Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

CHM.04 Pytanie 321
Wykonywanie badań analityczny…

Wskaźników używanych w oznaczeniach kompleksometrycznych nie obejmuje

A. czerwień metylowa
B. kalces
C. czerń eriochromowa
D. mureksyd
CHM.04 Pytanie 322
Wykonywanie badań analityczny…

Czym jest eluent?

A. faza ruchoma w chromatografii cieczowej
B. faza stacjonarna w chromatografii gazowej
C. wyciek z kolumny chromatograficznej
D. próbka przygotowana do analizy chromatograficznej
CHM.04 Pytanie 323
Wykonywanie badań analityczny…

Oznaczanie jonów cynku przy użyciu EDTA stanowi przykład miareczkowania

A. alkacymetrycznego
B. argentometrycznego
C. redoksymetrycznego
D. kompleksometrycznego
CHM.04 Pytanie 324
Wykonywanie badań analityczny…

Jakie właściwości mierzą wiskozymetry?

A. refrakcji
B. gęstości
C. lepkości
D. mętności
CHM.04 Pytanie 325
Wykonywanie badań analityczny…

Do zmiany objętości próbki roztworu NaOH wykorzystano 10,0 cm3 roztworu HCl o stężeniu 0,1000 mol/dm3. Jaką ilość NaOH (M = 40 g/mol) zawierała próbka?

A. 0,40 g
B. 40,00 g
C. 0,04 g
D. 4,00 g
CHM.04 Pytanie 326
Wykonywanie badań analityczny…

Aby określić wartość absorbancji substancji X, zmierzono, przy tych samych długościach fali, absorbancję mieszaniny X i Y oraz osobno substancji Y.
Jeśli AX+Y = 0,84, a AY = 0,56, to jaka jest wartość AX?

A. 0,84
B. 0,56
C. 0,28
D. 1,40
CHM.04 Pytanie 327
Wykonywanie badań analityczny…

Biocydy wprowadza się do próbki środowiskowej w celu

A. podniesienia efektywności ekstrakcji
B. utrzymania próbki w dobrym stanie
C. usunięcia derywatów analitów
D. wysuszenia próbki
CHM.04 Pytanie 328
Wykonywanie badań analityczny…

Jak nazywa się część białkowa enzymu?

A. koenzym
B. kofaktor
C. grupa prostetyczna
D. apoenzym
CHM.04 Pytanie 329
Wykonywanie badań analityczny…

Jeżeli stężenie jonów H+ w analizowanej cieczy wynosi 0,001 mol/dm3, to jaką wartość ma jej pH?

A. 11
B. 3
C. 10-3
D. 2
CHM.04 Pytanie 330
Wykonywanie badań analityczny…

Który zbiór zawiera jedynie odczynniki grupowe używane w analizie jakościowej jonów?

A. AgNO3, (NH4)2CO3, KOH
B. HCl, AgNO3, BaCl2
C. KI, HCl, NH3aq
D. H2S, HCl, KOH
CHM.04 Pytanie 331
Wykonywanie badań analityczny…

Wartość liczby estrowej (LE), określona ilością miligramów KOH potrzebnych do zmydlenia estrów w 1 g analizowanego tłuszczu, wskazuje

A. na przeciętną długość łańcucha węglowego kwasów tłuszczowych
B. na ilość wolnego glicerolu w analizowanej próbce tłuszczu
C. na długość łańcuchów kwasów tłuszczowych występujących w glicerydach danego tłuszczu i jest wyższa, gdy łańcuchy są krótsze
D. na obecność związków nienasyconych w badanych tłuszczach
CHM.04 Pytanie 332
Wykonywanie badań analityczny…

W jakiej proporcji molowej EDTA reaguje z jonami Zn2+?

A. 1 : 4
B. 1 : 1
C. 1 : 3
D. 1 : 2
CHM.04 Pytanie 333
Wykonywanie badań analityczny…

Wśród substancji konserwujących stosowanych w żywności występują CH3COONH4 (E 264) oraz C6H5COONa (E 211). Związki te można określić jako

A. sole kwasów organicznych
B. estry kwasów organicznych
C. bezwodniki kwasów organicznych
D. kwasy organiczne
CHM.04 Pytanie 334
Wykonywanie badań analityczny…

Wskaź zespół substancji, które przyczyniają się do twardości niewęglanowej wody?

