Filtrowanie pytań
Wykonywanie badań analityczny…
A. stężenie równowagowe jonów Ba2+ i SO42- w osadzie BaSO4 po wytrąceniu
B. stężenia równowagowe jonów Ba2+ i SO42- w nasyconym roztworze nad osadem BaSO4
C. stężenia roztworów kwasu siarkowego(VI) i soli baru przed ich połączeniem
D. stężenia jonów Ba2+ i SO42- w roztworze natychmiast po połączeniu reagentów
Wykonywanie badań analityczny…
Czujnik do pomiaru ciśnienia, który na wyjściu generuje sygnał ciągły, działa jako
A. cyfrowo-analogowy
B. analogowo-cyfrowy
C. analogowy
D. cyfrowo-cyfrowy
Wykonywanie badań analityczny…
Równanie iloczynu rozpuszczalności związku Ca3(PO4)2, który jest trudno rozpuszczalny, opisuje się następująco:
A. Kso = 3[Ca2+]·2[PO43-]
B. Kso = [Ca2+]3·[PO43-]2
C. Kso = [Ca3+]2·[PO42-]3
D. Kso = [Ca2+]·[PO43-]
Wykonywanie badań analityczny…
Zjawisko zatrzymywania obcych jonów wewnątrz strącanej substancji podczas analizy wagowej określa się mianem
A. adsorpcji
B. efektu solnego
C. współstrącania
D. okluzji
Wykonywanie badań analityczny…
W dwóch nieoznakowanych kolbach znajdują się roztwory HCl o różnych stężeniach: 0,1 mol/dm3 oraz 0,01 mol/dm3. Aby odróżnić te roztwory, nie można zastosować
A. miareczkowania konduktometrycznego przy użyciu mianowanego roztworu NaOH
B. pomiaru pH korzystając z pH-metru oraz skalibrowanej elektrody szklanej
C. papierków lakmusowych
D. miareczkowania alkacymetrycznego przy użyciu mianowanego roztworu NaOH z oranżem metylowym
Wykonywanie badań analityczny…
Który z wskaźników wskazuje na zawartość minerałów w ściekach?
A. Chemiczne zapotrzebowanie tlenu
B. Biochemiczne zapotrzebowanie tlenu
C. Ogólny węgiel organiczny
D. Pozostałość po prażeniu
Wykonywanie badań analityczny…
Punkt ekwiwalentny miareczkowania to moment, w którym analizowany składnik całkowicie zareagował
A. częściowo z titrantem
B. częściowo ze wskaźnikiem
C. stechiometrycznie z titrantem
D. stechiometrycznie ze wskaźnikiem
Wykonywanie badań analityczny…
Wskaż nazwy sprzętów laboratoryjnych przedstawionych na rysunku.

A. 1 – Eza, 2 – Głaszczka, 3 – Igła bakteriologiczna.
B. 1 – Głaszczka, 2 – Eza, 3 – Rurka Durhama.
C. 1 – Eza, 2 – Igła bakteriologiczna, 3 – Głaszczka.
D. 1 – Głaszczka, 2 – Rurka Durhama, 3 – Eza.
Wykonywanie badań analityczny…
Karminowoczerwony kolor płomienia palnika w trakcie analiz chemicznych sugeruje obecność w roztworze jonów
A. Ba2+
B. Sr2+
C. K+
D. Na+
Wykonywanie badań analityczny…
Na diagramie słupkowym przedstawiono wyniki analizy sitowej surowca w formie proszkowej. W jakiej kolejności zamontowano sita w wytrząsarce, licząc je od naczynia zbierającego?

