Filtrowanie pytań
Prowadzenie produkcji pszczel…
A. amebiozy.
B. kiślicy.
C. warrozy.
D. nosemozy.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Podstawową cechą decydującą o wartości użytkowej pszczół jest
A. mała skłonność do rabunku.
B. trzymanie się plastrów.
C. kolor wosku.
D. wydajność miodowa i woskowa.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Co wpływa na wybór larw do przekładania?
A. Wielkość i kształt larwy.
B. Obfitość zapasów miodu wokół komórek z larwami.
C. Obfitość pierzgi wokół komórek z larwami.
D. Data złożenia jajeczka przez matkę.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Jakie są objawy zgnilca amerykańskiego?
A. Drżenia skrzydełek pszczół lotnych.
B. Zaburzenia lokomocyjne.
C. Wypadanie szczecinek.
D. Zmiany na zasklepach komórek z martwym czerwiem.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Podczas pierwszego przeglądu wiosennego pszczelarz stwierdził w gnieździe rodziny pszczelej za małą ilość pokarmu węglowodanowego. Czym powinien uzupełnić brakujący pokarm?
A. Syropem cukrowym.
B. Cukrem pudrem.
C. Ciastem miodowo-cukrowym.
D. Nektarem.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Jeżeli pszczoły oblepiają kitem siatkę klateczki, w której poddawana jest nowa matka to należy
A. wypuścić matkę do gniazda.
B. przejrzeć gniazdo w celu usunięcia mateczników.
C. usunąć kit z klateczki.
D. usunąć z ula klateczkę z matką.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Oblicz ile kilogramów miodu na dobę zużyje podczas karmienia czerwiu rodzina ważący 2 kg, jeżeli rodzina o wadze 1 kg zużywa do tego celu 0,09 kg na dobę.
A. 2,00 kg
B. 1,00 kg
C. 0,09 kg
D. 0,18 kg
Prowadzenie produkcji pszczel…
Czym powinny odżywiać się robotnice przed okresem wypacania, aby miały silnie rozwinięte gruczoły woskowe?
A. Kandem.
B. Miodem.
C. Syropem.
D. Pyłkiem.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Który produkt wytwarzany jest w gruczole gardzielowym pszczoły?
A. Mleczko.
B. Wosk.
C. Kit.
D. Pierzga.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Kiedy należy wprowadzić młodą matkę do rodziny pszczelej?
A. Tuż po wyrojeniu.
B. Kilka dni po osieroceniu rodziny, bez przeglądu gniazda.
C. W obecności matki czerwiącej.
D. Do 6 godz. od momentu usunięcia starej matki, bez ponownego przeglądania gniazda.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Jesienne uzupełnianie zapasów zimowych syropem cukrowym powinno zakończyć się nie później niż
A. 30 sierpnia.
B. 30 października.
C. 10 października
D. 20 września.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Której choroby pszczół dotyczą objawy przedstawione na ilustracji?

A. Zgnilca amerykańskiego.
B. Grzybicy wapiennej.
C. Grzybicy kamiennej.
D. Zatrucia pyłkiem.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Która z wymienionych właściwości jest podstawową cechą świadczącą o jakości matki pszczelej?
A. Zachowanie się pszczół w gnieździe.
B. Liczba plastrów zajętych przez pszczoły.
C. Wygląd czerwiu na plastrze.
D. Liczba plastrów z czerwiem.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Który z wymienionych czynników nie ma bezpośredniego wpływu na powodzenie wychowu wartościowych matek pszczelich?
A. Liczba młodych pszczół w rodzinie wychowującej.
B. Zdrowotność rodziny wychowującej.
C. Rodzaj klateczek do izolowania mateczników.
D. Wiek larw hodowlanych.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Które z wymienionych osobników pszczelich są w normalnych warunkach karmione tylko czystym mleczkiem pszczelim?
A. Larwy robotnic i trutni do 16 dnia życia.
B. Trutnie przez całe życie.
C. Larwy robotnic i trutni do 3 dnia życia.
D. Robotnice przez całe życie.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Na rysunku przedstawiono kwiaty

A. wierzby.
B. lipy.
C. głogu.
D. berberysu.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Której rasy pszczół dotyczy zamieszczony opis?
| Osobniki należące do tej rasy są najmniejsze spośród występujących w Polsce pszczół. Ciało mają pokryte szarobiałym owłosieniem. Są łagodne, mają najmniejszą skłonność do rojenia, miód sklepią na mokro, silnie klują gniazdo, ul trzymają niezbyt czysto. Cechuje je duża skłonność do rabunku. Posiadają najdłuższe języczki dzięki czemu są cenione jako dobre zapylaczki. |
A. Kaukaskiej.
B. Krainskiej.
C. Środkowoeuropejskiej.
D. Włoskiej.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Który zabieg należy wykonać w rodzinie pszczelej posiadającej czerw przedstawiony na ilustracji?