A. Mg(OH)2, Mg(NO3)2, MgSO4
B. CaSO4, CaCl2, Ca(NO3)2
C. Mg(OH)2, MgCO3, Mg(NO3)2
D. Ca(OH)2, CaSO4, CaCl2
CHM.04 Pytanie 335
Wykonywanie badań analityczny…

Do metod instrumentalnych w analizach jakościowych nie zaliczają się techniki

A. optyczne
B. elektroanalityczne
C. alkacymetryczne
D. spektroskopowe
CHM.04 Pytanie 336
Wykonywanie badań analityczny…

Podstawą klasyfikacji kationów w analizie jakościowej jest wydzielanie trudno rozpuszczalnych osadów?

A. chlorków, siarczków, węglanów
B. bromków, fosforanów(V), węglanów
C. chlorków, krzemianów, chromianów(VI)
D. chlorków, siarczanów(VI), szczawianów
CHM.04 Pytanie 337
Wykonywanie badań analityczny…

Jakie zjawisko fizyczne stanowi podstawę nefelometrii?

A. Zmiany potencjału
B. Rozproszenie promieniowania
C. Absorpcja promieniowania
D. Przemiany jądrowe
CHM.04 Pytanie 338
Wykonywanie badań analityczny…

Ilość flawonoidów, które wykazują działanie antyoksydacyjne, powinna wynosić dziennie 1000 mg. Oblicz, jak wiele gramów czarnej porzeczki należy zjeść, aby zaspokoić potrzebę na antyoksydanty, wiedząc, że 100 g czarnej porzeczki zawiera 640 mg flawonoidów.

A. 0,640 g
B. 6,400 g
C. 156,3 g
D. 156,0 g
CHM.04 Pytanie 339
Wykonywanie badań analityczny…

Z jaką precyzją należy zważyć próbkę o masie 20 mg, aby błąd względny nie wynosił więcej niż 0,05%?

A. 10 mg
B. 0,01 mg
C. 0,1 mg
D. 1 mg
CHM.04 Pytanie 340
Wykonywanie badań analityczny…

Część opisu skutków analizy
(...) generuje kation jednowartościowy, a sole powstałe z tym kationem to w przeważającej mierze substancje trudnorozpuszczalne. Większość jego soli jest bezbarwna. Ten bezbarwny jon ma zdolność do tworzenia jonów kompleksowych, na przykład z tiosiarczanem sodowym. Związki tego kationu są wrażliwe na światło (ciemnieją pod jego działaniem), dlatego powinny być przechowywane w pojemnikach z ciemnego szkła (...) Z opisu wynika, że w analizowanym surowcu jakościowo oznaczano kation

A. Na+
B. Mg2+
C. Pb2+
D. Ag+
CHM.04 Pytanie 341
Wykonywanie badań analityczny…

Podział anionów na grupy analityczne według Bunsena obejmuje ile grup?

A. dziesięć grup analitycznych
B. siedem grup analitycznych
C. cztery grupy analityczne
D. pięć grup analitycznych
CHM.04 Pytanie 342
Wykonywanie badań analityczny…

Zawartość olejku w liściach eukaliptusa zmierzono za pomocą destylacji w aparacie Derynga. Z 20 g surowca uzyskano 0,5 cm3 olejku o gęstości 0,920 g/cm3. Jak oblicza się procentową zawartość olejku w liściach eukaliptusa?

