ilościowo z oznaczanym składnikiem
Wykonywanie badań analityczny…
Proces stapiania substancji z perłą fosforanową lub boraksową realizuje się
A. w probówce o kształcie stożkowym
B. w uszku wykonanym z drucika platynowego
C. na bibule do filtracji
D. na płytce z porcelany
Wykonywanie badań analityczny…
Aby wykonać roztwór mosiądzu (stop miedzi), jaki kwas należy zastosować?
A. kwas fosforowy(V)
B. kwas octowy
C. kwas solny
D. kwas azotowy(V)
Wykonywanie badań analityczny…
Na rysunku przedstawiającym schemat polarymetru, cyfrą 4 oznaczono

A. soczewkę.
B. polaryzator.
C. okular.
D. analizator.
Wykonywanie badań analityczny…
Z rysunku wynika, że analitem jest roztwór

A. mocnego kwasu.
B. mocnej zasady.
C. słabego kwasu.
D. słabej zasady.
Wykonywanie badań analityczny…
Wskaż urządzenia, które powinny być przygotowane do przeprowadzenia analizy jakościowej kationów?
A. Kolbę miarową, szkiełko zegarkowe, bagietkę, szczypce metalowe, wirówkę
B. Zestaw probówek, pipetki wkraplające, wirówkę, łapę drewnianą, palnik
C. Zlewkę, pipetę jednomiarową, kolbę stożkową, biuretę, statyw metalowy, lejek
D. Krystalizator, zlewkę, pipetę wielomiarową, cylinder miarowy, łaźnię wodną
Wykonywanie badań analityczny…
Jaką metodę analizy ilościowej wykorzystuje się do oznaczania stężenia nadtlenku wodoru w 3% roztworze wody utlenionej?
A. Argentometrię
B. Kompleksometrię
C. Alkacymetrię
D. Redoksymetrię
Wykonywanie badań analityczny…
Do zmiareczkowania próbki roztworu KOH wykorzystano 15,0 cm3 roztworu HCl o stężeniu 0,10 mol/dm3. Jaką zawartość KOH (M = 56 g/mol) zawierała próbka?
A. 8,4 g
B. 0,084 g
C. 0,0084 g
D. 0,84 g
Wykonywanie badań analityczny…
Gęstość wody w temperaturze 25oC wynosi
| T [K] | ||
|---|---|---|
| T [K] | d [g/cm³] | η [cP] |
| 293 | 0,99823 | 1,0050 |
| 298 | 0,99707 | 0,8937 |
| 303 | 0,99567 | 0,8007 |
| 308 | 0,99406 | 0,7225 |
| 313 | 0,99222 | 0,6560 |
| 318 | 0,99025 | 0,5988 |
| 323 | 0,98807 | 0,5494 |
| 328 | 0,98573 | 0,5064 |
| 333 | 0,98324 | 0,4688 |
A. 0,99025 g/cm3
B. 0,99707 g/cm3
C. 0,99406 g/cm3
D. 0,98573 g/cm3
Wykonywanie badań analityczny…
Przedstawiona na rysunku waga Westphala-Mohra służy do badania

A. gęstości ciał stałych.
B. składu granulometrycznego ciał stałych.
C. gęstości cieczy.
D. mętności roztworów.
Wykonywanie badań analityczny…
Oceniając organoleptycznie wodę przeznaczoną do picia przez ludzi, należy określić między innymi
A. bakterie grupy coli.
B. całkowitą liczbę mikroorganizmów.
C. zapach.
D. pH.
Wykonywanie badań analityczny…
Jakie sole nie podlegają procesowi hydrolizy?
A. Mocnego kwasu oraz słabej zasady
B. Słabego kwasu oraz mocnej zasady
C. Słabego kwasu oraz słabej zasady
D. Mocnego kwasu oraz mocnej zasady
Wykonywanie badań analityczny…
Na zmiareczkowanie 10 cm3 roztworu KOH zużyto 10 cm3 0,1000-molowego roztworu H2SO4. Oblicz ilość KOH w badanej próbce w g/100 cm3.
| MK = 39 g/mol, MO = 16 g/mol, MH = 1 g/mol, MS = 32 g/mol |
A. 1,12 g/cm3
B. 0,002 g/cm3
C. 0,0001 g/cm3
D. 0,112 g/cm3
Wykonywanie badań analityczny…
W ramce zamieszczono opis wykonania oznaczenia metodą
| Oznaczenie aktywności amylaz opiera się na pomiarze ilości rozpuszczonej skrobi, co określa się na podstawie zmiany intensywności zabarwienia w mieszaninie reakcyjnej, w skład której wchodzi jod. |
A. konduktometryczną.
B. refraktometryczną.
C. potencjometryczną.
D. spektrofotometryczną.
Wykonywanie badań analityczny…
Wskaż właściwe uporządkowanie kształtów bakterii przedstawionych na rysunku.

