Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

Prowadzenie produkcji pszczel…

Na podstawie przedstawionej normy spożycia pokarmów przez jedną rodzinę pszczelą w ciągu roku oblicz, ile kilogramów pokarmu pyłkowego potrzebuje rodzina pszczela w okresie od początku lutego do końca czerwca w danym roku.

ProduktMiesiące rokuRazem
123456789101112
Miód, kg113815201513832190
Pyłek, kg-0,31,83,66,68,15,43,60,6---30

A. 20,4 kg
B. 10,2 kg
C. 18,3 kg
D. 12,0 kg
Prowadzenie produkcji pszczel…

W jakiej formie należy zastosować lek widoczny na ilustracji?

Ilustracja do pytania 2
A. Podać tabletkę rozpuszczoną w syropie.
B. Wprowadzić tlącą się tabletkę przez wylot.
C. Zawiesić tabletkę między plastrami z czerwiem.
D. Ułożyć tabletkę na powałce ula.
ROL.03 Pytanie 44
Prowadzenie produkcji pszczel…

Której rasy pszczół dotyczy zamieszczony opis?

Osobniki należące do tej rasy są najmniejsze spośród występujących w Polsce pszczół. Ciało mają pokryte szarobiałym owłosieniem. Są łagodne, mają najmniejszą skłonność do rojenia, miód sklepią na mokro, silnie klują gniazdo, ul trzymają niezbyt czysto. Cechuje je duża skłonność do rabunku. Posiadają najdłuższe języczki dzięki czemu są cenione jako dobre zapylaczki.

A. Środkowoeuropejskiej.
B. Kaukaskiej.
C. Krainskiej.
D. Włoskiej.
ROL.03 Pytanie 47
Prowadzenie produkcji pszczel…

Który zabieg należy wykonać w rodzinie pszczelej posiadającej czerw przedstawiony na ilustracji?

Ilustracja do pytania 7
A. Wymienić matkę.
B. Usunąć czerw.
C. Podzielić rodzinę.
D. Ścieśnić gniazdo.
ROL.03 Pytanie 49
Prowadzenie produkcji pszczel…

Najkorzystniejszą porą do prowadzenia wychowu matek jest okres między

A. kwietniem a połową maja.
B. czerwcem a połową lipca.
C. lutym a połową marca.
D. wrześniem a połową października.
Prowadzenie produkcji pszczel…

Która z wymienionych metod jest stosowana do zwalczania warrozy u pszczół?

A. Wymiana matki pszczelej.
B. Wstawianie do gniazda ramek pracy.
C. Przesiedlanie rodzin.
D. Zwiększenie objętości gniazda poprzez dodanie ramki z węzą.
ROL.03 Pytanie 52
Prowadzenie produkcji pszczel…

Który z wymienionych produktów pasiecznych jest produktem przetworzonym?

A. Pyłek pszczeli.
B. Mleczko pszczele.
C. Świeczki woskowe.
D. Miód wielokwiatowy.
ROL.03 Pytanie 53
Prowadzenie produkcji pszczel…

Jaką ilość syropu cukrowego uzyska się z 50 kg cukru, jeżeli do zakarmienia należy użyć syropu o proporcji 5:3?

A. 80 litrów
B. 50 litrów
C. 30 litrów
D. 60 litrów
Prowadzenie produkcji pszczel…

Który z opisanych stanów biologicznych rodziny pszczelej jest anormalnym?

A. Obecność trutni jesienią.
B. Stara matka w rodzinie.
C. Agresywność pszczół.
D. Czerw zwarty na plastrze.
Prowadzenie produkcji pszczel…

Do wyrobu świec parafinowo-woskowych o średnicy 2,3 cm powinny być użyte knoty o numerach

Średnica świecy
mm
Numery knota dla świec
parafinowo (45%)-
woskowa (55%)
woskowa (100%)
0 – 50 – 10 – 1
5 – 80 – 11 – 2
8 – 102 – 33 – 4
10 – 1534 – 5
15 – 183 – 46 – 7
18 – 2048 – 9
20 – 224 – 510 – 11
22 – 256 – 711 – 12
25 – 307 – 812 – 13
30 – 358 – 913 – 14
35 – 4010 – 1114 – 15
40 – 4511 – 1215 – 16
45 – 5012 – 1316 – 17
50 – 5513 – 1418 – 19
55 – 6014 – 1519 – 20
60 – 7016 – 1720
70 – 8018 – 19-

A. 4-5
B. 6-7
C. 11-12
D. 13-14
Prowadzenie produkcji pszczel…

Jaką maksymalną temperaturę może mieć śmietana surowa podczas transportu trwającego ok. 3 godziny?

§ 10.1.Temperatura przechowywanych lub transportowanych produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do sprzedaży bezpośredniej nie może być wyższa niż:

1) 4°C - dla tuszek drobiowych, zajęczaków i drobnej zwierzyny łownej niewypatroszonej;

2) 3°C - dla narządów wewnętrznych grubej zwierzyny łownej nieoskórowanej;

3) 7°C - dla tusz grubej zwierzyny łownej nieoskórowanej;

4) 6°C - dla mleka surowego i surowej śmietany;

5) 2°C - dla produktów rybołówstwa, z wyłączeniem żywych produktów rybołówstwa.

