Filtrowanie pytań
CHM.04 Pytanie 281
Wykonywanie badań analityczny…
A. poprzez rozżarzenie w płomieniu palnika gazowego
B. w autoklawie
C. w piecu do suszenia
D. przy użyciu środka dezynfekującego
CHM.04 Pytanie 282
Wykonywanie badań analityczny…
Jaki wskaźnik jest używany do oceny kontaktu między wodami naturalnymi a fekaliami?
A. Twardość ogólna
B. Sucha pozostałość
C. Zasadowość mineralna
D. Miano coli
CHM.04 Pytanie 283
Wykonywanie badań analityczny…
Jakie urządzenie wykorzystuje się do pomiaru stężenia dwutlenku węgla, tlenku węgla oraz tlenu w atmosferze i w gazach spalinowych?
A. Kiejdala
B. Kippa
C. Orsata
D. Hoffmana
CHM.04 Pytanie 284
Wykonywanie badań analityczny…
Elektroforeza to zjawisko elektrokinetyczne, które wykorzystuje się w analizie
A. kwasów nukleinowych
B. nawozów
C. paliw
D. tłuszczów nienasyconych
CHM.04 Pytanie 285
Wykonywanie badań analityczny…
Proces stapiania substancji z perłą fosforanową lub boraksową realizuje się
A. w probówce o kształcie stożkowym
B. na bibule do filtracji
C. na płytce z porcelany
D. w uszku wykonanym z drucika platynowego
CHM.04 Pytanie 286
Wykonywanie badań analityczny…
Do roztworu zawierającego jony Ca2+ i Ni2+ o równym stężeniu dodawano kroplami roztwór węglanu sodu. Iloczyn rozpuszczalności węglanu wapnia wynosi 4,8x10-9, natomiast węglanu niklu 1,7x10-7. Który węglan wytrąci się jako pierwszy?
A. wapnia, który nie ulegnie rozpuszczeniu w nadmiarze odczynnika strącającego
B. wapnia, który ulegnie rozpuszczeniu w nadmiarze odczynnika strącającego
C. niklu, który nie ulegnie rozpuszczeniu w nadmiarze odczynnika strącającego
D. niklu, który ulegnie rozpuszczeniu w nadmiarze odczynnika strącającego
CHM.04 Pytanie 287
Wykonywanie badań analityczny…
Oblicz ilość amoniaku w badanej próbce, jeśli do jej zmiareczkowania wykorzystano 20,0 cm3 roztworu HCl o stężeniu 0,1 mol/dm3.
A. 170 mg
B. 34 mg
C. 68 mg
D. 136 mg
CHM.04 Pytanie 288
Wykonywanie badań analityczny…
Która z podanych metod analitycznych jest klasyfikowana jako technika łączona?
A. Spektroskopia w zakresie widzialnym oraz UV
B. Chromatografia gazowa z zastosowaniem spektrometrii mas
C. Spektroskopia rezonansu jądrowego w polu magnetycznym
D. Atomowa spektrometria absorpcyjna
CHM.04 Pytanie 289
Wykonywanie badań analityczny…
Analiza obecności pałeczek Salmonella w żywności zalicza się do badań
A. fizykochemicznych
B. chemicznych
C. mikrobiologicznych
D. fizycznych
CHM.04 Pytanie 290
Wykonywanie badań analityczny…
W równaniu dotyczącym iloczynu rozpuszczalności siarczanu(VI) baru: Kso = [Ba2+][SO42-], jonowe stężenia Ba2+ oraz SO42- są przedstawione jako
A. równowagowe stężenia jonów Ba<sup>2+</sup> i SO<sub>4</sub><sup>2-</sup> w nasyconym roztworze nad osadem BaSO<sub>4</sub>
B. stężenia roztworów soli baru oraz kwasu siarkowego(VI) przed ich połączeniem
C. stężenia jonów Ba<sup>2+</sup> i SO<sub>4</sub><sup>2-</sup> w roztworze bezpośrednio po połączeniu reagentów
D. równowagowe stężenie jonów Ba<sup>2+</sup> i SO<sub>4</sub><sup>2-</sup> w wytrąconym osadzie BaSO<sub>4</sub>
CHM.04 Pytanie 291
Wykonywanie badań analityczny…
Twardość całkowita wody
A. nazywana jest przemijającą, ponieważ znika podczas gotowania
B. dotyczy łącznej zawartości jonów wapnia i magnezu oraz innych jonów metali, które wpływają na twardość wody
C. odnosi się do całkowitej ilości wodorowęglanów wapnia i magnezu
D. definiuje ilość chlorków, siarczanów i azotanów, głównie wapnia i magnezu
CHM.04 Pytanie 292
Wykonywanie badań analityczny…
Ile miligramów wapnia (MCa = 40,0 g/mol) znajdowało się w analizowanym roztworze, jeśli do zmiareczkowania próbki wykorzystano 20 cm3 0,0100-molowego roztworu EDTA?
