Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

Prowadzenie produkcji rolnicz…

Powierzchnie podłóg w korytarzach obiektów inwentarskich powinny charakteryzować się

A. nachyleniem 10° w kierunku drzwi wyjściowych
B. gładkością, nienasiąkliwością, minimalizowaniem poślizgu
C. przezroczystością, przepuszczalnością
D. szczelinami, ułatwiającymi czyszczenie
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Największe ryzyko zatrutymi podczas niewłaściwego użycia insektycydów w czasie kwitnienia roślin uprawnych dotyczą

A. ryb oraz organizmów wodnych
B. pożytecznych mikroorganizmów glebowych
C. zwierzyny leśnej oraz łownych
D. pszczół oraz owadów zapylających
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Dokument potwierdzający dla rolnika, który uprawnia do stosowania środków ochrony roślin, wydany 20 lutego 2018 roku, jest ważny do daty

A. 20.08.2018 r.
B. 20.02.2019 r.
C. 20.02.2023 r.
D. 20.02.2021 r.
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Na podstawie instrukcji oblicz, ile wapna hydratyzowanego należy użyć do przygotowania 4 litrów mleczka wapiennego, potrzebnego do dezynfekcji kojca dla cieląt.

Instrukcja przygotowania mleczka wapiennego
1.Do wody dodać świeżego wapna hydratyzowanego (nigdy odwrotnie) w proporcji:
na 1kilogram wapna przypada 5 litrów wody.
2.Otrzymany roztwór – farba wapienna - wymieszać i przecedzić przez sito w celu wyłapania niezlasowanego wapna lub innych zanieczyszczeń mechanicznych.

A. 200 g
B. 800 g
C. 400 g
D. 600 g
ROL.04 Pytanie 7
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Jak powinna wyglądać prawidłowa postawa podczas pracy przy komputerze?

A. stopy oparte o podnóżek i plecy nachylone do przodu
B. stopy oparte o podłogę i plecy nachylone do przodu
C. stopy oparte o podłogę i plecy przylegające do oparcia
D. stopy oparte o podnóżek i pozycja wyprostowana
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Wybierz optymalną metodę walki z mątwikiem ziemniaczanym w uprawie ziemniaków skrobiowych?

A. Odpowiedni płodozmian oraz hodowla odmian odpornych
B. Wielokrotne obredlanie przed wschodami
C. Chemiczne zwalczanie szkodników ssących
D. Chemiczne eliminowanie szkodników gryzących
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Na podstawie danych zamieszczonych na etykiecie-instrukcji użycia zaprawy nasiennej oblicz, ile preparatu oraz wody należy zastosować do zaprawienia 4 ton ziarna jęczmienia jarego?

INSTRUKCJA STOSOWANIA FUNGICYDU DO ZAPRAWIANIA ZIARNA ZBÓŻ
Środek grzybobójczy w formie płynnego koncentratu przeznaczony do zaprawiania ziarna siewnego pszenicy ozimej i jarej, jęczmienia ozimego i jarego, pszenżyta jarego i owsa

Zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 100 ml/100 kg ziarna z dodatkiem 500-900 ml wody

A. 2 l preparatu i 2 - 3,6 l wody
B. 5 l preparatu i 50 - 90 l wody
C. 4 l preparatu i 20 - 36 l wody
D. 3 l preparatu i 5 - 9 l wody
ROL.04 Pytanie 14
Prowadzenie produkcji rolnicz…

W trakcie prac w polu doszło do wypadku z udziałem traktorzysty. Od czego należy zacząć udzielanie pierwszej pomocy?

