Filtrowanie pytań
ROL.03 Pytanie 121
Kategorie: Produkty pszczele Rośliny miododajne
Prowadzenie produkcji pszczel…
A. Wrzosowy.
B. Gryczany.
C. Malinowy.
D. Akacjowy.
ROL.03 Pytanie 122
Kategorie: Gospodarka pasieczna Produkty pszczele
Prowadzenie produkcji pszczel…
Pszczelarz wykonując główny przegląd jesienny oszacował zgromadzony miód w gnieździe na 2 kg.
Z ilu kg cukru musi wykonać syrop 3:2, aby uzupełnić żelazny zapas?
A. 3 kg
B. 7 kg
C. 6 kg
D. 2 kg
ROL.03 Pytanie 123
Kategorie: Rośliny miododajne Podstawy rolnictwa
Prowadzenie produkcji pszczel…
Kiedy wysiewany jest międzyplon ścierniskowy?
A. Wczesną wiosną przed wysianiem plonu głównego.
B. Wiosną jednocześnie z plonem głównym.
C. Jesienią po zbiorze plonu głównego.
D. W drugiej połowie lata po zbiorze wczesnego plonu głównego.
ROL.03 Pytanie 124
Kategorie: Gospodarka pasieczna Produkty pszczele
Prowadzenie produkcji pszczel…
Podczas głównego przeglądu jesiennego w gnieździe rodziny pszczelej stwierdzono ok. 2 kg miodu.
Ilość pokarmu w tym okresie powinna wynosić minimum 6 kg. Z ilu kg cukru pszczelarz musi zrobić syrop cukrowy (o proporcjach 3:2), aby uzupełnić brakujący "żelazny zapas"?
A. 2 kg
B. 3 kg
C. 4 kg
D. 1 kg
ROL.03 Pytanie 125
Kategorie: Rośliny miododajne Podstawy rolnictwa
Prowadzenie produkcji pszczel…
Ile wynosi przeciętna ilość wysiewu koniczyny czerwonej w kg na 1 ha?
A. 32-34 kg
B. 12-18 kg
C. 20-24 kg
D. 26-30 kg
ROL.03 Pytanie 126
Kategorie: Gospodarka pasieczna Produkty pszczele Sprzęt i narzędzia pasieczne
Prowadzenie produkcji pszczel…
W jakim celu stosuje się sprzęt pokazany na ilustracji?

A. Do odsączania odsklepów.
B. Do oddzielenia miodni od rodni.
C. Do poławiania propolisu.
D. Do cedzenia miodu.
ROL.03 Pytanie 127
Kategorie: Gospodarka pasieczna Sprzęt i narzędzia pasieczne
Prowadzenie produkcji pszczel…
Którym narzędziem pasiecznym należy usuwać dziką woskową zabudowę z powałki?
A. Szczotką pasieczną.
B. Dłutem pasiecznym.
C. Odsklepiaczem nożowym.
D. Skrobaczką krótką.
ROL.03 Pytanie 128
Kategorie: Rośliny miododajne Podstawy rolnictwa
Prowadzenie produkcji pszczel…
Zaskorupienie gleby, w okresie kiełkowania rzepaku, można zlikwidować
A. wałem kolczatką.
B. pługiem.
C. kultywatorem.
D. wałem gładkim.
ROL.03 Pytanie 129
Kategorie: Rośliny miododajne Podstawy rolnictwa
Prowadzenie produkcji pszczel…
Który z wymienionych nawozów azotowych najmniej uszkadza liście i dlatego można go stosować w postaci roztworu do nawożenia dolistnego roślin?
A. Saletrę amonową.
B. Siarczan amonu.
C. Saletrzak.
D. Mocznik.
ROL.03 Pytanie 130
Kategorie: Gospodarka pasieczna Rośliny miododajne
Prowadzenie produkcji pszczel…
Maksymalna odległość pasieki od bazy pożytkowej powinna wynosić
A. 8km
B. 4km
C. 6km
D. 2km
ROL.03 Pytanie 131
Kategorie: Choroby i szkodniki Produkty pszczele
Prowadzenie produkcji pszczel…
Który z produktów pszczelich może być zaatakowany przez roztoczka suszowego, zwanego także mlekowym
(Carpoglyphus lactis)?
