Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

ROL.04 Pytanie 1
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Proces, podczas którego przed siewem łączy się nasiona roślin z substancją chemiczną, nosi nazwę

A. podkiełkowywanie
B. dezynsekcja
C. zaprawianie
D. selekcja
ROL.04 Pytanie 2
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Wysoka jakość oraz produkcja mięsa mogą pochodzić od bydła rasy

A. Jersey
B. holsztyńsko - fryzyjskiej
C. nizinnej czarno - białej
D. Limousine
ROL.10 Pytanie 3
Organizacja i nadzorowanie pr…

Ilość siana, którą każdy koń potrzebuje dziennie, wynosi 6 kg. Oblicz, ile siana należy zgromadzić na letni okres żywienia (160 dni) dla dwóch koni.

A. 19200,00 dt
B. 192,00 dt
C. 19,20 dt
D. 1920,00 dt
ROL.04 Pytanie 4
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Korzystając z danych zawartych w tabeli, określ dzienną dawkę energii oraz białka, które pobrała locha w 95 dniu ciąży.

Średnie dzienne zapotrzebowanie loch na pasze i składniki pokarmowe w zależności od fazy cyklu rozpłodowego
Grupa zwierzątśrednia dzienna dawka paszy (kg)Energia metaboliczna (MJ / kg)Białko strawne (g/MJ)
lochy prośne (1-90 dzień)2,411,99,4
lochy prośne (91-111dzień)3,211,610,6
lochy karmiące6,212,810

A. 71,9 MJ EM oraz 762 g białka
B. 37,1 MJ EM oraz 393,5 g białka
C. 38 MJ EM oraz 112 g białka
D. 37,1 MJ EM oraz 123 g białka
ROL.04 Pytanie 5
Prowadzenie produkcji rolnicz…

W kojcach dla prosiąt montuje się promienniki podczerwieni w celu

A. zapewnienia odpowiedniego oświetlenia
B. zapewnienia właściwej temperatury
C. dezynfekcji przestrzeni
D. zapobiegania krzywicy u prosiąt
ROL.10 Pytanie 6
Organizacja i nadzorowanie pr…

W przypadku uprawy pszenicy ozimej, przed siewem konieczne jest zastosowanie 20 kg N na hektar. Ile kilogramów mocznika (46% N) powinno się użyć, jeśli powierzchnia pola wynosi 7,5 ha?

A. 163,1 kg
B. 326,1 kg
C. 43,5 kg
D. 69,0 kg
ROL.10 Pytanie 7
Organizacja i nadzorowanie pr…

Najlepszym przedplonem ścierniskowym dla buraków cukrowych uprawianych w mulcz, który skutecznie zmniejszy populację mątwika w glebie, jest

A. rzepik jary
B. rzepak ozimy
C. gorczyca biała
D. wyka ozima
ROL.04 Pytanie 8
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Wprowadzając nowy produkt na rynek z relatywnie niską ceną początkową, firma ma na celu zniechęcenie potencjalnych rywali poprzez stosowanie cen

A. zwyczajowych
B. psychologicznych
C. zróżnicowanych
D. penetracyjnych
ROL.10 Pytanie 9
Organizacja i nadzorowanie pr…

Podczas odnawiania terenów zielonych poprzez podsiew, kiedy należy wprowadzić pierwszą dawkę nawozów azotowych?

A. przed zasiewem nasion
B. po zbiorze pierwszego pokosu
C. w fazie krzewienia młodych traw
D. zaraz po zasiewie nasion
ROL.10 Pytanie 10
Organizacja i nadzorowanie pr…

Aby zredukować ryzyko łamliwości podstawy źdźbła, po pszenicy nie powinno się siewać

A. rzepaku
B. kukurydzy
C. jęczmienia
D. gorczycy
ROL.10 Pytanie 11
Organizacja i nadzorowanie pr…

Aby zachować odpowiedni stan gleby oraz zapewnić szybkie kiełkowanie roślin i eliminację chwastów, warto zastosować

A. pług obracalny
B. gruber i wał strunowy
C. pług wahadłowy
D. głębosz i wał pierścieniowy
ROL.04 Pytanie 12
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Firma mleczarska planuje wprowadzenie na rynek innowacyjnych serków o różnych smakach. Z uwagi na dużą konkurencję w tej branży, na początku zamierza oferować te produkty w cenie o 20% niższej niż u rywali. Tego typu działanie jest przykładem strategii marketingu

A. skoncentrowanego
B. masowego
C. zróżnicowanego
D. penetracyjnego
ROL.10 Pytanie 13
Organizacja i nadzorowanie pr…

W hodowli sadzeniaków ziemniaka konieczne jest zastosowanie izolacji przestrzennej z powodu

A. możliwości wymieszania różnych odmian
B. łatwego krzyżowania się różnych odmian
C. możliwości przenoszenia chorób wirusowych
D. obecności stonki ziemniaczanej
ROL.10 Pytanie 14
Organizacja i nadzorowanie pr…

Cumulonimbus, będące chmurami o intensywnym rozwoju i dużej prędkości, które występują latem w godzinach popołudniowych w czasie upalnej aury, zazwyczaj zwiastują

A. poranne przymrozki
B. silne burze z piorunami
C. stabilną pogodę bez opadów
D. mgły adwekcyjne
ROL.10 Pytanie 15
Organizacja i nadzorowanie pr…

Co oznacza termin 'gleba przepuszczalna'?

