Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

HAN.01 Pytanie 322
Prowadzenie sprzedaży

Klientka została poinformowana przez lekarza, by rozpoczęła stosowanie diety z ograniczeniem nasyconych kwasów tłuszczowych. W związku z tym, sprzedawca winien zasugerować jej zakup

A. masła
B. ryb
C. pełnotłustego mleka
D. mięsa wieprzowego
HAN.01 Pytanie 323
Prowadzenie sprzedaży

Jakiego dokumentu powinien użyć Sklep "KAJA", jeśli w fakturze, którą otrzymał od dostawcy towarów, zauważono błąd w danych adresowych sklepu?

A. Duplikat faktury.
B. Faktura VAT.
C. Reklamacja.
D. Nota korygująca
HAN.01 Pytanie 324
Prowadzenie sprzedaży

Zakupując energooszczędny piecyk do ogrzewania swojego mieszkania, klient kierował się jakim motywem?

A. emocjonalnym
B. racjonalnym
C. społecznym
D. zabezpieczającym
HAN.01 Pytanie 325
Prowadzenie sprzedaży

Torebka dla kobiet miała cenę 350 zł. Zredukowano ją o 10%. Jaka jest nowa cena torebki po obniżce?

A. 350,00 zł
B. 356,50 zł
C. 340,00 zł
D. 315,00 zł
Prowadzenie sprzedaży

Klient nabył towary przedstawione w tabeli. Która z podanych kwot pozwoli mu na zapłacenie rachunku?

Nazwa towaruJ. m.IlośćCena jednostkowa w zł
Tapeta ściennaszt.236,00
Klej do tapetszt.310,50
Farba olejnal123,00

A. 70,00 zł
B. 91,00 zł
C. 127,00 zł
D. 106,00 zł
HAN.01 Pytanie 327
Kategorie: Towaroznawstwo
Prowadzenie sprzedaży

Metoda zachowywania żywności, taka jak mleko oraz przetwory owocowe, polegająca na jednorazowym podgrzewaniu produktu w temperaturze między 60 a 100 stopni C to

A. tyndalizacja
B. sterylizacja
C. blanszowanie
D. pasteryzacja
HAN.01 Pytanie 328
Prowadzenie sprzedaży

Którego z drukowanych środków informowania klientów o ofercie handlowej dotyczy przedstawiony opis?

Kilkustronicowy środek informowania klientów o ofercie, wydawany cyklicznie, prezentujący działania promocyjne placówki, najczęściej drukowany na papierze słabej jakości.

A. Folderu reklamowego.
B. Ulotki.
C. Katalogu.
D. Gazetki reklamowej.
Prowadzenie sprzedaży

Jeśli wartość zakupu netto towaru wynosi 500 zł, a koszty zakupu wynoszą 100 zł, natomiast marża zysku to 50% ceny nabycia, to jaka będzie cena sprzedaży netto?

A. 750 zł
B. 650 zł
C. 600 zł
D. 900 zł
HAN.01 Pytanie 330
Prowadzenie sprzedaży

Sklep z kosmetykami nabył 100 sztuk lakierów do włosów w zbiorczych opakowaniach po 25 sztuk. Cena za jedno takie opakowanie wyniosła 250,00 zł netto. Jaką jednostkową cenę zakupu netto ma lakier do włosów?

A. 4,00 zł
B. 2,50 zł
C. 25,00 zł
D. 10,00 zł
HAN.01 Pytanie 332
Kategorie: Towaroznawstwo
Prowadzenie sprzedaży

Papryka klasyfikowana jest jako warzywo

A. psiankowate
B. kapustne
C. strączkowe
D. korzeniowe
Prowadzenie sprzedaży

Termin, który wskazuje, że sprzedawca na swój koszt ma obowiązek dostarczyć zamówiony towar do miejsca wskazanego przez nabywcę, określa się pojęciem

A. inkaso
B. skonto
C. franco
D. loco
Prowadzenie sprzedaży

Oblicz, jaką sumę zapłaci klient za zakup 30 dag karkówki oraz 0,5 kg kiełbasy, jeśli 1 kg karkówki kosztuje 20,00 zł, a 1 kg kiełbasy ma cenę 23,00 zł?

