Filtrowanie pytań

Wyczyść filtry
CHM.04 Pytanie 281
Wykonywanie badań analityczny…

Podział anionów na grupy analityczne według Bunsena obejmuje

A. dziesięć grup analitycznych.
B. cztery grupy analityczne.
C. pięć grup analitycznych.
D. siedem grup analitycznych.
CHM.04 Pytanie 282
Wykonywanie badań analityczny…

Który kation barwi płomień palnika na kolor ceglastoczerwony?

A. Ba2+
B. Ca2+
C. Na+
D. Cu2+
CHM.04 Pytanie 283
Wykonywanie badań analityczny…

Oznaczanie chlorków metodą Mohra polega na

A. dodaniu do analizowanej próbki nadmiaru mianowanego roztworu tiocyjanianu amonu, który odmiareczkowuje się mianowanym roztworem azotanu(V) srebra(I).
B. dodaniu do analizowanej próbki nadmiaru mianowanego roztworu azotanu(V) srebra(I), który odmiareczkowuje się mianowanym roztworem tiocyjanianu amonu.
C. bezpośrednim miareczkowaniu chlorków za pomocą mianowanego roztworu tiocyjanianu amonu wobec siarczanu(VI) żelaza(III) i amonu jako wskaźnika.
D. bezpośrednim miareczkowaniu chlorków za pomocą mianowanego roztworu azotanu(V) srebra(I) wobec chromianu(VI) potasu jako wskaźnika.
CHM.04 Pytanie 284
Wykonywanie badań analityczny…

Komplekson III (sól disodowa kwasu etylenodiaminotetraoctowego) stosowany w analizie objętościowej tworzy z metalami kompleksy o stosunku ligandu do metalu

A. 1:3
B. 2:1
C. 1:1
D. 1:2
CHM.04 Pytanie 285
Wykonywanie badań analityczny…

Metodą stosowaną do identyfikacji i oznaczeń ilościowych związków optycznie czynnych jest

A. polarymetria.
B. nefelometria.
C. refraktometria.
D. turbidymetria.
CHM.04 Pytanie 286
Wykonywanie badań analityczny…

Do instrumentalnych metod optycznych stosowanych w analizie chemicznej należy

A. potencjometria.
B. refraktometria.
C. argentometria.
D. konduktometria.
CHM.04 Pytanie 287
Wykonywanie badań analityczny…

Do osadów bezpostaciowych serowatych należy

A. AgCl
B. Fe(OH)3
C. BaSO4
D. Al(OH)3
CHM.04 Pytanie 288
Wykonywanie badań analityczny…

Areometr służy do wyznaczania

A. twardości.
B. gęstości.
C. lepkości.
D. temperatury.
CHM.04 Pytanie 289
Wykonywanie badań analityczny…

Zjawisko polegające na mechanicznym zatrzymywaniu obcych jonów przez narastający szybko kryształ nosi nazwę

A. efektu solnego.
B. okluzji.
C. współstrącania.
D. adsorpcji powierzchniowej.
CHM.04 Pytanie 290
Wykonywanie badań analityczny…

Do roztwarzania minerałów siarczkowych można zastosować mieszaninę Leforta, zwaną odwróconą wodą królewską. Jej skład stanowią stężone roztwory kwasu azotowego(V) i kwasu solnego zmieszane w stosunku objętościowym

A. 1:1
B. 1:3
C. 3:1
D. 2:1
CHM.04 Pytanie 291
Wykonywanie badań analityczny…

Na ilustracji przedstawiono

Ilustracja do pytania 11
A. polarymetr.
B. konduktometr.
C. refraktometr.
D. spektrofotometr.
CHM.04 Pytanie 292
Wykonywanie badań analityczny…

Badanie właściwości ropy naftowej wykonywane za pomocą wiskozymetru Englera, polegające na pomiarze czasu wypływu 200 cm3 ropy naftowej w temperaturze 20°C oraz czasu wypływu takiej samej objętości wody destylowanej dotyczy pomiaru

