Filtrowanie pytań

Wyczyść filtry
HAN.01 Pytanie 1 201
Prowadzenie sprzedaży

Na podstawie danych zawartych w tabeli wskaż towar, który sprzedawca powinien zaproponować klientowi, zamierzającemu kupić energooszczędną pralkę do małej łazienki.

Ilustracja do pytania 1
A. Pralka 3.
B. Pralka 4.
C. Pralka 1.
D. Pralka 2.
HAN.01 Pytanie 1 202
Prowadzenie sprzedaży

Którym motywem kierował się klient podczas opisanej sytuacji zakupowej?

Ilustracja do pytania 2
A. Fizjologicznym.
B. Refleksyjnym.
C. Ekonomicznym.
D. Nawykowym.
HAN.01 Pytanie 1 203
Prowadzenie sprzedaży

Którego numeru identyfikacyjnego, składającego się z czterech cyfr, należy użyć podczas wprowadzania utargu do wpłatomatu?

A. NIP
B. REGON
C. PIN
D. PESEL
HAN.01 Pytanie 1 204
Prowadzenie sprzedaży

Klient dokonał zakupów zgodnie z przedstawioną listą i zapłacił sprzedawcy banknotem 50,00 zł. Ile reszty powinien otrzymać klient?

Ilustracja do pytania 4
A. 29,00 zł
B. 37,00 zł
C. 13,00 zł
D. 17,00 zł
HAN.01 Pytanie 1 205
Prowadzenie sprzedaży

Klientowi, który jest na diecie bezglutenowej, należy zaproponować mąkę

A. żytnią.
B. orkiszową.
C. pszeną.
D. kukurydzianą.
HAN.01 Pytanie 1 206
Prowadzenie sprzedaży

Ile wyniesie kwota podatku VAT, jeżeli wartość netto towaru to 27 500,00 zł, a towar objęty jest 8% stawką podatku VAT?

A. 2 200,00 zł
B. 25 300,00 zł
C. 2 037,03 zł
D. 27 662,97 zł
HAN.01 Pytanie 1 207
Prowadzenie sprzedaży

08.05.2023 r. klient kupił towar w sklepie osiedlowym. 10.05.2023 r. zauważył wadę tego towaru i tego samego dnia złożył reklamację w sklepie. Ostateczną datą rozpatrzenia reklamacji tego towaru jest

A. 08.05.2024 r.
B. 24.05.2023 r.
C. 10.05.2024 r.
D. 22.05.2023 r.
HAN.01 Pytanie 1 208
Prowadzenie sprzedaży

Cena sprzedaży netto kalkulatora wynosi 16,00 zł, a cena sprzedaży brutto wynosi 16,80 zł. Którą stawką podatku VAT opodatkowany jest ten towar?

A. 0%
B. 8%
C. 23%
D. 5%
HAN.01 Pytanie 1 209
Prowadzenie sprzedaży

Zgodnie z przedstawionym zestawieniem utargu, sprzedawca powinien odprowadzić do banku kwotę

Ilustracja do pytania 9
A. 111 000,00 zł
B. 76 000,00 zł
C. 71 000,00 zł
D. 122 000,00 zł
HAN.01 Pytanie 1 210
Prowadzenie sprzedaży

Towar zakupiony w sklepie internetowym można zwrócić bez podawania przyczyny w ciągu

A. 15 dni.
B. 30 dni.
C. 10 dni.
D. 14 dni.
HAN.01 Pytanie 1 211
Prowadzenie sprzedaży

Odbiór ilościowy szczegółowy polega między innymi na skontrolowaniu

A. wyglądu towarów.
B. stanu opakowań zbiorczych.
C. trwałości towarów.
D. wymiarów opakowania.
HAN.01 Pytanie 1 212
Prowadzenie sprzedaży

Warunek dostawy FRANCO oznacza, że koszty transportu towarów pokrywa

A. bank.
B. odbiorca.
C. sprzedawca.
D. przewoźnik.
HAN.01 Pytanie 1 213
Prowadzenie sprzedaży

Regularna cena butów wynosiła 320,00 zł. Obniżono ją o 20%. Ile wynosi cena obuwia po obniżce?

A. 300,00 zł
B. 256,00 zł
C. 384,00 zł
D. 64,00 zł
HAN.01 Pytanie 1 214
Prowadzenie sprzedaży

Który z wymienionych dokumentów potwierdza przyjęcie zakupionego towaru do magazynu?