A. Miód.
B. Wosk.
C. Pyłek.
D. Propolis.
ROL.03 Pytanie 132
Kategorie: Choroby i szkodniki Gospodarka pasieczna
Prowadzenie produkcji pszczel…
Na rysunku przedstawiono ramkę ulową z plastrem pszczelim zaatakowanym przez

A. warrozę destruktor.
B. kolczatkę.
C. barciaka większego.
D. zakamarnika.
ROL.03 Pytanie 133
Kategorie: Biologia pszczół Gospodarka pasieczna
Prowadzenie produkcji pszczel…
Jaką rolę w rodzinie pszczelej pełnią 3-dniowe pszczoły robotnice?
A. Zbierają nektar.
B. Bronią ula.
C. Karmią larwy.
D. Budują plastry.
ROL.03 Pytanie 134
Kategorie: Produkty pszczele Sprzęt i narzędzia pasieczne
Prowadzenie produkcji pszczel…
Przedstawiony na ilustracji przyrząd służy do oznaczania zawartości

A. enzymów w miodzie.
B. pyłku w miodzie.
C. wody w miodzie.
D. soli mineralnych w miodzie.
ROL.03 Pytanie 135
Kategorie: Gospodarka pasieczna Rośliny miododajne
Prowadzenie produkcji pszczel…
W Polsce południowej największym źródłem pożytku spadziowego jest
A. świerk.
B. klon.
C. jodła.
D. dąb.
ROL.03 Pytanie 136
Kategorie: Biologia pszczół Gospodarka pasieczna
Prowadzenie produkcji pszczel…
Jaka w przybliżeniu temperatura panuje w centrum kłębu w czasie zimowli, gdy w rodzinie nie ma czerwiu?
A. 35 °C
B. 30 °C
C. 25 °C
D. 15 °C
ROL.03 Pytanie 137
Kategorie: Gospodarka pasieczna Produkty pszczele
Prowadzenie produkcji pszczel…
Który z wymienionych produktów pasiecznych jest produktem przetworzonym?
A. Świeczki woskowe.
B. Mleczko pszczele.
C. Pyłek pszczeli.
D. Miód wielokwiatowy.
ROL.03 Pytanie 138
Kategorie: Biologia pszczół Gospodarka pasieczna
Prowadzenie produkcji pszczel…
Który z wymienionych czynników nie ma bezpośredniego wpływu na powodzenie wychowu wartościowych matek pszczelich?
A. Rodzaj klateczek do izolowania mateczników.
B. Wiek larw hodowlanych.
C. Zdrowotność rodziny wychowującej.
D. Liczba młodych pszczół w rodzinie wychowującej.
ROL.03 Pytanie 139
Kategorie: Rośliny miododajne Podstawy rolnictwa
Prowadzenie produkcji pszczel…
Ziarno zboża przedstawionego na ilustracji należy do pasz

A. przemysłowych.
B. objętościowych soczystych.
C. treściwych.
D. objętościowych suchych.
ROL.03 Pytanie 140
Kategorie: Biologia pszczół Gospodarka pasieczna
Prowadzenie produkcji pszczel…
Kiedy należy poddać młodą matkę do rodziny bezmatecznej?
A. Tuż po wyrojeniu się starej, bez przeglądu gniazda.
B. W obecności matki czerwiącej, bez przeglądu gniazda.
C. 4-6 dni po osieroceniu rodziny, bez przeglądu gniazda.
D. 4-6 godz. po usunięciu matki z rodziny, bez przeglądu gniazda.
ROL.03 Pytanie 141
Kategorie: Biologia pszczół Gospodarka pasieczna
Prowadzenie produkcji pszczel…
Który zabieg należy wykonać w rodzinie pszczelej posiadającej czerw przedstawiony na ilustracji?