A. ochrony przestrzeni wypadku do przybycia medyka
B. umiejscowienia poszkodowanego w pozycji bocznej
C. oceny kondycji zdrowotnej poszkodowanego
D. ochrony przestrzeni wypadku do przybycia policji
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Aby zminimalizować rozwój mikroorganizmów, mleko surowe zbierane co drugi dzień z gospodarstwa powinno być schłodzone do temperatury nieprzekraczającej

A. 8°C w ciągu 6 godzin po udoju
B. 6°C w ciągu 2 godzin po udoju
C. 8°C w ciągu 2 godzin po udoju
D. 10°C w ciągu 8 godzin po udoju
ROL.04 Pytanie 17
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Zadania związane z przeszkoleniem pracownika w obszarze BHP spoczywają na

A. Państwowej Inspekcji Pracy
B. Państwowej Inspekcji Sanitarnej
C. pracodawcy
D. Urzędzie Pracy
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Wykonanie mechanicznego zwalczania chwastów w uprawie pszenicy jarej powinno odbywać się w okresie

A. na etapie krzewienia
B. od strzelania w źdźbło
C. od strzelania w źdźbło do momentu rozpoczęcia kłoszenia
D. w trakcie krzewienia oraz strzelania w źdźbło
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Zanim do chlewni wprowadzi się nową grupę świń, należy przeprowadzić dezynfekcję pomieszczenia w celu

A. obniżenia stężenia amoniaku
B. zwalczania gryzoni
C. zniszczenia chorobotwórczych mikroorganizmów
D. eliminacji szkodliwych insektów
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Gdy koń zapadnie na ochwat, co należy zrobić przed przybyciem weterynarza?

A. ochłodzić nogi konia przez zastosowanie zimnych okładów
B. rozgrzać nogi konia za pomocą ciepłych okładów
C. okryć konia derką i dać mu siano
D. masować koronki
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Na podstawie danych zawartych w tabeli określ w jakiej temperaturze maksymalnej powinno być przechowywane mleko surowe.

Maksymalna temperatura przechowywania lub transportu produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do sprzedaży bezpośredniej
Rodzaj produktuTemperatura w °C
tuszki drobiowe, drobna zwierzyna łowna niewypatroszona;4
tusze grubej zwierzyny łownej nieoskórowanej;7
mleko surowe i surowa śmietana;6
produkty rybołówstwa, z wyłączeniem żywych produktów rybołówstwa2

A. 4°C
B. 2°C
C. 8°C
D. 6°C
ROL.04 Pytanie 23
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Praca w warunkach niskich temperatur może prowadzić do wystąpienia schorzeń

A. alergicznych
B. odzwierzęcych
C. zakaźnych
D. reumatycznych
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Często występująca na terenach wiejskich choroba - alergiczne zapalenie pęcherzyków płucnych, znane jako płuco rolnika - jest spowodowana przez

A. tasiemca
B. włośnię spiralnego
C. wirusy przenoszone przez gryzonie
D. bakterię rozwijającą się w spleśniałych samozagrzanych paszach
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Jeżeli podczas kalibracji opryskiwacza rzeczywisty wypływ cieczy z rozpylaczy jest mniejszy od oczekiwanego, co należy zrobić?

A. nieznacznie obniżyć wartość ciśnienia
B. podnieść belki polowe na wyższą wysokość
C. dodać wodę do opryskiwacza
D. nieznacznie zwiększyć wartość ciśnienia
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Po użyciu pestycydów w uprawach roślinnych należy przestrzegać okresu karencji, aby

A. nie stwarzać ryzyka dla pszczół
B. zapobiec kontroli ze strony Państwowej Inspekcji Sanitarnej
C. nie obniżyć wartości sprzedawanych plonów rolnych
D. uniknąć zatrucia spożywanymi plonami rolnymi
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Rolnik sprzedający bezpośrednio żywność roślinną ma obowiązek zarejestrować swoją działalność w

A. Powiatowym Inspektoracie Sanitarnym
B. Powiatowym Inspektoracie Weterynarii
C. Wydziale ds. Działalności Gospodarczej urzędu gminy
D. Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Który środek ochrony roślin jest fungicydem stosowanym w uprawie ziemniaków?