A. Gleba dobrze odprowadzająca wodę
B. Gleba łatwo ulegająca erozji
C. Gleba trudna do uprawy
D. Gleba o wysokiej zawartości próchnicy
ROL.10 Pytanie 16
Organizacja i nadzorowanie pr…

Dla owiec trzymanych w grupie, minimalna powierzchnia kojca dla owcy z jednym jagnięciem powinna wynosić przynajmniej

A. 3,5-4,0 m2
B. 1,5-2,0 m2
C. 4,5-5,0 m2
D. 2,5-3,0 m2
ROL.04 Pytanie 17
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Mięso wieprzowe uzyskane z własnego (gospodarskiego) uboju można spożywać po

A. zgłoszeniu uboju do ARiMR
B. schłodzeniu do temperatury 4°C
C. przebadaniu mięsa w kierunku włośnicy
D. upływie 24 godzin od momentu uboju
ROL.04 Pytanie 18
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Listki o zaokrąglonym kształcie, z białym, spodkowatym rysunkiem na górnej powierzchni, z ząbkowanymi brzegami, nie pokryte włoskami, a spodnia strona błyszcząca są cechą charakterystyczną koniczyny

A. inkarnatki
B. czerwonej
C. szwedzkiej
D. białej
ROL.04 Pytanie 19
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Który rodzaj nawożenia stosuje się jesienią, aby poprawić strukturę gleby i jej zdolność retencji wody?

A. Nawożenie płynne
B. Nawożenie organiczne
C. Nawożenie mineralne
D. Nawożenie dolistne
ROL.04 Pytanie 20
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Maksymalny dobowy czas pracy młodzieży, która nie osiągnęła 16 roku życia, nie może przekraczać

A. 5 godzin
B. 6 godzin
C. 8 godzin
D. 7 godzin
ROL.10 Pytanie 21
Organizacja i nadzorowanie pr…

W gospodarstwie gnojowicę należy przechowywać w hermetycznych zbiornikach, które zapewniają jej składowanie przez czas

A. 4 miesięcy
B. 3 miesięcy
C. 2 miesięcy
D. 6 miesięcy
ROL.10 Pytanie 22
Organizacja i nadzorowanie pr…

Hodowca powinien kontrolować stan zdrowia bydła pod kątem wystąpienia mastitis poprzez przeprowadzenie badania przed dojem

A. prób TOK przy wykorzystaniu aparatu Fossomatic
B. pomiaru stopnia zanieczyszczenia mleka aparatem "Mifi"
C. pomiaru pH mleka pehametrem
D. prób TOK, używając tacki z czterema wgłębieniami i masterapidu
ROL.04 Pytanie 23
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Jaką chorobę grzybową charakteryzującą się czarnymi plamami na plewach oraz plewkach kłosa pszenicy ozimej można zidentyfikować?

A. głownia pyłkowa
B. rdza zbożowa
C. fuzarioza kłosów
D. mączniak prawdziwy
ROL.04 Pytanie 24
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Aby zminimalizować straty ziemniaków spowodowane chorobami w trakcie przechowywania, należy

A. zbiór realizować w warunkach suchych i w temperaturze powyżej 10°C.
B. zaraz po zbiorze przykrywać przesortowane bulwy folią i ziemią.
C. przykrywać kopce warstwą słomy o grubości około 10 cm oraz warstwą ziemi o grubości 5 cm.
D. prowadzić uprawę ziemniaków na glebach o dużej zwartości i gliniastych.
ROL.10 Pytanie 25
Organizacja i nadzorowanie pr…

Jakie warunki przechowywania jaj konsumpcyjnych są zgodne z zasadami?

A. Temperatura 10–15°C; wilgotność 70%
B. Temperatura 5–10°C; wilgotność 70%
C. Temperatura 20–25°C; wilgotność 75%
D. Temperatura 15–20°C; wilgotność 75%
ROL.04 Pytanie 26
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Jaką szerokość powinny mieć międzyrzędzia podczas uprawy buraków cukrowych?