A. 16,90 zł
B. 17,50 zł
C. 18,40 zł
D. 21,50 zł
Prowadzenie sprzedaży

Sprzedawca w sklepie detalicznym ma obowiązek wydać paragon z kasy fiskalnej klientowi

A. tylko na prośbę nabywcy
B. do końca miesiąca, w którym nastąpiła sprzedaż
C. bez zbędnej zwłoki po zrealizowaniu transakcji
D. najpóźniej w ciągu siedmiu dni od daty zakupu
HAN.01 Pytanie 337
Prowadzenie sprzedaży

W sklepach w branży spożywczej kluczowym obowiązkiem sprzedawcy związanym z przygotowaniem produktów do sprzedaży jest

A. codzienna kontrola towarów w celu usunięcia z obrotu artykułów przeterminowanych
B. próbowanie każdego nowego produktu w celu poinformowania klientów o jego właściwościach smakowych
C. umieszczanie na półkach towarów z najnowszej dostawy przed tymi z wcześniejszych dostaw
D. regularne zmienianie miejsc różnych towarów na półkach z powodów estetycznych
Prowadzenie sprzedaży

Czym jest cena nabycia?

A. cena detaliczna skorygowana o marżę handlową
B. rzeczywista cena zakupu powiększona o koszty bezpośrednio związane z zakupem
C. rzeczywista cena zakupu pomniejszona o koszty opakowania
D. cena ewidencyjna powiększona o marżę handlową oraz podatek VAT
HAN.01 Pytanie 339
Prowadzenie sprzedaży

Jakie zasady dotyczące przechowywania dotyczą wędlin?

A. Wysokie temperatury w pomieszczeniach, ułożone bez opakowań w miejscach ciemnych
B. Warunki chłodnicze, umieszczone bez opakowań w pojemnikach obok innych towarów
C. Niskie temperatury w pomieszczeniach, zamrożone i zawieszone w opakowaniach na hakach
D. Warunki chłodnicze, umieszczone w pojemnikach, z dala od produktów pochłaniających zapachy
Prowadzenie sprzedaży

Spółka akcyjna postanowiła przeznaczyć zysk na wypłatę dywidendy w kwocie 80 000 zł. Wypłata dywidendy odbywa się proporcjonalnie do posiadanych udziałów. Udziałowiec pierwszy ma 10% udziałów, udziałowiec drugi 30% udziałów, udziałowiec trzeci 20% udziałów, a udziałowiec czwarty 40% udziałów. Kwoty dywidend wypłaconych poszczególnym udziałowcom przedstawiają się następująco:

A. 24 000 zł, 32 000 zł, 16 000 zł, 8 000 zł
B. 8 000 zł, 32 000 zł, 24 000 zł, 16 000 zł
C. 8 000 zł, 24 000 zł, 16 000 zł, 32 000 zł
D. 32 000 zł, 16 000 zł, 24 000 zł, 8 000 zł
HAN.01 Pytanie 341
Prowadzenie sprzedaży

Najlepszą metodą sprzedaży paczkowanych słodyczy w sklepie dyskontowym jest

A. sprzedaż preselekcyjna
B. sprzedaż samoobsługowa
C. sprzedaż tradycyjna
D. sprzedaż wysyłkowa
HAN.01 Pytanie 342
Kategorie: Towaroznawstwo
Prowadzenie sprzedaży

Jakie jest zamiennik masła?

A. ser
B. śmietana
C. margaryna
D. mleko
HAN.01 Pytanie 343
Prowadzenie sprzedaży

Świeże mięso powinno być przechowywane w temperaturze

Warunki przechowywania artykułów żywnościowych
TowarTemperatura w °C
Wędliny świeże4°C ÷ 6°C
Mięso świeże0°C ÷ 3°C
Mięso mrożone-18°C
Ryby świeże-1°C ÷ 5°C
Masło2°C ÷ 4°C
Warzywa2°C ÷ 5°C
Owoce2°C ÷ 5°C
Przetwory mleczne4°C ÷ 8°C
Mrożonki-6°C ÷ -4°C

A. 4°C ÷ 6°C
B. -1°C ÷ 5°C
C. -6°C ÷ -4°C
D. 0°C ÷ 3°C
Prowadzenie sprzedaży

Klient zakupił towary przedstawione w tabeli i zapłacił za nie banknotem o nominale 100 zł. Kwota reszty, którą powinien otrzymać klient wynosi

Wykaz towarów kupionych przez klienta
Lp.Nazwa towaruJednostka miaryIlośćCena jednostkowa brutto w zł
1.schabkg1,518,00
2.karkówkadag6015,00

A. 64,00 zł
B. 42,00 zł
C. 36,00 zł
D. 67,00 zł
Prowadzenie sprzedaży

W sklepie dostępnych jest 400 sztuk jogurtu naturalnego, którego cena wynosi 1,10 zł za sztukę, a termin jego przydatności do konsumpcji kończy się za 4 dni. W celu sprzedaży zapasu jogurtu, jego cena jednostkowa została obniżona o 30%. Jaką kwotę szacuje się na obniżkę tego towaru?

