Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

Prowadzenie produkcji rolnicz…

Największe ryzyko zatrutymi podczas niewłaściwego użycia insektycydów w czasie kwitnienia roślin uprawnych dotyczą

A. ryb oraz organizmów wodnych
B. zwierzyny leśnej oraz łownych
C. pożytecznych mikroorganizmów glebowych
D. pszczół oraz owadów zapylających
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Zagrożenie erozją gleby na stokach może wystąpić przy

A. nieprawidłowym kierunku uprawy.
B. nieprawidłowym stosunku N:K w zastosowanej dawce nawozu.
C. uprawie roślin o głębokim systemie korzeniowym.
D. zbyt intensywnej obsadzie roślin na m2.
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Jakie są główne korzyści stosowania metody upraw pasowych (strip-till) w rolnictwie?

A. Wyższe koszty produkcji
B. Zmniejszenie erozji gleby i zachowanie wilgoci
C. Zwiększenie szybkości wzrostu roślin
D. Zwiększenie różnorodności biologicznej
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Gleba może ulec wyjałowieniu, gdy wystąpią

A. niewłaściwe zmiany w uprawach
B. intensywne i częste opady deszczu
C. nadmierne stosowanie obornika
D. długotrwałe użytkowanie terenów zielonych
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Dlaczego warto stosować płodozmian w gospodarstwie rolnym?

A. Aby uniknąć konieczności nawożenia
B. Aby zwiększyć plony każdej uprawy
C. Aby uprościć zarządzanie gospodarstwem
D. Aby zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób i szkodników
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Na użytkach zielonych, które są założone na glebach torfowych, wskazane jest

A. wałowanie gładkim wałem, przeprowadzane wiosną
B. bronowanie wykonywane na początku wiosny
C. płytkie kultywatorowanie przed nadchodzącymi mrozami
D. bronowanie po każdym zbiorze pokosu
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Który z zestawów nawozów zawiera wyłącznie nawozy organiczne?

A. Unifoska, gnojowica, słoma
B. Gnojówka, obornik, kompost
C. Obornik, kompost, polifoska
D. Słoma, tlenek wapnia, gnojowica
Prowadzenie produkcji rolnicz…

W obszarach gruntów rolnych z wyraźnym spadkiem terenu orkę należy prowadzić zgodnie z liniami warstw, a w uprawach zaleca się wybór roślin wieloletnich i ozimych ze względu na

A. ryzyko erozji wodnej.
B. gromadzenie pestycydów.
C. ochronę lokalnych ekosystemów.
D. możliwość zakwaszenia gleby.
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Wyrównanie powierzchni gruntu wczesną wiosną oraz zminimalizowanie parowania wody z głębszych warstw gleby, zwłaszcza na glebach ciężkich, można osiągnąć dzięki

A. włókowaniu
B. bronowaniu z wałowaniem
C. orce
D. kultywatorowaniu z wałowaniem
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Co wchodzi w skład najbliższego otoczenia przedsiębiorstwa agrobiznesowego?

A. siłę zakupową konsumentów oraz czynniki klimatyczne
B. rynki zbytu oraz konkurencję
C. załoga oraz regulacje prawno-instytucjonalne
D. czynniki demograficzne oraz zasoby odnawialne
Prowadzenie produkcji rolnicz…

W ekologicznych metodach uprawy, jako środki zapobiegawcze przeciw chorobom, preferowane są

A. antybiotyki
B. zioła i preparaty ziołowe
C. ogólnodostępne preparaty weterynaryjne
D. środki farmaceutyczne przepisane przez lekarza weterynarii
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Rolnik nie używa w swoich uprawach żadnych chemikaliów ani nawozów mineralnych. Do karmienia zwierząt wykorzystuje jedynie pasze produkowane w jego własnym gospodarstwie. Jaką metodą prowadzone jest to gospodarstwo?

A. integracyjną
B. klasyczną
C. intensyfikowaną
D. ekologiczną
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Wskaż działania dotyczące poprawy funkcjonowania urządzeń wodociągowych, które należy podjąć w hali udojowej, jeżeli na podstawie badania próbki wody stwierdzono jej twardość 20°.

