Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

Prowadzenie produkcji rolnicz…

Zagrożenia zdrowotne związane z używaniem nawozów mineralnych mogą wynikać z

A. pylistości nawozów fosforowych
B. wybuchowości nawozów saletrzanych
C. eutrofizacji wód powierzchniowych i gruntowych
D. higroskopijnością nawozów krystalicznych
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Desykanty to substancje

A. stosowane do odstraszania ptaków oraz zwierzyny łownej
B. przeznaczone do eliminacji szkodliwych gryzoni
C. powodujące szybkie usychanie roślin
D. służące do zwalczania chorób roślin
Prowadzenie produkcji rolnicz…

W przypadku ryzyka wystąpienia choroby zakaźnej wśród zwierząt, właściciel zwierząt oraz osoby mające z nimi kontakt mają obowiązek

A. powiadomić sąsiadów o możliwości wystąpienia choroby zakaźnej
B. natychmiast zawiadomić sołtysa o podejrzeniu wystąpienia choroby
C. niezwłocznie poinformować o podejrzeniu choroby Państwową Inspekcję Weterynaryjną lub najbliższą lecznicę dla zwierząt
D. odizolować podejrzane zwierzęta od reszty stada, trzymając je w oddzielnym pomieszczeniu
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Na podstawie podanych informacji, oblicz dawkę preparatu potrzebną do sporządzenia 300 litrów cieczy roboczej.

Środek owadobójczy w formie koncentratu do sporządzania emulsji wodnej.

Przeznaczony do stosowania przy użyciu opryskiwaczy polowych.

Zalecane opryskiwanie średniokropliste.

Zalecana dawka środka chemicznego dla jednorazowego zastosowania wynosi 25 g na 100 litrów wody.

A. 100 g
B. 125 g
C. 75 g
D. 25 g
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Surowe mleko krowie, które ma być używane do produkcji mleka do picia, mleka fermentowanego, twarogu, galaretek mlecznych oraz śmietany, nie może mieć w 1 ml więcej komórek somatycznych niż

A. 100 000
B. 300 000
C. 400 000
D. 200 000
Prowadzenie produkcji rolnicz…

W obrębie gospodarstwa rolnego płynne nawozy naturalne powinny być

A. trzymane na płycie gnojowej obok obornika
B. systematycznie wywożone na pole
C. aplikowane na pole na zamarzniętą ziemię
D. przechowywane w hermetycznych zbiornikach
Prowadzenie produkcji rolnicz…

W ochronie roślin, wykorzystanie zdrowego i wolnego od zanieczyszczeń materiału siewnego w celu redukcji chorób, zalicza się do metod

A. mechanicznych
B. biologicznych
C. hodowlanych
D. agrotechnicznych
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Do prowadzenia dorosłego byka (powyżej 12 miesięcy), należy stosować

A. solidny łańcuch o długości co najmniej 150 cm, przypięty do szyi zwierzęcia
B. wytrzymałe łańcuchy o długości nie krótszej niż 150 cm, uwiązane do pierścienia nosowego
C. atestowaną linkę o długości minimum 150 cm, przywiązaną do pierścienia nosowego
D. tyczkę o długości nie mniejszej niż 140 cm, przymocowaną do pierścienia nosowego
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Opakowania po produktach chemicznych stosowanych w rolnictwie powinny być unieszkodliwiane

A. poprzez wrzucenie do pojemnika na odpady
B. poprzez ich spalenie
C. zgodnie z wskazówkami dostawcy środka chemicznego
D. poprzez transport na wysypisko odpadów komunalnych
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Podczas inwentaryzacji wykryto braki w składnikach majątkowych, które miały miejsce z powodu winy pracownika. Pracodawca postanowił obciążyć pracownika wartością tych braków. Zgodnie z aktualnym prawem w Polsce,

A. nie ma do tego prawa
B. może to uczynić po uzyskaniu pisemnej zgody pracownika na spłatę
C. może to uczynić po uzyskaniu opinii od związków zawodowych
D. powinien porozmawiać z pracownikiem
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Zbiorniki przeznaczone na płynne odchody zwierząt powinny być wyposażone w