A. 75 µm, 108 µm, 150 µm, 180 µm 63 µm, 45 µm.
B. 45 µm, 63 µm, 75 µm, 108 µm, 150 µm, 180 µm.
C. 150 µm, 45 µm, 63 µm, 75 µm, 108 µm, 180 µm.
D. 180 µrn, 150 µrn, 108 µrn, 75 µrn, 63 µrn, 45 µrn.
Wykonywanie badań analityczny…
Z uwagi na niską zawartość żelaza w wodzie, najbardziej adekwatną metodą określania całkowitej ilości jonów żelaza(II) oraz (III) w próbkach wody pitnej jest
A. argentometryczne wykrywanie jonów żelaza(III) przy zastosowaniu metody Mohra
B. manganometryczne wykrywanie jonów żelaza(II)
C. spektrfotometryczne wykrywanie jonów żelaza(III) z użyciem metody rodankowej
D. polarograficzne oznaczanie jonów żelaza(III) z użyciem rodanku potasu
Wykonywanie badań analityczny…
KOH w formie roztworu jest wykorzystywany jako titrant w analizie żywności do określenia
A. poziomu cukrów redukujących według metody Luffa - Schoorla
B. ilości laktozy według metody Bertranda
C. kwasowości tłuszczów
D. jodowej liczby tłuszczów
Wykonywanie badań analityczny…
Nie można wytworzyć roztworu mianowanego, wykorzystując jako substancję wyjściową naważkę
A. NaOH
B. Na2CO3
C. KBrO3
D. NaCl
Wykonywanie badań analityczny…
Iloczyn rozpuszczalności trudno rozpuszczalnego związku Ca3(PO4)2 wyrażony jest równaniem:
| A. | KSO = [Ca2+] · [PO43-] |
| B. | KSO = [Ca3+]2 · [PO42-]3 |
| C. | KSO = [Ca2+]3 · [PO43-]2 |
| D. | KSO = 3[Ca2+] · 2[PO43-] |
A. B.
B. A.
C. D.
D. C.
Wykonywanie badań analityczny…
W trakcie mikrobiologicznych analiz żywności przed posiewem konieczne jest dokonanie rozcieńczenia próbki. W tym celu po dokładnym wymieszaniu badanego płynu pobiera się 10 cm3 za pomocą jałowej pipety, umieszcza w kolbie z 90 cm3 płynu rozcieńczającego i starannie miesza. Następnie z pierwszego rozcieńczenia przenosi się 1 cm3 do probówki, wzbogaconej o 9 cm3 płynu rozcieńczającego. W ten sposób uzyskuje się rozcieńczenie
A. 1:90
B. 1:10
C. 1:100
D. 1:9
Wykonywanie badań analityczny…
Spektrofotometria absorpcyjna w zakresie UV-Vis polega na określaniu
A. intensywności promieniowania, które pada na roztwór
B. intensywności prądu płynącego przez roztwór
C. intensywności promieniowania, które przeszło przez roztwór
D. przewodności właściwej roztworu
Wykonywanie badań analityczny…
Wartość liczby estrowej (LE), określona ilością miligramów KOH potrzebnych do zmydlenia estrów w 1 g analizowanego tłuszczu, wskazuje
A. na obecność związków nienasyconych w badanych tłuszczach
B. na ilość wolnego glicerolu w analizowanej próbce tłuszczu
C. na długość łańcuchów kwasów tłuszczowych występujących w glicerydach danego tłuszczu i jest wyższa, gdy łańcuchy są krótsze
D. na przeciętną długość łańcucha węglowego kwasów tłuszczowych
Wykonywanie badań analityczny…
Ebuliometr to przyrząd używany do pomiaru temperatury
A. zapłonu
B. topnienia
C. krzepnięcia
D. wrzenia
Wykonywanie badań analityczny…
Analiza obecności pałeczek Salmonella w żywności zalicza się do badań
A. fizykochemicznych
B. mikrobiologicznych
C. fizycznych
D. chemicznych
Wykonywanie badań analityczny…
W ramce scharakteryzowano odczynniki
| Łączą się z danym jonem ubocznym, wiążąc go w trwałe zespoły i tym samym wyłączają go z udziału w roztworze lub obniżają znacznie jego stężenie. |
A. selektywne.
B. maskujące.
C. specyficzne.
D. grupowe.
Wykonywanie badań analityczny…
Przeprowadzono orientacyjną ocenę jakości mikrobiologicznej mleka w tak zwanej próbie azotanowej, która zabarwiła się na kolor bladoróżowy, co znaczy, że jakość mleka wziętego do analizy była
| Zabarwienie próbki mleka | Ocena jakości próbki Mleko: |
|---|---|
| bez zmiany barwy | bardzo dobre i dobre |
| lekko lub wyraźnie różowa | średniej jakości |
| intensywnie różowa, czerwona lub brunatna | złej jakości |
A. bardzo dobra.
B. zła.
C. dobra.
D. średnia.
Wykonywanie badań analityczny…
Czym zajmuje się System Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli (HACCP)?
