Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

ROL.03 Pytanie 321
Prowadzenie produkcji pszczel…

Do pasz objętościowych soczystych należą:

A. burak pastewny, kiszonka z kukurydzy.
B. kiszonka CCM, pójło z otrąb.
C. siano, słoma.
D. ziarno zbóż, śruta poekstrakcyjna.
Organizacja i nadzorowanie pr…

W czasie wychowu matek najlepiej przyjmowane są larwy w rodzinach wychowujących

A. bez matki i z czerwiem otwartym.
B. z matką i bez czerwiu krytego.
C. z matką i z czerwiem krytym.
D. bez matki i bez czerwiu otwartego.
Prowadzenie produkcji pszczel…

Na których z wymienionych pól zabrania się stosowania nawozów naturalnych, zgodnie z zaleceniami Zwykłej Dobrej Praktyki Rolniczej?

A. Na glebach przykrytych śniegiem.
B. Na wieloletnich uprawach polowych.
C. Na użytkach zielonych.
D. Na glebach lekkich.
ROL.03 Pytanie 334
Prowadzenie produkcji pszczel…

Który z wymienionych miodów charakteryzuje się barwą jasnosłomkową, wysoką zawartością fruktozy i powolną krystalizacją?

A. Gryczany.
B. Akacjowy.
C. Wrzosowy.
D. Malinowy.
ROL.03 Pytanie 336
Prowadzenie produkcji pszczel…

Jaką maksymalną temperaturę należy zapewnić podczas suszenia ziarna, aby nie utraciło ono zdolności kiełkowania?

A. 50 °C
B. 35 °C
C. 45 °C
D. 20 °C
Organizacja i nadzorowanie pr…

Podczas dezynfekcji plastrów zastosowano ich siarkowanie. Na czym polega ta czynność?

A. Na spryskiwaniu plastrów wodnym roztworem kwasu siarkowego.
B. Na posypywaniu plastrów siarką.
C. Na spalaniu siarki w komorach przeznaczonych do przechowywania plastrów.
D. Na przechowywaniu plastrów w komorach w oparach kwasu siarkowego.
Organizacja i nadzorowanie pr…

Wyprodukowanie 1 kg obnóży w pasiece modelowej kosztuje 30,00 zł. Ile wynosi koszt produkcji obnóży w pasiece liczącej 10 pni, jeżeli wydajność z pnia wynosi 6,4 kg obnóży?

A. 1 920,00 zł
B. 19 200,00 zł
C. 192,00 zł
D. 192 000,00 zł
ROL.09 Pytanie 340
Organizacja i nadzorowanie pr…

Do tuczu mięsnego trzody chlewnej należy dobrać typ zwierząt, który cechuje

A. powolny wzrost i wczesne dojrzewanie.
B. powolny wzrost i późne dojrzewanie.
C. szybki wzrost i wczesne dojrzewanie.
D. szybki wzrost i późne dojrzewanie.
ROL.03 Pytanie 341
Prowadzenie produkcji pszczel…

O ile dni wcześniej trzeba przystąpić do wychowu trutni niż do wychowu matek, by trutnie były gotowe do unasienniania w tym samym czasie co młode matki?

A. 6-8 dni.
B. 10-12 dni.
C. 24-26 dni.
D. 14-21 dni.
ROL.03 Pytanie 342
Prowadzenie produkcji pszczel…

Zaplanowano uprawę facelii błękitnej. W celu zabezpieczenia uprawy przed wzrostem chwastów zastosowane zostaną herbicydy. Najlepszym czasem, aby to zrobić jest

A. okres bezpośrednio po siewie.
B. jesień roku poprzedzającego wysiew.
C. wczesna wiosna.
D. faza trzeciego liścia.
ROL.03 Pytanie 344
Prowadzenie produkcji pszczel…

Który szkodnik wiosną drąży łodygi rzepaku powodując ich łamanie?

A. Gnatarz rzepakowiec.
B. Chowacz brukwiaczek.
C. Słodyszek rzepakowy.
D. Chowacz podobnik.
Organizacja i nadzorowanie pr…

W którym dokumencie prowadzone są systematycznie zapisy dotyczące pogody, terminów zakwitania roślin i innych zjawisk w pasiece, które wykorzystywane są do planowania zabiegów i czynności w gospodarce pasiecznej?

