Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

HAN.01 Pytanie 161
Prowadzenie sprzedaży

Na witrynach z szklanymi półkami, przeszklonymi ladami z oświetleniem oraz zamkniętymi gablotami wyświetla się

A. telewizory
B. zegarki
C. sprzęt AGD
D. krawaty
HAN.01 Pytanie 162
Kategorie: Towaroznawstwo
Prowadzenie sprzedaży

Ocena surowego mięsa za pomocą metod organoleptycznych przeprowadzana jest z wykorzystaniem

A. zaawansowanych urządzeń laboratoryjnych
B. zmysłów wzroku, węchu i dotyku
C. zmysłów smaku, wzroku i słuchu
D. specjalnych reagentów chemicznych
Prowadzenie sprzedaży

Klient zamierza zakupić 1,5 kilograma cukierków sprzedawanych w paczkach po 25 dag. Ile paczek cukierków powinno się wydać klientowi?

A. 4 paczki
B. 5 paczek
C. 3 paczki
D. 6 paczek
HAN.01 Pytanie 164
Prowadzenie sprzedaży

Jakie są kluczowe obowiązki pracownika w zakresie zasad BHP?

A. stosowanie się do norm i regulacji BHP
B. tworzenie strategii poprawy warunków BHP
C. zakup sprzętu do ochrony osobistej
D. przygotowanie procedur działania w przypadku zagrożenia życia
Prowadzenie sprzedaży

Jaką liczbę sztuk towaru można nabyć za kwotę 3 690 zł, jeśli cena sprzedaży netto wynosi 200 zł, a obowiązująca stawka VAT to 23%?

A. 17 szt.
B. 10 szt.
C. 15 szt.
D. 18 szt.
HAN.01 Pytanie 166
Prowadzenie sprzedaży

W firmie wykaz przelewu sporządza się na podstawie

A. zamówienia
B. faktury
C. dowodu księgowego Wz
D. potwierdzenia zamówienia
HAN.01 Pytanie 167
Prowadzenie sprzedaży

Sprzedawca może zaproponować klientowi, który planuje nabyć przewodnik po Wrocławiu, jako produkt uzupełniający

A. obrazek przedstawiający okolice Wrocławia
B. mapę drogową Polski
C. przewodnik po Karkonoszach
D. plan miasta Wrocław
HAN.01 Pytanie 168
Prowadzenie sprzedaży

Kto jest zobowiązany do zapewnienia pracownikowi odzieży ochronnej?

A. urzędach pracy.
B. związkach zawodowych.
C. pracodawcy.
D. Państwowa Inspekcja Pracy.
HAN.01 Pytanie 171
Prowadzenie sprzedaży

Jakie z wymienionych produktów można postawić na półce sklepowej obok chleba?

A. Płatki śniadaniowe
B. Owoce
C. Wędzone ryby
D. Przyprawy
Prowadzenie sprzedaży

Na podstawie danych przedstawionych w tabeli ustal, które działanie podjął sprzedawca względem ceny towaru.

Informacje dotyczące zmiany ceny zmywarki
TowarCena na dzień 30 stycznia br.Cena na dzień 15 lutego br.
Zmywarka1 500,00 zł1 200,00 zł

A. Obniżył cenę o 20%.
B. Obniżył cenę o 25%.
C. Podwyższył cenę o 20%.
D. Podwyższył cenę o 25%.
HAN.01 Pytanie 173
Prowadzenie sprzedaży

W osiedlowym sklepie spożywczym z tradycyjną formą obsługi obrót ze sprzedaży wyniósł 200 000,00 zł.
Na podstawie danych przedstawionych w tabeli oblicz maksymalną wartość niedoboru.

BranżaLimit – sklep samoobsługowyLimit – sklep tradycyjny
minimalnymaksymalnyminimalnymaksymalny
mięsny1%2%0,8%1,5%
ogólnospożywczy0,6%1%0,4%0,8%

A. 1 600,00 zł
B. 2 000,00 zł
C. 1 200,00 zł
D. 4 000,00 zł
HAN.01 Pytanie 174
Kategorie: Towaroznawstwo
Prowadzenie sprzedaży

Przyprawa wytwarzana z mielonej gorczycy, wody, soli, octu oraz cukru i ziół charakterystycznych dla różnych gatunków to

A. sos sojowy
B. majonez
C. sos winegret
D. musztarda
Prowadzenie sprzedaży

Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli ustal charakter i wartość różnicy inwentaryzacyjnej towarów.

