Filtrowanie pytań
Przygotowanie imprez i usług …
A. listą rzeczy znajdujących się w wyposażeniu pokoju hotelowego.
B. usługą dostarczania jedzenia i napojów do pokoju za dodatkową opłatą.
C. spisem gości przebywających w hotelowych pokojach.
D. usługą sprzątania pokoju na prośbę gościa.
HGT.07 Pytanie 282
Przygotowanie imprez i usług …
Planując pieszą wycieczkę dla grupy czerwonym szlakiem z Szklarskiej Poręby na Szrenicę, w jakich usługach należy się skorzystać?
A. przewodnika wycieczek.
B. ratownika górskiego.
C. przewodnika sudeckiego.
D. przewodnika wysokogórskiego.
Przygotowanie imprez i usług …
Wizę na lotnisku trzeba nabyć po przejściu granicy
A. Czech
B. Egiptu
C. Francji
D. Tunezji
HGT.07 Pytanie 284
Przygotowanie imprez i usług …
Umowa dotycząca tymczasowego przydzielania określonej liczby usług turystycznych w ustalonym czasie, z opcją częściowej lub całkowitej rezygnacji z tych usług, to
A. franchising
B. zamówienie
C. czarter
D. allotment
HGT.07 Pytanie 285
Przygotowanie imprez i usług …
Biuro Podróży Wędrowniczek organizuje jednodniowe wyprawy do najpiękniejszych miast Polskich. W których miastach wymagane jest zatrudnienie przewodnika miejskiego?
A. Wrocław, Poznań, Łódź
B. Gdańsk, Toruń, Olsztyn
C. Biała Podlaska, Lublin, Katowice
D. Kraków, Szczecin, Białystok
HGT.07 Pytanie 286
Przygotowanie imprez i usług …
Aby zagwarantować profesjonalną obsługę żeglarską podczas rejsu turystycznego po Adriatyku, biuro podróży powinno wynająć jacht wraz
A. ze skiwerem
B. ze skiperem
C. z somelierem
D. ze stewardem
Przygotowanie imprez i usług …
Jaką odległość pokona rowerzysta w czasie 9 godzin, jeżeli jego średnia prędkość na trasie Szlak Green Velo wynosi 20 km w ciągu 1,5 godziny?
A. 60 km
B. 80 km
C. 100 km
D. 120 km
Przygotowanie imprez i usług …
Korzystając z zamieszczonego cennika, oblicz koszt dwóch noclegów w pokoju jednoosobowym z pełnym wyżywieniem w terminie od 12.07 do 14.07.2017 r.
CENNIK | ||
---|---|---|
Rodzaj pokoju | Cena za dobę w terminie w zł | |
od 01.01 do 30.04.2017 r. | od 01.05 do 31.08.2017 r. | |
SGL + HB | 450,00 | 550,00 |
SGL + FB | 600,00 | 650,00 |
DBL + BB | 700,00 | 750,00 |
TPL + FB | 1 000,00 | 1 200,00 |
A. 1 100,00 zł
B. 1 300,00 zł
C. 2 400,00 zł
D. 1 500,00 zł
HGT.07 Pytanie 289
Przygotowanie imprez i usług …
Organizacja wycieczek dla pasjonatów kajakarstwa mieści się w kategorii turystyki
A. etnicznej
B. kwalifikowanej
C. motywacyjnej
D. kulturowej
HGT.07 Pytanie 290
Przygotowanie imprez i usług …
Zaleca się wykupienie dodatkowego ubezpieczenia od ryzyka związanego z amatorskim uprawianiem sportów dla
A. uczestników zjazdu wędrówkowego
B. entuzjastów narciarstwa wodnego
C. kuracjuszy korzystających z uzdrowisk
D. turystów spędzających czas nad wodą
Przygotowanie imprez i usług …
Osobom podróżującym, które życzą sobie noclegów jedynie w mobilnej bazie noclegowej, pracownik biura turystycznego powinien zarekomendować skorzystanie z
A. hoteli oraz hosteli
B. schronisk i moteli
C. pensjonatów oraz kempingów
D. roteli i kamperów
Przygotowanie imprez i usług …
Który pensjonat proponuje najniższą cenę za tygodniowy pobyt 4-osobowej rodziny, w tym rodzice i 2 dzieci w wieku 2 i 16 lat?