A. około 310 zł
B. około 110 zł
C. około 130 zł
D. około 440 zł
Prowadzenie sprzedaży

Jakie urządzenie techniczne pozwala sprzedawcy na zbadanie dostępności określonego towaru w magazynie?

A. Metkownica dwurzędowa
B. Kolektor danych - terminal z czytnikiem kodów kreskowych
C. Drukarka wielofunkcyjna z łączem internetowym
D. Kasa fiskalna
HAN.01 Pytanie 349
Prowadzenie sprzedaży

Elementy takie jak produkt, cena, promocja oraz dystrybucja są narzędziami marketingu mix, które są kontrolowane i kształtowane przez przedsiębiorstwa w celu wpływania na rynek. Działania marketingowe producenta odzieży sportowej, który rozpoczął intensywną kampanię informacyjną na rzecz zdrowego stylu życia, dotyczą

A. promocji
B. ceny
C. produktu
D. dystrybucji
HAN.01 Pytanie 350
Kategorie: Towaroznawstwo
Prowadzenie sprzedaży

Jakie produkty mogą być wyeksponowane na półce w sklepie obok siebie?

A. Owoce, warzywa oraz cukier
B. Mąka, kasze i przyprawy ziołowe
C. Dżemy, musli oraz płatki śniadaniowe
D. Ryby, mięso oraz nabiał
HAN.01 Pytanie 351
Prowadzenie sprzedaży

Jaki rozmiar kurtki powinien kupić mężczyzna o wzroście 178 cm i obwodzie klatki piersiowej 101 cm?

SMLXLXXL
Obwód talii8286909498
Obwód bioder96100104108112
Obwód klatki piersiowej92-9596-99100-103104-107108-...
Wzrost174-175176-177178-179180-181182-...

A. XL
B. L
C. M
D. XXL
Prowadzenie sprzedaży

Klient dokonał płatności za zakupy w sklepie internetowym przy użyciu smartfona, korzystając z mobilnej aplikacji bankowej, która umożliwia uzyskanie jednorazowego kodu do potwierdzenia zgody na obciążenie swojego konta. Jaką metodę płatności wybrał kupujący?

A. BLIK
B. Przelew tradycyjny
C. Kartę debetową
D. P24NOW
HAN.01 Pytanie 355
Prowadzenie sprzedaży

Przedstawiona etykieta dotyczy

Składniki: mleko pasteryzowane, żywe kultury bakterii
Przeciętna wartość odżywcza w 100 g
Wartość energetyczna188 kJ/kcal
Białko3,2 g
Węglowodany4,8 g
Tłuszcz1,4 g

A. maślanki.
B. kefiru.
C. mleka.
D. śmietany.
HAN.01 Pytanie 356
Prowadzenie sprzedaży

Jaką z wymienionych mąk sprzedawca powinien polecić klientowi, który jest zainteresowany nabyciem produktu bezglutenowego?

A. Żytnią
B. Jaglaną
C. Orkiszową
D. Pszenną
HAN.01 Pytanie 357
Prowadzenie sprzedaży

Klient sklepu stacjonarnego ma prawo do skorzystania z uprawnień związanych z niezgodnością towaru z umową przez okres

A. 24 miesięcy od momentu wydania towaru
B. 7 dni od momentu wydania towaru
C. 14 dni od momentu wydania towaru
D. 12 miesięcy od momentu wydania towaru
HAN.01 Pytanie 358
Prowadzenie sprzedaży

Na początku prezentacji produktów sprzedawca powinien pokazać klientowi trzy różne artykuły w celu

A. przekazania klientowi informacji, że towaru wystarczy i nie musi szybko podejmować decyzji
B. zachęcenia klienta do zakupu większej ilości artykułów
C. umożliwienia klientowi podjęcia decyzji, a zarazem nie komplikowania mu wyboru
D. zaangażowania klienta w poznawanie produktów, aby obsłużyć kolejnego klienta
HAN.01 Pytanie 360
Prowadzenie sprzedaży

Proponowanie klientowi kuponu, który umożliwia uzyskanie rabatu przy przyszłym zakupie, jest przykładem

A. promocji sprzedaży
B. sprzedaży osobistej
C. reklamy
D. public relations