Filtrowanie pytań
Prowadzenie produkcji rolnicz…
A. 93,01 %
B. 93,60 %
C. 94,05 %
D. 95,00 %
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Nadmiar nawożenia upraw rolniczych saletrą amonową na glebach o lekkiej strukturze może prowadzić do
A. zatrucia pożytecznych owadów oraz ryb
B. szkodliwego wzrostu stężenia azotu w wodach gruntowych
C. konieczności stosowania nawożenia dolistnego w tych uprawach
D. istotnego obniżenia pH gleby, nawet do wartości około 4,0
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Jaką roślinę warto nawozić obornikiem w czasie uprawy?
A. rye
B. wheat
C. barley
D. potato
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Najlepszym okresem na nawożenie obornikiem użytków zielonych jest
A. późna jesień
B. początek lata
C. wczesna wiosna
D. wczesna jesień
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Do siewu buraków cukrowych potrzebny jest siewnik
A. rzutowy
B. kombinowany
C. rzędowy
D. punktowy
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Jakie rośliny zalicza się do chwastów jednoliściennych?
A. ostrożeń polny
B. owies głuchy
C. łoboda rozłożysta
D. komosa biała
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Do siewu bezpośredniego stosuje się siewnik wyposażony w redlice
A. stopkowe obciążane hydraulicznie
B. radełkowe z kółkami dogniatającymi
C. stopkowe obciążane sprężynami
D. talerzowe bez kółek kopiujących
ROL.04 Pytanie 448
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Według zasad Zwykłej Dobrej Praktyki Rolniczej, stosowanie chemicznych środków ochrony roślin jest dozwolone w odległości od publicznych dróg nie mniejszej niż
A. 10 m
B. 50 m
C. 20 m
D. 5 m
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Podczas długotrwałego przechowywania ziemniaków konsumpcyjnych minimalna temperatura i maksymalna wilgotność powinny wynosić odpowiednio:
| Wymagania termiczne i wilgotnościowe bulw o długotrwałym etapie przechowywania i kierunku użytkowania ziemniaka | ||
|---|---|---|
| Rodzaj użytkowania | Temperatura (°C) | Wilgotność względna powietrza (%) |
| Sadzeniaki | 2-6 | 90-95 |
| Jadalne | 4-6 | 90-95 |
| Do przerobu na produkty spożywcze oraz paszowe | 6-8 | 90-95 |
| Przemysł skrobiowy i gorzelniczy | do 4 | 90-95 |
A. temperatura 4°C, wilgotność 95%
B. temperatura 2°C, wilgotność 90%
C. temperatura 6°C, wilgotność 90%
D. temperatura 8°C, wilgotność 95%
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Do roślin preferujących krótkie dni należy
A. buraki
B. żyto
C. kukurydza
D. pszenica
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Jaką sumę można uzyskać ze sprzedaży rzepaku, jeśli pole zasiewu wynosi 2 ha, planowana wydajność to 2,5 tony/ha, a cena sprzedaży to 1100 zł za tonę?
A. 2750 zł
B. 5000 zł
C. 5500 zł
D. 2200 zł
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Narzędzie do uprawy, które może zastąpić funkcję pługa, to
A. agregat do przygotowania gleby
B. kultywator podorywkowy
C. brona aktywna z wałem rozdrabniającym
D. kultywator z zębami sprężynowymi
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Powierzchnia płyty obornikowej dla 10 DJP, przy 4-miesięcznym okresie składowania, powinna wynosić
| Rodzaj utrzymania zwierząt | Pojemność wymagana na OSN (na 6-miesięcy) | Pojemność wymagana na pozostałych obszarach (na 4-miesiące) |
|---|---|---|
| System ściółkowy | 3,5 m2/1 DJP dla obornika | 2,5 m2/1 DJP dla obornika |
| System ściółkowy | 3,5 m3/1 DJP na gnojówkę, wody gnojowe | 2 m3/1 DJP na gnojówkę, wody gnojowe |
| System bezściółkowy | 10 m3/1 DJP dla gnojowicy | 7 m3/1 DJP dla gnojowicy |
A. 3,5 m2
B. 10,0 m2
C. 25,0 m2
D. 2,5 m2
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Do chwastów rosnących przy ziemi, które wyrastają w dolnej części łanu roślin, zalicza się
A. gwiazdnica pospolita
B. owies głuchy
C. chwastnica jednostronna
D. komosa biała
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Podczas suszenia ziarna zbóż, aby zachować jego wartość konsumpcyjną, maksymalna temperatura nagrzewania ziarna nie powinna przekraczać
A. 40 - 50°C
B. 51 - 60°C
C. 61 - 70°C
D. 71 - 80°C
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Oblicz, ile kg N mogą wchłonąć rośliny w pierwszym roku po zastosowaniu obornika w ilości 30 t/ha, jeśli zawartość azotu w oborniku wynosi 0,45% oraz efektywność wykorzystania azotu wynosi 30%?