Pensjonat | Cena/osoba/doba | Zniżka dla dziecka do 18 lat |
---|---|---|
A. | 90 zł | 10% |
B. | 100 zł | 25% |
C. | 115 zł | 50% |
D. | 140 zł | 75% |
A. C.
B. A.
C. D.
D. B.
HGT.07 Pytanie 293
Przygotowanie imprez i usług …
Jakiego typu turystykę powinno się zalecić firmie, która złożyła prośbę o zorganizowanie wydarzenia turystycznego dla swoich pracowników, aby docenić ich dotychczasowy wkład?
A. Turystykę alternatywną
B. Turystykę socjalną
C. Turystykę motywacyjną
D. Turystykę krajoznawczą
HGT.07 Pytanie 294
Przygotowanie imprez i usług …
Imię i nazwisko rezydenta: Marianna Potocka
Region: Agadir Maroko
Nazwa hotelu | Royal Melissim 5* | Kenzi Europa 4* | Anezi Tower 4* |
---|---|---|---|
Podpis recepcjonisty | XYZ | XYZ | XYZ |
Liczba osób przewidzianych na spotkanie z rezydentem | 15 | 20 | 18 |
Liczba osób, które przyszły na spotkanie | 13 | 20 | 16 |
Godzina rozpoczęcia spotkania | 10:00 | 11:30 | 13:00 |
Ile osób wykupiło wycieczkę? | 10 | 15 | 14 |
Na jaką kwotę? | 250 EUR | 480 EUR | 390 EUR |
Czytelny podpis rezydenta | Potocka | Potocka | Potocka |
A. formularz rezerwacyjny.
B. rooming list.
C. raport z dyżurów hotelowych.
D. protokół inspektora pięter.
HGT.07 Pytanie 295
Przygotowanie imprez i usług …
Oblicz koszt wstępu do Muzeum Wsi Mazowieckiej dla rodziny (2 osoby dorosłe i 1 dziecko) wraz z przewodnikiem w języku angielskim, w dniu 15 sierpnia.
Rodzaj biletu | Cena od os. | Okres obowiązywania |
---|---|---|
Bilet wstępu normalny | 16 zł | Każda niedziela i święto od 1 maja do 30 września |
Bilet wstępu normalny | 11 zł | Pozostałe dni w roku |
Bilet wstępu ulgowy | 8 zł | Każda niedziela i święto od 1 maja do 30 września |
Bilet wstępu ulgowy | 5 zł | Pozostałe dni w roku. |
Przewodnik w języku angielskim 60 zł przez cały rok (grupa do 25 osób). Dla rodzin z dziećmi zniżka 5% od ceny usługi przewodnickiej. |
A. 108 zł
B. 87 zł
C. 97 zł
D. 100 zł
Przygotowanie imprez i usług …
Przygotowując przerwę kawową dla gości konferencji, należy
A. wcześniej ustawić filiżanki z kawą na stołach konferencyjnych
B. serwować kawę w trakcie konferencji
C. umieścić w sali konferencyjnej automat z kawą
D. zapewnić serwis kawowy w formie bufetu w holu
HGT.07 Pytanie 297
Przygotowanie imprez i usług …
Przyjazd grupy polonijnej z Ukrainy do Polski określa się jako turystyka
A. motywacyjna
B. etniczna
C. ekologiczna
D. alternatywna
Przygotowanie imprez i usług …
W obszarze, który nie jest regulowany przez ustawę o usługach turystycznych, w umowach dotyczących świadczenia usług turystycznych, zawieranych przez organizatorów turystyki oraz pośredników z klientami, mają zastosowanie przepisy
A. Kodeksu postępowania karnego
B. Kodeksu karnego
C. Kodeksu postępowania administracyjnego
D. Kodeksu cywilnego
Przygotowanie imprez i usług …
Jakiego rodzaju posiłki organizator powinien zamówić w restauracji dla turystów z Izraela?
