Filtrowanie pytań
Prowadzenie produkcji pszczel…
A. Zamiana plastrów z czerwiem na wygryzieniu na plastry z czerwiem otwartym.
B. Zmniejszenie pojemności gniazda.
C. Likwidacja mateczników rojowych.
D. Zakratowanie wylotu.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Warunkiem koniecznym likwidacji nastroju rojowego jest
A. wykonanie odkładów.
B. poddanie matki czerwiącej.
C. dodanie węzy.
D. niszczenie mateczników.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Jaka w przybliżeniu temperatura panuje w centrum kłębu w czasie zimowli, gdy w rodzinie nie ma czerwiu?
A. 30 °C
B. 35 °C
C. 25 °C
D. 15 °C
Prowadzenie produkcji pszczel…
Do jakiego rodzaju chorób pszczół zalicza się ostry i chroniczny paraliż pszczół?
A. Grzybiczych.
B. Wirusowych.
C. Bakteryjnych.
D. Pasożytniczych.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Którą metodę pozyskiwania mateczników przedstawiono na ilustracji?

A. Zandera.
B. Alleya.
C. Hopkinsa.
D. Millera.
Prowadzenie produkcji pszczel…
O ile dni wcześniej trzeba przystąpić do wychowu trutni niż do wychowu matek, by trutnie były gotowe do unasienniania w tym samym czasie co młode matki?
A. 14-21 dni.
B. 10-12 dni.
C. 24-26 dni.
D. 6-8 dni.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Jaką rasę pszczół przedstawiono na ilustracji?

A. Kraińską.
B. Kaukaską.
C. Włoską.
D. Środkowoeropejską.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Pierwszym symptomem pojawienia się nastroju rojowego u pszczół jest
A. pojawienie się czerwiu garbatego.
B. pojawienie się mateczników.
C. bielenie przez nie plastrów.
D. budowa miseczek matecznikowych.
Prowadzenie produkcji pszczel…
W celu wyrównania zapachu łączonych rodzin pszczelich można zastosować
A. olejek lawendowy.
B. roztwór octu.
C. wywar z pokrzywy.
D. kamforę krystaliczną.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Na podstawie tabeli określ jaka kategoria powinna być nadana jajom o masie 70 g.
| Nazwa kategorii | Symbol | masa jaja, g |
| bardzo duże | XL | 75 i więcej |
| duże | L | 63-73 |
| średnie | M | 53-63 |
| małe | S | 48-53 |
A. M
B. XL
C. L
D. S
Prowadzenie produkcji pszczel…
Która choroba pszczół powoduje u nich biegunkę, niechęć do wychodzenia z ula przy niższych temperaturach, słabe odbudowywanie plastrów oraz małą ilość miodu w ulu?
A. Pełzakowa.
B. Roztoczowa.
C. Woreczkowa.
D. Sporowcowa.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Którą czynność, wykonywaną w zakresie okulizacji, przedstawiono na rysunku?

A. Nacinanie podkładki.
B. Wycinanie oczka.
C. Wycinanie zrazu.
D. Nacinanie komponentów.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Po jakim czasie przechowywania kit pszczeli traci swoją aktywność biologiczną?
A. Po 6 miesiącach.
B. Po 12 miesiącach.
C. Po 3 latach.
D. Po 2 latach.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Której choroby dotyczą objawy przedstawione na ilustracji?

A. Zgnilca amerykańskiego.
B. Zgnilca europejskiego.
C. Choroby woreczkowej.
D. Grzybicy wapiennej.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Którego produktu pszczelego dotyczy zamieszczony obok opis?
| Wykorzystywany jest do uszczelniania gniazda i dezynfekcji komórek plastra po wygryzieniu się z tych komórek pszczół. Wykazuje silne działanie antybakteryjne, regeneracyjne, immunologiczne i znieczulające. Znajduje zastosowanie w przemyśle chemicznym do wyrobu politur, lakierów i past. |
A. Wosku.
B. Propolisu.
C. Pyłku.
D. Pierzgi.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Którą cyfrą oznaczono na rysunku wole pszczoły robotnicy?