A. Ścieśnić gniazdo.
B. Wymienić matkę.
C. Podzielić rodzinę.
D. Usunąć czerw.
ROL.03 Pytanie 142
Kategorie: Gospodarka pasieczna Produkty pszczele Sprzęt i narzędzia pasieczne
Prowadzenie produkcji pszczel…
Podczas pozyskiwania miodu z plastrów w skład niezbędnego sprzętu wchodzą: miodarka, stół do odsklepiania, odsklepiacz widelcowy oraz
A. cedzidło.
B. przegonka.
C. topiarka.
D. izolatory.
ROL.03 Pytanie 143
Kategorie: Biologia pszczół Gospodarka pasieczna
Prowadzenie produkcji pszczel…
Które pszczoły zaliczane są do grupy pszczół orientalnych?
A. Kaukaskie.
B. Kraińskie.
C. Macedońskie.
D. Włoskie.
ROL.03 Pytanie 144
Kategorie: Podstawy rolnictwa
Prowadzenie produkcji pszczel…
W Polsce najbardziej rozpowszechnił się chów trzody chlewnej o kierunku
A. mięsno-słoninowym.
B. tłuszczowo-mięsnym.
C. mięsnym.
D. bekonowym.
ROL.03 Pytanie 145
Kategorie: Gospodarka pasieczna Produkty pszczele
Prowadzenie produkcji pszczel…
Ile litrów wody należy użyć do sporządzenia brzeczki z 20 litrów miodu, przeznaczonej do domowej produkcji miodu pitnego "czwórniak"?
A. 60 litrów.
B. 80 litrów.
C. 20 litrów.
D. 40 litrów.
ROL.03 Pytanie 146
Kategorie: Gospodarka pasieczna Przepisy i bezpieczeństwo
Prowadzenie produkcji pszczel…
Którego z wymienionych kosztów w pasiece nie zalicza się do kosztów bezpośrednich?
A. Amortyzacji.
B. Zakupu cukru.
C. Transportu.
D. Pracy.
ROL.03 Pytanie 147
Kategorie: Gospodarka pasieczna Sprzęt i narzędzia pasieczne Podstawy rolnictwa
Prowadzenie produkcji pszczel…
Którego typu dojarni dotyczy opis?
Dojarnie te stosowane są w gospodarstwach z małą obsadą bydła mlecznego. W zależności od potrzeb są wyposażone w 6÷24 stanowisk udojowych rozmieszczonych pod kątem 40°÷45° wzdłuż korytarza technicznego. Dojarnie tego typu w ciągu godziny mogą wydoić od 20 do 80 krów. |
A. Tandem.
B. Paralell.
C. Rybia ość.
D. Karuzelowej.
ROL.03 Pytanie 148
Kategorie: Gospodarka pasieczna Rośliny miododajne
Prowadzenie produkcji pszczel…
Ile tygodni kwitnie gryka zwyczajna?
A. 4-5
B. 3-4
C. 1-2
D. 5-6
ROL.03 Pytanie 149
Kategorie: Produkty pszczele Przepisy i bezpieczeństwo
Prowadzenie produkcji pszczel…
O którą z wymienionych informacji należy uzupełnić pokazaną na rysunku etykietę, aby była zgodna z przepisami dotyczącymi oznakowania środków spożywczych?

A. Sposób przyrządzania.
B. Logo producenta.
C. Zawartość netto.
D. Datę produkcji.
ROL.03 Pytanie 150
Kategorie: Gospodarka pasieczna Produkty pszczele
Prowadzenie produkcji pszczel…
Ile wynosi zapotrzebowanie rodziny pszczelej na miód w ciągu roku?