A. W kalendarzu fenologicznym.
B. W księdze hodowlanej.
C. W księdze rodziny pszczelej.
D. W kalendarzu pasiecznym.
ROL.03 Pytanie 347
Prowadzenie produkcji pszczel…

Pszczelarz wykonując główny przegląd jesienny oszacował zgromadzony miód w gnieździe na 2 kg.
Z ilu kg cukru musi wykonać syrop 3:2, aby uzupełnić żelazny zapas?

A. 3 kg
B. 7 kg
C. 6 kg
D. 2 kg
Organizacja i nadzorowanie pr…

Który zestaw środków ochrony indywidualnej powinien być stosowany przez pszczelarza podczas przeglądu rodzin pszczelich?

A. Kombinezon, rękawice i buty ochronne, ochronniki słuchu.
B. Kombinezon, obuwie i rękawice ochronne, kapelusz pszczelarski.
C. Fartuch, buty i rękawice ochronne.
D. Fartuch, rękawice, okulary i buty ochronne
Organizacja i nadzorowanie pr…

Pojawienie się wczesną wiosną czerwiu trutowego w rodzinie pszczelej jest pierwszym przejawem

A. nastroju rojowego.
B. pojawienia się trutówek.
C. gotowości robotnic do wypacania wosku.
D. dojrzałości biologicznej rodziny.
ROL.03 Pytanie 353
Prowadzenie produkcji pszczel…

Który zabieg walki ze zgnilcem złośliwym jest najbardziej radykalny?

A. Podwójne przesiedlenie rodzin.
B. Poddanie głodówce pszczół.
C. Usunięcie plastrów z chorym czerwiem.
D. Siarkowanie pszczół.
ROL.03 Pytanie 354
Prowadzenie produkcji pszczel…

Pierwszym symptomem pojawienia się nastroju rojowego u pszczół jest

A. bielenie przez nie plastrów.
B. pojawienie się mateczników.
C. pojawienie się czerwiu garbatego.
D. budowa miseczek matecznikowych.
Organizacja i nadzorowanie pr…

Które rasy pszczół powinien wybrać pszczelarz, zakładający pasiekę ekologiczną, aby uzyskać najlepsze efekty w gospodarce pasiecznej?

A. Kraińską i kaukaską.
B. Włoską i środkowoeuropejską.
C. Kraińską i środkowoeuropejską.
D. Włoską i kaukaską.
Prowadzenie produkcji pszczel…

Na podstawie zamieszczonego fragmentu rozporządzenia określ, z jakiego okresu rolnik prowadzący działalność w zakresie produkcji jaj pozyskanych od drobiu i trudniący się ich sprzedażą bezpośrednią, powinien prowadzić dokumentację, zawierającą informacje o ilości sprzedanych jaj.

§ 39. 1. Podmiot prowadzący działalność w zakresie produkcji jaj przeznaczonych do sprzedaży bezpośredniej prowadzi i przechowuje dokumentację, zawierającą informacje o:

1) ilości sprzedanych produktów w danym:

a) tygodniu – w przypadku jaj pozyskanych od drobiu,

b) miesiącu – w przypadku jaj pozyskanych od ptaków bezgrzebieniowych;

2) wynikach czynności sprawdzających, o których mowa w § 18.

2. Dokumentację, o której mowa w ust. 1, przechowuje się przez rok następujący po roku, w którym została sporządzona, i udostępnia się na żądanie właściwego powiatowego lekarza weterynarii.

A. Z tygodnia.
B. Z roku.
C. Z dwóch lat.
D. Z miesiąca.
ROL.03 Pytanie 359
Prowadzenie produkcji pszczel…

Którą metodę tworzenia rodzin pszczelich opisano?

W macierzaku wyłapać matkę do klateczki. Do podstawionego pustego ula z zakrytym wylotem przenieść z macierzaka 2-3 ramki z czerwiem na wygryzieniu razem z obsiadającymi je pszczołami. Do tworzonej rodziny dodatkowo zmieść pszczoły z kilku plastrów oraz dostawić plastry odrywowe z zapasami miodu i pierzgi. Młodą matkę pszczelą w klateczce z korkiem umieścić na plastrze środkowym. Wieczorem ocenić stan utworzonej rodziny. Korek w klateczce z matką zastąpić podziurkowaną wezą i ciastem miodowo-cukrowym. Nowo zasiedlony ul odstawić w miejsce na pasiecznisku i uchylić wylotek.

A. Dzielenia rodziny na pół lotu.
B. Odkłady.
C. Z dwóch rodzin trzecią.
D. Zsypańce.