A. 3
B. 1
C. 2
D. 4
Prowadzenie produkcji pszczel…
Plaster z jednodniowymi larwami należy podać rodzinie, gdy stwierdzono w niej
A. brak czerwiu otwartego.
B. mateczniki ratunkowe.
C. mateczniki rojowe.
D. brak czerwiu krytego.
Prowadzenie produkcji pszczel…
W którym miesiącu pszczoły zużywają największą ilość miodu na własne potrzeby?
A. W sierpniu.
B. W czerwcu.
C. W lipcu.
D. W maju.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Którą z wymienionych czynności można przeprowadzić podczas oceny terenowej pszczół?
A. Ujmowanie czerwiu.
B. Odbieranie miodu.
C. Dodawanie pszczół.
D. Wymianę matek.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Zaraźliwą chorobą bakteryjną atakującą starszy czerw pszczeli jest
A. choroba sporowcowa.
B. posocznica bakteryjna.
C. chroniczny paraliż pszczół.
D. zgnilec złośliwy.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Której rasy pszczół dotyczy opis?
| Osobniki należące do tej rasy są najmniejsze spośród występujących w Polsce pszczół. Ciało mają pokryte szarobrązowym owłosieniem. Są łagodne, mają najmniejszą skłonność do rojenia, miód sklepią na mokro, silnie kitują gniazdo, ul utrzymają niezbyt czysto. Cechuje je duża skłonność do rabunku. Posiadają najdłuższe języczki dzięki czemu są cenione jako dobre zapylaczki. |
A. Krainskiej.
B. Włoskiej.
C. Kaukaskiej.
D. Środkowoeuropejskiej.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Którą z wymienionych chorób pszczół opisano?
| W komórkach nabłonkowych jelita środkowego pszczoł odbywa się cykl rozwojowy pasożyta. Prowadzi to do zaburzeń w trawieniu i wchłanianiu pokarmu przez pszczoły. Wiosną na wylotku i przed ulem pszczoły pełzają z nabrzmiałymi rozciągniętymi odwłokami. Dochodzi do przepełnienia jelita prostego pszczół i przedwczesnego jego opróżniania. Plastry i ściany ula zabrudzone są kałem. |
A. Nosemozę.
B. Warrozę.
C. Askosferiozę.
D. Kiślicę.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Jaką rolę w rodzinie pszczelej pełnią 3-dniowe pszczoły robotnice?
A. Zbierają nektar.
B. Budują plastry.
C. Bronią ula.
D. Karmią larwy.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Przy zakupie rodzin pszczelich ważne jest, aby
A. pszczoły były żądliwe.
B. plastry miały dużo komórek trutowych.
C. plastry w ulu były ciemne.
D. matka miała maksymalnie 2 lata.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Podkarmianie pobudzające, przygotowujące pszczoły do zimowli należy zakończyć nie później niż
A. 20-25 sierpnia.
B. 20-25 lipca.
C. 25-30 września.
D. 25-30 października.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Jaka jest różnica między temperaturą zewnętrzną wynoszącą -30°C a temperaturą panującą w środku kłębu podczas wychowu czerwiu?
A. 50,5°C
B. 64,5°C
C. 60,5°C
D. 34,5°C
Prowadzenie produkcji pszczel…
Ograniczenie matek w czerwieniu wykonuje się poprzez
A. odsklepienie plastrów.
B. przestawienie czerwiu.
C. zastosowanie kraty odgrodowej.
D. podkarmienie stymulacyjne.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Do jakiego rodzaju chorób pszczół zalicza się zgnilec europejski?
A. Bakteryjnych.
B. Pasożytniczych.
C. Wirusowych.
D. Grzybiczych.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Kiedy należy poddać młodą matkę do rodziny bezmatecznej?
A. Tuż po wyrojeniu się starej, bez przeglądu gniazda.
B. W obecności matki czerwiącej, bez przeglądu gniazda.
C. 4-6 godz. po usunięciu matki z rodziny, bez przeglądu gniazda.
D. 4-6 dni po osieroceniu rodziny, bez przeglądu gniazda.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Który gruczoł pszczoły wydziela mleczko pszczele?
A. Kieszonkowy.
B. Gardzielowy.
C. Ślinowy.
D. Rektalny.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Jaka musi być minimalna temperatura powietrza, aby można było przeprowadzić główny przegląd wiosenny z dokonaniem oceny rodziny po zimie?
A. 5°C
B. 20°C
C. 15°C
D. 10°C
Prowadzenie produkcji pszczel…
Przedstawionym na rysunku szkodnikiem pyłku jest

A. kolczatka.
B. zakamarnik.
C. rozkruszek drobny.
D. trojszyk ulec.
Prowadzenie produkcji pszczel…
U pszczoły wole wchodzi w skład jelita
A. środkowego.
B. tylnego.
C. przedniego.
D. prostego.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Według W. Ostrowskiej najlepiej zimują pszczoły, które wygryzają się
A. na przełomie sierpnia i września.
B. na przełomie lipca i sierpnia.
C. około połowy października.
D. do połowy lipca.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Która z opisanych sytuacji w ulu jest wskazaniem do użycia węzy?
A. Budowa dzikiej zabudowy.
B. Pojawienie się czerwiu na drugim plastrze z brzegu.
C. Pojawienie się nakropu w gnieździe.
D. Zajęcie przez pszczoły ostatniej uliczki.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Przerobem nektaru zajmują się robotnice porządkowe w wieku
A. 21-26 dni.
B. 17-20 dni.
C. 8-16 dni.
D. 2-6 dni.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Do przenoszenia i magazynowania płynnych pokarmów w obrębie układu pokarmowego pszczoły służy
A. przełyk.
B. wole.
C. gardziel.
D. przedżołądek.