A. 0,008 mg
B. 8,000 mg
C. 0,080 mg
D. 0,800 mg
CHM.04 Pytanie 293
Wykonywanie badań analityczny…
Ilościowe oznaczanie składnika w badanym roztworze za pomocą metody miareczkowej polega na
A. miareczkowaniu badanej próbki do momentu uzyskania zmiany koloru wskaźnika
B. użyciu mianowanego roztworu odpowiedniego kwasu lub zasady oraz właściwie dobranego wskaźnika kwasowo-zasadowego
C. pomiarze objętości roztworu o znanym stężeniu, który reagował ilościowo z oznaczanym składnikiem
D. wytrącaniu trudno rozpuszczalnego osadu poprzez mianowany roztwór odczynnika strącającego
CHM.04 Pytanie 294
Wykonywanie badań analityczny…
Badanie tłuszczów, w tym m.in. ustalenie ilości mg KOH, potrzebnego do neutralizacji wolnych kwasów tłuszczowych znajdujących się w jednym gramie tłuszczu, dotyczy określenia liczby
A. zmydlania
B. kwasowej
C. jodowej
D. nadtlenkowej
CHM.04 Pytanie 295
Wykonywanie badań analityczny…
Metoda analityczna opierająca się na pomiarze kąta rotacji płaszczyzny światła spolaryzowanego to
A. polarymetria
B. refraktometria
C. polarografia
D. potencjometria
CHM.04 Pytanie 296
Wykonywanie badań analityczny…
Metody graficzne, pierwsza pochodna oraz Hahna znajdują zastosowanie w wyznaczaniu punktu końcowego miareczkowania?
A. w refraktometrii
B. w potencjometrii
C. w spektrofotometrii
D. w konduktometrii
CHM.04 Pytanie 297
Wykonywanie badań analityczny…
Lakmus to wskaźnik pH, który w roztworze zasadowym zmienia kolor na
A. żółty
B. niebieski
C. czerwony
D. fioletowy
CHM.04 Pytanie 298
Wykonywanie badań analityczny…
Dawka substancji, która powoduje pierwsze widoczne zmiany w organizmie, nazywana jest
A. progowa
B. letalna
C. toksyczna
D. lecznicza
CHM.04 Pytanie 299
Wykonywanie badań analityczny…
Jakie urządzenie wykorzystuje się do pomiaru lepkości względnej?
A. Marcussona.
B. Hópplera.
C. Abla-Pensky'ego.
D. Englera.
CHM.04 Pytanie 300
Wykonywanie badań analityczny…
Jaką funkcję pełni batometr?
A. pomiaru hałasu
B. pomiaru zawartości gazu
C. pobierania próbek ciał stałych
D. pobierania próbek wody
CHM.04 Pytanie 301
Wykonywanie badań analityczny…
Aby określić typ stopu, na jego powierzchnię naniesiono kroplę stężonego kwasu azotowego(V), a następnie po upływie około jednej minuty dodano dwie krople stężonego amoniaku. Na powierzchni stopu zauważono niebieskie zabarwienie. Wynik eksperymentu sugeruje, że badany materiał to stop
A. żelaza
B. ołowiu
C. glinu
D. miedzi
CHM.04 Pytanie 302
Wykonywanie badań analityczny…
Analiza wody opadowej, obejmująca pomiar: temperatury, koloru, klarowności oraz zapachu, zalicza się do badań
A. fizycznych
B. mikrobiologicznych
C. chemicznych
D. biologicznych
CHM.04 Pytanie 303
Wykonywanie badań analityczny…
Jaką metodę można wykorzystać do oznaczania cukrów redukujących w owocowych produktach przetworzonych?
A. Luffa-Schoorla
B. Lowry'ego
C. Soxhleta
D. Kjeldahla
CHM.04 Pytanie 304
Wykonywanie badań analityczny…
Właściwością jakościową produktów technologicznych jest
A. niskoproduktywność.
B. niezawodność.
C. estetyka.
D. przystosowalność.
CHM.04 Pytanie 305
Wykonywanie badań analityczny…
Komplekson III (sól disodowa kwasu etylenodiaminotetraoctowego) używana w analizie objętościowej tworzy z metalami kompleksy w stosunku ligandu do metalu
A. 2:1
B. 1:1
C. 1:2
D. 1:3
CHM.04 Pytanie 306
Wykonywanie badań analityczny…
Zjawisko polegające na chemicznej modyfikacji substancji, które prowadzi do powstania innego związku, łatwiejszego do oznaczenia przy użyciu konkretnej metody, to
A. derywatyzacja
B. adsorpcja
C. wymiana jonowa
D. absorpcja
CHM.04 Pytanie 307
Wykonywanie badań analityczny…
Jakie jest zastosowanie psychrometru aspiracyjnego?
