Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

ROL.04 Pytanie 441
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Okres karencji pestycydów chroni

A. ludzi oraz zwierzęta przed toksycznością.
B. produkty ekologiczne w rolnictwie.
C. glebę przed akumulacją szkodliwych substancji.
D. wody gruntowe przed zanieczyszczeniem.
ROL.10 Pytanie 442
Organizacja i nadzorowanie pr…

Bakterie obecne w żwaczu przeżuwaczy nie dysponują zdolnością

A. zobojętniania treści żołądka
B. rozkładu glukozy w trakcie fermentacji do kwasu octowego
C. wykorzystania azotu z niebiałkowych związków azotowych
D. syntetyzowania witamin B oraz K
ROL.04 Pytanie 443
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Zaleca się ustawienie opryskiwacza na większe krople cieczy podczas stosowania

A. herbicydów doglebowych
B. fungicydów
C. herbicydów dolistnych
D. insektycydów
ROL.10 Pytanie 444
Organizacja i nadzorowanie pr…

Mleko produkowane i sprzedawane w gospodarstwie musi odpowiadać wymaganiom mleka surowego w odniesieniu do liczby mikroorganizmów w temperaturze 30°C. W 1 mililitrze powinno ich być mniej niż

A. 100 000, a liczba komórek somatycznych mniejsza niż 200 000
B. 100 000, a liczba komórek somatycznych mniejsza niż 400 000
C. 200 000, a liczba komórek somatycznych mniejsza niż 300 000
D. 200 000, a liczba komórek somatycznych mniejsza niż 400 000
ROL.04 Pytanie 445
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Polska norma określa 4 kategorie jaj spożywczych. Jaja o symbolu L należą do kategorii

Nazwa kategoriiSymbolMasa jaja w (g)
bardzo dużeXL75 i więcej
dużeL63÷73
średnieM53÷63
małeS48÷53

A. bardzo duże.
B. średnie.
C. duże.
D. małe.
ROL.10 Pytanie 446
Organizacja i nadzorowanie pr…

Wykonując mechaniczno-chemiczną pielęgnację ziemniaków mającą na celu eliminację chwastów dwuliściennych, oprysku herbicydem Afalon Dyspersyjny 450 SC należy przeprowadzić

A. przed zamknięciem międzyrzędzi
B. tuż po posadzeniu ziemniaków
C. bezpośrednio przed wschodami ziemniaków
D. po wschodach ziemniaków
ROL.04 Pytanie 447
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Siew nasion zbóż ozimych powinien nastąpić

A. bezpośrednio po orce siewnej
B. po 2-3 tygodniach od przeprowadzenia orki siewnej
C. w pierwszym tygodniu po przeprowadzeniu orki siewnej
D. po 6-8 tygodniach od dokonania orki siewnej oraz użycia wału Campbella
ROL.04 Pytanie 448
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Jaką wartość użytkową mają nasiona jęczmienia przy czystości 95 % oraz zdolności kiełkowania na poziomie 99 %?

A. 94,05 %
B. 93,01 %
C. 95,00 %
D. 93,60 %
ROL.04 Pytanie 449
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Jaką sumę otrzyma przedsiębiorca po upływie 2 lat, jeśli zdeponuje w banku 500 tys. zł przy niezmiennej stopie procentowej wynoszącej 20%?

A. 750 tys. zł
B. 800 tys. zł
C. 720 tys. zł
D. 700 tys. zł
ROL.04 Pytanie 450
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Analizując dane zawarte w tabeli, wskaż minimalną temperaturę, którą należy zapewnić w pomieszczeniu dla cieląt do 3 miesiąca życia.