A. lepkości dynamicznej.
B. napięcia powierzchniowego.
C. gęstości względnej.
D. lepkości względnej.
CHM.04 Pytanie 293
Wykonywanie badań analityczny…

Podczas miareczkowania roztworu amoniaku o stężeniu 0,1 mol/dm3 za pomocą roztworu kwasu solnego o stężeniu 0,1 mol/dm3, skok krzywej leży w granicach pH 6,3–4,3. W tym miareczkowaniu jako wskaźnik należy zastosować

Ilustracja do pytania 13
A. fenoloftaleinę.
B. błękit bromotymolowy.
C. czerwień metylową.
D. błękit tymolowy.
CHM.04 Pytanie 294
Wykonywanie badań analityczny…

W celu ustalenia rodzaju stopu na jego powierzchnię wprowadzono kroplę stężonego kwasu azotowego(V), a następnie po upływie około minuty, dwie krople stężonego amoniaku. Na powierzchni stopu zaobserwowano niebieskie zabarwienie. Wynik badania świadczy, że analizie poddano stop

A. żelaza.
B. glinu.
C. ołowiu.
D. miedzi.
CHM.04 Pytanie 295
Wykonywanie badań analityczny…

Kwasowość mleka oznacza się metodą miareczkowania

A. alkalimetrycznego.
B. strąceniowego.
C. manganometrycznego.
D. acydymetrycznego.
CHM.04 Pytanie 296
Wykonywanie badań analityczny…

Całkowitą zawartość siarki w paliwach stałych można oznaczyć metodą

A. Pregla.
B. Eschki.
C. Kiejdahla.
D. Dumasa.
CHM.04 Pytanie 297
Wykonywanie badań analityczny…

W wyniku przeprowadzenia doświadczenia zgodnie ze schematem, w probówce 2 otrzymano

Ilustracja do pytania 17
A. propen.
B. metan.
C. eten.
D. etan.
CHM.04 Pytanie 298
Wykonywanie badań analityczny…

Na zmiareczkowanie próbki roztworu wodorotlenku sodu zużyto 15,0 cm3 roztworu kwasu solnego o stężeniu 0,1 mol/dm3. Zawartość NaOH (M = 40 g/mol) w próbce wynosiła

A. 0,60 g
B. 60,0 g
C. 6,00 g
D. 0,06 g
CHM.04 Pytanie 299
Wykonywanie badań analityczny…

Precyzja metody jest określana w oparciu o wyznaczoną wartość

A. odchylenia standardowego.
B. granicy oznaczalności.
C. błędu względnego.
D. błędu bezwzględnego.
CHM.04 Pytanie 300
Wykonywanie badań analityczny…

Krzywa na rysunku obrazuje miareczkowanie

Ilustracja do pytania 20
A. słabej zasady.
B. słabego kwasu.
C. mocnego kwasu.
D. mocnej zasady.
CHM.04 Pytanie 301
Wykonywanie badań analityczny…

Wszelkie działania, które należy podjąć w celu wyeliminowania wykrytej niezgodności CCP (krytyczne punkty kontroli) systemu HACCP, to działania

System HACCP – System Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli, jest to zespół wzajemnie powiązanych ze sobą procedur, realizujących jako całość system zarządzania bezpieczeństwem żywności.

A. walidacyjne.
B. korygujące.
C. monitorujące.
D. weryfikacyjne.
CHM.04 Pytanie 302
Wykonywanie badań analityczny…

W makroanalizie stosowane są próbki o masie

A. poniżej 0,001 g
B. 0,001 – 0,01 g
C. 0,1 – 0,01 g
D. powyżej 0,1 g
CHM.04 Pytanie 303
Wykonywanie badań analityczny…

Określ wartość opałową (Qi) węgla kamiennego, którego ciepło spalania jest równe 18752 J/g, zawartość popiołu wynosi 8,7%, zawartość wilgoci wynosi 4,1%.