A. mierzenia prędkości przepływu gazów i cieczy
B. mierzenia wilgotności względnej powietrza
C. odzyskiwania próbek powietrza
D. pobierania próbek gazów
CHM.04 Pytanie 308
Wykonywanie badań analityczny…
Jakie cechy powinien mieć preparat mikroskopowy?
A. niedobry mechanicznie
B. nieprzezroczysty
C. bardzo gruby
D. stabilny biologicznie
CHM.04 Pytanie 309
Wykonywanie badań analityczny…
W trakcie mikrobiologicznych analiz żywności przed posiewem konieczne jest dokonanie rozcieńczenia próbki. W tym celu po dokładnym wymieszaniu badanego płynu pobiera się 10 cm3 za pomocą jałowej pipety, umieszcza w kolbie z 90 cm3 płynu rozcieńczającego i starannie miesza. Następnie z pierwszego rozcieńczenia przenosi się 1 cm3 do probówki, wzbogaconej o 9 cm3 płynu rozcieńczającego. W ten sposób uzyskuje się rozcieńczenie
A. 1:100
B. 1:9
C. 1:10
D. 1:90
CHM.04 Pytanie 310
Wykonywanie badań analityczny…
Wartość pH punktu równoważnikowego w miareczkowaniu mocnych kwasów przy użyciu mocnych zasad wynosi
A. 12
B. 11
C. 5
D. 7
CHM.04 Pytanie 311
Wykonywanie badań analityczny…
Czym są lipidy złożone?
A. fosfolipidy i acyloglicerole
B. lipoproteiny i acyloglicerole
C. fosfolipidy i glikolipidy
D. sfingolipidy i acyloglicerole
CHM.04 Pytanie 312
Wykonywanie badań analityczny…
W jakich oznaczeniach analitycznych wykorzystuje się fenoloftaleinę jako wskaźnik?
A. Alkacymetrycznych
B. Konduktometrycznych
C. Kompleksometrycznych
D. Redoksymetrycznych
CHM.04 Pytanie 313
Wykonywanie badań analityczny…
Aby przygotować podłoże do badań mikrobiologicznych, należy
A. zmierzyć składniki przy użyciu cylindra miarowego
B. dodawać składniki w dowolnej kolejności
C. zwiększyć pH składników
D. zastosować autoklawowanie
CHM.04 Pytanie 314
Wykonywanie badań analityczny…
Jaką metodą można ustalić ilość tłuszczów w produktach pochodzenia roślinnego?
A. Refraktometryczną.
B. Dole.
C. Hanusa.
D. Ekstrakcyjną.
CHM.04 Pytanie 315
Wykonywanie badań analityczny…
W analizach kompleksometrycznych dużej grupy kationów metali jako titrant wykorzystuje się związek chemiczny o ogólnym wzorze Na2H2Y. Przebieg analizy przedstawiono w formie równania reakcji:
Me(H2O)xn+ + H2Y2- ↔ MeYn-4 + 2H3O+ + (x-2) H2O Który z kationów metali nie jest oznaczany tą techniką?
A. Al3+
B. Ca2+
C. Na+
D. Zn2+
CHM.04 Pytanie 316
Wykonywanie badań analityczny…
Zespół enzymów, obecny zarówno w organizmach roślinnych, jak i zwierzęcych, który katalizuje proces hydrolizy wiązań peptydowych w białkach oraz peptydach, to
A. proteazy
B. hydrolazy
C. lipazy
D. ligazy
CHM.04 Pytanie 317
Wykonywanie badań analityczny…
Jakie substancje stosuje się do barwienia preparatów mikroskopowych według metody Grama?
A. fioletu krystalicznego
B. zieleni malachitowej
C. nadmanganianu potasu
D. fuksyny fenolowej
CHM.04 Pytanie 318
Wykonywanie badań analityczny…
Wyznaczanie punktu końcowego (PK) miareczkowania przy użyciu metod: graficznej, pierwszej pochodnej oraz Halina jest stosowane w
A. grawimetrii
B. konduktometrii
C. spektrofotometrii
D. potencjometrii
CHM.04 Pytanie 319
Wykonywanie badań analityczny…
Głównym elementem określonego stopu jest miedź, a dodatkowymi składnikami są ołów oraz cynk. Po rozpuszczeniu tego stopu w kwasie azotowym(V) w jaki sposób należy oznaczyć zawartość miedzi?
A. metodą refraktometryczną
B. metodą wagową
C. metodą elektrolityczną
D. mierząc przewodnictwo roztworu
CHM.04 Pytanie 320
Wykonywanie badań analityczny…
Badanie organoleptyczne wody przeznaczonej do ludzkiego spożycia obejmuje określenie
A. bakterii z grupy coli
B. stężenia jonów wodoru (pH) i przewodności elektrycznej
C. koloru, mętności, smaku oraz zapachu
D. łącznej liczby mikroorganizmów w temperaturze 22°C