A. RW – Rozchód Wewnętrzny.
B. WZ – Wydanie Zewnętrzne.
C. PZ – Przyjęcie Zewnętrzne.
D. PW – Przyjęcie Wewnętrzne.
HAN.01 Pytanie 1 215
Prowadzenie sprzedaży

Towar oferowany do sprzedaży w cenie promocyjnej należy oznaczyć poprzez umieszczenie na jego wywieszce

A. przekreślonej dotychczasowej ceny i nowej ceny promocyjnej.
B. wyłącznie nowej ceny promocyjnej.
C. wyłącznie ceny obowiązującej przed zmianą.
D. większej ceny promocyjnej niż obowiązująca przed zmianą.
HAN.01 Pytanie 1 216
Prowadzenie sprzedaży

Na podstawie danych przedstawionych w tabeli ustal, które działanie podjął sprzedawca względem ceny towaru.

Ilustracja do pytania 16
A. Podwyższył cenę o 20%.
B. Obniżył cenę o 20%.
C. Obniżył cenę o 25%.
D. Podwyższył cenę o 25%.
HAN.01 Pytanie 1 217
Prowadzenie sprzedaży

Manekiny, na których eksponowana jest odzież w sklepach samoobsługowych i preselekcyjnych, należy ustawiać bezpośrednio na podłodze lub na

A. regałach.
B. podestach.
C. ladach.
D. gondolach.
HAN.01 Pytanie 1 218
Prowadzenie sprzedaży

Na rysunku przedstawiono znak

Ilustracja do pytania 18
A. reklamowy.
B. zasadniczy.
C. niebezpieczeństwa.
D. manipulacyjny.
HAN.01 Pytanie 1 219
Prowadzenie sprzedaży

Zasada łańcucha chłodniczego wymaga zatwierdzenia

A. rodzaju czynnika chłodniczego.
B. standardu środka transportu.
C. warunków temperaturowych.
D. wielkości przestrzeni magazynowej.
HAN.01 Pytanie 1 220
Prowadzenie sprzedaży

Zasada składowania towarów pierwsze weszło, pierwsze wyszło dotyczy przede wszystkim

A. mięsa i wędlin.
B. trwałych wyrobów cukierniczych.
C. biżuterii luksusowej.
D. artykułów szkolnych.
HAN.01 Pytanie 1 221
Prowadzenie sprzedaży

Który z wymienionych artykułów, odpowiednio przechowywanych, jest przydatny do spożycia przez najdłuższy okres?

A. Mleko świeże 3,2%.
B. Mleko UHT 0,5%.
C. Śmietana 18%.
D. Mleko pasteryzowane.
HAN.01 Pytanie 1 222
Prowadzenie sprzedaży

Sprzedawca, umieszczając obok siebie na sprzęcie wystawienniczym obuwie ze skóry naturalnej i sztucznej, zastosował zasadę

A. komplementarności.
B. kolejności dostaw.
C. substytucyjności.
D. dostępności towarów.
HAN.01 Pytanie 1 223
Prowadzenie sprzedaży

Który z wymienionych towarów należy przechowywać z zachowaniem optymalnej wilgotności na poziomie 85% - 90%?

Ilustracja do pytania 23
A. Miód lipowy.
B. Cukier miałki.
C. Morele suszone.
D. Maliny mrożone.
HAN.01 Pytanie 1 224
Prowadzenie sprzedaży

Które z wymienionych opakowań są najwłaściwsze do dystrybucji i wykonywania czynności manipulacyjnych?

A. Bezzwrotne.
B. Zbiorcze.
C. Jednostkowe.
D. Transportowe.
HAN.01 Pytanie 1 225
Prowadzenie sprzedaży

Ograniczona odpowiedzialność materialna pracowników sklepu za powierzone mienie dotyczy

A. towarów i obuwia ochronnego.
B. odzieży i obuwia ochronnego.
C. odzieży roboczej i towarów.
D. towarów i opakowań.
HAN.01 Pytanie 1 226
Prowadzenie sprzedaży

Którą z wymienionych form sprzedaży należy zastosować w stacjonarnym handlu detalicznym?

A. Preselekcyjną.
B. Obwoźną.
C. Internetową.
D. Wysyłkową.
HAN.01 Pytanie 1 227
Prowadzenie sprzedaży

Kiosk z gazetami oferuje asortyment

A. szeroki i płytki.
B. szeroki i głęboki.
C. wąski i płytki.
D. wąski i głęboki.
HAN.01 Pytanie 1 228
Prowadzenie sprzedaży

Pasta do butów w sklepie obuwniczym stanowi asortyment

A. produkcyjny.
B. podstawowy.
C. obowiązkowy.
D. uzupełniający.
HAN.01 Pytanie 1 229
Prowadzenie sprzedaży

Zgodnie z zasadami rozmieszczania wybranych grup towarowych, bułki i chleb można układać w sąsiedztwie

Ilustracja do pytania 29
A. mięsa wołowego.
B. ryb wędzonych.
C. serów dojrzewających.
D. owoców świeżych.
HAN.01 Pytanie 1 230
Prowadzenie sprzedaży

W hurtowni wystąpił pożar magazynu, w którym przechowywane były towary. Sytuacja ta wymaga przeprowadzenia inwentaryzacji

A. cyklicznej.
B. ciągłej.
C. doraźnej.
D. okresowej.
HAN.01 Pytanie 1 231
Prowadzenie sprzedaży

Który opis zachowania dotyczy klienta niecierpliwego?