Qi = Qsp – 24,42 · (W + 8,94 · ZH)

Qsp – ciepło spalania, J/g
W – zawartość wilgoci, %
24,42 – ciepło parowania wody w temp. 25°C odpowiadające 1% wody w paliwie, J/g
8,94 – współczynnik przeliczenia wodoru na wodę, %
ZH – zawartość wodoru w próbce paliwa, %



Zawartość wodoru w próbce należy obliczyć z dokładnością do części dziesiątych ze wzoru:

A – zawartość popiołu, %

Ilustracja do pytania 23
A. 16 525 J/g
B. 17 626 J/g
C. 17 125 J/g
D. 12 443 J/g
CHM.04 Pytanie 304
Wykonywanie badań analityczny…

Metody graficzne, pierwszej pochodnej oraz Hahna są stosowane do wyznaczania punktu końcowego miareczkowania

A. w spektrofotometrii.
B. w potencjometrii.
C. w konduktometrii.
D. w refraktometrii.
CHM.04 Pytanie 305
Wykonywanie badań analityczny…

Wyznacz refrakcję molową (Rm) dla kwasu octowego korzystając z danych zawartych w tabeli.

Rm = ∑a ∙ Ra gdzie: a – liczba atomów jednego rodzaju, Ra – refrakcja atomowa

Ilustracja do pytania 25
A. 10,986
B. 12,968
C. 13,658
D. 11,868
CHM.04 Pytanie 306
Wykonywanie badań analityczny…

W celu oznaczenia suchej pozostałości w badanej próbce wody wykonano analizę według procedury:

Do parownicy odmierzyć 100 cm3 badanej próbki i odparować do sucha na łaźni wodnej. Pozostałość w parownicy suszyć w temperaturze 105ºC przez godzinę, po czym ochłodzić do temperatury pokojowej i zważyć….

Wskaż zestaw sprzętu, który jest niezbędny do wykonania oznaczenia suchej pozostałości według tej procedury.

A. Zlewka o pojemności 100 cm3, palnik, trójnóg, siatka ze spiekiem ceramicznym, suszarka laboratoryjna, eksykator, waga laboratoryjna.
B. Parownica, zlewka o pojemności 100 cm3, palnik, eksykator, waga laboratoryjna.
C. Parownica, kolba stożkowa o pojemności 100 cm3, łaźnia wodna, suszarka laboratoryjna, waga laboratoryjna.
D. Parownica, cylinder miarowy o pojemności 100 cm3, łaźnia wodna, suszarka laboratoryjna, eksykator, waga laboratoryjna.
CHM.04 Pytanie 307
Wykonywanie badań analityczny…

Korzystając z krzywej wzorcowej, określ stężenie badanej próbki, jeżeli absorbancja wynosi 0,6.

Ilustracja do pytania 27
A. 5 mg/dm3
B. 3 mg/dm3
C. 2 mg/dm3
D. 4 mg/dm3
CHM.04 Pytanie 308
Wykonywanie badań analityczny…

Podłoże służące do otrzymywania hodowli o wysokiej populacji drobnoustrojów badanego szczepu określa się jako

A. wybiórczo-różnicujące.
B. różnicujące.
C. namnażające.
D. wybiórcze.
CHM.04 Pytanie 309
Wykonywanie badań analityczny…

Wykresy przedstawiają przebieg krzywych miareczkowania

Ilustracja do pytania 29
A. spektrofotometrycznego.
B. konduktometrycznego.
C. alkacymetrycznego.
D. potencjometrycznego.
CHM.04 Pytanie 310
Wykonywanie badań analityczny…

Na ilustracji przedstawiono aparat służący do przeprowadzenia

Ilustracja do pytania 30
A. destylacji prostej.
B. destylacji pod zmniejszonym ciśnieniem.
C. ekstrakcji typu ciecz-ciecz.
D. ekstrakcji typu ciecz-ciało stałe.
CHM.04 Pytanie 311
Wykonywanie badań analityczny…