Temperatura powietrza w pomieszczeniach
dla wybranych grup bydła hodowlanego
Grupa zwierzątTemperatura [°C]
minimalnaoptymalnamaksymalna
Krowy w porodówce1616 – 2025
Cielęta w profilaktorium1216 – 2030
Cielęta w wieku 3 – 6 miesięcy
utrzymywane w systemie:
– ściółkowym812 – 1625
– bezściółkowym1212 – 2025

A. 30 °C
B. 12 °C
C. 8 °C
D. 16 °C
ROL.04 Pytanie 451
Prowadzenie produkcji rolnicz…

W tabeli przedstawiono najniższe temperatury gleby, w których zaczyna się kiełkowanie roślin. Do gleby ogrzanej do temperatury 6 °C można siać nasiona:

RoślinyTemperatura gleby w °C
Groch polny, zboża ozime i jareod 1 do 3
Kapusta, len, łubin, marchewod 3 do 4
Burak cukrowy i pastewnyod 5 do 7
Gryka, kukurydza, pomidor, słonecznik, ziemniakiod 8 do 11
Fasola, ogórek, tytońod 12 do 14

A. kapusty, łubinu i ogórka.
B. żyta, buraka cukrowego i pszenicy jarej.
C. jęczmienia jarego, lnu i fasoli.
D. pomidora, grochu i tytoniu.
ROL.04 Pytanie 452
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Jakie urządzenie należy wykorzystać do obróbki gleby tuż przed siewem rzepaku ozimego?

A. agregat uprawowy
B. orę siewną z wałem Campbella
C. glebogryzarkę
D. wał gładki
ROL.04 Pytanie 453
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Wskaż rodzaj gleb ornych o wysokiej przydatności rolniczej, który jest polecany do uprawy buraków cukrowych?

A. Owsiano-pastewny górski
B. Pszenny bardzo dobry
C. Żytni dobry
D. Zbożowo-pastewny mocny
ROL.04 Pytanie 454
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Marketing mix to zbiór działań dotyczących

A. produktu, jego ceną, sponsoringiem oraz dystrybucją
B. ceny produktu, jego dystrybucji i public relations
C. produktu, jego ceną, dystrybucją oraz promocją
D. produktu, jego akwizycji, dystrybucji oraz promocji
ROL.04 Pytanie 455
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Jakie urządzenie wykorzystuje się do podawania pasz TMR (mieszanka pasz objętościowych i treściwych wzbogacona składnikami witaminowo-mineralnymi)?

A. automat paszowy
B. przyczepa samowyładowcza
C. przenośnik transportowy
D. wóz paszowy
ROL.04 Pytanie 456
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Koszty bezpośrednie produkcji rzepaku ozimego na 1 ha uprawy, na podstawie zamieszczonych danych, wynoszą

WyszczególnienieWartość w zł/ha
materiał siewny300
nawożenie1335
ochrona roślin442
praca ciągnika550

A. 300 zł
B. 850 zł
C. 2627 zł
D. 1335 zł
ROL.04 Pytanie 457
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Z jakich elementów składa się jelito cienkie u ssaków?

A. jelito biodrowe, jelito ślepe oraz okrężnica
B. okrężnica, jelito czcze oraz odbytnica
C. dwunastnica, jelito czcze oraz jelito kręte
D. dwunastnica, jelito ślepe oraz jelito kręte
ROL.10 Pytanie 458
Organizacja i nadzorowanie pr…

Ocena przezimowania uprawy rzepaku jest przeprowadzana na podstawie

A. momentu rozpoczęcia wegetacji roślin.
B. wysokości pędu.
C. położenia pąku wierzchołkowego.
D. stanu szyjki korzeniowej.
ROL.10 Pytanie 459
Organizacja i nadzorowanie pr…

Uprawę rzepaku ozimego w systemie szerokorzędowym stosuje się w celu

A. mechanicznego usuwania chwastów w międzyrzędziach
B. przeprowadzenia oceny stanu przezimowania uprawy
C. ograniczenia powstawania rozgałęzień II rzędu oraz redukcji liczby zawiązków pąków kwiatowych
D. ulepszenia jednoetapowego zbioru roślin
ROL.10 Pytanie 460
Organizacja i nadzorowanie pr…

Za pomocą heliografu kulowego przeprowadza się pomiar

A. usłonecznienia
B. ciśnienia powietrza
C. prędkości oraz kierunku wiatru
D. wysokości opadów
ROL.10 Pytanie 461
Organizacja i nadzorowanie pr…

Zabiegi z użyciem środków ochrony roślin można przeprowadzać przy wietrze o prędkości

A. do 7 m/s
B. do 3 m/s
C. do 5 m/s
D. do 10 m/s
ROL.04 Pytanie 462
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Podstawowym składnikiem odżywczym w zbożu są

A. białka
B. tłuszcze
C. węglowodany
D. witaminy
ROL.04 Pytanie 463
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Na podstawie danych z tabeli określ normę pokarmową dla tryka rasy merynos o wadze 120 kg poza sezonem kopulacyjnym.

