Filtrowanie pytań
Prowadzenie sprzedaży
A. telewizory
B. zegarki
C. sprzęt AGD
D. krawaty
Prowadzenie sprzedaży
Ocena surowego mięsa za pomocą metod organoleptycznych przeprowadzana jest z wykorzystaniem
A. zaawansowanych urządzeń laboratoryjnych
B. zmysłów wzroku, węchu i dotyku
C. zmysłów smaku, wzroku i słuchu
D. specjalnych reagentów chemicznych
Prowadzenie sprzedaży
Klient zamierza zakupić 1,5 kilograma cukierków sprzedawanych w paczkach po 25 dag. Ile paczek cukierków powinno się wydać klientowi?
A. 4 paczki
B. 5 paczek
C. 3 paczki
D. 6 paczek
Prowadzenie sprzedaży
Jakie są kluczowe obowiązki pracownika w zakresie zasad BHP?
A. stosowanie się do norm i regulacji BHP
B. tworzenie strategii poprawy warunków BHP
C. zakup sprzętu do ochrony osobistej
D. przygotowanie procedur działania w przypadku zagrożenia życia
Prowadzenie sprzedaży
Jaką liczbę sztuk towaru można nabyć za kwotę 3 690 zł, jeśli cena sprzedaży netto wynosi 200 zł, a obowiązująca stawka VAT to 23%?
A. 17 szt.
B. 10 szt.
C. 15 szt.
D. 18 szt.
Prowadzenie sprzedaży
W firmie wykaz przelewu sporządza się na podstawie
A. zamówienia
B. faktury
C. dowodu księgowego Wz
D. potwierdzenia zamówienia
Prowadzenie sprzedaży
Sprzedawca może zaproponować klientowi, który planuje nabyć przewodnik po Wrocławiu, jako produkt uzupełniający
A. obrazek przedstawiający okolice Wrocławia
B. mapę drogową Polski
C. przewodnik po Karkonoszach
D. plan miasta Wrocław
Prowadzenie sprzedaży
Kto jest zobowiązany do zapewnienia pracownikowi odzieży ochronnej?
A. urzędach pracy.
B. związkach zawodowych.
C. pracodawcy.
D. Państwowa Inspekcja Pracy.
Prowadzenie sprzedaży
Jakie narzędzie płatnicze wydawane przez bank ma charakter elektroniczny?
A. weksel
B. polecenie przelewu
C. czek
D. karta płatnicza
Prowadzenie sprzedaży
W okolicy nieopakowanych produktów cukierniczych można przechowywać
A. świeże mięso
B. ziemniaki oraz marchew
C. chleb oraz bułki
D. produkty tytoniowe
Prowadzenie sprzedaży
Jakie z wymienionych produktów można postawić na półce sklepowej obok chleba?
A. Płatki śniadaniowe
B. Owoce
C. Wędzone ryby
D. Przyprawy
Prowadzenie sprzedaży
Na podstawie danych przedstawionych w tabeli ustal, które działanie podjął sprzedawca względem ceny towaru.
| Informacje dotyczące zmiany ceny zmywarki | ||
|---|---|---|
| Towar | Cena na dzień 30 stycznia br. | Cena na dzień 15 lutego br. |
| Zmywarka | 1 500,00 zł | 1 200,00 zł |
A. Obniżył cenę o 20%.
B. Obniżył cenę o 25%.
C. Podwyższył cenę o 20%.
D. Podwyższył cenę o 25%.
Prowadzenie sprzedaży
W osiedlowym sklepie spożywczym z tradycyjną formą obsługi obrót ze sprzedaży wyniósł 200 000,00 zł.
Na podstawie danych przedstawionych w tabeli oblicz maksymalną wartość niedoboru.
| Branża | Limit – sklep samoobsługowy | Limit – sklep tradycyjny | ||
|---|---|---|---|---|
| minimalny | maksymalny | minimalny | maksymalny | |
| mięsny | 1% | 2% | 0,8% | 1,5% |
| ogólnospożywczy | 0,6% | 1% | 0,4% | 0,8% |
A. 1 600,00 zł
B. 2 000,00 zł
C. 1 200,00 zł
D. 4 000,00 zł
Prowadzenie sprzedaży
Przyprawa wytwarzana z mielonej gorczycy, wody, soli, octu oraz cukru i ziół charakterystycznych dla różnych gatunków to
A. sos sojowy
B. majonez
C. sos winegret
D. musztarda
Prowadzenie sprzedaży
Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli ustal charakter i wartość różnicy inwentaryzacyjnej towarów.
