Filtrowanie pytań
Prowadzenie produkcji rolnicz…
A. tasznik pospolity
B. miotła zbożowa
C. perz właściwy
D. komosa biała
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Wskaż kategorię roślin, które pozostawiają w glebie pozostałości pożniwne bogate w azot oraz mogą stanowić paszę o wysokiej wartości biologicznej przez zawartość aminokwasów egzogennych?
A. Zbożowe pastewne
B. Okopowe pastewne
C. Niemotylkowe pastewne
D. Motylkowe pastewne
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Kiedy występuje minimalna temperatura dobowa?
A. w późnych godzinach nocnych
B. około północy
C. po zachodzie słońca
D. tuż przed wschodem słońca
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Ile kilogramów kiszonki z kukurydzy, zawierającej 30% suchej masy, można maksymalnie dać krowie o wadze 600 kg, jeśli jej dzienne zapotrzebowanie na suchą masę wynosi 3,5% masy ciała?
A. 30 kg
B. 21 kg
C. 70 kg
D. 45 kg
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Laboratoryjna analiza wartości siewnej nasion obejmuje identyfikację
A. poziomu kwalifikacji
B. rozmiarów nasion
C. zdolności do kiełkowania
D. koloru i formy
Prowadzenie produkcji rolnicz…
W ekologicznej uprawie pszenicy wykorzystuje się ścieżki technologiczne w celu
A. przeprowadzenia oprysków na chwasty dwuliścienne
B. inspekcji plantacji oraz eliminacji uciążliwych chwastów
C. hodowli rzadkich gatunków ptaków
D. umożliwienia wjazdu agregatu podczas nawożenia pogłównego
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Jakie produkty uboczne pochodzące z przemysłu cukrowniczego są wykorzystywane jako źródła energii w dietach bydła?
A. kiełki słodowe i otręby
B. wysłodki i melasa
C. śruty poekstrakcyjne i drożdże
D. makuchy i młóto
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Produkcja, która wykazuje największą sezonowość wśród artykułów rolno-spożywczych, to
A. ziemniaków
B. serów twarogowych
C. przetworów mięsnych
D. ciast
Prowadzenie produkcji rolnicz…
W sezonie jesiennym do uprawy ziemniaków wykorzystuje się nawozy
A. fosforowe, potasowe i azotowe
B. potasowe, fosforowe i obornik
C. potasowe oraz fosforowe
D. azotowe oraz obornik
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Aromat miodu z ziaren zbóż w magazynie sugeruje
A. porażenie śniecią cuchnącą
B. zachodzący proces fermentacji
C. niewłaściwy proces suszenia
D. obecność rozkruszka mącznego
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Wskaź mieszankę nasion odpowiednią do utworzenia pastwiska?
A. 55% trawy niskie, 35% trawy wysokie, 10% motylkowe
B. 55% trawy wysokie, 25% trawy niskie, 10% trawy średnie, 10% motylkowe
C. 60% trawy wysokie, 25% trawy niskie, 5% trawy średnie, 10% motylkowe
D. 55% trawy wysokie, 35% trawy niskie, 10% motylkowe
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Buraki i kukurydza nie stanowią odpowiednich przedplonów w hodowli zbóż ozimych z powodu
A. późnego zbioru z pola
B. silnego zachwaszczenia gleby
C. wyczerpania gleby z dużej ilości składników odżywczych
D. krótkiego czasu wegetacji
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Która roślina jest odpowiednia do siewu w życie, na lekkich glebach?
A. koniczyna białoróżowa
B. seradela
C. lucerna chmielowa
D. esparceta
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Wskaż prawidłowe zmianowanie dla gospodarstwa znajdującego się na glebach lekkich?
A. Ziemniaki, łubin żółty, owies, żyto
B. Żyto, owies, łubin żółty, ziemniaki
C. Ziemniaki, owies, łubin żółty, żyto
D. Owies, żyto, łubin żółty, ziemniaki
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Z danych zamieszczonych w poniższej tabeli wynika, że buhajek o wadze 500 kg, przyrastający 1000 g dziennie zużywa:
| Zapotrzebowanie dzienne na składniki pokarmowe w zależności od masy ciała | ||||||
|---|---|---|---|---|---|---|
| Masa ciała [kg] | Sucha masa [kg] | Dzienne przyrosty masy ciała | Białko ogólne [g] | |||
| 800 g | 1000 g | 1200 g | ||||
| Energia metaboliczna [MJ] | ||||||
| 450 | 8 – 10 | 42,6 | 45,5 | 50,3 | 700 | |
| 500 | 9 – 10 | 45,5 | 49,1 | 55,0 | 780 | |
| 550 | 9 – 10 | 49,1 | 53,2 | 59,2 | 780 | |
| 600 | 9 – 11 | 52,1 | 57,4 | 63,3 | 780 | |
A. 45,5 MJ energii metabolicznej i 700 g b.o.
B. 42,6 MJ energii metabolicznej i 700 g b.o.
C. 55,0 MJ energii metabolicznej i 780 g b.o.
D. 49,1 MJ energii metabolicznej i 780 g b.o.
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Jaka jest minimalna temperatura potrzebna do kiełkowania kukurydzy?
