Filtrowanie pytań
Prowadzenie produkcji rolnicz…
A. Ciężkie
B. Średnie
C. Organiczne
D. Lekkie
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Pionową konfigurację różnorodnych warstw glebowych określamy mianem
A. układu warstw glebowych
B. składu fizycznego gleby
C. profili glebowych
D. struktury glebowej
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Podaj nawóz mineralny, który jest dozwolony w uprawach ekologicznych.
A. Nawóz amonowy
B. Mączka fosforytowa
C. Granulowany superfosfat
D. Karbid
Prowadzenie produkcji rolnicz…
W ekologicznej produkcji rolniczej zabronione jest zapobieganie chorobom zwierząt poprzez
A. profilaktyczne podawanie antybiotyków.
B. wprowadzenie wentylacji mechanicznej w pomieszczeniach inwentarskich.
C. redukcję liczby zwierząt.
D. selekcję odpowiednich ras i odmian.
Prowadzenie produkcji rolnicz…
W gospodarstwie rolniczym, gdzie ilość wyprodukowanego obornika przekracza 170 kg N/ha użytków rolnych, rolnik powinien
A. zmniejszyć liczbę zwierząt
B. wdrożyć dodatkowy program nawożenia
C. zwiększyć ilość nawożenia roślin obornikiem
D. zmienić system hodowli zwierząt na bezściołowy
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Które pomieszczenie jest najsłabiej oświetlone światłem naturalnym?
| Pomieszczenie | Stosunek powierzchni okien do powierzchni podłogi |
|---|---|
| Chlewnia dla loch i prosiąt | 1 : 15 |
| Bukaciarnia | 1 : 25 |
| Obora dla krów mlecznych | 1 : 18 |
| Tuczarnia | 1 : 30 |
A. Chlewnia dla loch i prosiąt.
B. Tuczarnia.
C. Obora dla krów mlecznych.
D. Bukaciarnia.
ROL.04 Pytanie 47
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Po dokonaniu zabiegu ochrony roślin na plantacji rzepaku doszło do zatrucia pszczół. Ta sytuacja została wywołana brakiem przestrzegania okresu
A. prewencji
B. wrażliwości
C. karencji
D. tolerancji
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Produkcja kiszonek z świeżej masy roślinnej niesie ze sobą ryzyko dla ekosystemu z powodu możliwości
A. lokalnego wzrostu temperatury
B. wzrostu stężenia CO2 w atmosferze
C. uwalniania substancji o nieprzyjemnym zapachu
D. przecieków soków kiszonkowych do gleby
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Główne przeznaczenie folii do owijania balotów z półsuchej zielonki polega przede wszystkim na
A. redukcji kosztów zakiszania
B. ochronie przed dostępem światła
C. skutecznym ugnieceniu zielonki
D. stworzeniu warunków beztlenowych do zakiszania
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Firma produkująca oleje roślinne zorganizowała Dni otwarte dla uczniów szkół średnich w swoim regionie, aby przekazać informacje o oferowanych produktach. Jakie to działanie przedsiębiorstwa?
A. public relations
B. reklamy
C. promocji dodatkowej
D. sponsoringu
Prowadzenie produkcji rolnicz…
W ekologicznym gospodarstwie dozwolone jest w żywieniu trzody chlewnej wykorzystanie
A. mączek rybnych
B. pasz z roślin genetycznie modyfikowanych
C. stymulatorów wzrostu
D. syntetycznych zamienników pasz naturalnych
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Ile krów można maksymalnie hodować w ekologicznym gospodarstwie o powierzchni 18 ha, aby gęstość zwierząt nie była wyższa niż 2 DJP/ha?
A. 36 szt.
B. 28 szt.
C. 18 szt.
D. 38 szt.
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Który zestaw nawozów mineralnych można wykorzystywać w ekologicznej produkcji rolnej?
