Filtrowanie pytań

Wyczyść filtry
ROL.04 Pytanie 441
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Powierzchnie podłóg w korytarzach pomieszczeń inwentarskich powinny być

A. gładkie, nienasiąkliwe, ograniczające poślizg.
B. ażurowe, przepuszczalne.
C. szczelinowe, łatwe do umycia.
D. pochylone pod kątem 10° w stronę drzwi wejściowych.
ROL.04 Pytanie 442
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Spośród niżej wymienionych roślin uprawnych, najniższą dawkę startową azotu stosuje się pod

A. kukurydzę na zielonkę.
B. pszenicę ozimą. .
C. rośliny strączkowe.
D. ziemniaki skrobiowe.
ROL.04 Pytanie 443
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Na zdjęciu przedstawiono ziarno i kwiatostan

Ilustracja do pytania 3
A. jęczmienia.
B. prosa.
C. pszenżyta.
D. pszenicy.
ROL.04 Pytanie 444
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Przygotowując do sprzedaży nasiona rzepaku, które po zbiorach wykazują zawartość wody 12%, należy je

Ilustracja do pytania 4
A. oczyścić za pomocą wialni.
B. dosuszyć w suszarniach.
C. dosuszyć na słońcu.
D. przetrzymać w silosach.
ROL.04 Pytanie 445
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Lucerna mieszańcowa należy do roślin

A. przemysłowych.
B. motylkowych grubonasiennych.
C. specjalnych.
D. motylkowych drobnonasiennych.
ROL.04 Pytanie 446
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Bydło rasy jersey zaliczane jest do typu użytkowego

A. mleczno-mięsnego.
B. mięsno-mlecznego.
C. mięsnego.
D. mlecznego.
ROL.04 Pytanie 447
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Wskaż grupę zawierającą tylko nawozy stosowane w celu odkwaszenia gleby.

A. Saletrzak i wapno węglanowe.
B. Polifoska i kainit magnezowy.
C. Wapno wodorotlenkowe i tlenkowe.
D. Wapno tlenkowe i saletra amonowa.
ROL.04 Pytanie 448
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Analizując dane zawarte w tabeli, wskaż minimalną temperaturę i maksymalną wilgotność powietrza, którą należy zapewnić w oborze krów mlecznych.

Ilustracja do pytania 8
A. Temperatura 8 °C i wilgotność 85 %.
B. Temperatura 10 °C i wilgotność 85 %.
C. Temperatura 16 °C i wilgotność 60 %.
D. Temperatura 10 °C i wilgotność 60 %.
ROL.04 Pytanie 449
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Projektując budynek inwentarski dla tuczników o powierzchni podłogi 120 m2, zgodnie z dobrostanem zwierząt, należy zaplanować okna o powierzchni co najmniej

Ilustracja do pytania 9
A. 30 m2
B. 4 m2
C. 36 m2
D. 3 m2
ROL.04 Pytanie 450
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Chwościk buraka, rozpoznawany po porażeniu liści rośliny, jest

A. chorobą grzybową.
B. chorobą bakteryjną.
C. chorobą wirusową.
D. owadem żerującym.
ROL.04 Pytanie 451
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Wysoką produkcję mięsa, dobrej jakości, można uzyskać od bydła rasy

A. Jersey.
B. Limousine.
C. nizinnej czarno - białej.
D. holsztyńsko - fryzyjskiej.
ROL.04 Pytanie 452
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Dzienne zapotrzebowanie na energię i składniki pokarmowe dla lochy karmiącej wynosi

Ilustracja do pytania 12
A. 26 MJ i 225 g b.s.
B. 29 MJ i 290 g b.s.
C. 68 MJ i 700 g b.s.
D. 38 MJ i 380 g b.s.
ROL.04 Pytanie 453
Prowadzenie produkcji rolnicz…

W celu uniknięcia u prosiąt tzw. anemii fizjologicznej, w 3 i 14 dniu ich życia podaje się

A. preparat magnezowy.
B. preparat żelazowy.
C. lizynę.
D. wapń.
ROL.04 Pytanie 454
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Śmiałek darniowy jest chwastem

A. trwałych użytków zielonych.
B. roślin okopowych.
C. zbożowym.
D. ogrodowym.
ROL.04 Pytanie 455
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Urządzenie służące do doprawiania gleby przed siewem, przedstawione na zdjęciu, to

Ilustracja do pytania 15
A. brona zębata.
B. agregat uprawowy czynny.
C. agregat uprawowy bierny.
D. kultywator.
ROL.04 Pytanie 456
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Wskaż zwierzęta hodowlane, dla których, zgodnie z wymogami zootechnicznymi, należy zapewnić najwyższe temperatury utrzymania w pomieszczeniach inwentarskich.

