Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

CHM.04 Pytanie 201
Wykonywanie badań analityczny…

Jaką metodą określa się stężenie cukrów redukujących w produktach owocowych?

A. Hanusa
B. Schoorla-Luffa
C. Karla-Fischera
D. Kjeldahla
CHM.04 Pytanie 202
Wykonywanie badań analityczny…

Czym jest płyn Lugola?

A. wodny roztwór siarczanu(VI) miedzi(II)
B. mieszanina kwasu solnego z kwasem azotowym(V)
C. roztwór jodu w roztworze jodku potasu
D. roztwór jodu w alkoholu etylowym
CHM.04 Pytanie 203
Wykonywanie badań analityczny…

Po przeprowadzeniu analizy wagowej uzyskano 253 mg Mg2P2O7. Jaką ilość gramów magnezu zawierała zbadana próbka, jeśli współczynnik analityczny wynosi 0,2185?

A. 0,0553 g
B. 0,5528 g
C. 1,1579 g
D. 55,2805 g
CHM.04 Pytanie 204
Wykonywanie badań analityczny…

Do barwienia preparatów metodą Grama w badaniach mikrobiologicznych używa się płynu Lugola, który jest

A. roztworem jodku potasu w wodzie
B. wodnym roztworem jodu w jodku potasu
C. rozpuszczonym w alkoholu jodem
D. rozpuszczonym w alkoholu jodkiem potasu
CHM.04 Pytanie 205
Wykonywanie badań analityczny…

KOH w formie roztworu jest wykorzystywany jako titrant w analizie żywności do określenia

A. poziomu cukrów redukujących według metody Luffa - Schoorla
B. ilości laktozy według metody Bertranda
C. kwasowości tłuszczów
D. jodowej liczby tłuszczów
CHM.04 Pytanie 206
Wykonywanie badań analityczny…

Widoczne bez użycia mikroskopu skupisko mikroorganizmów, które powstało z jednej komórki na płytce z podłożem hodowlanym, to

A. formy przetrwalnikowe bakterii
B. preparat przyżyciowy
C. kolonia drobnoustrojów
D. jednostka wzrostowa
CHM.04 Pytanie 207
Wykonywanie badań analityczny…

W badaniach dotyczących kinetyki hydrolizy sacharozy wykorzystuje się mierzenie aktywności optycznej cukrów, które określa się

A. polarymetrycznie
B. spektrofotometrycznie
C. refraktometrycznie
D. potencjometrycznie
CHM.04 Pytanie 208
Wykonywanie badań analityczny…

Jakim roztworem jest titrant w metodzie Mohra do oznaczania chlorków?

A. azotanu(V) srebra
B. chlorku sodu
C. chromianu(VI) potasu
D. azotanu(V) potasu
CHM.04 Pytanie 209
Wykonywanie badań analityczny…

Batymetr jest narzędziem do pozyskiwania próbek

A. gleby
B. odpadów
C. wody
D. powietrza
CHM.04 Pytanie 210
Wykonywanie badań analityczny…

Który z kationów nadaje płomieniowi palnika barwę ceglastoczerwoną?

A. Ca2+
B. Ba2+
C. Cu2+
D. Na+
CHM.04 Pytanie 211
Wykonywanie badań analityczny…

Na ilustracji pokazana jest krzywa tytułowa miareczkowania

A. słabego kwasu w połączeniu z mocną zasadą
B. mocnej zasady w interakcji z mocnym kwasem
C. mocnego kwasu z zastosowaniem słabej zasady
D. mocnego kwasu w reakcji z mocną zasadą
CHM.04 Pytanie 212
Wykonywanie badań analityczny…

Przyrząd, który konwertuje fizyczne lub chemiczne cechy substancji na sygnał analityczny, który można zaobserwować lub zarejestrować, to

A. komparator
B. wzorzec
C. wzmacniacz
D. czujnik
CHM.04 Pytanie 213
Wykonywanie badań analityczny…

Analityczne mnożniki dla wagowego oznaczania wapnia (M = 40,08 g/mol) w formie CaC2O4 (M = 128,10 g/mol), CaCO3 (M = 100,09 g/mol) oraz CaO (M = 56,08 g/mol) wynoszą odpowiednio

A. 3,1961; 2,4972; 1,3992
B. 0,7147; 2,2842; 1,7992
C. 0,3129; 0,4004; 0,7147
D. 0,3128; 0,4378; 0,7147
CHM.04 Pytanie 214
Wykonywanie badań analityczny…

Liczba wskazująca ilość (w mg) KOH potrzebną do zneutralizowania wolnych kwasów tłuszczowych obecnych w badanym tłuszczu, to liczba

A. zmydlania
B. estrowa
C. kwasowa
D. jodowa
CHM.04 Pytanie 215
Wykonywanie badań analityczny…

Na jakiej pożywce wykonuje się posiew kłuty preparatu mikrobiologicznego?