A. 2,5% (m/m)
B. 2,7% (m/m)
C. 2,3% (m/m)
D. 2,1% (m/m)
CHM.04 Pytanie 343
Wykonywanie badań analityczny…

Wskaźnik zanieczyszczenia wody bakterią jelitową - miano coli równe 10 - oznacza, że

A. w 1 cm3 wody znajduje się 10 bakterii z rodzaju Escherichia coli
B. w 1 dm3 wody występuje 10 bakterii z rodzaju Escherichia coli
C. w 10 cm3 wody znajduje się co najmniej 1 bakteria Escherichia coli
D. w 10 dm3 wody znajduje się co najmniej 1 bakteria Escherichia coli
CHM.04 Pytanie 344
Wykonywanie badań analityczny…

W kulturze bakterii i grzybów nie należy używać jako pożywki

A. glukozy
B. agaru
C. etanolu
D. bulionu
CHM.04 Pytanie 345
Wykonywanie badań analityczny…

Ebuliometr to przyrząd używany do pomiaru temperatury

A. krzepnięcia
B. topnienia
C. wrzenia
D. zapłonu
CHM.04 Pytanie 346
Wykonywanie badań analityczny…

Jaką metodę wykorzystuje się do identyfikacji cukrów redukujących?

A. Hanusa
B. Bertranda
C. Mohra
D. Kjeldahla
CHM.04 Pytanie 347
Wykonywanie badań analityczny…

Jak nazywa się metoda, która pozwala na analizę składu aminokwasów w próbkach, korzystająca z różnicy w zachowaniu poszczególnych cząsteczek w dwufazowym układzie, w którym jedna faza jest stacjonarna, a druga mobilna, przy czym faza stacjonarna ma mniejszą polarność niż faza mobilna?

A. Chromatografia cienkowarstwowa.
B. Chromatografia w odwróconym układzie faz.
C. Elektroforeza kapilarna.
D. Elektrochromatografia.
CHM.04 Pytanie 348
Wykonywanie badań analityczny…

Metoda Mohra do oznaczania chlorków polega na

A. dodaniu do badanej próbki nadwyżki mianowanego roztworu azotanu(V) srebra(I), który następnie jest odmiareczkowywany mianowanym roztworem tiocyjanianu amonu
B. bezpośrednim miareczkowaniu chlorków przy użyciu mianowanego roztworu tiocyjanianu amonu w obecności siarczanu(VI) żelaza(III) i amonu jako wskaźnika
C. bezpośrednim miareczkowaniu chlorków z zastosowaniem mianowanego roztworu azotanu(V) srebra(I) w obecności chromianu(VI) potasu jako wskaźnika
D. dodaniu do badanej próbki nadmiaru mianowanego roztworu tiocyjanianu amonu, który jest odmiareczkowywany mianowanym roztworem azotanu(V) srebra(I)
CHM.04 Pytanie 349
Wykonywanie badań analityczny…

Spektrofotometria w podczerwieni (IR) to technika bazująca na absorpcji promieniowania w zakresie długości fal

A. 200 - 800 nm
B. 0,8 - 1000 nm
C. 0,8 - 1000 urn
D. 4000 - 12500 um
CHM.04 Pytanie 350
Wykonywanie badań analityczny…

W trakcie zmiareczkowania próbki roztworu NaOH zużyto 15,0 cm3 roztworu HCl o stężeniu 0,1 mol/dm3. Ilość NaOH (M = 40 g/mol) w analizowanej próbce wyniosła

A. 0,06 g
B. 0,60 g
C. 60,0 g
D. 6,00 g
CHM.04 Pytanie 351
Wykonywanie badań analityczny…

Wskaź urządzenie, które wykorzystuje się do pomiaru zasolenia wody?

A. Piknometr
B. Areometr
C. Refraktometr
D. Konduktometr
CHM.04 Pytanie 352
Wykonywanie badań analityczny…

Elektroforeza to technika wykorzystywana głównie do segregacji mieszaniny

A. węglowodanów
B. alkoholi
C. tłuszczów
D. białek
CHM.04 Pytanie 353
Wykonywanie badań analityczny…

Reakcja biuretowa polega na dodaniu do badanej mieszaniny roztworów silnej zasady i siarczanu(VI) miedzi(II). Jeśli w analizowanej próbce znajduje się białko, to roztwór zmienia kolor z niebieskiego na

A. zieloną
B. żółtą
C. brunatną
D. fioletową
CHM.04 Pytanie 354
Wykonywanie badań analityczny…

Jakie jest przeznaczenie próby jodowej, m.in. w produkcji piwa?