A. Cielęta.
B. Jagnięta.
C. Äąąrebięta.
D. Prosięta.
ROL.04 Pytanie 457
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Przygotowując glebę klasy IV A, bezpośrednio przed siewem kukurydzy należy wykonać

A. wałowanie wałem Campbella.
B. bronowanie broną lekką.
C. orkę średnią z broną zębową.
D. kultywatorowanie z bronowaniem.
ROL.04 Pytanie 458
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Przebieg laktacji, najbardziej pożądanej w produkcji mleka, przedstawiony jest za pomocą krzywej, oznaczonej na rysunku cyfrą

Ilustracja do pytania 18
A. I
B. II
C. III
D. IV
ROL.04 Pytanie 459
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Najlepszym przedplonem dla żyta, spośród niżej wymienionych roślin uprawnych, jest

A. jęczmień jary.
B. ziemniak.
C. żyto.
D. jęczmień ozimy.
ROL.04 Pytanie 460
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Na podstawie analizy danych w tabeli można stwierdzić, ze największą zimotrwałość wśród roślin zbożowych wykazuje

Ilustracja do pytania 20
A. pszenica ozima.
B. żyto.
C. pszenżyto ozime.
D. jęczmień ozimy.
ROL.04 Pytanie 461
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Oblicz, na podstawie danych z tabeli, zapotrzebowanie tucznika o masie 53á75 kg na energię metaboliczną i białko ogólno strawne w ciągu 30 dni tuczu.

Ilustracja do pytania 21
A. EM 27 MJ i 300 g b.s.
B. EM 810 MJ i 300 g b.s.
C. EM 27 MJ i 9000 g b.s.
D. EM 810 MJ i 9000 g b.s.
ROL.04 Pytanie 462
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Najkorzystniejszym poplonem na nawóz zielony po zbiorze pszenicy jarej, ze względu na długość okresu wegetacji, jest

A. bobik.
B. kapusta pastewna.
C. facelia.
D. słonecznik.
ROL.04 Pytanie 463
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Z analizy danych w tabeli wynika, że dawki gnojowicy na łąkach nie powinny przekraczać rocznie

Ilustracja do pytania 23
A. 45 m3/ha
B. 50 m3/ha
C. 55 m3/ha
D. 60 m3/ha
ROL.04 Pytanie 464
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Cielętom najlepiej podawać mleko i preparaty mleko zastępcze

A. w wiadrosmokach, na bieżąco uzupełnianych świeżym pójłem.
B. schłodzone, w wiadrosmokach umieszczonych na wysokości ok.100 cm od podłoża.
C. świeże, w czystych naczyniach postawionych na czas pojenia na podłodze.
D. świeże, o temperaturze ok. 35 °C, w czystych wiadrosmokach, umieszczonych na wysokości 50 - 60 cm od podłoża.
ROL.04 Pytanie 465
Prowadzenie produkcji rolnicz…

W uprawie gleby bezpośrednio przed siewem jęczmienia jarego należy zastosować

A. glebogryzarkę.
B. agregat uprawowy.
C. orkę siewną z wałem Campbella.
D. wał gładki.
ROL.04 Pytanie 466
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Z analizy ulotki wynika, że producent zaleca stosowanie środka owadobójczego KSYLEX przed pojawieniem się szkodników w uprawie

Ilustracja do pytania 26
A. ziemniaków.
B. rzepaku ozimego.
C. buraka cukrowego.
D. pszenicy jarej.
ROL.04 Pytanie 467
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Do "wytworzenia" podciśnienia w dojarce mechanicznej służy

A. manometr.
B. przewód podciśnienia.
C. zawór regulacyjny.
D. pompa próżniowa.
ROL.04 Pytanie 468
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Zgodnie z zaleceniami, w plonie głównym można wysiewać kukurydzę, gdy gleba na głębokości 8 cm osiągnie temperaturę około

A. 2 °C
B. 15 °C
C. 10 °C
D. 5 °C
ROL.04 Pytanie 469
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Z danych zamieszczonych w poniższej tabeli wynika, że buhajek o wadze 500 kg, przyrastający 1000 g dziennie zużywa:

Ilustracja do pytania 29
A. 49,1 MJ energii metabolicznej i 780 g b.o.
B. 45,5 MJ energii metabolicznej i 700 g b.o.
C. 55,0 MJ energii metabolicznej i 780 g b.o.
D. 42,6 MJ energii metabolicznej i 700 g b.o.
ROL.04 Pytanie 470
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Nazwij system chowu kur, jeżeli kury w gospodarstwie utrzymywane są na litej podłodze, mają możliwość korzystania z wybiegu, a karmione są przemysłowymi mieszankami treściwymi.