2. Produkty pochodzenia zwierzęcego przeznaczone do sprzedaży bezpośredniej schładza się niezwłocznie, jeżeli jest to konieczne dla zapewnienia ich bezpieczeństwa.

3. Temperatury, o których mowa w ust. 1 pkt 1-4, mogą być wyższe o 2°C podczas transportu do miejsc prowadzenia sprzedaży bezpośredniej lub zakładu prowadzącego handel detaliczny z przeznaczeniem dla konsumenta końcowego, jeżeli transport ten nie trwa dłużej niż 2 godziny, a po jego zakończeniu produkty zostaną schłodzone do temperatury określonej w ust. 1 pkt 1-4.

A. 6°C
B. 4°C
C. 8°C
D. 7°C
ROL.03 Pytanie 63
Prowadzenie produkcji pszczel…

Która z wymienionych cech pszczół jest ich podstawową cechą użytkową?

A. Zachowanie się na plastrze.
B. Sklepianie miodu na sucho lub mokro.
C. Miodność.
D. Czerwienie matki.
Prowadzenie produkcji pszczel…

Wiosną, brak lotów i bezsilne staczanie się pszczół z deski wylotowej oznacza

A. brak matki.
B. występowanie choroby sporowcowej.
C. głód w rodzinie.
D. występowanie warrozy.
Prowadzenie produkcji pszczel…

Korzystając z danych przedstawionych w tabeli, określ która roślina charakteryzuje się najwyższą wydajnością miodową.

Rośliny zielnekg/ha
Arcydzięgiel litwordo 200
Aster amerykański65
Aster krzaczasty50
Barszcz Sosnowskiegodo 300
Bobik (pastewny)ok. 25
Bodziszek leśny70-90
Bodziszek łąkowyok. 50
Cebula jadalna80-140
Chaber bławatek350
Chaber driakiewnik500
Chaber górski300
Chaber łąkowy200
Chaber nadreńskido 600
Ciemięży białokwiatowy200

A. Chaber nadreński.
B. Ciemiężyk białokwiatowy.
C. Barszcz Sosnowskiego.
D. Bodziszek leśny.
ROL.03 Pytanie 66
Prowadzenie produkcji pszczel…

Która z wymienionych ras pszczół charakteryzuje się jednolitym ziemisto-ciemnobrązowym ubarwieniem ciała, krótkim języczkiem, dużą skłonnością do żądlenia, płochliwością na plastrze oraz dobrą zimotrwałością?

A. Kraińska.
B. Kaukaska.
C. Środkowoeuropejska.
D. Włoska.
ROL.03 Pytanie 72
Prowadzenie produkcji pszczel…

Jak należy postąpić z obnóżami pyłkowymi po ich wysuszeniu?

A. Wywiać lżejsze zanieczyszczenia strumieniami powietrza.
B. Dokładnie przebrać, aby usunąć zanieczyszczenia.
C. Wyłożyć na słońcu.
D. Umieścić w szczelnym, ciemnym pojemniku
Prowadzenie produkcji pszczel…

Której rośliny miododajnej dotyczy załączony opis?

Roślina jednoroczna o wysokości 50-70 cm, cała szorstkо owłosiona. Posiada liście pojedynczo lub podwójnie pierzastosieczne, kwiaty barwy niebieskofioletowej, zebrane w skrętki. Owocem jest torebka. Ma krótki okres wegetacji i małe wymagania glebowe. Jest najlepszą roczną rośliną pożytkową.
Miód z tej rośliny ma barwę jasną, przyjemny aromat i wykwintny, delikatny smak.

A. Wrzosu zwyczajnego.
B. Facelii błękitnej.
C. Kocimiętki nagiej.
D. Niecierpka Roylego.
ROL.03 Pytanie 75
Prowadzenie produkcji pszczel…

W jakim stadium rozwoju matki pszczelej nie należy robić żadnych przeglądów w rodzinie wychowującej?

A. Przedpoczwarki.
B. Larwy przędzącej.
C. Poczwarki.
D. Larwy zwiniętej.
Prowadzenie produkcji pszczel…

Jak należy postąpić z plastrami z czerwiem porażonym zgnilcem amerykańskim?

A. Poddać działaniu środków dezynfekcyjnych.
B. Umyć w gorącej wodzie.
C. Przetopić.
D. Spalić.
ROL.03 Pytanie 78
Prowadzenie produkcji pszczel…

Której metody tworzenia rodzin pszczelich dotyczy opis?

Z kilku rodzin pszczelich należy odebrać po 1-2 plastry z czerwiem na wygryzieniu, a także plastry z miodem i pierzgą oraz odsiadującymi je pszczołami. Po przewiezieniu ula na nowe pasieczysko należy podać matecznik na wygryzieniu lub nieunasiennioną matkę pszczelą.

A. Z dwóch trzecia.
B. Składańców.
C. Dzielenia na pół lotu.
D. Zsypańców.