A. płynnej na płytce Petriego
B. stałej w formie skosu
C. stałej w formie słupa
D. ciekłej w próbówce
CHM.04 Pytanie 216
Wykonywanie badań analityczny…

Karminowoczerwony kolor płomienia palnika w trakcie analiz chemicznych sugeruje obecność w roztworze jonów

A. Na+
B. K+
C. Sr2+
D. Ba2+
CHM.04 Pytanie 217
Wykonywanie badań analityczny…

Do czego używa się polarymetru?

A. do pomiaru zawartości cukru w roztworze
B. do analizy struktury związków chemicznych
C. do pomiaru stężenia zawiesiny w roztworach
D. do określenia poziomu zanieczyszczenia substancji
CHM.04 Pytanie 218
Wykonywanie badań analityczny…

Zakończenie miareczkowania ustala się na podstawie pomiaru zmiany przewodnictwa roztworu poddanego miareczkowaniu w metodzie

A. spektrofotometrycznej
B. potencjometrycznej
C. amperometrycznej
D. konduktometrycznej
CHM.04 Pytanie 219
Wykonywanie badań analityczny…

Określ typ pożywki, która składa się z agarów zwykłych (1000 ml) oraz 5% baraniej krwi (50-100 ml)?

A. Prosta.
B. Selektywna.
C. Specjalistyczna.
D. Wzbogacona.
CHM.04 Pytanie 220
Wykonywanie badań analityczny…

Rodzaj chromatografii, w której rozdzielanie składników następuje na podstawie różnic w rozpuszczalności osadów formujących się w wyniku reakcji między jonami w roztworze a osadzonym na nośniku reagentem strącającym, określa się mianem chromatografii

A. adsorbcyjnej
B. osadowej
C. jonowymiennej
D. żelowej
CHM.04 Pytanie 221
Wykonywanie badań analityczny…

Urządzenie, które umożliwia pomiar gęstości na podstawie masy oraz objętości analizowanej próbki, to

A. waga analityczna
B. piknometr
C. waga hydrostatyczna
D. areometr
CHM.04 Pytanie 222
Wykonywanie badań analityczny…

Obecność jasnofioletowego zabarwienia płomienia palnika podczas analiz chemicznych wskazuje na obecność w roztworze jonów

A. K+
B. Na+
C. Ba2+
D. Sr2+
CHM.04 Pytanie 223
Wykonywanie badań analityczny…

Który z reagentów można wykorzystać do wykrywania skrobi?

A. CuSO4(aq)
B. I2 w KI(aq)
C. Br2(aq)
D. NaCl(aq)
CHM.04 Pytanie 224
Wykonywanie badań analityczny…

Spektrofotometria absorpcyjna w zakresie UV-Vis polega na określaniu

A. intensywności prądu płynącego przez roztwór
B. przewodności właściwej roztworu
C. intensywności promieniowania, które pada na roztwór
D. intensywności promieniowania, które przeszło przez roztwór
CHM.04 Pytanie 225
Wykonywanie badań analityczny…

Aby określić suchą pozostałość w analizowanej próbce wody, przeprowadzono analizę zgodnie z poniższą procedurą:

Do parownicy odmierzyć 100 cm3 próbki i odparować do całkowitej suchości na łaźni wodnej. Resztki w parownicy suszyć w temperaturze 105ºC przez 60 minut, następnie schłodzić do temperatury pokojowej i zważyć….

Wskaż zestaw urządzeń, które są niezbędne do przeprowadzenia oznaczenia suchej pozostałości według tej procedury.

A. Parownica, cylinder miarowy o pojemności 100 cm3, łaźnia wodna, suszarka laboratoryjna, eksykator, waga laboratoryjna
B. Parownica, kolba stożkowa o objętości 100 cm3, łaźnia wodna, suszarka laboratoryjna, waga laboratoryjna
C. Parownica, zlewka o objętości 100 cm3, palnik, eksykator, waga laboratoryjna
D. Zlewka o objętości 100 cm3, palnik, trójnóg, siatka z ceramiki, suszarka laboratoryjna, eksykator, waga laboratoryjna
CHM.04 Pytanie 226
Wykonywanie badań analityczny…

Której z metod nie wykorzystuje się do pomiaru stężenia soli w solankach?

A. Polarymetrycznej
B. Densymetrycznej
C. Konduktometrycznej
D. Refraktometrycznej
CHM.04 Pytanie 227
Wykonywanie badań analityczny…

Czym jest efekt wspólnego jonu?

A. osadzanie się na powierzchni osadu jonów ujemnych oraz dodatnich, które nie są częścią składu osadu.
B. wzrost rozpuszczalności osadu spowodowany obecnością jonu wspólnego z osadem.
C. zmniejszenie rozpuszczalności osadu spowodowane obecnością jonu wspólnego z osadem.
D. osadzanie się na powierzchni osadu jonów ujemnych, które nie są częścią składu osadu.
CHM.04 Pytanie 228
Wykonywanie badań analityczny…

Metalowe wskaźniki są wykorzystywane w analizach

A. strąceniowej
B. kompleksometrycznej
C. redoksymetrycznej
D. alkacymetrycznej
CHM.04 Pytanie 229
Wykonywanie badań analityczny…

Wskaż urządzenia, które powinny być przygotowane do przeprowadzenia analizy jakościowej kationów?