A. 11 - 14 stopni C
B. 8 - 10 stopni C
C. 5 - 7 stopni C
D. 1 - 4 stopni C
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Aby zminimalizować straty ziemniaków spowodowane chorobami w trakcie przechowywania, należy
A. zaraz po zbiorze przykrywać przesortowane bulwy folią i ziemią.
B. zbiór realizować w warunkach suchych i w temperaturze powyżej 10°C.
C. prowadzić uprawę ziemniaków na glebach o dużej zwartości i gliniastych.
D. przykrywać kopce warstwą słomy o grubości około 10 cm oraz warstwą ziemi o grubości 5 cm.
Prowadzenie produkcji rolnicz…
W jakiej fazie wegetacji ziemniaki mają najwyższe zapotrzebowanie na wodę?
A. od momentu sadzenia do zakończenia wschodów
B. podczas zawiązywania i formowania bulw
C. w czasie dojrzewania i zbioru bulw
D. od wschodów do okresu kwitnienia
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Pracodawca płaci 5 zł za każdy zebrany koszyk truskawek. Jak zostanie obliczone wynagrodzenie pracownika zatrudnionego do zbioru truskawek?
A. akordu prostego
B. akordu degresywnego
C. akordu progresywnego
D. płacy czasowej
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Na zboczach górskich zaleca się prowadzenie orki w kierunku stoku z uwagi na
A. ochronę powietrza
B. erozję wietrzną
C. erozję wodną
D. ochronę krokusów
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Wysokość belki opryskiwacza nad obszarem, który ma być opryskany, jest uzależniona od
A. ilości krążków wytryskowych
B. liczby dysz, które wypryskują ciecz
C. kąta strumienia cieczy rozpylanej
D. szerokości roboczej belki
Prowadzenie produkcji rolnicz…
W którym z wymienionych w tabeli nawozów azotowych najtańszy jest 1 kg azotu?
| Rodzaj nawozu | Cena 1 tony nawozu |
|---|---|
| Mocznik 46% N | 927 zł |
| Saletrzak 25% N | 697 zł |
| Saletra amonowa 34% N | 758 zł |
| Saletrzak magnezowy 28% N | 846 zł |
A. Mocznik
B. Saletra amonowa
C. Saletrzak magnezowy
D. Saletrzak
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Jakie urządzenie mechaniczne jest używane do walki z chwastami w uprawach ziemniaków?
A. wielorak ciągnikowy
B. rozdrabniacz łęcin
C. opryskiwacz zawieszany
D. wał pierścieniowy
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Wzdęcia u bydła pojawiają się w wyniku podawania
A. pasz pełnoporcjowych w systemie TMR.
B. zbyt dużej ilości sianokiszonki z traw.
C. młodej i wilgotnej zielonki z lucerny.
D. zbyt dużej ilości kiszonki z liści buraków.
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Korzystając z danych w tabeli, określ zapotrzebowanie loch prośnych na wapń i fosfor w 105 dniu prośności.
| Okres ciążności [dni] | Termin odsadzania prosiąt w wieku [dni] | Energii metabolicznej [MJ] | Jedn. ows. | Białka ogólnego strawnego [g] | Ca [g] | P [g] | NaCl [g] |
|---|---|---|---|---|---|---|---|
| 1—100 | 28 42 56 | 25 + (43) | 2,3 + (0,4) | 285 | 23 | 18 | 7 |
| 27 + (4,3) | 2,5 + (0,4) | 320 | 25 | 20 | 8 | ||
| 30 + (4,3) | 2,8 + (0,4) | 345 | 27 | 21 | 9 | ||
| 101—111 111 - 114 | 43 — | 4,0 — | 500 | 36 | 28 | 12 | |
| 21 — | 2,0 — | 250 | 18 | 14 | 6 |
A. 25 g i 20 g
B. 36 g i 28 g
C. 18 g i 14 g
D. 27 g i 21 g
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Po dokonaniu oprysku z użyciem chemicznych środków ochrony roślin, pozostałości cieczy roboczej powinno się
A. przekazać innemu użytkownikowi
B. wylać na terenach oddalonych od obecności ludzi i zwierząt
C. zlać do szczelnego pojemnika i oddać sprzedawcy
D. rozcieńczyć wodą i wykorzystać na polu, na którym przeprowadzono zabieg
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Jakie są produktami ubocznymi powstającymi z obróbki buraków cukrowych, które wykorzystuje się jako paszę dla zwierząt?