A. 40,5 kg
B. 45,0 kg
C. 30,5 kg
D. 90,0 kg
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Korzystając z danych zawartych w tabeli, określ dzienną dawkę energii oraz białka, które pobrała locha w 95 dniu ciąży.
| Średnie dzienne zapotrzebowanie loch na pasze i składniki pokarmowe w zależności od fazy cyklu rozpłodowego | |||
|---|---|---|---|
| Grupa zwierząt | średnia dzienna dawka paszy (kg) | Energia metaboliczna (MJ / kg) | Białko strawne (g/MJ) |
| lochy prośne (1-90 dzień) | 2,4 | 11,9 | 9,4 |
| lochy prośne (91-111dzień) | 3,2 | 11,6 | 10,6 |
| lochy karmiące | 6,2 | 12,8 | 10 |
A. 37,1 MJ EM oraz 393,5 g białka
B. 71,9 MJ EM oraz 762 g białka
C. 38 MJ EM oraz 112 g białka
D. 37,1 MJ EM oraz 123 g białka
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Na podstawie danych z tabeli określ temperaturę składowania mleka pasteryzowanego, w której zachowa ono trwałość przez 10 dni?
| Temperatura składowania [°C] | Trwałość [dni] |
|---|---|
| 2 | 40 |
| 4 | 20 |
| 6 | 10 |
| 8 | 5 |
| 10 | 2,5 |
| 12 | 1,25 |
A. 4°C
B. 2°C
C. 6°C
D. 10°C
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Czym są probiotyki?
A. preparaty bakteryjne
B. mieszanki pełnoporcjowe
C. antybiotyki stosowane w paszach
D. koncentraty białkowe
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Najlepszym sposobem na uzupełnienie brakującego białka w diecie krów jest
A. zielonka ze słonecznika
B. kiszonka z kukurydzy
C. zielonka z lucerny
D. kiszonka z kapusty pastewnej
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Na właściwości struktury gruzełkowatej gleby wpływ mają czynniki negatywne
A. nawilżanie i suszenie
B. materiał organiczny
C. erozja wodna i wietrzna
D. zamarznięcie i rozmrożenie
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Które zboże ozime charakteryzuje się najwyższą odpornością na mróz?
A. żyto
B. jęczmień
C. pszenica
D. pszenżyto
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Obecność mykotoksyn w pryzmie ziarna zbóż, które mogą stanowić zagrożenie dla bezpieczeństwa żywności, może być wynikiem
A. hodowlą odmian zbóż o wysokiej odporności na fuzariozę kłosów
B. zmniejszenia wilgotności ziarna poniżej 15% oraz obniżenia temperatury poniżej 10°C
C. zastosowania tradycyjnego płodozmianu w uprawach
D. zawilgocenia ziarna oraz podwyższenia jego temperatury powyżej 25°C
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Który z nawozów można aplikować dolistnie razem z pestycydami?
A. Saletrzak.
B. Superfosfat.
C. Sól potasową.
D. Mocznik.
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Gleby o odczynie obojętnym są odpowiednie do uprawy
| Wrażliwość na kwaśny odczyn | Rośliny uprawne | Optymalne pH gleby |
|---|---|---|
| bardzo wrażliwe | burak cukrowy, kukurydza, lucerna, koniczyna, groch | 6,6-7,0 |
| wrażliwe | pszenica, jęczmień, rzepak, bobik, pszenżyto | 6,1-6,5 |
| średnio wrażliwe | owies, ziemniaki, mieszanki zbożowe | 5,6-6,0 |
A. pszenżyta.
B. ziemniaków.
C. owsa.
D. lucerny.
Prowadzenie produkcji rolnicz…
W jakim okresie najlepiej przeprowadzać analizę gleby w gospodarstwie rolnym?