Tabela. Zestawienie inwentaryzacyjne
Nazwa towaruJ.m.Cena
w zł
Stan księgowyStan rzeczywisty
Farby plakatoweop.9,005048
Zeszyt 60-kartkowyszt.3,003939
Kredkiop.15,001614

A. Niedobór o wartości 48,00 zł
B. Niedobór o wartości 12,00 zł
C. Nadwyżka o wartości 48,00 zł
D. Nadwyżka o wartości 12,00 zł
HAN.01 Pytanie 176
Prowadzenie sprzedaży

Sprzedawca, ustawiając obok siebie na ekspozycji obuwie wykonane ze skóry naturalnej i sztucznej, zastosował zasadę

A. kolejności dostaw
B. dostępności towarów
C. substytucyjności
D. komplementarności
Prowadzenie sprzedaży

Interpretacja wybranego wskaźnika jest następująca: "W roku 2011 wskaźnik wyniósł 19,32, co wskazuje, że zapas towarów odnawiano w jednostce około 19 razy." Interpretacja odnosi się do wskaźnika

A. płynności szybkiej
B. rotacji zapasów w dniach
C. rotacji zapasów w razach
D. płynności bieżącej
Prowadzenie sprzedaży

Jakim dokumentem należy się posłużyć w sytuacji, gdy zachodzi konieczność poprawienia błędu na fakturze sprzedaży wysłanej do kontrahenta, który polega na użyciu niewłaściwej stawki podatku VAT dla sprzedanego towaru?

A. nota odsetkowa
B. faktura pro-forma
C. faktura korygująca
D. nota korygująca
HAN.01 Pytanie 179
Prowadzenie sprzedaży

W drogerii starsza kobieta poprosiła o przystępny cenowo krem, który byłby odpowiedni dla jej wieku. Sprzedawca, aby jak najlepiej zaspokoić potrzeby klientki, powinien

A. pokazać jej wszystkie dostępne na półkach kremy.
B. poinformować ją o wszystkich kremach przeznaczonych dla osób w podeszłym wieku, jakie są w sprzedaży.
C. zapytać klientkę o typ cery i zaproponować kilka przystępnych cenowo kremów do cery dojrzałej
D. zapytać kobietę o typ cery i zaoferować drogocenne kremy dla osób starszych na dzień i na noc.
Prowadzenie sprzedaży

Klient nabył:
– 6 tabliczek czekolady w cenie 2,50 zł/szt.,
– 2 kg mandarynek w cenie 3,00 zł/kg,
– 3 jogurty naturalne w kwocie 2,00 zł/szt.
Za zakupy uiścił sprzedawcy banknotem 50,00 zł. Jaką kwotę reszty powinien otrzymać klient?

A. 29,00 zł
B. 23,00 zł
C. 35,00 zł
D. 38,00 zł
HAN.01 Pytanie 181
Prowadzenie sprzedaży

Jaka będzie wartość podatku VAT, jeśli cena netto towaru wynosi 27 500,00 zł, a towar podlega 8% stawce VAT?

A. 25 300,00 zł
B. 27 662,97 zł
C. 2 200,00 zł
D. 2 037,03 zł
HAN.01 Pytanie 182
Prowadzenie sprzedaży

Jaki symbol wskazuje na wdrożenie systemu zarządzania jakością przez producenta?

A. ISO 9001
B. Certyfikat jakości
C. Organiczne produkty spożywcze
D. Logo firmy
Prowadzenie sprzedaży

PPH Kargo sp. z o.o. zrealizowało sprzedaż towarów na kwotę 20 000,00 zł, a jako formę zapłaty otrzymało weksel. Jeśli wartość sumy dyskontowej wynosi 618,56 zł, to na wekslu znajduje się kwota

A. 20 000,00 zł
B. 19 381,44 zł
C. 618,56 zł
D. 20 618,56 zł
HAN.01 Pytanie 184
Prowadzenie sprzedaży

Przedstawiony znak ostrzegawczy informuje

Ilustracja do pytania 24
A. niebezpieczeństwie pożaru.
B. niebezpieczeństwie wybuchu.
C. materiałach łatwopalnych.
D. materiałach utleniających się.
Prowadzenie sprzedaży

Na podstawie analizy danych podanych w tabeli wskaż towar, którego niedobór ma wartość większą niż 15 zł.

TowarCena
w zł/szt.
Stan według
spisu z naturyzapisów księgowych
A.10,0010 szt.13 szt.
B.1,0055 szt.67 szt.
C.11,0015 szt.10 szt.
D.2,0065 szt.55 szt.

A. A.
B. C.
C. B.
D. D.
Prowadzenie sprzedaży

Dokumenty potwierdzające sprzedaż detaliczną powinny być przechowywane w firmie handlowej zgodnie z ustawą o rachunkowości?

A. na stałe
B. przez czas określony w regulacjach podatkowych
C. do dnia zatwierdzenia sprawozdania finansowego
D. do momentu dokonania kontroli zewnętrznej
HAN.01 Pytanie 187
Prowadzenie sprzedaży

Zgodnie z zasadami BHP, stanowisko pracy powinno być wyposażone w dostęp do bieżącej wody i mydła antybakteryjnego

A. z koncentratami spożywczymi
B. rybne
C. alkoholowe
D. z konserwami mięsnymi
HAN.01 Pytanie 188
Prowadzenie sprzedaży

Na podstawie danych w tabeli określ, w którym z przedstawionych wariantów kolejne etapy sprzedaży w punkcie sprzedaży detalicznej są poukładane w prawidłowy sposób.