A. wegetariańskiego
B. wegańskiego
C. koszernego
D. śródziemnomorskiego
Przygotowanie imprez i usług …
Kwestia cen usług turystycznych w ośrodku narciarskim od maja do października powinna być
A. niższa niż w pozostałych miesiącach
B. zależna od zarobków klienta
C. wyższa niż w innych miesiącach
D. zawsze taka sama bez względu na czas sprzedaży
HGT.07 Pytanie 301
Przygotowanie imprez i usług …
Aby zagwarantować realizację wcześniej opłaconych wczasów, pracownik biura podróży przygotował dla klienta
A. umowę o dzieło
B. umowę-zlecenie
C. zamówienie
D. voucher
Przygotowanie imprez i usług …
Kto powinien zarezerwować pakiety śniadaniowe dla grupy turystów, którzy nocują w pensjonacie i planują wyruszyć na pieszą wycieczkę na Babią Górę wczesnym rankiem?
A. Uczestnicy wyjazdu
B. Pośrednik turystyczny
C. Kierownik grupy turystów
D. Pilot wycieczki
HGT.07 Pytanie 303
Przygotowanie imprez i usług …
W dokumentacji wyjazdu turystycznego można znaleźć między innymi
A. raport pilota z ubiegłej imprezy
B. kserokopię ustawy o usługach turystycznych
C. lista pracowników biura podróży
D. potwierdzenie rezerwacji noclegów
HGT.07 Pytanie 304
Przygotowanie imprez i usług …
Czym jest overbooking?
A. przydzielenie jednemu klientowi więcej niż jednego miejsca
B. rejestracja płatności za wydarzenie turystyczne
C. zarezerwowanie miejsc dla wycieczki grupowej
D. przyjęcie większej rezerwacji niż dostępna liczba miejsc
Przygotowanie imprez i usług …
W kontekście organizacji górskiej turystyki dla uczniów, najważniejsze jest zarezerwowanie przede wszystkim usług:
A. gastronomicznej, noclegowej, przewodnika górskiego
B. transportowej, gastronomicznej, rekreacyjnej
C. transportowej, noclegowej, przewodnika miejskiego
D. gastronomicznej, noclegowej, handlowej
Przygotowanie imprez i usług …
Biuro podróży zauważa nieprzerwany spadek przychodów ze sprzedaży wycieczek. W celu zwiększenia sprzedaży, właściciel planuje wprowadzenie licznych zniżek na oferowane usługi, mając nadzieję, że wzrost liczby nabywanych usług przewyższy obniżenie cen. Jaką strategię marketingową wybierze to biuro?
A. Za pomocą promocji
B. Za pomocą dystrybucji
C. Za pomocą produktu
D. Za pomocą ceny
HGT.07 Pytanie 307
Przygotowanie imprez i usług …
Dla grupy turystów wybierających się na oboz narciarski do Słowacji ubezpieczenie jest obowiązkowe
A. kosztów rezygnacji
B. ochrony prawnej
C. bagażu podróżnego
D. kosztów leczenia
Przygotowanie imprez i usług …
Biuro Podróży Okraj zorganizowało dla studentów wyprawę górską. Nocleg jest przewidziany w obiekcie dysponującym 49 miejscami noclegowymi w pokojach wieloosobowych. Obiekt oferuje bufet, punkt IT, punkt GOPR oraz ściankę wspinaczkową. Jaki obiekt proponuje to biuro?
A. Hotel
B. Pensjonat
C. Schronisko
D. Kamping
Przygotowanie imprez i usług …
Ulotka promująca propozycję wycieczki szkolnej w Małopolsce stanowi formę wpływania na klientów w ramach strategii
A. cen.
B. promocji.
C. produktu.
D. dystrybucji.
Przygotowanie imprez i usług …
Osoby podróżujące tanimi liniami lotniczymi powinny rozważyć ofertę konkretnego przewoźnika
A. Air France
B. Ryanair
C. British Airways
D. Lufthansa
Przygotowanie imprez i usług …
Kto jako pierwszy otrzyma kartę win od kelnera-sommeliera, gdy przy stole znajdują się: jubilatka świętująca swoje urodziny, jej starszy brat, ciocia oraz wujek?