A. 15 - 18 cm
B. 7 - 10 cm
C. 42 - 50 cm
D. 28 - 32 cm
ROL.04 Pytanie 27
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Komunikat Głównego Lekarza Weterynarii dotyczy pasztetów drobiowych, których termin minimalnej trwałości upływa dnia

Komunikat prasowy Głównego Lekarza Weterynarii nr 16 w związku z otrzymaniem
pierwszych wyników badań wieprzowiny pochodzącej z Irlandii w kierunku dioksyn.
(Wyciąg)
Informuję, że do godziny 15-ej dnia 23 grudnia 2008 roku, Główny Lekarz Weterynarii otrzymał kolejne listy produktów, które muszą zostać wycofane z rynku.
Produkty te były wyprodukowane w zakładzie Wytwórnia Żywności, 00-000 Warszawa ul. Rozszerzona 3.
Dotyczy to produktów znajdujących się w handlu i wytworzonych między:
18.10.08 a 06.11.08, z datą minimalnej trwałości od 18.10.10 do 06.11.10: pasztet z drobiu z papryką (131 g), pasztet z drobiu firmowy (131 g i 250 g), pasztet z drobiu z zielonym pieprzem (131 g), pasztet z drobiu z pomidorami (131 g i 250 g), pasztet z drobiu z pieczarkami (131 g i 250 g), pasztet z drobiu z majerankiem (131 g);

A. 6 listopada 2008 r.
B. 23 grudnia 2008 r.
C. 18 października 2008 r.
D. 6 listopada 2010 r.
ROL.04 Pytanie 28
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Oblicz całkowitą wartość sprzedaży dla 40 sztuk jagniąt o wadze 45 kg każda, jeżeli cena netto wynosi 6,0 zł za kg, a stawka VAT wynosi 8%?

A. 10 800 zł
B. 11 664 zł
C. 19 440 zł
D. 18 000 zł
ROL.04 Pytanie 29
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Jakie urządzenie mechaniczne jest używane do walki z chwastami w uprawach ziemniaków?

A. opryskiwacz zawieszany
B. wielorak ciągnikowy
C. rozdrabniacz łęcin
D. wał pierścieniowy
ROL.04 Pytanie 30
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Oblicz procent zdolności kiełkowania nasion rzepaku w eksperymencie, w którym w 4 powtórzeniach liczba wykiełkowanych nasion wyniosła odpowiednio: 99 szt., 91 szt., 90 szt. oraz 100 szt. na 100 wysianych nasion.

A. 92%
B. 95%
C. 99%
D. 97%
ROL.10 Pytanie 31
Organizacja i nadzorowanie pr…

Podczas przeprowadzania orki siewnej razówki, aby oddzielić górną warstwę gleby i przenieść ją na dno bruzdy, pług powinien być wyposażony w

A. krój tarczowy
B. przedpłużki
C. listwy dokładające
D. pogłębiacze
ROL.04 Pytanie 32
Prowadzenie produkcji rolnicz…

W trakcie codziennej obsługi ciągnika warto skontrolować

A. poziom płynu chłodniczego
B. poziom oleju w skrzyni przekładniowej
C. ciśnienie w układzie pneumatycznym
D. gęstość elektrolitu w akumulatorach
ROL.04 Pytanie 33
Prowadzenie produkcji rolnicz…

W ekologicznej produkcji rolniczej zabronione jest zapobieganie chorobom zwierząt poprzez

A. wprowadzenie wentylacji mechanicznej w pomieszczeniach inwentarskich.
B. redukcję liczby zwierząt.
C. selekcję odpowiednich ras i odmian.
D. profilaktyczne podawanie antybiotyków.
ROL.04 Pytanie 34
Prowadzenie produkcji rolnicz…

W gospodarstwie realizowane jest czteropolowe zmianowanie. Wskaż, do której grupy roślin powinno się wprowadzić nawożenie organiczne?

A. 1. Rośliny okopowe
B. 2. Zboża jare
C. 3. Rośliny motylkowe
D. 4. Zboża ozime
ROL.10 Pytanie 35
Organizacja i nadzorowanie pr…

Oblicz ilość nawozów organicznych w gospodarstwie posiadającym 25 krów, zakładając, że 1 DJP wytwarza 20 m gnojowicy?

A. 250 m3
B. 200 m3
C. 500 m3
D. 600 m3
ROL.04 Pytanie 36
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Największe ryzyko wypadku w kombajnie zbożowym generuje zespół

A. jezdny
B. młócący
C. napędowy
D. żniwny
ROL.04 Pytanie 37
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Aby zapewnić stałą ilość wysiewu nasion, niezależnie od prędkości jazdy oraz obrotów silnika, w siewnikach wykorzystuje się napęd kółek wysiewających

A. z wałka odbioru mocy ciągnika przez napęd zależny
B. z silnika hydraulicznego
C. z wałka odbioru mocy ciągnika przez napęd niezależny
D. z koła jezdnego siewnika
ROL.10 Pytanie 38
Organizacja i nadzorowanie pr…

Najlepiej do orki obszarów zadarnionych nadają się odkładnice o formie

A. cylindrycznej
B. śrubowej
C. cylindroidalnej
D. trójkątnej
ROL.04 Pytanie 39
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Roślina, która wymaga co najmniej czteroletniej przerwy w uprawie na danym polu, to

A. pszenica ozima
B. żyto
C. burak pastewny
D. kukurydza
ROL.10 Pytanie 40
Organizacja i nadzorowanie pr…

Mleko, które ma być sprzedawane, powinno być odbierane samochodem cysterną co drugi dzień z gospodarstwa i schładzane do jakiej temperatury zaraz po doju?

A. 0°C
B. 4°C
C. 10°C
D. 8°C