A. zapewnienia bezpieczeństwa żywności w odniesieniu do wymagań zdrowotnych oraz ryzyka pojawienia się zagrożeń
B. realizacji działań dotyczących przestrzegania zasad higienicznych podczas produkcji przemysłowej
C. zapewnienia jakości analiz w obszarze bezpieczeństwa oraz zdrowia ludzi i ochrony środowiska
D. wdrażania standardów w produkcji przemysłowej, a coraz częściej także w sektorze gastronomicznym
CHM.04 Pytanie 263
Wykonywanie badań analityczny…
Dostanie się do środowiska pałeczek Salmonella, hodowanych na podłożach mikrobiologicznych, skutkuje
A. długotrwałym zanieczyszczeniem atmosfery
B. długotrwałym zanieczyszczeniem gruntów
C. pojawią się u ludzi schorzenia układu pokarmowego
D. pojawią się u ludzi schorzenia układu oddechowego
Wykonywanie badań analityczny…
W metodzie analitycznej zapisano. Który parametr metody analitycznej opisano w ramce?
| Różnica w otrzymanych wynikach dwóch oznaczeń wykonanych równocześnie lub w krótkim przedziale czasu na tej samej próbce, przez tego samego analityka, w takich samych warunkach, nie może przekraczać 1,5 g na 100 g oznaczanej próbki. |
A. Niepewność.
B. Powtarzalność.
C. Odtwarzalność.
D. Dokładność.
Wykonywanie badań analityczny…
Mangan ulega utlenieniu w reakcji
| A. | Mn2+ + 2OH− → Mn(OH)2 |
| B. | 2Mn(OH)2 + O2 → 2 MnO(OH)2 |
| C. | MnO(OH)2 + 4H+ → Mn4+ + 3H2O |
| D. | Mn4+ + 2I− → Mn2+ + I2 |
A. B.
B. C.
C. D.
D. A.
Wykonywanie badań analityczny…
W tabeli przedstawiono kolejne etapy barwienia preparatu mikroskopowego metodą
| Etap 1 | Nałożenie barwnika – fioletu krystalicznego. |
| Etap 2 | Nałożenie płynu Lugola. |
| Etap 3 | Naniesienie alkoholu. |
| Etap 4 | Naniesienie barwnika – fuksyny zasadowej. |
A. Grama.
B. Neissera
C. Ziehl-Neelsena.
D. Burri-Ginsa.
Wykonywanie badań analityczny…
Woda pobrana do analizy mikrobiologicznej została rozcieńczona w proporcji 1:1000. Z uzyskanej mieszanki pobrano 0,1 ml, który następnie umieszczono na szalce z pożywką. Po hodowli na szalce zaobserwowano 10 jtk. Jakie było stężenie bakterii w analizowanej wodzie?
A. 10 000 komórek/ml
B. 100 000 komórek/ml
C. 1 000 komórek/ml
D. 100 komórek/ml
Wykonywanie badań analityczny…
Do zmiareczkowania 10 cm3 NaOH wykorzystano 2 cm3 0,1-molowego roztworu H2SO4. Zawartość wodorotlenku sodu w analizowanej próbce w g/100 cm3 wynosi (Na — 23 g/mol, O — 16 g/mol, H — 1 g/mol)?
A. 0,16 g/100 cm3
B. 0,016 g/100 cm3
C. 0,008 g/100 cm3
D. 0,0008 g/100 cm3
Wykonywanie badań analityczny…
Jakim czynnikiem dokonuje się sterylizacji w autoklawie?