A. 60 kg
B. 90 kg
C. 30 kg
D. 120 kg
ROL.03 Pytanie 151
Kategorie: Biologia pszczół Choroby i szkodniki
Prowadzenie produkcji pszczel…
Typowym szkodnikiem miodu jest
A. roztoczek suszowy.
B. trojszyk ciemny.
C. motylica mniejsza.
D. mącznik młynarek.
ROL.03 Pytanie 152
Kategorie: Gospodarka pasieczna Rośliny miododajne
Prowadzenie produkcji pszczel…
Którego krzewu miododajnego, poprawiającego bazę pożytkową, dotyczy opis?
Krzew ten zakwita w czerwcu, kwitnie zawsze obficie. Daje nektar i bardzo dużo pyłku. Ma małe wymagania glebowe, jest odporny na susze i mróz. Wysadzany jest jako krzew ozdobny, głównie na żywopłoty, doskonale znosi strzyżenie. |
A. Pęcherznicy kalinolistnej.
B. Ligustra pospolitego.
C. Kruszyny pospolitej.
D. Wiciokrzewu pospolitego.
ROL.03 Pytanie 153
Kategorie: Rośliny miododajne Podstawy rolnictwa
Prowadzenie produkcji pszczel…
Który z wymienionych parametrów materiału siewnego należy zbadać przygotowując go do siewu?
A. Siłę kiełkowania.
B. Skład chemiczny ziarna.
C. Wielkość nasion/ziarniaków.
D. Zdolność pochłaniania wilgoci.
ROL.03 Pytanie 154
Kategorie: Gospodarka pasieczna Rośliny miododajne
Prowadzenie produkcji pszczel…
Celem poprawy późnoletniej bazy pożytkowej wokół pasieki jest
A. zwiększenie czerwienia matek.
B. zmniejszenie czerwienia matek.
C. zmniejszenie pogłowia trutni.
D. zwiększenie pogłowia trutni.
ROL.03 Pytanie 155
Kategorie: Podstawy rolnictwa
Prowadzenie produkcji pszczel…
Gatunkiem zwierząt gospodarskich wszystkożernych jest
A. koń.
B. koza.
C. świnia.
D. bydło.
ROL.03 Pytanie 156
Kategorie: Biologia pszczół Gospodarka pasieczna
Prowadzenie produkcji pszczel…
O ile dni wcześniej trzeba przystąpić do wychowu trutni niż do wychowu matek, by trutnie były gotowe do unasienniania w tym samym czasie co młode matki?
A. 24-26 dni.
B. 14-21 dni.
C. 10-12 dni.
D. 6-8 dni.
ROL.03 Pytanie 157
Kategorie: Podstawy rolnictwa
Prowadzenie produkcji pszczel…
Której rasy koni dotyczy zamieszczony opis?
Jest rodziną, prymitywną rasą koni, wywodzącą się od dzikich koni, zwanych tarpanami, odporną na choroby i trudne warunki utrzymania. |
A. Konia śląskiego.
B. Konia huculskiego.
C. Konia małopolskiego.
D. Konika polskiego.
ROL.03 Pytanie 158
Kategorie: Gospodarka pasieczna Produkty pszczele
Prowadzenie produkcji pszczel…
Jak należy postąpić z obnóżami pyłkowymi po ich wysuszeniu?
A. Umieścić w szczelnym, ciemnym pojemniku
B. Dokładnie przebrać, aby usunąć zanieczyszczenia.
C. Wywiać lżejsze zanieczyszczenia strumieniami powietrza.
D. Wyłożyć na słońcu.
ROL.03 Pytanie 159
Kategorie: Gospodarka pasieczna Rośliny miododajne
Prowadzenie produkcji pszczel…
Która roślina nadaje się do poprawy pożytków późnych?
A. Chaber nadreński.
B. Facelia błękitna.
C. Koniczyna biała.
D. Nawłoć kanadyjska.
ROL.03 Pytanie 160
Kategorie: Podstawy rolnictwa
Prowadzenie produkcji pszczel…
Który z wymienionych nawozów naturalnych ma najniższą zawartość fosforu?
A. Gnojówka.
B. Kompost.
C. Obornik.
D. Gnojowica.