Stopnie twardości wody
Klasa twardości wodyStopnie (°)
Bardzo miękka< 4
Miękka4 – 8
Średnio twarda8 – 16
Twarda16 – 28
Bardzo twarda> 28

A. Zastosowanie w instalacji wodociągowej rur o większej średnicy.
B. Zainstalowanie wodomierza o większej dokładności.
C. Zainstalowanie stacji uzdatniania wody.
D. Przeprowadzenie dezynfekcji instalacji wodociągowej.
Prowadzenie produkcji rolnicz…

W okresie wiosennym na łąkach kośnych, które znajdują się na glebach torfowych, aby usunąć nadmiar powietrza z gleby i 1 poprawić kondycję systemów korzeniowych traw, konieczne jest przeprowadzenie

A. orki melioracyjnej
B. wałowania
C. włókowania
D. orki wiosennej
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Podwyższona zawartość azotanów w jadalnych częściach roślin, wynikająca z nadmiernego nawożenia, może prowadzić u ludzi do wystąpienia chorób

A. bakteryjnych
B. nowotworowych
C. reumatycznych
D. wirusowych
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Na podstawie analizy danych zawartych w tabeli wskaż, w jakim przedziale pH należy zwapnować glebę pod uprawę pszenicy ozimej.

A. pH 6,6-7,2
B. pH 7,3-8,0
C. pH poniżej 6,5
D. pH powyżej 8,1
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Czyszczenie dna rowów w celu zachowania odpowiedniej głębokości oraz zapewnienia odpływu wody z wylotów drenarskich powinno być realizowane minimum

A. raz na kwartał
B. raz na miesiąc
C. dwa razy w roku
D. raz w roku
Prowadzenie produkcji rolnicz…

W odniesieniu do budynków mieszkalnych, gdzie powinny być zlokalizowane budynki inwentarskie?

A. od strony południowej
B. od szczytu budynku mieszkalnego
C. od strony północnej
D. w kierunku przeciwnym do dominującego wiatru
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Zgodnie z wytycznymi Zwykłej Dobrej Praktyki Rolniczej nawozy naturalne, zarówno w formie stałej, jak i płynnej, powinny być aplikowane na pola w okresie

A. od 1 marca do 15 grudnia
B. od 1 marca do 30 listopada
C. od 1 lutego do 30 września
D. od 1 kwietnia do 31 października
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Do kluczowych czynników środowiskowych wpływających na wyniki hodowli trzody chlewnej zalicza się

A. poziom CO2 oraz H2S w pomieszczeniu
B. oświetlenie oraz temperaturę w pomieszczeniu
C. oświetlenie oraz obecność NH3 w pomieszczeniu
D. wilgotność i temperaturę w pomieszczeniu
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Buraki cukrowe zbierane w październiku nie są odpowiednie jako przedplon dla pszenicy ozimej, ponieważ

A. powodują wzrost chwastów w glebie
B. zostają zbyt długo na polu
C. osuszają glebę
D. wpływają na zakwaszenie gleby
Podział gleb w zależności od odczynu pH
wartość pHpH<3 ,5< th> 3,6 - 4,5 4,6-5,5 5,6-6,5 6,6-7,2 7,3-8,0 pH>8,1
Rodzaj glebybardzo silnie kwaśnesilnie kwaśnekwaśnesłabo kwaśneobojętnesłabo alkalicznealkaliczne
Stosowanie nawozów naturalnych ze względu na ochronę środowiska
UprawaGnojowica (m3/ha)Obornik (t)
Buraki cukrowe3030 – 40
Użytki zielone4510 – 15
Kukurydza5020 – 30

A. 50 m3/ha
B. 45 m3/ha
C. 55 m3/ha
D. 60 m3/ha
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Zgodnie z wytycznymi Zwykłej Dobrej Praktyki Rolniczej maksymalna dawka nawozu naturalnego stosowana w ciągu roku na 1 ha terenów rolniczych nie powinna przekraczać ilości azotu wynoszącej

A. 170 kg
B. 120 kg
C. 200 kg
D. 150 kg
Prowadzenie produkcji rolnicz…

W okresie wiosennym na łąkach kośnych, znajdujących się na glebach torfowych, aby pozbyć się nadmiaru powietrza z gleby i wspomóc regenerację korzeni traw, należy przeprowadzić

A. orę wiosenną
B. włókowanie
C. orę melioracyjną
D. wałowanie
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Która roślina jest najbardziej tolerancyjna na niskie pH gleby?

Optymalny zakres pH dla roślin
RoślinapH gleby
Lucerna6,2-7,8
Owies5,0-7,5
Pszenica5,5-7,5
Żyto5,0-7,0
Kukurydza5,5-7,5
Ziemniaki4,8-6,5

A. Ziemniaki.
B. Lucerna.
C. Owies.
D. Kukurydza.
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Zmianowanie: ziemniaki - owies - łubin żółty - żyto, jest przypisane do gleb kompleksu

A. żytniego słabego
B. pszennego słabego
C. żytniego bardzo dobrego
D. pszennego bardzo dobrego
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Jednym z metod ograniczania erozji gleby na górskich stokach jest

A. montaż urządzeń do pomiaru siły wiatru
B. dzielenie stoków na niewielkie powierzchnie uprawne
C. instalowanie na stokach urządzeń melioracyjnych
D. zakładanie na stokach trwałych użytków zielonych