A. 1 - pałeczki, 2 - krętki, 3 - ziarniaki, 4 - przecinkowce, 5 - laseczki
B. 1 - laseczki. 2 - paciorkowce, 3 - ziarniaki, 4 - pałeczki, 5 - przecinkowce
C. 1 - dwoinki, 2 - gronkowce, 3 - ziarniaki, 4 - pałeczki, 5 - laseczki
D. 1 - przecinkowce, 2 - krętki, 3 - ziarniaki, 4 - pałeczki, 5 - laseczki
Wykonywanie badań analityczny…
Jaką temperaturę powinny mieć próbki wody lub ścieków w czasie transportu?
A. 2-5°C
B. 15-20°C
C. 20-25°C
D. 10-15°C
Wykonywanie badań analityczny…
Dział analizy objętościowej, który dotyczy reakcji zobojętniania, to
A. alkacymetria
B. amperometria
C. merkurymetria
D. argentometria
Wykonywanie badań analityczny…
Piknometr umożliwia określenie
A. gęstości
B. lepkości
C. temperatury parowania
D. współczynnika załamania światła
Wykonywanie badań analityczny…
Do oceny kwasowości mleka wykorzystuje się metodę miareczkowania
A. strąceniowego
B. acydymetrycznego
C. alkalimetrycznego
D. manganometrycznego
Wykonywanie badań analityczny…
Jakie właściwości mierzą wiskozymetry?
A. refrakcji
B. lepkości
C. mętności
D. gęstości
Wykonywanie badań analityczny…
Ze względu na zmieniającą się podczas miareczkowania objętość badanego roztworu, należy obliczyć poprawkę p w przypadku miareczkowania
| p = Vpróbki + Vwody + Vtitrantu Vpróbki + Vwody |
A. potencjometrycznego.
B. spektrofotometrycznego.
C. wizualnego.
D. konduktometrycznego.
Wykonywanie badań analityczny…
Błąd kwasowy oraz błąd sodowy wprowadzają ograniczenia w użyciu elektrody
A. szklanej
B. kalomelowej
C. chlorosrebrowej
D. sodowej
Wykonywanie badań analityczny…
Na schemacie przedstawiono parametry jakości wód. Dla wody o pH = 8,5 należy wykonać badanie

A. zasadowości ogólnej i mineralnej.
B. tylko kwasowości ogólnej.
C. tylko zasadowości mineralnej.
D. kwasowości ogólnej i mineralnej.
Wykonywanie badań analityczny…
Aby wykryć obecność jonów SO42- w wodzie, należy zastosować roztwór
A. wodorotlenku sodu
B. chlorku potasu
C. kwasu solnego
D. chlorku baru
Wykonywanie badań analityczny…
Glebę leśną o pHKCl = 6,7 należy zakwalifikować jako
| pHKCl | Gleby uprawne | pHKCl | Gleby leśne |
|---|---|---|---|
| < 4,0 | Bardzo kwaśne | < 3,5 | Bardzo silnie kwaśne |
| 4,1 – 4,5 | Kwaśne | 3,6 – 4,5 | Silnie kwaśne |
| 4,6 – 5,0 | Średnio kwaśne | 4,6 – 5,5 | Kwaśne |
| 5,1 – 6,0 | Słabo kwaśne | 5,6 – 6,5 | Słabo kwaśne |
| 6,1 – 6,5 | Obojętne | 6,6 – 7,2 | Obojętne |
| 6,6 – 7,0 | Słabo alkaliczne | 7,3 – 8,0 | Słabo alkaliczne |
| 7,1 – 7,5 | Średnio alkaliczne | > 8,0 | Alkaliczne |
| > 7,5 | Alkaliczne |
A. słabo alkaliczną.
B. słabo kwaśną.
C. obojętną.
D. kwaśną.
Wykonywanie badań analityczny…
Jakie urządzenie jest wykorzystywane do inkubacji próbek mikrobiologicznych?
A. loża
B. cieplarka
C. chłodziarka
D. suszarka
Wykonywanie badań analityczny…
W wodzie do picia identyfikacja stężenia jonów Fe3+ może być zrealizowana
A. spektrofotometrycznie, ponieważ jony Fe3+ tworzą barwne kompleksy z jonami SCN-
B. polarymetrycznie, ponieważ związki żelaza wykazują aktywność optyczną
C. chromatograficznie, ponieważ próbka zyskuje żółte zabarwienie
D. refraktometrycznie, ponieważ wartość współczynnika załamania światła w wodzie pitnej ma prostoliniowy związek z zawartością jonów Fe3+ w wodzie
Wykonywanie badań analityczny…
Które elektrody wykorzystuje się w typowym zestawie do analizy elektrograwimetrycznej przedstawionej na zamieszczonym schemacie?

A. Platynowe.
B. Miedziane.
C. Ołowiane.
D. Srebrne.
Wykonywanie badań analityczny…
W eksperymencie mającym na celu wykazanie nienasyconego charakteru oleju rzepakowego stosuje się reakcję
A. nitrowania
B. addycji bromu
C. substytucji chloru
D. sulfonowania
Wykonywanie badań analityczny…
Obecność jasnofioletowego zabarwienia płomienia palnika podczas analiz chemicznych wskazuje na obecność w roztworze jonów
A. K+
B. Ba2+
C. Sr2+
D. Na+
Wykonywanie badań analityczny…
Ezy oraz igły stosowane w mikrobiologii należy wyjaławiać
A. przy użyciu środka dezynfekującego
B. w autoklawie
C. w piecu do suszenia
D. poprzez rozżarzenie w płomieniu palnika gazowego
Wykonywanie badań analityczny…
Jak określa się lepkość dynamiczną cieczy?
A. za pomocą areometru Ballinga
B. przy pomocy wagi hydrostatycznej
C. za pomocą areometru Trallesa
D. przy pomocy wiskozymetru Hópplera
Wykonywanie badań analityczny…
Twardość całkowita wody
A. definiuje ilość chlorków, siarczanów i azotanów, głównie wapnia i magnezu
B. nazywana jest przemijającą, ponieważ znika podczas gotowania
C. odnosi się do całkowitej ilości wodorowęglanów wapnia i magnezu
D. dotyczy łącznej zawartości jonów wapnia i magnezu oraz innych jonów metali, które wpływają na twardość wody