Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

Prowadzenie produkcji pszczel…

Na podstawie danych podanych w tabeli wskaż wysokość nadwyżki bezpośredniej z jednej rodziny pszczelej, produkującej 20 kg miodu.

Przychody/kosztyCena za 1 kg lub szt.Wartość zł
Przychody
Miód20 kg30,00600,00
Wosk0,3 kg20,006,00
Inne produkty25% wartości miodu150,00
Razem przychody756,00
Koszty
Cukier15 kg2,0030,00
Węza0,3 kg30,009,00
Matka pszczela½ szt.30,0015,00
Lekirównowartość ceny
hurtowej 1 kg miodu
15,0015,00
Inne kosztyrównowartość ceny
handlowej 1 kg miodu
30,0030,00
Razem koszty99,00

A. 198,00 zł
B. 855,00 zł
C. 756,00 zł
D. 657,00 zł
ROL.03 Pytanie 126
Prowadzenie produkcji pszczel…

Którą czynność, wykonywaną w zakresie okulizacji, przedstawiono na rysunku?

Ilustracja do pytania 6
A. Wycinanie zrazu.
B. Nacinanie komponentów.
C. Nacinanie podkładki.
D. Wycinanie oczka.
ROL.03 Pytanie 127
Prowadzenie produkcji pszczel…

O czym świadczy tworzony "stożek" spływającego miodu z miodarki?

Ilustracja do pytania 7
A. O braku zanieczyszczeń.
B. O wysokiej zawartości wody.
C. O początkach krystalizacji.
D. O dojrzałości miodu.
ROL.03 Pytanie 128
Prowadzenie produkcji pszczel…

Jaką ilość cukru należy przygotować do sporządzenia syropu cukrowego dla 10 rodzin zimujących w ulu warszawskim zwykłym z których każda posiada 5 plastrów?

A. 50kg
B. 100kg
C. 10kg
D. 20kg
Prowadzenie produkcji pszczel…

W pasiece prowadzonej metodami ekologicznymi można

A. wirować miód z plastrów, na których znajduje się czerw.
B. stosować lakiery do zabezpieczania uli od wewnątrz.
C. przycinać skrzydła królowej.
D. dokarmiać pszczoły ciastem cukrowym.
ROL.03 Pytanie 131
Prowadzenie produkcji pszczel…

Wilgotne ziarno zbóż należy dosuszyć

A. w workach na ściernisku.
B. wsilosach zbożowych z perforowaną podłogą.
C. wszczelnych silosach zbożowych.
D. w workach pod wiatą.
ROL.03 Pytanie 132
Prowadzenie produkcji pszczel…

Świeżo odebrane obnóża pyłkowe z poławiacza wylotowego można przechowywać w temperaturze pokojowej przez

A. 2-3 tygodnie.
B. jedną dobę.
C. jeden tydzień.
D. jeden miesiąc.
ROL.03 Pytanie 133
Prowadzenie produkcji pszczel…

W jaki sposób powinien być przechowywany kit pszczeli?

A. W jasnych opakowaniach szklanych.
B. W ciemnych opakowaniach kartonowych.
C. W jasnych workach lnianych.
D. W ciemnych workach foliowych spożywczych.
ROL.03 Pytanie 137
Prowadzenie produkcji pszczel…

W gospodarstwach nastawionych na intensywną produkcję mleka, cielęta, przez początkowy okres odpajania mlekiem lub preparatami mleko-zastępczymi, powinny być utrzymywane

A. z matkami.
B. w kombiboksach.
C. w indywidualnych kojcach z budkami.
D. w kojcach zbiorowych.
ROL.03 Pytanie 138
Prowadzenie produkcji pszczel…

Plaster z jednodniowymi larwami należy podać rodzinie, gdy stwierdzono w niej

A. mateczniki ratunkowe.
B. mateczniki rojowe.
C. brak czerwiu krytego.
D. brak czerwiu otwartego.
ROL.03 Pytanie 141
Prowadzenie produkcji pszczel…

Którą z wymienionych czynności można przeprowadzić podczas oceny terenowej pszczół?

A. Ujmowanie czerwiu.
B. Dodawanie pszczół.
C. Wymianę matek.
D. Odbieranie miodu.
Prowadzenie produkcji pszczel…

Którą z wymienionych czynności należy wykonać przed wstawieniem nadstawki?

A. Umieścić matkę w klateczce.
B. Założyć kratę odgrodową.
C. Założyć poławiacze obnóży.
D. Odsklepić zapasy w plastrach.
ROL.03 Pytanie 146
Prowadzenie produkcji pszczel…

Której rasy pszczół dotyczy opis?

Osobniki należące do tej rasy są najmniejsze spośród występujących w Polsce pszczół. Ciało mają pokryte szarobrązowym owłosieniem. Są łagodne, mają najmniejszą skłonność do rojenia, miód sklepią na mokro, silnie kitują gniazdo, ul utrzymają niezbyt czysto. Cechuje je duża skłonność do rabunku. Posiadają najdłuższe języczki dzięki czemu są cenione jako dobre zapylaczki.

A. Włoskiej.
B. Kaukaskiej.
C. Środkowoeuropejskiej.
D. Krainskiej.
ROL.03 Pytanie 153
Prowadzenie produkcji pszczel…

Przy zakupie rodzin pszczelich ważne jest, aby

A. pszczoły były żądliwe.
B. plastry w ulu były ciemne.
C. matka miała maksymalnie 2 lata.
D. plastry miały dużo komórek trutowych.
ROL.03 Pytanie 154
Prowadzenie produkcji pszczel…

Podkarmianie pobudzające, przygotowujące pszczoły do zimowli należy zakończyć nie później niż

A. 25-30 października.
B. 20-25 lipca.
C. 20-25 sierpnia.
D. 25-30 września.
ROL.03 Pytanie 155
Prowadzenie produkcji pszczel…

Jaka jest różnica między temperaturą zewnętrzną wynoszącą -30°C a temperaturą panującą w środku kłębu podczas wychowu czerwiu?

A. 60,5°C
B. 34,5°C
C. 64,5°C
D. 50,5°C
ROL.03 Pytanie 157
Prowadzenie produkcji pszczel…

Ograniczenie matek w czerwieniu wykonuje się poprzez

A. podkarmienie stymulacyjne.
B. odsklepienie plastrów.
C. przestawienie czerwiu.
D. zastosowanie kraty odgrodowej.
ROL.03 Pytanie 158
Prowadzenie produkcji pszczel…

Celem poprawy późnoletniej bazy pożytkowej wokół pasieki jest

A. zwiększenie czerwienia matek.
B. zmniejszenie czerwienia matek.
C. zmniejszenie pogłowia trutni.
D. zwiększenie pogłowia trutni.
ROL.03 Pytanie 159
Prowadzenie produkcji pszczel…

Na których z wymienionych użytkach rolnych stosowanie płynnych nawozów naturalnych stwarza zagrożenie chorobotwórcze i obniża smakowitość paszy?

A. Na gruntach ornych.
B. Na pastwiskach.
C. Na uprawach wieloletnich.
D. Na łąkach.
ROL.03 Pytanie 160
Prowadzenie produkcji pszczel…

Kiedy należy poddać młodą matkę do rodziny bezmatecznej?

A. W obecności matki czerwiącej, bez przeglądu gniazda.
B. 4-6 dni po osieroceniu rodziny, bez przeglądu gniazda.
C. 4-6 godz. po usunięciu matki z rodziny, bez przeglądu gniazda.
D. Tuż po wyrojeniu się starej, bez przeglądu gniazda.