Do przetrwalnikowych form bakterii nie należą

A. fimbrie.
B. konidia.
C. endospory.
D. mikrocysty.
CHM.04 Pytanie 312
Wykonywanie badań analityczny…

W celu przeprowadzenia oznaczenia za pomocą aparatu przedstawionego na ilustracji surowiec roślinny umieszcza się w

Ilustracja do pytania 32
A. kolbie oznaczonej cyfrą 1 bez rozpuszczalnika.
B. kolbie oznaczonej cyfrą 1 z rozpuszczalnikiem.
C. gilzie oznaczonej cyfrą 2.
D. gilzie oznaczonej cyfrą 2 oraz w kolbie oznaczonej cyfrą 1.
CHM.04 Pytanie 313
Wykonywanie badań analityczny…

Które ilustracje przedstawiają formy cylindryczne bakterii?

Ilustracja do pytania 33
A. I i IV
B. III i IV
C. II i III
D. I i II
CHM.04 Pytanie 314
Wykonywanie badań analityczny…

Podczas badań mikrobiologicznych żywności przed posiewem należy próbkę rozcieńczyć. W tym celu po wymieszaniu badanego materiału płynnego pobiera się jałową pipetą 10 cm3, przenosi do kolby zawierającej 90 cm3 płynu rozcieńczającego i dokładnie miesza. Następnie z pierwszego rozcieńczenia przenosi się 1 cm3 do probówki zawierającej 9 cm3 płynu rozcieńczającego. W ten sposób otrzymuje się rozcieńczenie

A. 1:90
B. 1:10
C. 1:9
D. 1:100
CHM.04 Pytanie 315
Wykonywanie badań analityczny…

W wyniku reakcji ksantoproteinowej obecność białka jest potwierdzana przez pojawienie się zabarwienia na kolor żółty, który świadczy o wykryciu w białku

A. wiązań peptydowych.
B. aminokwasów zawierających siarkę.
C. aminokwasów zawierających pierścień aromatyczny.
D. wiązań wodorowych.
CHM.04 Pytanie 316
Wykonywanie badań analityczny…

Które badanie chemiczne wody wykonuje się metodą miareczkowania kompleksometrycznego?

A. Oznaczanie kwasowości i zasadowości.
B. Oznaczanie twardości.
C. Oznaczanie utlenialności.
D. Oznaczanie zawartości chlorków.
CHM.04 Pytanie 317
Wykonywanie badań analityczny…

W celu identyfikacji cukru sporządzono jego roztwór i przelano do trzech probówek. Następnie przeprowadzono doświadczenia, których wyniki zapisano w tabeli:

Badanym cukrem była

Ilustracja do pytania 37
A. glukoza.
B. skrobia.
C. fruktoza.
D. sacharoza.
CHM.04 Pytanie 318
Wykonywanie badań analityczny…

Przeprowadzano analizę jakościową próbki według schematu:

Badana próbka zawierała kation

Ilustracja do pytania 38
A. Pb2+
B. Hg2+
C. Cd2+
D. Ag+
CHM.04 Pytanie 319
Wykonywanie badań analityczny…

Na podstawie danych w tabelach 1-2 zawierających wartości graniczne wskaźników jakości wody i uzyskane wyniki pomiarowe oceń jakość wody w punktach pomiarowych X i Y, określając jej klasę.

Ilustracja do pytania 39
A. X – I; Y – I
B. X – I; Y – III
C. X – III; Y – I
D. X – III; Y – II
CHM.04 Pytanie 320
Wykonywanie badań analityczny…

Glebę leśną o pHKCl = 6,7 należy zakwalifikować jako

Ilustracja do pytania 40
A. kwaśną.
B. obojętną.
C. słabo kwaśną.
D. słabo alkaliczną.