Masa ciała [kg]Sucha masa [kg]Jedn. ows. [j.o.]Energia strawna [MJ]Białko ogólne strawne [g]
Poza sezonem kopulacyjnym
601,4–1,71,005,9295
801,9–2,21,257,40120
1002,3–2,61,559,18140
1202,5–2,81,7010,05150

A. Sucha masa 2,9 kg - 3,0 kg; 1,8 j.o; 12,05 MJ; 160 g białka strawnego.
B. Sucha masa 2,5 kg - 2,8 kg; 1,7 j.o; 10,05 MJ; 150 g białka strawnego.
C. Sucha masa 1,9 kg - 2,1 kg; 1,5 j.o; 8,00 MJ; 120 g białka strawnego.
D. Sucha masa 2,2 kg - 2,4 kg; 1,6 j.o; 9,00 MJ; 140 g białka strawnego.
ROL.04 Pytanie 464
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Do żywienia tuczników zaleca się stosowanie paszy w formie papki

A. wielosekcyjne karmidła z pojemnikiem na paszę
B. autokarmidła z poidłem zraszającym
C. rurowe porcjowniki z miską rozsypową
D. autokarmidła wyposażone w poidło smoczkowe
ROL.04 Pytanie 465
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Jakie składniki stosuje się w żywieniu cieląt w pierwszym tygodniu życia?

A. siarę
B. marchew pastewną oraz Bovitan
C. mleko odtłuszczone
D. mieszankę C i siano z lucerny
ROL.04 Pytanie 466
Prowadzenie produkcji rolnicz…

W celu zachowania odpowiedniej higieny krów mlecznych w oborze, można wykorzystać

A. strzyżenie sierści na brzuchu, bokach i zadzie
B. wydłużenie stanowisk do 2,5 m
C. pojenie krów jedynie dwa razy dziennie
D. przedłużenie łańcucha uwiązowego
ROL.04 Pytanie 467
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Strategia rozwoju rynku koncentruje się na odkrywaniu nowych

A. segmentów rynkowych
B. technik dystrybucji
C. typów produktów
D. metod reklamy
ROL.04 Pytanie 468
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Podczas zbioru zbóż w gospodarstwie rolnym, operator kombajnu doznał złamania ręki. Jakie powinny być pierwsze kroki w udzielaniu mu pomocy?

A. skontaktować się z bezpośrednim przełożonym, który udzieli mu pomocy
B. powiadomić jego lekarza rodzinnego
C. przeprowadzić sztuczne oddychanie oraz podać leki przeciwbólowe
D. unieruchomić uszkodzoną kończynę
ROL.04 Pytanie 469
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Wybierz odpowiedni zestaw roślin do uprawy na glebach kompleksu żytniego dobrego oraz żytniego słabego?

A. Pszenżyto, ziemniaki wczesne, rzepak ozimy
B. Burak cukrowy, jęczmień jary, lucerna
C. Żyto, ziemniaki przemysłowe, owies
D. Kukurydza na ziarno, pszenica jara, jęczmień ozimy
ROL.04 Pytanie 470
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Maksymalny dobowy czas pracy młodzieży, która nie osiągnęła 16 roku życia, nie może przekraczać

A. 7 godzin
B. 6 godzin
C. 5 godzin
D. 8 godzin
ROL.04 Pytanie 471
Prowadzenie produkcji rolnicz…

W przypadku zgubienia kolczyka przez kozę kupioną w Holandii hodowca powinien

Posiadacz zwierzęcia jest zobowiązany do jego oznakowania i zgłoszenia tego faktu Agencji przed opuszczeniem przez zwierzę gospodarstwa lub

  • w terminie do 7 dni od dnia urodzenia zwierzęcia - w przypadku bydła
  • w terminie do 180 dni od urodzenia - w przypadku owiec i kóz
  • w terminie 30 dni od dnia urodzenia - w przypadku świń

Zwierzęta kupione z krajów Unii Europejskiej przy wjeździe do Polski zachowują dotychczasowe oznakowanie. Nie wolno usuwać kolczyka lub zastępować go innym. W przypadku utraty lub uszkodzenia kolczyka należy złożyć zamówienie na jego duplikat na odpowiednim formularzu, a po otrzymaniu kolczyka z tym samym numerem, założyć go odpowiedniemu zwierzęciu.