A. Klatkowy.
B. Ściółkowy.
C. Bateryjny.
D. Ekologiczny.
ROL.04 Pytanie 471
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Wskaż rasę owiec hodowaną w celu pozyskania mleka.

A. Owca fryzyjska.
B. Owca pomorska.
C. Owca Romanowska.
D. Merynos polski.
ROL.04 Pytanie 472
Prowadzenie produkcji rolnicz…

W uprawie uzyskano ziemniaki o następujących cechach: regularne okrągłe bulwy o wielkości 40 - 50 mm, zawartości suchej masy 18% i zawartości skrobi 15%. Z analizy wymagań jakościowych wynika, że ziemniaki mogą być przeznaczone do

Ilustracja do pytania 32
A. produkcji chipsów.
B. produkcji skrobi.
C. bezpośredniego spożycia.
D. produkcji frytek.
ROL.04 Pytanie 473
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Chorobą bydła zwalczaną z urzędu jest

A. pryszczyca.
B. ketoza.
C. mastitis.
D. promienica.
ROL.04 Pytanie 474
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Choroba obrzękowa atakuje

A. prosięta w okresie odsądzenia.
B. źrebaki w okresie odsądzenia.
C. cielęta w pierwszym tygodniu życia.
D. jagnięta wypasane na pastwisku.
ROL.04 Pytanie 475
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Na podstawie analizy danych z tabeli określ dawkę azotu zalecaną w uprawie pszenicy ozimej odmiany intensywnej, na glebie kompleksu żytniego dobrego, przy założonym plonie ziarna 6,5 t/ha.

Ilustracja do pytania 35
A. 110 - 150 kg N/ha
B. 80 - 100 kg N/ha
C. 100 - 120 kg N/ha
D. 80 - 90 kg N/ha
ROL.04 Pytanie 476
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Na okres odchowu warchlaka od wagi 10 kg do wagi 30 kg planuje się zużycie 60 kg paszy pełnoporcjowej Grower, w cenie 1000 zł/t. Oblicz koszt żywienia warchlaka poniesiony na uzyskanie przyrostu jego wagi o 1 kg.

A. 3 zł
B. 6 zł
C. 2 zł
D. 4 zł
ROL.04 Pytanie 477
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Nie należy obsługiwać gniotownika do owsa z obluzowaną osłoną, z uwagi na

A. ryzyko urazów mechanicznych osób obsługujących.
B. ryzyko powstania iskry i pożaru.
C. możliwość niedostatecznego rozdrobnienia ziarna.
D. możliwość zanieczyszczenie ziarna podczas rozdrabniania.
ROL.04 Pytanie 478
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Na gruntach uprawnych o znacznym spadku terenu należy przeprowadzać orkę zgodnie z przebiegiem warstw oraz dobierać w uprawach rośliny wieloletnie i ozime z uwagi na

A. kumulację pestycydów.
B. możliwość zakwaszenie gleby.
C. ochronę lokalnej flory i fauny.
D. możliwość erozji wodnej.
ROL.04 Pytanie 479
Prowadzenie produkcji rolnicz…

W rejonie zaznaczonym "X" należy wysiać pszenicę, zgodnie z mapą terminów siewu, w okresie

Ilustracja do pytania 39
A. 15 marca - 5 kwietnia
B. 20 marca - 10 kwietnia
C. 1 kwietnia - 20 kwietnia
D. 15 marca - 25 marca
ROL.04 Pytanie 480
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Podczas wykonywania prac polowych wypadkowi uległ traktorzysta. Pierwszą pomoc należy rozpocząć od

A. zabezpieczenia miejsca wypadku do przyjazdu lekarza.
B. zabezpieczenia miejsca wypadku do przyjazdu policji.
C. oceny stanu zdrowia poszkodowanego.
D. ułożenia poszkodowanego w pozycji bocznej.