A. nieprzepuszczalne dno oraz przepuszczalne ściany
B. nieprzepuszczalne dno i ściany
C. przepuszczalne dno i ściany
D. nieprzepuszczalne ściany oraz przepuszczalne dno
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Jaja przeznaczone do spożycia, które będą sprzedawane, powinny być przechowywane w następujących warunkach:

A. temperatura 10-15°C, wilgotność 60%, maksymalnie 35 dni
B. temperatura 4-5°C, wilgotność 70%, maksymalnie 60 dni
C. temperatura 15-20°C, wilgotność 80%, maksymalnie 28 dni
D. temperatura 4-5°C, wilgotność 80%, maksymalnie 28 dni
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Podczas sprzedaży ziarna pszenicy do młyna, co stanowi wadę dyskwalifikującą?

A. mechaniczne czyszczenie ziarna
B. przechowywanie zboża przez rok bez dostępu powietrza
C. obecność żywych szkodników
D. przewietrzanie zboża w trakcie przechowywania
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Jakie jest główne zadanie dezynfekcji przeprowadzanej w pomieszczeniach dla zwierząt?

A. pozbycie się zanieczyszczeń mineralnych
B. zwalczanie szkodliwych gryzoni
C. eliminacja drobnoustrojów
D. likwidacja szkodliwych insektów
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Na podstawie danych zawartych w tabeli oblicz koszt środków ochrony roślin zastosowanych w produkcji jęczmienia jarego na powierzchni uprawy 5 ha.

Środki ochrony roślin w uprawie 1 ha jęczmienia jarego
PreparatDawka (kg/l/ha)Cena (zł l/ha)
Mustang 306 SE0,5125,00
Bumper 250 EC0,586,00
Fury 100EW0,1127,00

A. 118,20 zł
B. 338,00 zł
C. 1 690,00 zł
D. 591,00 zł
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Dobierz z tabeli pestycyd do zwalczania chwastu przedstawionego na ilustracji.

ChwastPestycyd do zwalczania
Chwastnica jednostronnaJenot 100 EC
Przytulia czepnaHerbistar 200 EC
Miotła zbożowaAxial 50 EC
Skrzyp polnyOrkan 330 SL

Ilustracja do pytania 21
A. Herbistar 200 EC
B. Jenot 100 EC
C. Axial 50 EC
D. Orkan 330 SL
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Korzystając z opisu w ramce ustal wykonanie, których zabiegów ułatwi pozostawienie ścieżek przejazdowych podczas siewu rzepaku ozimego.

Siew rzepaku ozimego przeprowadza się przy pomocy siewników rzędowych lub punktowych. Nie należy rezygnować ze ścieżek przejazdowych, które ułatwiają przeprowadzenie kolejnych zabiegów (nawożenie, oprysk fungicydami i insektycydami). Pożądane są możliwie równomierne odległości między nasionami w rzędzie.

A. Orki siewnej i przedsiewne nawożenie azotem.
B. Opryskiwania pestycydami w celu ochrony przed słodyszkiem rzepakowym.
C. Przyorania nawozów organicznych i nawożenie 60% solą potasową.
D. Podorywki z dwukrotnym bronowaniem.
ROL.04 Pytanie 104
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Podczas budowy zakładu przetwórczego doszło do osunięcia się rusztowania, w wyniku czego 4 osoby doznały obrażeń. Inspektor bhp sporządził raport dotyczący wypadku zbiorowego. Wypadek zbiorowy w pracy definiuje się jako zdarzenie, w wyniku którego poszkodowanych jest co najmniej

A. 3 osoby
B. 5 osób
C. 8 osób
D. 2 osoby
Prowadzenie produkcji rolnicz…

W trakcie przewozu przyczepy dwuosiowej obciążonej ciągnikiem, zbyt małe ciśnienie w układzie pneumatycznym pojazdu może skutkować

A. awarią turbosprężarki w silniku ciągnika
B. brakiem hamulców w przyczepie
C. zapowietrzeniem układu zasilania ciągnika
D. blokowaniem kół przyczepy
ROL.04 Pytanie 106
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Co należy zrobić w pierwszej kolejności po porażeniu prądem elektrycznym?