A. formaldehyd
B. promieniowanie UV
C. para wodna
D. suche gorące powietrze
Wykonywanie badań analityczny…
Proces strącania osadu, który polega na wiązaniu na nim jonów lub cząsteczek, które w roztworze nie wytrąciłyby się samodzielnie, określa się mianem
A. strącaniem równoczesnym
B. strącaniem następczym
C. współstrącaniem
D. adsorpcji
Wykonywanie badań analityczny…
W kulturze bakterii i grzybów nie należy używać jako pożywki
A. agaru
B. glukozy
C. bulionu
D. etanolu
Wykonywanie badań analityczny…
Substancją służącą do wykrywania chlorków w analizach jakościowych jest
A. azotan(V) amonu
B. azotan(V) srebra
C. chlorek magnezu
D. bromek sodu
Wykonywanie badań analityczny…
Jaką objętość roztworu EDTA zużyto do odmiareczkowania jonów magnezu podczas analizy przeprowadzonej zgodnie z zamieszczoną procedurą?
| Procedura Współoznaczanie wapnia i magnezu w wodach naturalnych polega na przeprowadzeniu dwóch miareczkowań mianowanym 0,0100 mol/dm3 roztworem EDTA. Pierwsze miareczkowanie przeprowadza się w środowisku buforu amoniakalnego pH = 10 wobec czerni eriochromowej T, jako wskaźnika. Objętość zużytego titranta odpowiada sumie zawartości jonów wapnia i magnezu. Drugie miareczkowanie przeprowadza się w środowisku silnie zasadowym pH=12-13 wobec mureksydu. Objętość użytego titranta zależy od ilości jonów wapnia. Podczas wykonywania oznaczenia zużyto na pierwsze miareczkowanie wobec czerni eriochromowej średnio V1= 20,3 cm3 roztworu EDTA, na drugie oznaczenie wobec mureksydu zużyto średnio V2= 5,4 cm3 tego samego roztworu EDTA. |
A. 12,85 cm3
B. 25,70 cm3
C. 14,90 cm3
D. 109,62 cm3
Wykonywanie badań analityczny…
Wskaźników używanych w oznaczeniach kompleksometrycznych nie obejmuje
A. kalces
B. czerń eriochromowa
C. mureksyd
D. czerwień metylowa
Wykonywanie badań analityczny…
Wskaź urządzenie, które wykorzystuje się do pomiaru zasolenia wody?
A. Konduktometr
B. Areometr
C. Piknometr
D. Refraktometr
Wykonywanie badań analityczny…
Jedną z kluczowych cech enzymów jest
A. brak zależności od pH roztworu
B. brak wpływu na szybkość reakcji
C. niska specyficzność
D. obniżenie energii aktywacji
Wykonywanie badań analityczny…
Do technik analitycznych opartych na reakcjach chemicznych należy
A. nefelometria
B. kompleksometria
C. polarymetria
D. refraktomeria
Wykonywanie badań analityczny…
W naczyniu rozdzielającym umieszczono wodę oraz eter etylowy (d20 = 0,7138 g/cm3) i dokładnie je wymieszano.
Po chwili można zauważyć
A. wydzielanie gazu
B. całkowite połączenie obu cieczy
C. rozdzielenie na dwie warstwy, gdzie górna warstwa to eter etylowy, a dolna — woda
D. rozdzielenie dwóch warstw, gdzie górna warstwa to woda, a dolna — eter etylowy
Wykonywanie badań analityczny…
Podłoże, które jest wykorzystywane do uzyskiwania hodowli z wysoką liczbą drobnoustrojów danego szczepu, nazywamy
A. wybiórczo-różnicującym
B. różnicującym
C. wybiórczym
D. namnażającym
Wykonywanie badań analityczny…
Aby zidentyfikować substancje poprzez pomiar wartości współczynników załamania światła, wykorzystuje się
A. spektrofotometry.
B. fotometry.
C. refraktometry.
D. polarymetry.