A. Zestaw probówek, pipetki wkraplające, wirówkę, łapę drewnianą, palnik
B. Krystalizator, zlewkę, pipetę wielomiarową, cylinder miarowy, łaźnię wodną
C. Zlewkę, pipetę jednomiarową, kolbę stożkową, biuretę, statyw metalowy, lejek
D. Kolbę miarową, szkiełko zegarkowe, bagietkę, szczypce metalowe, wirówkę
CHM.04 Pytanie 230
Wykonywanie badań analityczny…

Jako roztwór mianowany w oznaczaniu zawartości chlorków w artykułach spożywczych stosuje się

A. AgNO3
B. KMnO4
C. NaOH
D. EDTA
CHM.04 Pytanie 231
Wykonywanie badań analityczny…

Najczęściej wykorzystywanym odczynnikiem do barwienia próbek mikroskopowych jest

A. lakmus
B. dimetyloglioksym
C. błękit metylowy
D. błękit toluidynowy
CHM.04 Pytanie 232
Wykonywanie badań analityczny…

Najmniejsze stężenie lub ilość badanego składnika w analizowanej próbce, przy którym można jeszcze wykonać jego oznaczenie, to

A. granica wykrywalności
B. rozcieńczenie graniczne
C. granica oznaczalności
D. stężenie graniczne
CHM.04 Pytanie 233
Wykonywanie badań analityczny…

Jaką metodę analityczną stosuje się do pomiaru przewodnictwa cieczy umieszczonej między dwiema elektrodami, do których dostarczany jest prąd zmienny?

A. Potencjometria
B. Konduktometria
C. Spektrofotometria
D. Polarografia
CHM.04 Pytanie 234
Wykonywanie badań analityczny…

Do zmiareczkowania próbki roztworu NaOH wykorzystano 10 cm3 roztworu HCl o stężeniu 0,1 mol/dm3. Ile NaOH (M = 40 g/mol) znajdowało się w próbce?

A. 4,00 g
B. 0,40 g
C. 40,00 g
D. 0,04 g
CHM.04 Pytanie 235
Wykonywanie badań analityczny…

W wyniku pomiaru wagowego uzyskano 0,2451 g tlenku żelaza(III). Jaką masę żelaza zawierała badana próbka? MFe = 55,845 g/mol, MO = 15,999 g/mol?

A. 0,0857 g
B. 0,1905 g
C. 0,0491 g
D. 0,1714 g
CHM.04 Pytanie 236
Wykonywanie badań analityczny…

Gdy podczas analizy ilościowej wyniki są zbliżone do wartości rzeczywistej, mówi się wtedy o

A. wysokiej czułości metody
B. metodzie dokładnej
C. metodzie specyficznej
D. wysokiej precyzji metody
CHM.04 Pytanie 237
Wykonywanie badań analityczny…

Jaką objętość kwasu solnego o stężeniu 0,5 mol/dm3 należy wykorzystać do całkowitego zobojętnienia 100 cm3 roztworu wodorotlenku sodu o stężeniu 0,4 mol/dm3?

A. 0,0160 cm3
B. 160 cm3
C. 80 cm3
D. 8 cm3
CHM.04 Pytanie 238
Wykonywanie badań analityczny…

Na czym polega odwrotne miareczkowanie?

A. Do analizowanego roztworu wprowadza się w niewielkich porcjach roztwór mianowany, aż do osiągnięcia punktu końcowego miareczkowania
B. Do precyzyjnie odmierzonej objętości roztworu mianowanego wprowadza się odpowiedni odczynnik, a następnie produkt reakcji jest oznaczany właściwym roztworem badanego
C. Do precyzyjnie odmierzonej objętości roztworu mianowanego dodaje się w niewielkich dawkach badany roztwór, aż do momentu osiągnięcia punktu końcowego miareczkowania
D. Do analizowanego roztworu wprowadza się ściśle wymierzoną ilość roztworu mianowanego w nadmiarze, który jest tytrowany odpowiednio dobranym titrantem
CHM.04 Pytanie 239
Wykonywanie badań analityczny…

Jaką temperaturę powinny mieć próbki wody lub ścieków w czasie transportu?

A. 2-5°C
B. 15-20°C
C. 10-15°C
D. 20-25°C
CHM.04 Pytanie 240
Wykonywanie badań analityczny…

Urządzeniem używanym do hodowli bakterii w środowisku beztlenowym jest

A. pasteryzator
B. anaerostat
C. autoklaw
D. boks laminarny