Nazwa środkaSposób działania
Sencor 70 WGPreparat chwastobójczy zwalczający wszystkie chwasty dwuliścienne i niektóre chwasty jednoliścienne.
Calypso 480 ECŚrodek systemiczny przeznaczony do zwalczania stonki ziemniaczanej.
Pyton 60 WGPreparat grzybobójczy przeznaczony do zwalczania alternariozy i zarazy ziemniaczanej.
Basta 150 SLŚrodek przeznaczony do chemicznego niszczenia łęcin ziemniaka.

A. Basta 150 SL.
B. Calypso 480 EC.
C. Pyton 60 WG.
D. Sencor 70 WG.
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Natychmiast po zakończeniu udoju, urządzenia do dojenia powinny być najpierw przepłukane

A. gorącym roztworem środka czyszczącego
B. preparatem dezynfekującym
C. roztworem sody amoniakalnej w wodzie
D. letnią lub zimną wodą
ROL.04 Pytanie 33
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Osoba zatrudniona w chłodni przy mrożeniu owoców i warzyw ma prawo do otrzymania od swojego pracodawcy odpowiedniej odzieży ochronnej oraz gorącego posiłku. Skąd to wynika?

A. z regulaminu pracy w chłodni
B. z przepisów Kodeksu pracy
C. z zakresu obowiązków pracownika
D. z zawartej umowy
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Komunikat Głównego Lekarza Weterynarii dotyczy pasztetów drobiowych, których termin minimalnej trwałości upływa dnia

Komunikat prasowy Głównego Lekarza Weterynarii nr 16 w związku z otrzymaniem
pierwszych wyników badań wieprzowiny pochodzącej z Irlandii w kierunku dioksyn.
(Wyciąg)
Informuję, że do godziny 15-ej dnia 23 grudnia 2008 roku, Główny Lekarz Weterynarii otrzymał kolejne listy produktów, które muszą zostać wycofane z rynku.
Produkty te były wyprodukowane w zakładzie Wytwórnia Żywności, 00-000 Warszawa ul. Rozszerzona 3.
Dotyczy to produktów znajdujących się w handlu i wytworzonych między:
18.10.08 a 06.11.08, z datą minimalnej trwałości od 18.10.10 do 06.11.10: pasztet z drobiu z papryką (131 g), pasztet z drobiu firmowy (131 g i 250 g), pasztet z drobiu z zielonym pieprzem (131 g), pasztet z drobiu z pomidorami (131 g i 250 g), pasztet z drobiu z pieczarkami (131 g i 250 g), pasztet z drobiu z majerankiem (131 g);

A. 6 listopada 2010 r.
B. 23 grudnia 2008 r.
C. 6 listopada 2008 r.
D. 18 października 2008 r.
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Aby zapobiec zatruciom pokarmowym ludzi i zwierząt po spożyciu roślin poddanych zabiegom chemicznej ochrony, konieczne jest

A. stosowanie rotacji pestycydów
B. przestrzeganie okresu prewencji
C. przestrzeganie okresu karencji
D. używanie pestycydów systemicznych
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Prędkość ruchu powietrza w pomieszczeniach dla warchlaków w okresie letnim powinna wynosić

Grupa wiekowa trzody chlewnejPrędkość ruchu powietrza (m/sek)
LatoZima
Prosięta ok. 14 dniowych0,20,15
Warchlaki0,30,2
Lochy karmiące0,40,2
Tuczniki0,40,2
Knury0,50,3

A. 0,20 m/sek
B. 0,30 m/sek
C. 0,40 m/sek
D. 0,15 m/sek
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Jakie kryterium jest najbardziej odpowiednie przy podejmowaniu decyzji o zastosowaniu pestycydów w produkcyjnej uprawie zbóż?

A. Próg ekonomicznej szkodliwości
B. Typ wystąpienia uszkodzeń
C. Pojawienie się pierwszych symptomów choroby
D. Etap rozwoju rośliny objętej ochroną