Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

Prowadzenie produkcji pszczel…

Który z wymienionych warunków musi być spełniony przy wysyłce matki pszczelej pocztą?

A. Przesyłka jest opatrzona firmowym logiem.
B. Klateczka wysyłkowa jest wykonana z drewna.
C. Koperta z otworami.
D. Otwór klateczki jest zasklepiony ciastem.
Prowadzenie produkcji pszczel…

Oznakowanie świń zgodnie z zasadami identyfikacji i rejestracji oraz obrotu zwierzętami gospodarskimi polega na

A. założeniu opaski.
B. założeniu na prawą małżowinę uszną duplikatu kolczyka.
C. wytatuowaniu numeru identyfikacyjnego.
D. założeniu na obu małżowinach usznych kolczyków.
Prowadzenie produkcji pszczel…

Jaką maksymalną temperaturę może mieć śmietana surowa podczas transportu trwającego ok. 3 godziny?

§ 10.1.Temperatura przechowywanych lub transportowanych produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do sprzedaży bezpośredniej nie może być wyższa niż:

1) 4°C - dla tuszek drobiowych, zajęczaków i drobnej zwierzyny łownej niewypatroszonej;

2) 3°C - dla narządów wewnętrznych grubej zwierzyny łownej nieoskórowanej;

3) 7°C - dla tusz grubej zwierzyny łownej nieoskórowanej;

4) 6°C - dla mleka surowego i surowej śmietany;

5) 2°C - dla produktów rybołówstwa, z wyłączeniem żywych produktów rybołówstwa.

2. Produkty pochodzenia zwierzęcego przeznaczone do sprzedaży bezpośredniej schładza się niezwłocznie, jeżeli jest to konieczne dla zapewnienia ich bezpieczeństwa.

3. Temperatury, o których mowa w ust. 1 pkt 1-4, mogą być wyższe o 2°C podczas transportu do miejsc prowadzenia sprzedaży bezpośredniej lub zakładu prowadzącego handel detaliczny z przeznaczeniem dla konsumenta końcowego, jeżeli transport ten nie trwa dłużej niż 2 godziny, a po jego zakończeniu produkty zostaną schłodzone do temperatury określonej w ust. 1 pkt 1-4.

A. 7°C
B. 6°C
C. 8°C
D. 4°C
Prowadzenie produkcji pszczel…

Podczas postępowania po stwierdzeniu wystąpienia choroby zakaźnej zwierząt w gospodarstwie, należy się stosować do poleceń

A. najbliższego lekarza weterynarii.
B. powiatowego lekarza weterynarii.
C. wójta.
D. inspekcji sanitarnej.
Prowadzenie produkcji pszczel…

Ile razy w roku do Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa podaje się stan stada, jeżeli jego liczebność nie uległa zmianie?

A. Trzy razy.
B. Dwa razy.
C. Cztery razy.
D. Jeden raz.
Prowadzenie produkcji pszczel…

Na których z wymienionych pól zabrania się stosowania nawozów naturalnych, zgodnie z zaleceniami Zwykłej Dobrej Praktyki Rolniczej?

A. Na glebach przykrytych śniegiem.
B. Na wieloletnich uprawach polowych.
C. Na użytkach zielonych.
D. Na glebach lekkich.
Prowadzenie produkcji pszczel…

Na podstawie zamieszczonego fragmentu rozporządzenia określ, z jakiego okresu rolnik prowadzący działalność w zakresie produkcji jaj pozyskanych od drobiu i trudniący się ich sprzedażą bezpośrednią, powinien prowadzić dokumentację, zawierającą informacje o ilości sprzedanych jaj.

§ 39. 1. Podmiot prowadzący działalność w zakresie produkcji jaj przeznaczonych do sprzedaży bezpośredniej prowadzi i przechowuje dokumentację, zawierającą informacje o:

1) ilości sprzedanych produktów w danym:

a) tygodniu – w przypadku jaj pozyskanych od drobiu,

b) miesiącu – w przypadku jaj pozyskanych od ptaków bezgrzebieniowych;

2) wynikach czynności sprawdzających, o których mowa w § 18.

2. Dokumentację, o której mowa w ust. 1, przechowuje się przez rok następujący po roku, w którym została sporządzona, i udostępnia się na żądanie właściwego powiatowego lekarza weterynarii.

A. Z miesiąca.
B. Z tygodnia.
C. Z roku.
D. Z dwóch lat.
Prowadzenie produkcji pszczel…

W pasiece prowadzonej metodami ekologicznymi można

A. przycinać skrzydła królowej.
B. dokarmiać pszczoły ciastem cukrowym.
C. wirować miód z plastrów, na których znajduje się czerw.
D. stosować lakiery do zabezpieczania uli od wewnątrz.
Prowadzenie produkcji pszczel…

O którą z wymienionych informacji należy uzupełnić pokazaną na rysunku etykietę, aby była zgodna z przepisami dotyczącymi oznakowania środków spożywczych?

Ilustracja do pytania 19
A. Zawartość netto.
B. Sposób przyrządzania.
C. Logo producenta.
D. Datę produkcji.
Prowadzenie produkcji pszczel…

Oznakowanie bydła, zgodnie z przepisami w zakresie identyfikacji i rejestracji zwierząt, polega na

A. wytatuowaniu na grzbiecie numeru oborowego.
B. założeniu kolczyka na lewej małżowinie usznej.
C. założeniu kolczyków na obu małżowinach usznych.
D. wytatuowaniu na grzbiecie numeru osobnika w stadzie.
Prowadzenie produkcji pszczel…

Która z wymienionych osób ma obowiązek zarejestrowania sprzedaży bezpośredniej produktów pszczelich w Powiatowym Inspektoracie Weterynarii?

A. Pszczelarz sprzedający odkłady.
B. Pszczelarz wytwarzający produkty pszczele tylko na własne potrzeby.
C. Pszczelarz prowadzący pasiekę hodowlaną.
D. Pszczelarz sprzedający miód w domu i na targu.