A. Zagaduje sprzedawcę nie tylko na temat towarów, długo ogląda asortyment.
B. Patrzy w podłogę, niechętnie odpowiada na zadane pytania.
C. Podejmuje decyzje dopiero po poradzie sprzedawcy, jest spokojny i opanowany.
D. Spieszy się, jest nerwowy, przestępuje w kolejce z nogi na nogę.
HAN.01 Pytanie 1 232
Prowadzenie sprzedaży

Wskaż kolejność etapów przeprowadzania rozmowy handlowej, zgodną z zasadami sprzedaży.

A. Przekonywanie do dalszych zakupów, ustalenie potrzeb klienta, ustalenie i pobranie należności, prezentacja towaru, wyjaśnienie wątpliwości.
B. Ustalenie potrzeb klienta, prezentacja towaru, przekonywanie do dalszych zakupów, ustalenie i pobranie należności, wyjaśnienie wątpliwości.
C. Przekonywanie do dalszych zakupów, wyjaśnienie wątpliwości, ustalenie i pobranie należności, prezentacja towaru, ustalenie potrzeb klienta.
D. Ustalenie potrzeb klienta, prezentacja towaru, wyjaśnienie wątpliwości, ustalenie i pobranie należności, przekonywanie do dalszych zakupów.
HAN.01 Pytanie 1 233
Prowadzenie sprzedaży

Który z wymienionych towarów powinien wskazać sprzedawca klientowi zainteresowanemu zakupem napoju niefermentowanego?

A. Mleko zagęszczone.
B. Maślankę.
C. Jogurt owocowy.
D. Kefir.
HAN.01 Pytanie 1 234
Prowadzenie sprzedaży

Przedstawiony opis dotyczy klienta

Ilustracja do pytania 34
A. zdecydowanego.
B. dominującego.
C. ostrożnego.
D. stałego.
HAN.01 Pytanie 1 235
Prowadzenie sprzedaży

Klientka w sklepie mięsnym kupiła 0,5 kg szynki wiejskiej w cenie 35,00 zł/kg oraz 2,5 kg kiełbasy śląskiej w cenie 20,00 zł/kg. Zapłaciła banknotem 100 zł. Ile reszty należy wydać klientce?

A. 55,00 zł
B. 32,50 zł
C. 67,50 zł
D. 35,00 zł
HAN.01 Pytanie 1 236
Prowadzenie sprzedaży

Który z wymienionych systemów stosowany jest do pakowania napojów, mleka, soku w opakowanie składające się z tektury i cienkiej folii?

A. Tetra-pack.
B. Blister-pack.
C. Flowpack.
D. Transwrap.
HAN.01 Pytanie 1 237
Prowadzenie sprzedaży

Przedstawiony na rysunku znak, umieszczany na metce wyrobu, oznacza, że towar został wykonany z tkaniny zawierającej 100%

Ilustracja do pytania 37
A. wełny.
B. poliestru.
C. lnu.
D. bawełny.
HAN.01 Pytanie 1 238
Prowadzenie sprzedaży

Klient zamówił 4 sztuki krzeseł tapicerowanych. Na podstawie przedstawionej oferty oblicz, ile wyniesie należność netto za zamówione towary.

Ilustracja do pytania 38
A. 600,00 zł
B. 360,00 zł
C. 400,00 zł
D. 540,00 zł
HAN.01 Pytanie 1 239
Prowadzenie sprzedaży

Przedstawiony na ilustracji sprzęt jest używany przez pracownika działu

Ilustracja do pytania 39
A. chemicznego.
B. nabiałowego.
C. mięsnego.
D. kosmetycznego.
HAN.01 Pytanie 1 240
Prowadzenie sprzedaży

Która z zaprezentowanych ofert jest najkorzystniejsza dla klienta zamierzającego kupić 5 sztuk pralek, stosując jako główne kryterium wyboru koszt oferty?

Ilustracja do pytania 40
A. Oferta 2.
B. Oferta 3.
C. Oferta 1.
D. Oferta 4.