| Tabela. Zestawienie inwentaryzacyjne | ||||
|---|---|---|---|---|
| Nazwa towaru | J.m. | Cena w zł | Stan księgowy | Stan rzeczywisty |
| Farby plakatowe | op. | 9,00 | 50 | 48 |
| Zeszyt 60-kartkowy | szt. | 3,00 | 39 | 39 |
| Kredki | op. | 15,00 | 16 | 14 |
A. Niedobór o wartości 48,00 zł
B. Niedobór o wartości 12,00 zł
C. Nadwyżka o wartości 48,00 zł
D. Nadwyżka o wartości 12,00 zł
Prowadzenie sprzedaży
Sprzedawca, ustawiając obok siebie na ekspozycji obuwie wykonane ze skóry naturalnej i sztucznej, zastosował zasadę
A. kolejności dostaw
B. dostępności towarów
C. substytucyjności
D. komplementarności
Prowadzenie sprzedaży
Interpretacja wybranego wskaźnika jest następująca: "W roku 2011 wskaźnik wyniósł 19,32, co wskazuje, że zapas towarów odnawiano w jednostce około 19 razy." Interpretacja odnosi się do wskaźnika
A. płynności szybkiej
B. rotacji zapasów w dniach
C. rotacji zapasów w razach
D. płynności bieżącej
Prowadzenie sprzedaży
Jakim dokumentem należy się posłużyć w sytuacji, gdy zachodzi konieczność poprawienia błędu na fakturze sprzedaży wysłanej do kontrahenta, który polega na użyciu niewłaściwej stawki podatku VAT dla sprzedanego towaru?
A. nota odsetkowa
B. faktura pro-forma
C. faktura korygująca
D. nota korygująca
Prowadzenie sprzedaży
W drogerii starsza kobieta poprosiła o przystępny cenowo krem, który byłby odpowiedni dla jej wieku. Sprzedawca, aby jak najlepiej zaspokoić potrzeby klientki, powinien
A. pokazać jej wszystkie dostępne na półkach kremy.
B. poinformować ją o wszystkich kremach przeznaczonych dla osób w podeszłym wieku, jakie są w sprzedaży.
C. zapytać klientkę o typ cery i zaproponować kilka przystępnych cenowo kremów do cery dojrzałej
D. zapytać kobietę o typ cery i zaoferować drogocenne kremy dla osób starszych na dzień i na noc.
Prowadzenie sprzedaży
Klient nabył:
– 6 tabliczek czekolady w cenie 2,50 zł/szt.,
– 2 kg mandarynek w cenie 3,00 zł/kg,
– 3 jogurty naturalne w kwocie 2,00 zł/szt.
Za zakupy uiścił sprzedawcy banknotem 50,00 zł. Jaką kwotę reszty powinien otrzymać klient?
A. 29,00 zł
B. 23,00 zł
C. 35,00 zł
D. 38,00 zł
Prowadzenie sprzedaży
Jaka będzie wartość podatku VAT, jeśli cena netto towaru wynosi 27 500,00 zł, a towar podlega 8% stawce VAT?
A. 25 300,00 zł
B. 27 662,97 zł
C. 2 200,00 zł
D. 2 037,03 zł
Prowadzenie sprzedaży
Jaki symbol wskazuje na wdrożenie systemu zarządzania jakością przez producenta?
A. ISO 9001
B. Certyfikat jakości
C. Organiczne produkty spożywcze
D. Logo firmy
Prowadzenie sprzedaży
PPH Kargo sp. z o.o. zrealizowało sprzedaż towarów na kwotę 20 000,00 zł, a jako formę zapłaty otrzymało weksel. Jeśli wartość sumy dyskontowej wynosi 618,56 zł, to na wekslu znajduje się kwota
A. 20 000,00 zł
B. 19 381,44 zł
C. 618,56 zł
D. 20 618,56 zł
Prowadzenie sprzedaży
Przedstawiony znak ostrzegawczy informuje

A. niebezpieczeństwie pożaru.
B. niebezpieczeństwie wybuchu.
C. materiałach łatwopalnych.
D. materiałach utleniających się.
Prowadzenie sprzedaży
Na podstawie analizy danych podanych w tabeli wskaż towar, którego niedobór ma wartość większą niż 15 zł.
| Towar | Cena w zł/szt. | Stan według | |
|---|---|---|---|
| spisu z natury | zapisów księgowych | ||
| A. | 10,00 | 10 szt. | 13 szt. |
| B. | 1,00 | 55 szt. | 67 szt. |
| C. | 11,00 | 15 szt. | 10 szt. |
| D. | 2,00 | 65 szt. | 55 szt. |
A. A.
B. C.
C. B.
D. D.
Prowadzenie sprzedaży
Dokumenty potwierdzające sprzedaż detaliczną powinny być przechowywane w firmie handlowej zgodnie z ustawą o rachunkowości?