A. Wymienić matkę.
B. Ścieśnić gniazdo.
C. Podzielić rodzinę.
D. Usunąć czerw.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Najkorzystniejszą porą do prowadzenia wychowu matek jest okres między
A. lutym a połową marca.
B. czerwcem a połową lipca.
C. kwietniem a połową maja.
D. wrześniem a połową października.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Podgatunek pszczoły Apis mellifera sicula zaliczany jest do pszczół
A. orientalnych.
B. środkowoeuropejskich.
C. bałkańskich.
D. afrykańskich.
Prowadzenie produkcji pszczel…
W jakiej proporcji powinno stosować się syrop cukrowy do podkarmiania pobudzającego?
A. 3:1
B. 1:1
C. 3:2
D. 1:2
Prowadzenie produkcji pszczel…
Który typ aparatu gębowego występuje u pszczół?
A. Gryzący.
B. Gryząco-ssący.
C. Kłująco-ssący.
D. Ssący.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Która z wymienionych cech pszczół jest ich podstawową cechą użytkową?
A. Czerwienie matki.
B. Sklepianie miodu na sucho lub mokro.
C. Miodność.
D. Zachowanie się na plastrze.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Która z wymienionych ras pszczół charakteryzuje się jednolitym ziemisto-ciemnobrązowym ubarwieniem ciała, krótkim języczkiem, dużą skłonnością do żądlenia, płochliwością na plastrze oraz dobrą zimotrwałością?
A. Kaukaska.
B. Środkowoeuropejska.
C. Włoska.
D. Kraińska.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Który szkodnik jest przedstawiony na ilustracji?

A. Pryszczarek kapustnik.
B. Chowacz czterozębny.
C. Słodyszek rzepakowy.
D. Mszyca kapuściana.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Typowym szkodnikiem miodu jest
A. trojszyk ciemny.
B. motylica mniejsza.
C. mącznik młynarek.
D. roztoczek suszowy.
Prowadzenie produkcji pszczel…
W jakim stadium rozwoju matki pszczelej nie należy robić żadnych przeglądów w rodzinie wychowującej?
A. Przedpoczwarki.
B. Larwy zwiniętej.
C. Poczwarki.
D. Larwy przędzącej.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Pszczoła kaukaska zaliczana jest do grupy pszczół
A. ciemnych z północnej Europy.
B. bałkanów.
C. orientalnych.
D. ciemnych z północnej Afryki.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Której metody tworzenia rodzin pszczelich dotyczy opis?
| Z kilku rodzin pszczelich należy odebrać po 1-2 plastry z czerwiem na wygryzieniu, a także plastry z miodem i pierzgą oraz odsiadującymi je pszczołami. Po przewiezieniu ula na nowe pasieczysko należy podać matecznik na wygryzieniu lub nieunasiennioną matkę pszczelą. |
A. Z dwóch trzecia.
B. Dzielenia na pół lotu.
C. Składańców.
D. Zsypańców.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Który z rysunków przedstawia matkę pszczelą?

A. C.
B. D.
C. B.
D. A.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Jakiej rasy pszczół dotyczy opis?
| Należą do najmniejszych pszczół europejskich lecz posiadają najdłuższy języczek 6,7-7,3 mm. Są bardzo łagodne, podczas przeglądów dobrze trzymają się plastrów. Posiadają zdolność szybkiego wyszukiwania nowych pożytków. Pszczoły te wykazują dużą skłonność do rabunków, ale własnego gniazda bronią bardzo energicznie. Wyjątkowo mocno kitują gniazdo i wylot. |
A. Włoskiej.
B. Kraińskiej.
C. Kaukaskiej.
D. Środkowoeuropejskiej.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Ilustracja przedstawia siedlisko/domek dla jednego z gatunków pszczoły samotnicy. Jaki to gatunek?

A. Pszczolinka.
B. Murarka ogrodowa.
C. Spójnica lucernowa.
D. Kornutka.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Zadaniem pracy hodowlanej w pszczelarstwie jest
A. doskonalenie pogłowia pszczół.
B. zwiększenie liczebności pogłowia pszczół w pasiece.
C. tworzenie odkładów na sprzedaż.
D. zapobieganie rójkom w pasiece.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Narząd wzroku pszczoły zbudowany jest z oka
A. skrzelowego.
B. stereoskopowego.
C. złożonego i prostego.
D. bocznego i złożonego.
Prowadzenie produkcji pszczel…
W celu ułatwienia odnalezienia wejścia do ula pszczoły oznaczają pobliże ula wydzieliną. W którym gruczole powstaje ta wydzielina?
A. Żuwaczkowym.
B. Kieszonkowym.
C. Rektalnym.
D. Zapachowym.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Których plastrów należy użyć do utworzenia 5-ramkowego startera wg Hodowli Pszczół J. Wilde i J. Prabuckiego?
A. Plastra z czerwiem krytym, dwóch z czerwiem otwartym, plastra z zapasem miodu i plastra z pierzgą.
B. Plastra z zapasem miodu, plastra z pierzgą i plastra z czerwiem otwartym.
C. Dwóch plastrów z czerwiem krytym i dwóch plastrów z zapasem miodu.
D. Plastra z pierzgą i dwóch plastrów z zapasem miodu.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Który z wymienionych zabiegów powinien być zastosowany w celu uniknięcia zaparzenia rodzin pszczelich w czasie transportu na pożytek?
A. Dostawienie korpusu z pustymi plastrami nad powałkę.
B. Dostawienie kolejnego korpusu z pustymi plastrami pod powałkę.
C. Usunięcie kraty odgrodowej.
D. Dodanie nadstawek z plastrami wypełnionymi miodem.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Które pszczoły zaliczane są do grupy pszczół orientalnych?
A. Włoskie.
B. Kaukaskie.
C. Macedońskie.
D. Kraińskie.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Który plaster należy dodać do ula, jeżeli po otwarciu słychać głośne buczenie (płacz) pszczół, a w plastrach brak czerwiu (jajeczek)?
A. Z czerwiem na wygryzieniu.
B. Z jednodniowymi larwami.
C. Z czerwiem zasklepionym.
D. Z obsiadującymi pszczołami.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Jaką minimalną ilość pszczół powinna liczyć rodzina pszczela na początku maja, aby można było uznać ją za silną?
A. Ok. 40 tys.
B. Ok. 80 tys.
C. Ok. 10 tys.
D. Ok. 20 tys.