Filtrowanie pytań
Prowadzenie produkcji pszczel…
A. o wschodzie słońca.
B. do południa.
C. po południu.
D. o zachodzie słońca.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Który gruczoł pszczoły wydziela mleczko pszczele?
A. Kieszonkowy.
B. Gardzielowy.
C. Ślinowy.
D. Rektalny.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Jaka musi być minimalna temperatura powietrza, aby można było przeprowadzić główny przegląd wiosenny z dokonaniem oceny rodziny po zimie?
A. 10°C
B. 5°C
C. 20°C
D. 15°C
Prowadzenie produkcji pszczel…
Zwiększenie odległości pasieki od pożytku powoduje
A. zmniejszone zużycie miodu przez pszczoły.
B. zmniejszony wysiłek organizmu pszczoły.
C. zwiększoną ilość lotów zbieraczek po nektar.
D. zwiększone zużycie miodu przez pszczoły.
Prowadzenie produkcji pszczel…
W jakiej minimalnej odległości od głównej arterii komunikacyjnej pszczelarz może usytuować pasiekę?
A. 100 m
B. 50 m
C. 30 m
D. 200 m
Prowadzenie produkcji pszczel…
U pszczoły wole wchodzi w skład jelita
A. tylnego.
B. prostego.
C. przedniego.
D. środkowego.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Według W. Ostrowskiej najlepiej zimują pszczoły, które wygryzają się
A. na przełomie lipca i sierpnia.
B. około połowy października.
C. na przełomie sierpnia i września.
D. do połowy lipca.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Która z wymienionych osób ma obowiązek zarejestrowania sprzedaży bezpośredniej produktów pszczelich w Powiatowym Inspektoracie Weterynarii?
A. Pszczelarz sprzedający odkłady.
B. Pszczelarz sprzedający miód w domu i na targu.
C. Pszczelarz wytwarzający produkty pszczele tylko na własne potrzeby.
D. Pszczelarz prowadzący pasiekę hodowlaną.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Która z opisanych sytuacji w ulu jest wskazaniem do użycia węzy?
A. Budowa dzikiej zabudowy.
B. Zajęcie przez pszczoły ostatniej uliczki.
C. Pojawienie się nakropu w gnieździe.
D. Pojawienie się czerwiu na drugim plastrze z brzegu.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Przerobem nektaru zajmują się robotnice porządkowe w wieku
A. 17-20 dni.
B. 8-16 dni.
C. 21-26 dni.
D. 2-6 dni.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Na rysunku przedstawiono ramkę ulową z plastrem pszczelim zaatakowanym przez

A. zakamarnika.
B. barciaka większego.
C. kolczatkę.
D. warrozę destruktor.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Do przenoszenia i magazynowania płynnych pokarmów w obrębie układu pokarmowego pszczoły służy
A. gardziel.
B. wole.
C. przedżołądek.
D. przełyk.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Jaki typ ula przedstawiono na rysunku?

A. Warszawski poszerzony.
B. Kombinowany Dadant.
C. Stojak wielkopolski.
D. Leżak warszawski zwykły.