A. na stałe
B. przez czas określony w regulacjach podatkowych
C. do dnia zatwierdzenia sprawozdania finansowego
D. do momentu dokonania kontroli zewnętrznej
Prowadzenie sprzedaży
Zgodnie z zasadami BHP, stanowisko pracy powinno być wyposażone w dostęp do bieżącej wody i mydła antybakteryjnego
A. z koncentratami spożywczymi
B. rybne
C. alkoholowe
D. z konserwami mięsnymi
Prowadzenie sprzedaży
Na podstawie danych w tabeli określ, w którym z przedstawionych wariantów kolejne etapy sprzedaży w punkcie sprzedaży detalicznej są poukładane w prawidłowy sposób.
| A. | B. | C. | D. |
|---|---|---|---|
| - przekonywanie do dalszych zakupów, - wyjaśnienie wątpliwości, - ustalenie należności, - prezentacja produktu. | - przekonywanie do dalszych zakupów, - ustalenie potrzeb klienta, - ustalenie należności - prezentacja produktu. | - ustalenie potrzeb klienta, - prezentacja produktu, - przekonywanie do dalszych zakupów, - ustalenie i pobranie należności. | - ustalenie potrzeb klienta, - prezentacja produktu, - wyjaśnienie wątpliwości, - ustalenie i pobranie należności. |
A. C.
B. A.
C. B.
D. D.
Prowadzenie sprzedaży
Wystawa, która prezentuje produkty dostępne w sklepie oraz dekoracje na okres świąteczny, nosi nazwę
A. masowa
B. okolicznościowa
C. reprezentacyjna
D. towarowa
Prowadzenie sprzedaży
Oblicz całkowitą kwotę, jaką klient musi uiścić za nabycie 3 czekolad w cenie 3,00 zł za szt., 0,5 kg słodyczy po 16,00 zł za 1 kg oraz 2 napojów w cenie 4,00 zł za szt., jeżeli skorzysta z karty lojalnościowej uprawniającej do 3% zniżki?
A. 24,25 zł
B. 15,40 zł
C. 21,34 zł
D. 17,50 zł
Prowadzenie sprzedaży
Podczas rozpakowywania pudełek z dezodorantami w sprayu sprzedawca przypadkowo uszkodził jeden z pojemników. Co mu grozi w związku z tym?
A. skaleczenie ostrą krawędzią pojemnika
B. zatrucie wydobywającym się gazem
C. poparzenie spowodowane samozapłonem cieczy
D. podrażnienie skóry przez żrącą ciecz
Prowadzenie sprzedaży
Klient powinien otrzymać darmowe opakowanie, jeżeli
A. zwrócił się o torbę z materiału ekologicznego
B. nabył towar sprzedawany luzem
C. zapomniał wziąć torby z domu
D. poprosił o zapakowanie zakupionych produktów w torbę ozdobną
Prowadzenie sprzedaży
Asortyment artykułów spożywczych w hipermarketach to asortyment
A. szeroki i głęboki
B. wąski i płytki
C. szeroki i płytki
D. wąski i głęboki
Prowadzenie sprzedaży
Jakie są wymagania do realizacji zakupów w placówkach cash & carry?
A. prowadzenie działalności gospodarczej przez nabywców
B. posiadanie osobowości prawnej przez kupujących
C. zakupienie jednorazowo co najmniej 10 opakowań tego samego towaru
D. dokonywanie zakupów o wartości co najmniej 500 zł
Prowadzenie sprzedaży
Opakowanie śledzi zawiera informacje przedstawione w tabeli. Jaką wartość energetyczną i ile gramów tłuszczów zawiera 200 g śledzi?
| Wartości odżywcze śledzi – waga 100 g | |
|---|---|
| Wartość energetyczna | 156 kcal |
| Węglowodany | 7 g |
| Białka | 7 g |
| Tłuszcze | 15 g |
| Sól | 2 g |
A. 15 kcal i 156 g
B. 156 kcal i 15 g
C. 30 kcal i 312 g
D. 312 kcal i 30 g
Prowadzenie sprzedaży
Najlepszym sposobem sprzedaży napojów w puszkach w szkołach jest sprzedaż
A. z automatów.
B. preselekcyjna.
C. tradycyjna.
D. ratalna.
Prowadzenie sprzedaży
Sprzedawca, podczas układania konserw mięsnych na półkach, zauważył, że wieczka czterech puszek są wypukłe, mimo iż termin ich przydatności do spożycia nie minął. W takiej sytuacji powinien
A. obniżyć cenę wszystkich mięsnych konserw w danej partii i wystawić je na sprzedaż
B. wycofać z rynku jedynie konserwy mięsne z wypukłymi wieczkami puszek
C. wycofać z rynku całą partię konserw mięsnych
D. obniżyć cenę mięsnych konserw z wypukłymi wieczkami puszek i wystawić je na sprzedaż
Prowadzenie sprzedaży
Każdy produkt przeznaczony do sprzedaży detalicznej powinien być
A. opatrzony etykietą wskazującą jego rozmiar
B. oznaczony ceną
C. wyposażony w kartę gwarancyjną
D. zapakowany w opakowania jednorazowego użytku
Prowadzenie sprzedaży
Jaką wartość przyjmuje podstawą opodatkowania towarów i usług według stawki podatku VAT?
A. wydatki na zakup towarów i usług
B. suma brutto towarów i usług
C. wartość netto towarów i usług
D. cena zakupu w hurtowni towarów i usług
Prowadzenie sprzedaży
Jaką rolę pełni marża w działalności handlowej?
A. finansowanie zakupów towarów
B. pokrycie kosztów operacyjnych oraz osiągnięcie zysku
C. zaspokojenie wydatków
D. zwiększenie wartości towarów w magazynie