A. kiełki słodowe i wysłodki buraczane
B. młóto oraz wysłodki buraczane
C. wysłodki buraczane i melasa
D. kiełki słodowe oraz otręby
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Na podstawie wymagań - ewidencja prowadzonych zabiegów ochrony roślin musi zawierać między innymi:
| Wymagania dla stosujących środki ochrony roślin (wyciąg) | |
| Posiadacze gruntów lub obiektów magazynowych, gdzie prowadzone są zabiegi ochrony roślin, prowadzą ewidencję tych zabiegów, która zawiera: | |
| – | nazwę rośliny, produktu roślinnego lub przedmiotu; |
| – | powierzchnię uprawy roślin lub obiektów magazynowych; |
| – | powierzchnię, na których są wykonywane zabiegi ochrony roślin oraz terminy ich wykonywania; |
| – | nazwy zastosowanych środków ochrony roślin i ich dawki; |
| – | przyczyny zastosowania środków ochrony roślin. |
A. producenta środka chemicznego.
B. nazwę rośliny, nazwy i dawki zastosowanych środków chemicznych.
C. termin wykonania zabiegu oraz rodzaj opryskiwacza jakim został wykonany.
D. formę użytkową zastosowanych środków chemicznych.
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Proces, podczas którego przed siewem łączy się nasiona roślin z substancją chemiczną, nosi nazwę
A. zaprawianie
B. podkiełkowywanie
C. selekcja
D. dezynsekcja
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Farma specjalizuje się w uprawie pszenicy konsumpcyjnej i każdego roku siewa pszenicę na obszarze 3 500 ha. Najlepszym sposobem sprzedaży dla tego gospodarstwa jest
A. targowisko
B. supermarket
C. aukcja
D. giełda
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Rolnik do nawożenia pszenicy zastosował 200 kg Polifoski 8:24:24 (N:P:K). Jaką ilość azotu w kilogramach użył?
A. 24 kg
B. 48 kg
C. 16 kg
D. 8 kg
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Minimalna temperatura podłoża, przy której zachodzi kiełkowanie nasion buraka cukrowego, wynosi
A. 1 - 2°C
B. 3 - 4°C
C. 8 - 10°C
D. 5 - 7°C
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Efektywnym sposobem na zwalczanie wołka zbożowego w wypełnionym silosie jest
A. dezynfekcja pomieszczenia
B. fumigacja magazynu środkiem do dezynsekcji zbóż
C. użycie karmnika deratyzacyjnego
D. podniesienie temperatury przechowywania
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Zanim przystąpimy do pobierania gnojowicy ze zbiornika, powinniśmy ją
A. oczyścić z części stałych
B. ujednorodnić
C. napowietrzyć
D. rozcieńczyć
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Produkcja cebuli i kapusty, które są klasyfikowane jako warzywa uprawiane w gruncie, odznacza się
A. niskim zapotrzebowaniem na pracę
B. niskim wymaganiem dotyczącym ziemi
C. wysokim zapotrzebowaniem na kapitał
D. wysokim zapotrzebowaniem na pracę
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Obecność opadów atmosferycznych oraz podwyższone temperatury w fazie dojrzałości zbóż skutkuje
A. większą wrażliwością roślin na choroby.
B. porastaniem ziarna w kłosach.
C. lepszym rozwinięciem się części użytkowej roślin.
D. niższą zawartością suchej masy w roślinach.
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Sianokiszonkę z traw w balotach, zebraną w dniu 1 czerwca, można wykorzystać do karmienia zwierząt
A. bezpośrednio po owinięciu w folię
B. po upływie dwóch tygodni od jej przygotowania
C. około 6 tygodni po jej przygotowaniu
D. dopiero w czasie zimowego żywienia
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Na podstawie danych przedstawionych w tabeli określ koszt jednostkowy nawożenia obornikiem pola o powierzchni 1 ha.
| Koszty nawożenia obornikiem | |
|---|---|
| Koszty na 1 ha | Kwota w zł |
| Zużycie paliwa | 60,00 |
| Wynagrodzenia | 25,00 |
| Zużycie smarów | 10,00 |
| Amortyzacja | 25,00 |
A. 85 zł
B. 120 zł
C. 95 zł
D. 110 zł
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Najczęściej występującym chwastem w uprawach okopowych jest
A. komosa biała
B. jasnota różowa
C. tobołki polne
D. przytulia czepna
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Jakie jest zadanie otoczkowania nasion buraków cukrowych?
A. opóźnienie procesu kiełkowania nasion
B. zmniejszenie wagi nasion
C. dostosowanie kształtu i wielkości nasion do wymagań precyzyjnego siewu
D. zwiększenie rozmiarów nasion