A. Polifoska, siarczan potasu, saletra amonowa, mączka fosforytowa
B. Kainit, dolomit, siarczan potasu, mączka fosforytowa
C. Margiel, karnalit, polifoska, superfosfat pylisty
D. Mocznik, siarczan potasu, kizeryt granulowany, superfosfat granulowany
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Oblicz, ile powinna wynosić powierzchnia płyty gnojowej dla 10 DJP bydła w gospodarstwie położonym poza strefą OSN.
| Wymagana powierzchnia płyt i pojemność zbiorników w przeliczeniu na 1 DJP | ||
|---|---|---|
| Gatunek zwierząt | Pojemność wymagana w strefach azotanowych OSN (na 6 miesięcy) | Pojemność wymagana na pozostałych obszarach (na 4 miesiące) |
| Powierzchnia płyt obornikowych w m²/DJP | ||
| Bydło, trzoda, owce, konie | 3,5 | 2,5 |
| Drób | 1,6 | 1,1 |
| Pojemność zbiorników na gnojówkę w m³/DJP | ||
| Bydło, trzoda, owce | 3,0 | 2,0 |
| Drób | 0,25 | 0,2 |
| Konie | 1,5 | 1,0 |
| Pojemność zbiorników na gnojowicę w m³/DJP | ||
| Trzoda, bydło | 10,0 | 7,0 |
A. 16 m2
B. 35 m2
C. 25 m2
D. 11 m2
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Jakim systemem utrzymuje się kury w ekologicznych gospodarstwach?
A. bezściółkowym
B. bateryjnym
C. ściółkowym
D. klatkowym
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Wskaź, jakie zmianowanie spełnia wymagania agrotechniczne oraz ekologiczne roślin.
A. Łubin żółty - żyto - owies - ziemniaki++
B. Owies - łubin żółty - ziemniaki++ - żyto
C. Ziemniaki++ - owies - łubin żółty - żyto
D. Żyto - owies - ziemniaki++ - łubin żółty
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Surowce wykorzystywane w gospodarstwie do produkcji mieszanek pełnoporcjowych dla trzody chlewnej, po upływie terminu przydatności, należy
A. przekazać do utylizacji
B. zastosować przy przygotowywaniu kiszonki
C. wrzucić na kompost
D. przeznaczyć do karmienia bydła
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Zgodnie z wytycznymi Zwykłej Dobrej Praktyki Rolniczej, stosowanie nawozów naturalnych jest zabronione na glebach
A. organicznych
B. zalanych wodą
C. lekkich
D. porośniętych roślinnością wieloletnią
Prowadzenie produkcji rolnicz…
W krajach rozwiniętych ostatnimi czasy powstała grupa klientów, którzy nabywają ekologiczną żywność oraz zwracają uwagę na tzw. zdrowe artykuły. W odpowiedzi na potrzeby tej grupy powstają sklepy oferujące zdrową żywność oraz gospodarstwa zajmujące się jej produkcją. Jakie to zjawisko?
A. segmentacji rynku
B. reklamy konsumenckiej
C. sprzedaży osobistej
D. promocji sprzedaży
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Przechowywanie nawozów azotowych w uszkodzonych opakowaniach na polu stwarza zagrożenie dla środowiska przez
A. wzrost populacji drobnoustrojów
B. pogorszenie stanu nawozów
C. nieprzyjemny zapach
D. skażenie wód gruntowych
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Eliminacja szkodliwych gryzoni przy użyciu środków chemicznych, fizycznych bądź biologicznych, to
A. dezynfekcja
B. deratyzacja
C. dezynsekcja
D. desykacja
ROL.04 Pytanie 62
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Rolnik nie przestrzegał wskazówek podanych w instrukcji na opakowaniu fungicydu. Jakie mogą być tego konsekwencje?
A. pojawienie się chorób odzwierzęcych u ludzi pracujących w oborze oraz chlewni
B. zatrucie pszczół, ryb i dzikich zwierząt
C. nadmiar nawożenia roślin uprawnych fosforem, potasem i azotem
D. wydłużenie okresu wegetacji zbóż oraz roślin okopowych
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Głównym działaniem w konserwacji rowów melioracyjnych jest
A. naprawa urządzeń piętrzących
B. odmulanie studzienek drenarskich
C. koszenie skarp i odmulanie dna
D. usuwanie roślin wodnych
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Częste i niskie koszenie tąk wpływa na
A. zwiększenie wartościowych roślin w runi
B. ustępowanie z runi traw wysokich
C. zanikanie traw niskich w runi
D. szybki wzrost runi
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Obecność mykotoksyn w pryzmie ziarna zbóż, które stanowią zagrożenie dla bezpieczeństwa żywności, może być spowodowana
A. obniżeniem wilgotności ziarna poniżej 15% oraz obniżeniem temperatury poniżej 10°C
B. wykorzystywaniem w uprawach tradycyjnego płodozmianu
C. hodowlą odmian zbóż o dużej odporności na fuzariozę kłosów
D. zawilgoceniem ziarna i zwiększeniem jego temperatury powyżej 25°C
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Zagrożenia zdrowotne związane z używaniem nawozów mineralnych mogą wynikać z
A. wybuchowości nawozów saletrzanych
B. eutrofizacji wód powierzchniowych i gruntowych
C. pylistości nawozów fosforowych
D. higroskopijnością nawozów krystalicznych
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Ruch wody w glebie, który zachodzi pod wpływem ciężaru wody w kierunku pionowym w dół podczas procesu nawadniania roślin, to
A. przesiąkanie
B. podsiąkanie
C. zraszanie
D. melioracja
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Który z poniższych produktów został zakonserwowany przy użyciu metody biologicznej?