A. wujkowi
B. starszemu bratu
C. cioci
D. jubilatce
Przygotowanie imprez i usług …
Jaką z wymienionych potraw można zaproponować osobom na diecie wegetariańskiej?
A. Kwaśnicę
B. Polentę
C. Kaszankę
D. Mousakę
HGT.07 Pytanie 313
Przygotowanie imprez i usług …
Przygotowując program regionalnych targów turystycznych w Podlaskiem, należy uwzględnić degustacje dań
A. litewskiej i niemieckiej
B. czeskiej i słowackiej
C. białoruskiej i tatarskiej
D. ukraińskiej i norweskiej
HGT.07 Pytanie 314
Przygotowanie imprez i usług …
Umowa pomiędzy organizatorem usług turystycznych a klientem nie zawiera danych dotyczących
A. rodzaju świadczeń wliczonych w cenę
B. ubezpieczenia
C. zakwaterowania
D. godzin otwarcia zwiedzanych atrakcji
HGT.07 Pytanie 315
Przygotowanie imprez i usług …
W przypadku dokumentu informującego o braku możliwości rezerwacji usług gastronomicznych w restauracji zamkowej, z powodu braku wolnych miejsc, powinno się przede wszystkim zaproponować
A. degustację potraw regionalnych
B. rezerwację zamówienia na inny termin
C. zamówienie posiłku w lokalnym barze
D. zwiedzanie komnat zamku
HGT.07 Pytanie 316
Przygotowanie imprez i usług …
Rezerwacja noclegu przez telefon, która nie wymaga pisemnego potwierdzenia ani wpłaty, jest klasyfikowana jako rezerwacja
A. przewidziana
B. zagwarantowana
C. zrealizowana
D. niegwarantowana
HGT.07 Pytanie 317
Przygotowanie imprez i usług …
W związku z nagłym załamaniem warunków atmosferycznych pilot zasugerował grupie turystów, aby zamiast przejazdu kolejką na Kasprowy Wierch zwiedzili Zakopane. Turyści zgodzili się na tę zmianę i podpisali dokument, który w turystyce określa się jako
A. rekomendacją
B. obciążeniem za zmianę programu
C. rezygnacją z wybranego punktu programu
D. reklamacją
Przygotowanie imprez i usług …
Sprzedaż osobista związana z organizacją wyjazdów turystycznych nie obejmuje sprzedaży
A. w biurach przedsiębiorstw transportowych
B. poprzez reklamy telewizyjne
C. w siedzibie biura podróży
D. za pomocą telefonii
Przygotowanie imprez i usług …
Co nie jest zawarte w karcie pokładowej pasażera promu?
A. informacji o połączeniach alternatywnych
B. numeru imprezy
C. numeru kabiny
D. trasy oraz czasu trwania rejsu
HGT.07 Pytanie 320
Przygotowanie imprez i usług …
Który brakujący element programu konferencji należy wpisać w wierszach Przedziału czasu w godzinach 11.00 – 11.30 oraz 17.30 – 18.00?
Program konferencji (fragment) | |
---|---|
Przedział czasu | Element programu konferencji |
8.00 - 9.00 | Rejestracja uczestników |
9.00 - 9.30 | Otwarcie konferencji i powitanie |
9.30 - 11.00 | Sesja inauguracyjna: Nowe trendy w turystyce |
11.00 - 11.30 | |
12.00 - 15.00 | Sesja wykładowa: Promocja i komercjalizacja produktów turystycznych |
15.00 - 16.00 | Obiad |
16.00 - 17.30 | Sesja wykładowa: Blogi, questing, działania CSR w turystyce |
17.30 - 18.00 | |
18.00 – 20.00 | Warsztaty |
19.30 – 22.00 | Kolacja |
od 21.00 | Część artystyczno-integracyjna |
A. Przerwa kawowa.
B. Lunch.
C. Prezentacja rezultatów warsztatów.
D. Czas wolny.