A. w ciągu 180 dni zgłosić zakup zwierzęcia i wystąpić o nowy kolczyk.
B. złożyć w Biurze Powiatowym ARiMR zamówienie na jego duplikat, a po otrzymaniu kolczyka z tym samym numerem, założyć go kozie.
C. założyć nowy kolczyk w ciągu 7 dni.
D. zgłosić zakup zwierzęcia w Biurze Powiatowym ARiMR w ciągu 30 dni.
ROL.04 Pytanie 472
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Towar, który musi być schłodzony zaraz po wytworzeniu, to

A. ziemniaki
B. mleko
C. wełna
D. jabłka
ROL.04 Pytanie 473
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Piekarnia produkuje tylko jeden typ chleba oraz jeden typ bułek. W ciągu jednego dnia piecze 600 bochenków chleba oraz 1 200 bułek. Koszt wytworzenia jednego bochenka chleba w stosunku do kosztu produkcji jednej bułki wynosi 2:1. Całkowity dzienny koszt produkcji w piekarni wynosi 600 zł. Jakie są koszty wytworzenia jednego bochenka chleba i jednej bułki?

A. Chleb 1,00 zł, bułka 0,50 zł
B. Chleb 0,50 zł, bułka 0,50 zł
C. Chleb 0,50 zł, bułka 0,25 zł
D. Chleb 1,00 zł, bułka 1,00 zł
ROL.10 Pytanie 474
Organizacja i nadzorowanie pr…

Prowadzenie sprzedaży bezpośredniej artykułów roślinnych wymaga dokonania rejestracji w

A. Powiatowym Inspektoracie Sanitarnym
B. Powiatowym Inspektoracie Weterynarii
C. Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi
D. Wojewódzkiej Inspekcji Ochrony Roślin i Nasiennictwa
ROL.04 Pytanie 475
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Najbardziej odpowiedni dla krótkiego łańcucha dystrybucji jest

A. makaron
B. cukier
C. chleb
D. czekolada
ROL.04 Pytanie 476
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Do prac w polu wykorzystano agregat uprawowy o wydajności 2 ha/h. Koszt godziny pracy agregatu wynosi 80 zł. Jaki jest koszt pracy agregatu uprawowego na działce o powierzchni 5 ha?

A. 80 zł
B. 240 zł
C. 160 zł
D. 200 zł
ROL.10 Pytanie 477
Organizacja i nadzorowanie pr…

W trakcie zakiszania zielonki z traw i roślin motylkowych, aby skierować proces fermentacji i poprawić cechy organoleptyczne kiszonki, należy użyć inokulantu (dodatku) zawierającego bakterie kwasu

A. propionowego i octowego
B. mlekowego i propionowego
C. octowego i mlekowego
D. masłowego i octowego
ROL.10 Pytanie 478
Organizacja i nadzorowanie pr…

Hodowca powinien kontrolować stan zdrowia bydła pod kątem wystąpienia mastitis poprzez przeprowadzenie badania przed dojem

A. prób TOK, używając tacki z czterema wgłębieniami i masterapidu
B. prób TOK przy wykorzystaniu aparatu Fossomatic
C. pomiaru pH mleka pehametrem
D. pomiaru stopnia zanieczyszczenia mleka aparatem "Mifi"
ROL.10 Pytanie 479
Organizacja i nadzorowanie pr…

Maksymalna roczna ilość obornika na hektar użytków rolnych nie powinna zawierać więcej azotu niż

A. 190 kg/ha
B. 150 kg/ha
C. 130 kg/ha
D. 170 kg/ha
ROL.04 Pytanie 480
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Która z podanych roślin uprawnych posiada największe wymagania temperaturowe w trakcie rozwoju organów wegetatywnych?

A. Ziemniaki
B. Kukurydza
C. Gryka
D. Owies