A.B.C.D.
- przekonywanie do dalszych zakupów,
- wyjaśnienie wątpliwości,
- ustalenie należności,
- prezentacja produktu.
- przekonywanie do dalszych zakupów,
- ustalenie potrzeb klienta,
- ustalenie należności
- prezentacja produktu.
- ustalenie potrzeb klienta,
- prezentacja produktu,
- przekonywanie do dalszych zakupów,
- ustalenie i pobranie należności.
- ustalenie potrzeb klienta,
- prezentacja produktu,
- wyjaśnienie wątpliwości,
- ustalenie i pobranie należności.

A. C.
B. A.
C. B.
D. D.
HAN.01 Pytanie 189
Prowadzenie sprzedaży

Wystawa, która prezentuje produkty dostępne w sklepie oraz dekoracje na okres świąteczny, nosi nazwę

A. masowa
B. okolicznościowa
C. reprezentacyjna
D. towarowa
Prowadzenie sprzedaży

Oblicz całkowitą kwotę, jaką klient musi uiścić za nabycie 3 czekolad w cenie 3,00 zł za szt., 0,5 kg słodyczy po 16,00 zł za 1 kg oraz 2 napojów w cenie 4,00 zł za szt., jeżeli skorzysta z karty lojalnościowej uprawniającej do 3% zniżki?

A. 24,25 zł
B. 15,40 zł
C. 21,34 zł
D. 17,50 zł
HAN.01 Pytanie 191
Prowadzenie sprzedaży

Podczas rozpakowywania pudełek z dezodorantami w sprayu sprzedawca przypadkowo uszkodził jeden z pojemników. Co mu grozi w związku z tym?

A. skaleczenie ostrą krawędzią pojemnika
B. zatrucie wydobywającym się gazem
C. poparzenie spowodowane samozapłonem cieczy
D. podrażnienie skóry przez żrącą ciecz
HAN.01 Pytanie 192
Prowadzenie sprzedaży

Klient powinien otrzymać darmowe opakowanie, jeżeli

A. zwrócił się o torbę z materiału ekologicznego
B. nabył towar sprzedawany luzem
C. zapomniał wziąć torby z domu
D. poprosił o zapakowanie zakupionych produktów w torbę ozdobną
HAN.01 Pytanie 193
Prowadzenie sprzedaży

Asortyment artykułów spożywczych w hipermarketach to asortyment

A. szeroki i głęboki
B. wąski i płytki
C. szeroki i płytki
D. wąski i głęboki
HAN.01 Pytanie 194
Prowadzenie sprzedaży

Jakie są wymagania do realizacji zakupów w placówkach cash & carry?

A. prowadzenie działalności gospodarczej przez nabywców
B. posiadanie osobowości prawnej przez kupujących
C. zakupienie jednorazowo co najmniej 10 opakowań tego samego towaru
D. dokonywanie zakupów o wartości co najmniej 500 zł
HAN.01 Pytanie 195
Prowadzenie sprzedaży

Opakowanie śledzi zawiera informacje przedstawione w tabeli. Jaką wartość energetyczną i ile gramów tłuszczów zawiera 200 g śledzi?

Wartości odżywcze śledzi – waga 100 g
Wartość energetyczna156 kcal
Węglowodany7 g
Białka7 g
Tłuszcze15 g
Sól2 g

A. 15 kcal i 156 g
B. 156 kcal i 15 g
C. 30 kcal i 312 g
D. 312 kcal i 30 g
HAN.01 Pytanie 197
Prowadzenie sprzedaży

Sprzedawca, podczas układania konserw mięsnych na półkach, zauważył, że wieczka czterech puszek są wypukłe, mimo iż termin ich przydatności do spożycia nie minął. W takiej sytuacji powinien

A. obniżyć cenę wszystkich mięsnych konserw w danej partii i wystawić je na sprzedaż
B. wycofać z rynku jedynie konserwy mięsne z wypukłymi wieczkami puszek
C. wycofać z rynku całą partię konserw mięsnych
D. obniżyć cenę mięsnych konserw z wypukłymi wieczkami puszek i wystawić je na sprzedaż
HAN.01 Pytanie 198
Prowadzenie sprzedaży

Każdy produkt przeznaczony do sprzedaży detalicznej powinien być

A. opatrzony etykietą wskazującą jego rozmiar
B. oznaczony ceną
C. wyposażony w kartę gwarancyjną
D. zapakowany w opakowania jednorazowego użytku
Prowadzenie sprzedaży

Jaką wartość przyjmuje podstawą opodatkowania towarów i usług według stawki podatku VAT?

A. wydatki na zakup towarów i usług
B. suma brutto towarów i usług
C. wartość netto towarów i usług
D. cena zakupu w hurtowni towarów i usług
Prowadzenie sprzedaży

Jaką rolę pełni marża w działalności handlowej?

A. finansowanie zakupów towarów
B. pokrycie kosztów operacyjnych oraz osiągnięcie zysku
C. zaspokojenie wydatków
D. zwiększenie wartości towarów w magazynie