A. Przed siewem, aby dostosować nawożenie
B. Po zbiorach, aby ocenić plony
C. W trakcie wegetacji, aby sprawdzić wzrost
D. Podczas siewu, aby monitorować postęp
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Oblicz ilość suchej masy w dawce pokarmowej dla krowy o masie ciała 600 kg, której dzienna wydajność wynosi 25 kg mleka.
| Sucha masa (kg) = (0,025 × mc) + (0,1 × y) mc = masa ciała (kg) y = dzienna produkcja mleka (kg) |
A. 25,00 kg
B. 17,50 kg
C. 15,00 kg
D. 2,50 kg
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Korzystając z danych z tabeli oblicz minimalną powierzchnię kojców, którą należy przygotować do odchowu 200 tuczników o masie od 85 kg do 110 kg.
| Minimalna powierzchnia kojca w m² na sztukę dla świń utrzymywanych grupowo | |
|---|---|
| Grupa zwierząt | Minimalna powierzchnia kojca w m² na 1 sztukę |
| Prosięta do 10 kg | 0,15 |
| Warchlaki powyżej 10 do 20 kg | 0,2 |
| Warchlaki powyżej 20 do 30 kg | 0,3 |
| Tuczniki powyżej 30-50 kg | 0,4 |
| Tuczniki powyżej 50-85 kg | 0,55 |
| Tuczniki powyżej 85-110 kg | 0,65 |
| Tuczniki powyżej 110 kg | 1,0 |
A. 120m2
B. 140 m2
C. 100m2
D. 130 m2
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Niedobór wody w glebie może skutkować
A. wydłużeniem wegetacji i opóźnieniem dojrzewania
B. niedostatecznym wypełnieniem ziarna
C. wyleganiem roślin
D. wyrastaniem ziarna w kłosach
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Jakie płody rolne są jednocześnie surowcem dla branży spożywczej oraz produktem żywnościowym?
A. mleko krowie
B. nasiona rzepaku
C. ziarno jęczmienne
D. korzeń buraka cukrowego
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Polska norma określa 4 kategorie jaj spożywczych. Jaja o symbolu L należą do kategorii
| Nazwa kategorii | Symbol | Masa jaja w (g) |
|---|---|---|
| bardzo duże | XL | 75 i więcej |
| duże | L | 63÷73 |
| średnie | M | 53÷63 |
| małe | S | 48÷53 |
A. średnie.
B. duże.
C. małe.
D. bardzo duże.
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Do wytwarzania mąki tortowej stosuje się ziarna
A. owsianego.
B. żytniego.
C. pszenniczego.
D. jęczmiennego.
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Jaki nawóz w 100 kg produktu handlowego zawiera 46% azotu?
A. Mocznik
B. RSM
C. Kainit
D. Saletrzak
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Brodawki w odcieniach żółtego lub pomarańczowego, zwykle ułożone w pasy wzdłuż nerwów liści pszenicy oraz pszenżyta, są symptomami rdzy
A. żółtej
B. źdźbłowej
C. brunatnej
D. koronowej
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Termin określający, jaka część z 100 czystych nasion wysianych na polu ma szansę wykiełkować w optymalnych warunkach, to
A. energiją kiełkowania
B. zdrowotnością nasion
C. czystością materiału siewnego
D. zdolnością kiełkowania
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Oblicz, na podstawie danych z tabeli, zapotrzebowanie tucznika o masie 53á75 kg na energię metaboliczną i białko ogólno strawne w ciągu 30 dni tuczu.
| Normy żywienia tuczników (tucz mięsny intensywny) | ||
|---|---|---|
| Orientacyjna masa ciała [kg] | Energia metaboliczna [MJ] | Białko strawne [g] |
| 25÷31 | 16,0 | 180 |
| 31÷53 | 21,5 | 240 |
| 53÷75 | 27,0 | 300 |
| 75÷96 | 32,0 | 360 |
A. EM 810 MJ i 9000 g b.s.
B. EM 27 MJ i 300 g b.s.
C. EM 27 MJ i 9000 g b.s.
D. EM 810 MJ i 300 g b.s.
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Wskaż, który z wymienionych chwastów jednoliściennych najczęściej pojawia się w uprawach pszenicy ozimej, jeśli w czasie wegetacji w glebie jest sporo wilgoci?
A. Miotła zbożowa
B. Ostrożeń polny
C. Perz właściwy
D. Powój polny
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Orka głęboka to proces realizowany w grupie uprawek
A. przedzimowych
B. pielęgnacyjnych
C. pożniwnych
D. przedsiewnych jesiennych
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Aby usunąć podeszwy płużne, które powstały na polu przeznaczonym do uprawy buraków, należy przeprowadzić zabieg
A. głęboszowania
B. kultywatorowania
C. wałowania
D. bronowania
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Gdy bobik dojrzewa nierównomiernie lub z opóźnieniem przed zbiorami kombajnem, należy użyć
A. desykantów
B. defoliantów
C. deflorantów
D. repelentów