A. Owocowy kompot
B. Kiszona kapusta
C. Suszone śliwki
D. Mrożony brokuł
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Na ilość wody zgromadzonej w glebie w czasie zimowym korzystnie wpływa
A. kultywatorowanie
B. włókowanie
C. orka przedzimowa
D. orka wiosenna
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Na podstawie danych zawartych w tabeli, wskaż dopuszczalne terminy stosowania gnojowicy na łące.
| Terminy stosowania nawozów | ||
|---|---|---|
| Rodzaj gruntów | Rodzaj nawozów | |
| Nawozy azotowe mineralne i naturalne płynne | Nawozy naturalne stałe | |
| Grunty orne | 1 marca – 20 października | 1 marca – 31 października |
| Trwałe użytki zielone | 1 marca – 31 października | 1 marca – 30 listopada |
A. 1 listopada - 1 marca
B. 1 marca - 20 października
C. 1 marca - 31 października
D. 1 marca - 30 listopada
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Kolektor płaski jest przeznaczony do pozyskiwania energii
A. wiatru
B. różnicy poziomów wody
C. słonecznej
D. przepływu wody
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Gleby charakteryzujące się pH w zakresie 6,6 - 7,0 mają odczyn
A. kwaśny.
B. zasadowy.
C. obojętny.
D. lekko kwaśny.
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Który rodzaj nawożenia stosuje się jesienią, aby poprawić strukturę gleby i jej zdolność retencji wody?
A. Nawożenie dolistne
B. Nawożenie płynne
C. Nawożenie organiczne
D. Nawożenie mineralne
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Podstawową operacją konserwacyjną studzienek drenarskich jest
A. sprawdzanie drożności zbieraczy
B. uszczelnianie wnętrza studzienki
C. usuwanie osadów z dna studzienki
D. zdejmowanie pokryw na okres zimowy
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Największe zanieczyszczenie wód gruntowych może wystąpić w wyniku
A. przechowywania obornika na specjalnych płytach gnojowych
B. składowania wysłodków buraczanych bezpośrednio na grunt
C. długotrwałego zalegania mokrej słomy na ścierniskach
D. używania zbyt dużych dawek nawozów mineralnych
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Czas trwania okresu wegetacyjnego w Polsce jest uzależniony od
A. grubości warstwy śniegu w zimie
B. ilości użytych nawozów chemicznych
C. poziomu opadów w miesiącach letnich
D. zmian temperatury w ciągu roku
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Na glebach o lekkiej strukturze, aby poprawić ich właściwości oraz zwiększyć efektywność, zaleca się stosowanie
A. systematycznego nawożenia organicznego
B. wysokich dawek wapna tlenkowego
C. jak największej liczby zabiegów mechanicznych w trakcie uprawy
D. intensywnego nawożenia azotem
Prowadzenie produkcji rolnicz…
W gospodarstwach ekologicznych czas, w którym cielęta są karmione mlekiem krowim, trwa przynajmniej
A. jeden miesiąc
B. dwa miesiące
C. trzy miesiące
D. sześć miesięcy
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Jakie zasadnicze ryzyko dla ekologii stwarza nadmiar nawożenia nawozami azotowymi?
A. Problemy z wchłanianiem innych składników przez rośliny.
B. Nieodpowiednie przechowywanie roślin.
C. Skażenie zasobów wodnych.
D. Zanieczyszczenie atmosfery.
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Obowiązkowe oznaczenia na powierzchni jaj konsumpcyjnych obejmują: kod metody chowu, kod kraju pochodzenia oraz numer identyfikacyjny weterynaryjny. Cyfra "0" wskazuje na chów
A. ściółkowy
B. ekologiczny
C. klatkowy
D. z wolnym wybiegiem