A. W celu stwierdzenia, czy badana próbka ma w sobie skrobię
B. W celu stwierdzenia, czy badana próbka ma w sobie tłuszcze
C. Dla oznaczenia ilościowej zawartości tłuszczy w próbce
D. Dla oznaczenia ilościowej zawartości węglowodanów w próbce
CHM.04 Pytanie 355
Wykonywanie badań analityczny…

Zawartość całkowitą białka oznacza się przy użyciu spektrofotometru w metodzie

A. ksantoproteinowej
B. wirówkowej
C. ekstrakcyjnej
D. biuretowej
CHM.04 Pytanie 356
Wykonywanie badań analityczny…

W procesie oddzielania osadu od cieczy podczas realizacji analiz jakościowych metodą półmikro, używa się

A. zlewki oraz zestaw do sączenia pod próżnią
B. probówki stożkowe i wirówkę
C. probówki cylindryczne i lejek analityczny
D. kolby stożkowe oraz lejek jakościowy
CHM.04 Pytanie 357
Wykonywanie badań analityczny…

Skręcalność optyczną cukrów mierzy się przy użyciu

A. refraktometru
B. areometru
C. polarymetru
D. spektrofotometru
CHM.04 Pytanie 358
Wykonywanie badań analityczny…

Aby przygotować oznaczenia spektrofotometryczne kwasu acetylosalicylowego w zakresie nadfioletu, należy sporządzić cztery wzorce o objętości 50 cm3 każdy. Wzorce te powinny być stworzone poprzez odważenie kwasu salicylowego z dokładnością do 0,0001 g oraz rozpuszczenie odważonych ilości w 0,1000 mol/dm3 roztworze NaOH. Jaki sprzęt oraz w jakiej ilości, oprócz wagi analitycznej i łyżeczki, trzeba użyć do przygotowania tych wzorców?

A. Kolba miarowa 50 cm3 1 szt.; naczynko wagowe 1 szt.; lejek 1 szt.; zlewka 1 szt.
B. Kolba miarowa 50 cm3 4 szt.; naczynko wagowe 4 szt.; lejek 1 szt.; zlewka 1 szt.
C. Kolba stożkowa 50 cm3 1 szt.; naczynko wagowe 1 szt.; biureta 25 cm3 1 szt.
D. Kolba stożkowa 50 cm3 4 szt.; naczynko wagowe 4 szt.; biureta 50 cm3 1 szt.
CHM.04 Pytanie 359
Wykonywanie badań analityczny…

W trakcie oznaczania węglanu sodu przy użyciu wodorotlenku sodu metodą Wardera warto miareczkować próbkę od razu przy umiarkowanym mieszaniu, ponieważ mogą się rozpuszczać cząsteczki CO2 z atmosfery, co skutkuje

A. spadkiem zawartości węglanu i wzrostem zawartości wodorotlenku
B. podwyższeniem wyników oznaczenia zarówno węglanu, jak i wodorotlenku
C. wzrostem zawartości węglanu i spadkiem zawartości wodorotlenku
D. obniżeniem wyników oznaczenia zarówno węglanu, jak i wodorotlenku
CHM.04 Pytanie 360
Wykonywanie badań analityczny…

Zgodnie z klasyfikacją Bunsena, aniony przypisywane są do jednej z 7 grup analitycznych na podstawie różnic w ich zachowaniu względem jonów

A. NO3- i Cl- oraz określeniu kolorów potencjalnych osadów
B. Ag+, Ba2+, NO3- i Cl- oraz analizie rozpuszczalności potencjalnych osadów w rozcieńczonym roztworze HNO3
C. NO3- i Cl- oraz sprawdzeniu ich rozpuszczalności w rozcieńczonym roztworze HNO3
D. Ag+ i Ba2+ oraz sprawdzeniu rozpuszczalności potencjalnych osadów w rozcieńczonym roztworze HNO3