A. wykonać sztuczne oddychanie
B. zapewnić drożność dróg oddechowych
C. odłączyć poszkodowanego od źródła prądu
D. zasięgnąć pomocy lekarskiej
ROL.04 Pytanie 108
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Zdarzenie w trakcie pracy w rolnictwie należy zgłosić do

A. Zakładu Ubezpieczeń Społecznych
B. Państwowej Inspekcji Pracy
C. Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa
D. Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Oblicz, jaką ilość preparatu należy użyć do przeprowadzenia suchej dezynfekcji ściółki w kojcu porodowym o powierzchni 3,5 m2 dla lochy, gdy optymalna dawka wynosi 100 g/1 m2 podłogi?

A. 350 g
B. 700 g
C. 1 000 g
D. 100 g
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Podczas suszenia ziarna zbóż, aby zachować jego wartość konsumpcyjną, maksymalna temperatura nagrzewania ziarna nie powinna przekraczać

A. 61 - 70°C
B. 71 - 80°C
C. 40 - 50°C
D. 51 - 60°C
Prowadzenie produkcji rolnicz…

W oparciu o dane zawarte w tabeli określ maksymalną temperaturę transportu mleka surowego przeznaczonego do sprzedaży bezpośredniej.

Maksymalna temperatura przechowywania lub transportu produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do sprzedaży bezpośredniej
Rodzaj produktuTemperatura
(°C)
Produkty rybołówstwa, z wyłączeniem żywych produktów rybołówstwa2
Narządy wewnętrzne grubej zwierzyny łownej nieooskórowanej3
Tuszki drobiowe, zajęczaki i drobna zwierzyna łowna4
Mleko surowe i śmietana6
Tusze grubej zwierzyny łownej nieooskórowanej7

A. 7°C
B. 3°C
C. 4°C
D. 6°C
ROL.04 Pytanie 115
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Państwowa Inspekcja Pracy wykryła brak okresowych badań zdrowotnych u kilku pracowników zakładu przetwórstwa warzyw i nakazała ich przeprowadzenie. Kto jest zobowiązany do realizacji badań lekarskich dla pracowników?

A. świadczenie pracy na podstawie umowy o dzieło
B. świadczenie pracy na podstawie umowy zlecenia
C. zatrudnione na zasadach wolontariatu
D. zatrudnione na podstawie umowy o pracę
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Podczas zbioru zbóż w gospodarstwie rolnym, operator kombajnu doznał złamania ręki. Jakie powinny być pierwsze kroki w udzielaniu mu pomocy?

A. powiadomić jego lekarza rodzinnego
B. skontaktować się z bezpośrednim przełożonym, który udzieli mu pomocy
C. przeprowadzić sztuczne oddychanie oraz podać leki przeciwbólowe
D. unieruchomić uszkodzoną kończynę
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Co oznacza termin tolerancja?

A. najwyższa ilość preparatu chemicznego, która jest nieszkodliwa dla zdrowia w produktach spożywczych
B. minimalny czas, jaki powinien upłynąć od użycia środka chemicznego do zbioru i spożycia
C. najniższa ilość preparatu chemicznego, która jest bezpieczna dla zdrowia w produktach spożywczych
D. taki stopień nasilenia choroby roślin, przy którym nie doświadczamy strat finansowych
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Przed rozpoczęciem wykonywania zabiegów uprawowych z użyciem ciągnika, należy zadbać o bezpieczeństwo i

A. przeprowadzać pracę tylko w parach (po dwie osoby)
B. uczestniczyć w dwugodzinnym szkoleniu dotyczącemu BHP w rolnictwie
C. sprawdzić i uzupełnić paliwo, a także wyregulować wałek odbioru mocy (WOM)
D. zweryfikować stan techniczny maszyny